Postavil si hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi

Mnoho z vás si po přečtení tohoto článku řekne, že na fotografický server nepatří, ale v redakci jsme se rozhodli, že se s vámi podělíme o zážitek, který se nám stal při zajišťování naší každoroční podzimní akce XPO.

Kdo z vás někdy organizoval nějakou větší akci, bude vědět, o čem píši. Každý rok pořádáme několik akcí a k těm největším a hlavně veřejným patří náš X-Poziční podzim, zkráceně XPO. Plánování akce vždy začínáme výběrem vhodného penzionu či hotelu. Těch je po Čechách sice hodně, ale přeci jen vybrat takový, který by nám vyhovoval jak lokalitou a vzdáleností, přijatelnou cenou, kapacitou a variabilitou složení pokojů, aby měl místnost vhodnou na promítání a současně i nějaké to “vyblbliště” pro naše nejmenší. Hledání podle takovýchto podmínek už dá trochu práce, zvláště pak v případě, že se snažíme vybírat stále nové lokality.

Když jsem letos procházela ubytovací servery, mé srdce zaplesalo, našla jsem úžasný penzion Na Bělidle v Českém Švýcarsku. Absolutně ideální.

Tento návrh jsem předložila ostatním a po jeho odsouhlasení jsem výše zmíněný penzion objednala a s majitelem domluvila podrobnosti. A pak už jsem jen ve volných chvílích koukala po netu a vytvářela kostru programu na tento víkend. Ovšem tato pohoda neměla trvat dlouho.

Následující vývoj posuďte sami z nezkrácené a neupravované e-mailové komunikace, která pro úplnost obsahuje i naši původní domluvu:

17.4.2012

Dobrý den,

před několika dny jsem vám volala a poptávala jsem ubytování ve vašem penzionu v termínu 27. – 30.9.2012.
Je stále tento termín volný? Jednalo by se nám o celý penzion. Jsme skupina amatérských fotografů pohybujících se okolo serveru Paladix.cz a každý podzim pořádáme akci nazvanou XPO, přikládám pár reportáží z našich minulých ročníků

http://www.paladix.cz/clanky/xpo-2011-sec.html

http://www.paladix.cz/clanky/jak-jsme-si-uzili-xpo-2010.html

http://www.paladix.cz/clanky/xpo-2009-aneb-jen-tak-dal.html

http://www.paladix.cz/clanky/xpo-2008-aneb-podzim-na-sumave.html

Po telefonu jste mi potvrdil cenu 8000 kč plus elektrika za celý objekt. Cena by byla pro nás přijatelná.
Jen tím, že nejsme žádná firma, tak nemáme žádný fond či něco podobného, ze kterého bych vám mohla zaslat ihned nějakou zálohu. Ale zálohu vybírám pokaždé a ubytovatelům ji zasílám min. měsíc před naším nájezdem.
Akci vyhlašuji tak dva měsíce před termínem. Bylo by to pro vás přijatelné? Snídani bychom nechtěli a více méně jiné starosti s námi mít nebudete. Přijíždím jako první, ubytovávám, vybírám korunky a vyřizuju všechno já. Jediný doplňující dotaz, který mám je, jestli máte k dispozici pípu. Vím a četla jsem, že máte nealko i pivo v chlaďáku.

Děkuji za brzkou odpověď

Kateřina Olexová

17.4.2012

Dobrý den,

děkuji za poptávku, vzpomínám si na Váš telefonát. Tento termín je ještě k dispozici, takže je to možné. Pouze bych požádal o dřívější zaslání rezervační zálohy, protože na měsíc září bývá ještě dost velká poptávka a já bych nerad odmítal případné hosty kvůli rezervaci bez zálohy (nic ve zlém, ale zkušenosti jsou špatné).

Pípu máme, ale bombu s plynem již ne. Ta se ale dá vypůjčit. Častěji to řešíme vypůjčením malé pípy s pumpičkou přímo na sud.Dejte prosím vědět, jestli chcete tento termín zarezervovat a kdy by jste byla schopna poslat zálohu, určitě se nějak domluvíme.

