Jak urychlit velkou paměťovou kartu?

Koupili jste si velkou kartu a zklamaně jste zjistili, že s ní váš fotoaparát pracuje velmi pomalu? Můžete zkusit následující tip, možná pomůže i vám.

Jednoho dne mi moje stará 1 GB CF karta začala poškozovat fotografie a po analýze problému jsem dospěl k názoru, že karta už má nejlepší léta za sebou a začíná se se mnou loučit. Prošel jsem si tedy ceníky a stránky výrobců a následné výběrové řízení vyhrála karta SanDisk CF Ultra II o kapacitě 8 GB. Na stránkách SanDisku jsem se dozvěděl, že největší karta, kompatibilní s mým již lehce obstarožním Canonem 10D, má kapacitu 8 GB a zvolil jsem tedy tuto.

Po zakoupení karty jsem udělal první fotky – a nestačil se divit. Tedy, abych byl přesnější, stačil jsem se nejen divit, ale i při focení svačit, povídat si s kolegy, kochat se krajinou a tak podobně, protože najednou jsem měl na vše času víc než dost. Fotoaparát totiž s touto kartou radikálně zpomalil a vše mu (subjektivně) trvalo cca 5x déle, než s původní 1 GB Kingston Elite Pro. Faktem ale je, že mi na nové kartě zase fotky nemizely, ani nedocházelo k jejich poškozování. Snažil jsem se tedy smířit s faktem, že starý fotoaparát s ničím takovým jako 8 GB karta prostě nepočítá a procesor to “neutáhne”, a že se to časem, až budu nucen k upgradu fotoaparátu, zcela jistě zlepší (já naivka!). Že to zatím sice trochu skřípe, ale použitelné to je a člověk by si měl to focení taky trochu užívat a ne se jen hnát za dalším stiskem spouště.

Červíček ovšem hlodal a já si prostě nějak nechtěl připustit, že by tohle chování bylo normální. Došlo totiž i k situaci, kdy jsem vyfotografoval “dlouhou dávku” do zaplnění bufferu a fotoaparát zapisoval, zapisoval, zapisoval – a pak mu došla energie v akumulátorech. Po založení nových se s kartou ale odmítal bavit a po několika pokusech bylo celkem jasné, že došlo k poškození dat při zápisu. To se mi nikdy s původní “malou” 1 GB kartou nestalo, firmware si zřejmě v bateriích nechává rezervu, aby se dal zápis dokončit, ale s tak pomalu reagující kartou výrobce prostě nepočítal. Začínalo přituhovat.

Bylo evidentní, že se k nové kartě fotoaparát chová nějak “jinak” – základní rozdíl byl už v tom, že do 2 GB kapacity používá formát FAT, u větších FAT32. Začal jsem tedy experimentovat s různými formáty FAT a FAT32, s různými velikostmi sektorů atd. Nebudu vás déle napínat a zdržovat nezáživným čtením – vypadá to, že tudy cesta vede. V příkazovém řádku Windows stačí použít příkaz format s přepínačem, který systému sdělí, že musí použít velikost sektoru 64 kB.

Takže správný příkaz (pro Windows XP) zní:

format x: /A:64k

x: je samozřejmě písmeno, pod nímž systém vidí CF kartu a přepínač /A sděluje velikost bloku, v tomto případě tedy oněch 64 kB.

Při formátu je zapotřebí sdělit systému, že to myslíte vážně a nastavit nějakou jmenovku disku, ale to vyřešil “odpovědní soubor”, takže nyní vše funguje bez jakékoli další interakce s uživatelem. Na mém PC jsem tedy vytvořil soubor jednak “format_cf.cmd”, jehož obsahem je:

format x: /A:64k <c:\archiv\format_cf.dat

Ono “c:\archiv\” je jméno adresáře, kde se odpovědní soubor nachází. Obsah onoho souboru “format_cf.dat” je:

[Enter]
A[Enter]
EOS_FAT[Enter]
[Enter]

Místo slova “[Enter]” je samozřejmě vloženo odřádkování, tedy stisk klávesy Enter. Pokud nevíte, co píšete, pak je vhodné tomu buď věřit, nebo si nastudovat cosi o MS-DOSu…

Měl jsem trochu obavy, jak se se změnou formátu vypořádá fotoaparát, zda pro něj vůbec bude karta čitelná. Kupodivu je a zapisovat na ní bez problémů dokáže. Samozřejmě při zformátování karty ve fotoaparátu nastaví zpět původní velikost sektorů a je tedy zapotřebí kartu formátovat ve čtečce na PC (a před focením se “ze zvyku” neuklepnout a pro smazání celé karty použít zdlouhavější “Erase All”).

A jak že se fotoaparát chová s takto zformátovanou kartou? Jestli mám být stručný, tak skvěle. Pokud to mám rozvést nějak šířeji, pak je rychlejší ve všech operacích s CF, než byl s původní 1 GB – zápis fotografie, prohlížení, listování, prostě všechny operace s kartou jsou nyní svižnější. Používám tento podivný formát druhý měsíc, a zatím se vše chová korektně (včetně zaplnění karty). Exaktní srovnání a měření rychlostí jsem neprováděl, jelikož se jakožto (nyní) spokojený užvatel chovám dle hesla “neopravuj nic co není rozbité”.

Teoretické zdůvodnění tohoto jevu je celkem prosté – méně velkých bloků stihne procesor přerovnat rychleji, než více malých bloků. (Pro počítači netknutou část čtenářstva bych to zjednodušil na “Ten trpajzlíček ve foťáku přeháže hromadu dat malinkou lopatičkou za dlouhej čas. Když dostane velkou lopatu, přerovná tu hromadu rychlejc.” 🙂

Při setkání s přáteli a kolegy fotografy na posledním Fotopivu jsem ale zjistil, že obdobný problém řeší i majitelé fotoaparátů výrazně modernějších, než je ten můj, a to i rozdílných značek. Proto jsem se donutil sepsat pár řádků a dát je ostatním, aby měli jak a s čím experimentovat. Já osobně jsem tuto drobnost otestoval na Canonech 10D a 300D, na kartách 8 GB SanDisk Ultra II a 1GB Kingston Elite Pro (a i na té 1 GB kartě došlo po zvětšení sektorů ke zrychlení práce s kartou