Zdraví

Zdenek Vaclavek

17.4.2012

Děkuji za rychlou odpověď. Rezervaci určitě chceme. Můžu vám dát kontakty na několik dalších penzionů či hotelů, kde jsme přebývali i na našich neveřejných letních akcích. Tam kde jsme si ubytování objednali, tam jsme také přijeli. Abych pravdu řekla, tak vhodný objekt hledám již od ledna a prochází schvalováním vícečlené skupiny. Sama pracuji v hotelu jako vedoucí recepce a vím, že je to někdy obtížné a s některými hosty i problematické. Akci plánujeme vždy hodně dopředu a protože její hlavní součástí je fotografie a fotografování, tak se snažíme vybírat takové lokality, kde je něco zajímavého a tak aby to vyhovalo našim účastníkům. Tzn. příroda, industriál apod. Snažím se aby to nebylo dál než okolo 100 km od Prahy, aby byla k dispozici společenská místnost na každovečerní promítání, abych měla k dispozici dost variabilních pokojů neb složení je jak rodinné, tak samozřejmě jednotlivci.

Myslíte, že by to bez té zálohy doopravdy nešlo? Slibuji i vzhledem k letnímu období, že se budu snažit dodat korunky co nejdříve. Počítám, že pozvánka vyjde na zlomu měsíců července a srpna s tím, že limit pro přihlášení bude konec srpna včetně zálohy.

Kateřina Olexová

17.4.2012

Dobrý den,

nemyslel jsem, že musím mít zálohu ihned, ale určitě bych rád, aby se tak stalo v průběhu měsíce srpna. Spol. místnost na promítání máme včetně plátna. Takže mám Vám udělat rezervaci?

Zdraví

Zdenek Vaclavek

18.4.2012

Dobrý den,

určitě, rezervujeme fixně. Záloha v průběhu srpna nebude problém, to už budu v plném náboru.

Děkuji moc

Kateřina Olexová

Zatím to vypadá vcelku idylicky, že? Ovšem pokračování přišlo o dva měsíce později:
13.6.2012

Dobrý den,

chtěl jsem Vám jen oznámit, že penzion je v tomto termínu již zadaný. Poptávka na tento týden je tak obrovská, že jsem si nemohl dovolit odmítat zájemce, kteří byli ochotni zaplatit zálohu okamžitě. Pokud by Vám stačilo pouze 27.-29.9., tak by bylo volno v sousedním penzionu “Kyjovská terasa”. Tel:412334324

Zdraví

Zdenek Vaclavek

13.6.2012

Dobrý den,

abych pravdu řekla, velmi jste mě zklamal, pracuji v cestovním ruchu již 20 let a i když vím, že peníze světem vládnou, pořád jsem přesvědčena o tom, že dohody by se měly dodržovat. Zvlášť když jsem vám rezervaci fixně potvrdila a ještě dodala kontaky na všechny objekty, ve kterých jsem naše předchozí akce pořádala.

Děkuji, o zkrácený termín nemám zájem.

Kateřina Olexová

13.6.2012

Vážená paní Olexová,

ani si nedovedete představit, kolikrát jsem byl já v této zemi a při tomto podnikání zklamán nespolehlivými a nezodpovědnými “hosty” z Česka, (tím nechci říct, že to jste právě Vy). Žil jsem 20 let v USA, kde se dohody dodržovaly a místo 15ti stránkových smluv se podávala ruka, ale po návratu do Čech jsem po mnohaletém masírování ze strany českých občanů musel svůj názor bohužel a velmi nerad pozměnit. Bohužel je to tak: Peníze světem vládnou.

Přes Vaše zklamání Vám přeji mnoho úspěchů v hledání jiného objektu.

Zdraví

Dr.Zdenek Vaclavek

13.6.2012

Zklamání? Nikoli. Správný výraz je nasranost.
Jestli vám to nedošlo, tak my dva spolu tu smlouvu máme. A dokonce s vaším návrhem na zaslání zálohy tj. srpen. Ale nebojte, tam kde nás nechtějí, se doopravdy cpát nebudeme. Já jsem sice v USA nikdy nebyla, ale udělat našim klientům to co vy mě, bych si v životě nedovolila. A to těch našich 28 pokojů vytěžuji na cca 80-85% obsazenosti ročně. O čistém zisku ani nemluvím. A vyplývá z toho, že ani těch 20 let v USA vás nezměnilo, jste správný český občan.

Kateřina Olexová

13.6.2012

Opět máte pravdu, abych použil Vaše výrazivo, i já jsem byl mockrát nasraný díky tzv. hostům z Česka a toto se snažím eliminovat. Žádný host z civilizovaného zahraničí, což znamená na západ od Aše, mně nikdy neprovedl tolik sviňáren jako ti místní. Nejsem správný český občan a už jím nikdy ani být nechci, jen se přizpůsobuji zákonům džungle tohoto Absurdistánu. Zařídili jste si to tady sami Čecháčci.

Zdenek Vaclavek

13.6.2012

A ještě takový dovětek. Právě se bavíte se ženskou, které prošlo “rukama” víc cizinců než jste vy za celý svůj život potkal a to několikanásobně. A tvrdit takovému člověku, že cizinci jsou čestní a nedělají podrazy je více než slaboduché.

Kateřina Olexová

13.6.2012

Uklidněte se paní Olexová, píšete už nesmysly. Dejte si panáka a neztrácejte
čas psaním mně, já už odpovídat nebudu.

Z.Vaclavek

Jak celou záležitost shrnout?

Větu “nenechte prchlivost cloumat Vaším majestátem” jsem si musela říkat mnohokrát, i když se mi situaci nakonec (jako obvykle :)) podařilo zachránit a jiný vhodný objekt i přes blížící se termín konání nalézt. Pořádání XPO 2012 tak nebylo touto příhodou nijak negativně ovlivněno, znamenalo to v podstatě “jen” spoustu práce navíc.

Všude se najdou lidé seriozní, poctiví, slušní a spolehliví, stejně tak, jako ti -mírně řečeno- ostatní. K zařazení do té první skupiny nikomu nepomůže ani “správně” orazítkovaný pas, ani bankovní konto, ale jen a pouze charakter a osobnost. Přejme vám, abyste slušné lidi potkávali co nejčastěji a aby i vás k nim ostatní rádi řadili.

O tom, jak jsme si letošní 5. ročník našeho X-pozičního podzimu užili, vás budeme informovat v nejbližší době v připravované reportáži. Pro ty zvědavější z vás, kteří se neúčastnili, mohu jen předeslat, že opět to byla velmi vydařená akce. 🙂

20 komentářů u „Postavil si hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi“

  1. niečo podobné som zažil

    ale pri pokuse o rezerváciu Holiday Home v Škótsku… spravili sme užší výber a vybrali asi 4, a prvý sme oslovili ohľadne dostupnosti a ceny. Termín bol voľný, cena OK. Asi po 36h sme sa rozhodli pre prvý, na čo nám bolo oznámené že už nie je dostupný… povedal som si, že však to je horšie než v SR, keď s niekým jednám tak počkám či sa mi ozve predtým ako pustím druhému záujemcovi.

    Povedali sme si, že je to možno ojedinelý prípad, vybrali druhú alternatívu, a po potvrdení dostupnosti asi sme po asi 12h poslali info, že máme záujem. Zrazu už nebol dostupný. Toto sa nám opakovalo asi 4x, tak nakoniec zostalo len konštatovať, že iný kraj, iný mrav. Predtým som nič také nezažil, dovolenku sme odložili o rok s tým že to budeme riešiť vo väčšom predstihu než len 3 mesiace.

    Odpovědět
  2. Dříve SSSR nyní USA

    Zdravím, ten úžasný “Američan” si myslí, že když byl jedou v USA, možná třeba 2 dny, tak je ten nejchytřejší, nejlepší, nejmorálnější, nejinformovanější, nejvzdělanější, nejvyšší, nejzdravější a nejkrásnější. Něco podobného jako za socialismu. Kdo byl v SSSR třeba jenom na nějakém krátkém “školení” byl hned v nejvyšším patře společnosti, alespoň si to myslel, mohl “radit”, měl “zkušenosti” a pod.

    Možná byste pána příliš otravovali svými fotografickými přístroji, třeba nafotili něco nepatřičného a udělali mu tak špatnou reklamu a ta spotřeba el. proudu o tom ani nemluvě.

    Já takovému typu člověka říkám: “KOKOTEK”

    Přes to všechno se těším na Váš článek o fotografování, rozhodně však nepochybuji o užitečnosti tohoto sdělení.
    Dobré světlo!

    Odpovědět
    • dříve sssr nyní usa

      Pán nebyl v USA 2 dny, ale žil tam 20 let, to jen tak na okraj.

      Sice se mi jeho jednání také nelíbí, na druhou stranu ale nechápu, proč paní Olexová nemohla poslat zálohu pár tisíc ze svého, když by to v srpnu měla zpátky a vše by bylo bez problémů pro obě strany.

      Odpovědět
      • dříve sssr nyní usa

        S tou zálohou by to byla pravda, jenže on napsal, že mu stačí v půlce srpna a už v půlce června měl plno, aniž by před tím zvedl telefon a řekl milá paní, mám tu nával, chcete to pořád?

        Odpovědět
        • dříve sssr nyní usa

          No přesně tak… kdyby pán napsal Mám tu vážné zájemce, co s tím uděláme? tak bychom zálohu snadno vyřešili. Ale takhle bez varování zrušit dohodu, a ještě napsat, že si za to můžeme sami, protože jsme Češi a Češi jsou na rozdíl od něj svině, no pardon…

          Odpovědět
          • dříve sssr nyní usa

            Ano, přesně tak. Nejde o to, kde a jak dlouho žil, jde o to jak se zachoval a s jakým komentářem.

          • dříve sssr nyní usa

            Dohody se mají plnit, to pochopitelně. S ubytováním Čechů i cizinců mám také zkušenosti a docela chápu o čem mluvil provozovatel. Ono jde asi o náhodu, ale s Čechama to opravdu není někdy snadné. No po přetčtení této diskuse věřím, že se blýská na lepší časy, stejně tak, že slušní lidé tu byli vždycky.
            Doufám, že tu nerozpoutám nějakou bouřlivou reakci.

  3. Další hodnocení

    Včera večer některý z našich čtenářů také ohodnotil tento článek. Bohužel toto hodnocení nemáte možnost vidět, tak jsem se rozhodla, že vám je zprostředkuji i když je autor anonymní.

    Dobrý den,

    U Vašeho článku Postavil si hospodu u silnice na Písek, ale chodili mu tam lidi bylo zadáno poměrně kritické hodnocení, autor byl požádán o krátký komentář ke své známce, který posíláme níže:

    Známka: 5

    Jméno: neuvedeno

    e-mail: neuveden

    Komentář:
    Mě přijde, že je chyba na straně paní Olexové – jednak ve svých mailech píše tak
    trochu zcestně a vnucuje majiteli penziónu, ať si ověří, jak je seriózní.
    Později se ohání tím, jak je úspěšná v cestovním ruchu, ale je pro ní problém
    zaplatit zálohu z vlastních zdrojů. Kdyby byli všichni takový kamarádi, jak tam
    píše, tak by neměl být problém, aby jí peníze dali hned při odsouhlasení
    penziónu nebo později, až se uvidí. A jak se říká – lepší vrbec v hrsti, než
    holub na střeše…

    Odpovědět
    • další hodnocení

      Každý má nárok na svůj názor, proto jsem i výše uvedené hodnocení uveřejnila.
      Akorát mi přijde, že jaksi podstata tohoto článku je někde jinde. Dva lidé spolu uzavřeli dohodu – písemnou smlouvu a přitom jedna strana ji zrušila aniž by druhá strana porušila podmínky, které byly dohodnuty. A největším paradoxem na tom všem je, že ten kdo se zaštiťuje slušným chováním se zachová no…. dejme tomu nečestně??? Jsem slušně vychovaná, tak nečestně 🙂

      Odpovědět
  4. co zaráží …

    Nedá mi to, abych nepoznamenal, že slušné vychování je kurevský handicap.

    Zaráží mě ale něco jiného – že se tu pod (dobrými) články s fototématikou nediskutuje, ale tento spíše okrajový problém vyvolává takovou odezvu.

    Odpovědět
    • co zaráží …

      To asi jo, ale vysvětluj rodičům, že tě vlastně špatně vychovali 🙂

      Jsem ráda za komenty, ale určitě je tady hodně článků, které si pozornost zaslouží.

      Odpovědět
  5. Záloha – jistota

    Když si kdekoliv sjednávám ubytování, CHCI zaplatit zálohu. Dává mi to pocit aspoň malé jistoty, že mě někdo nevyšoupne. Jistota je silné slovo, ale vesměs to tak funguje. Spíš je to mé riziko, že o zálohu v případě problémů přijdu, ale s tím do toho jdu. Když sjednávám něco pro kamarády, platím zálohu ze svého, přeci jsme všichni seriozní, že.
    Posílat odkazy na předchozí akce – to mi přijde taky divné, jako provozovatel ubytovacího zařízení bych jistě měl čas a chuť si takhle lustrovat potenciálního zákazníka…
    Na kritice článku je velký kus pravdy, tím ale nechci zpochybnit to, že se pán zachoval jako ha*zl a zasloužil by si oplatit stejnou mincí!

    Odpovědět
    • záloha – jistota

      Ano, záloha je jistota. Myslím, že záloha 1,5 měsíce před nájezdem je dostatečná jistota. Jenom informativně dodávám, že u skupinových rezervacích je taková tradiční dohoda mezi hotely a cestovkami na bezplatné stornování 30 dní. Proč posílám odkazy na akce minulé? No, jednak proto, aby majitel viděl, že akce se doopravdy koná. Přeci jen neobjednávám jeden pokoj. Nemusí si je ověřovat. Ten který je trochu chytrý, tak si spočítá, že ho čeká reklama zadarmo a také si uvědomí, že jeho kuchyně projde zkouškou a má čas se na to připravit.
      Proč neplatit zálohu ze svého? Ten kdo někdy organizoval takto velkou akci, tomu to vysvětlovat nemusím. Sama vím, že jsem udělala nějaké chyby, třeba v Borovanech, měla jsem velké oči a nakonec nás jelo méně apod. Takže, raději budu sázet na jistotu. Myslím, že je to i fér vůči těm, kdož nás poté přivítají pod svou střechou.

      Odpovědět
  6. trochu jiný úhel pohledu

    Já myslím, že můžete být rádi, že to dopadlo takhle, kdoví čeho byste se mohli od toho člověka dočkat v případě úspěšného ubytování. Já bych to dál nerozmazával a řekl bych si, že si asi vaše peníze nezasloužil…

    Odpovědět
  7. Trochu jako ja po navratu.. 🙂

    Pan zbytecne vyjel s tematem US vs CZ a rozviril tim sve emoce, na jeho obhajobu musim ale rici, ze sic jsem na zapade zil pouze 5 let, casto mam podobne pocity a musim se drzet, abych nevyjizdel s takovymi narky. Je to tezke nekomu vylozit, kdo v USA nezil, obzvlast nema-li clovek pusobit dojmem, ze se vyvysuje. Od mala jsme krmeni strasnymi stereotypy ohledne USA a i ja nebyl jiny – do USA jsem jel s obavami. Kupodivu nejvetsi dojmy na mne neudelaly materialni rozdily, krasny krajinky XXXL rozmeru, ale vsudypritomna neskutecna slusnost lidi na kazdem kroku. U nas je samozrejmne take spousta slusnych lidi, bohuzel celkovy dojem je prevalcovavan pocetnou skupinou buranu, a to je ten rozdil oproti USA – buranske a nadrazene chovani tam vidite proste min, neni v dobrem tonu ani v povaze lidi. Tady, prijde mi, casto naopak v tomhletom lide se predbihaji, mnoho z nich zije porad v rannem kapitalismu a jsou opojeni korunkou navic ci moznosi na vsechno najednou drzkovat a citit se jak veliky manager. Clovek, ktery se vrati ma pak mindraky – tam je to pro nej porad cizi svet a tady vidi a “musi” tolerovat denne prilis mnoho nesvaru, ktere zde jsou brany jako normal, takze brzka zmena nehrozi. Takze, nehajim ho, ale vezte, ze jeho pristup se nebere odnikud. Jinak je pro mne celkem pochopitelne, ze dokud neni zaplacena zaloha nic neni garantovano, proste sezona je jedna za rok. Samozrejmne mel se tedy min tvarit, ze k rezervaci doslo, to jo.. na druhou stranu chtel si vas booking co nejvice drzet, takova “pragmaticka vycuranost”. Zdravim & no offense 😉

    Odpovědět
    • trochu jako ja po navratu.. 🙂

      Znami zili 5 let v USA a vzdy kdyz prijeli, byli velmi kriticti a frustrovani z chovani lidi v Cechach. Nerozumel jsem jim. Pusobilo to z jejich strany povisenecky. Ted ziju sestym rokem v Holandsku a chapu to. Ale z meho pohledu mam pocit, ze se situace zlepsuje. Mozna male ocekavani znamena casto pozitivni prekvapeni 🙂

      K clanku – jednoznacne sprostarna od provozovatele.

      Odpovědět
  8. Americani

    Ja se tedy vubec nedivim, ale znam to trochu opacne – takovehle podrazy delaji americani naprosto bezne, jakmile nekdo zaplati hotove, zadne dohody neplati. Jakmile nezaplatite zalohu, nejake sliby nemaji zadnou cenu, at jsou slovni nebo na papire.

    Plati to pro auta v pujcovnach (proste zadna auta nejsou, coz vam oznami po 12 hodinach letu a prijezdu z letiste pro objednane auto), v hotelech (objednavka potvrzena dopredu pro 50 lidi), v narodnich parcich a rezervacich (je jedno ze to mate zamluvene dopredu pul roku – tihle co stoji vedle vas uz maji zaplaceno).

    Kdyby to byl jeden pripad – ale ony jsou jich desitky az stovky. Nezaplacena zaloha nebo cela castka = velka sance, ze objednana sluzba proste a jednoduse nebude. I kdyby byla dojednana pul hodiny dopredu, prijedete tam a mate smulu.

    Odpovědět
  9. nevyrovnanosť vzťahu

    Myslím si, že k takejto situácii dôjde, keď je ten obchod nevyrovnaný, jeden z účastníkov je zatlačený do kúta. Pani bola spokojná, že sa to obišlo bez zálohy, pán si zase pripadal, že prehral, a manželka mu ešte pridala rečami, že sa dal dobehnúť. Preto ten pán využil prvú príležitosť na zrovnanie vzťahu na 1:1. Musíte byť v takýchto chvíľach vnútorne presvedčený, že ak je to niečo, kde vám druhá strana ustupuje, že je to OK, nebolo to ničím vyrovnané. Ak by pani navrhla, pridám vám desať Kč na noc, že počkáte so zálohou, bolo by to možno vytrovnané. Takto čista prehra pre pána.
    Samozrejme, že pani to mala zatiahnuť v krajnom prípade zo svjho, ale my sme akosi naučení zjednávať a tlačiť.

    Odpovědět
  10. normální nedorozumění

    Hotelier má špatné zkušenosti a bohužel nedovedl jasně formulovat – objednáváte termín, zaplaťte zálohu do týdne.
    Snad se příště polepší a vyjádří se jasně.

    Jinak nějaké povídání o dalších hotelech, kde už “naše” akce proběhla je podle mě nesmysl a to ho jistě nezajímalo.

    Dívám se právě na formulář pro jarní ubytování na horách, co mi byl zaslán. Prostě závazná objednávka, zálohu zaplaťte do deseti dnů, podmínky storna s přesným vyčíslením jsou níže. Jasné a srozumitelné. Tak by to mělo být.

    Odpovědět
  11. USA

    Skutečně mě zaráží a vnitřně drtí ten obdiv k USA …… Země co jsem procestoval téměř všechny do jedné mají stejný problém jako Česká rep. …
    Nejsou o nic kulturnější a slušnější, akorát je někde více či méně pokrytectví speciálně USA.
    Prosím netlačte nám do hlavy, že jsou příkladem dokonalosti a my banda vychcánků 😀
    Jinak samozřejmě ten pán by potřeboval řádně nakopnout do zadnice !

    Odpovědět

Napsat komentář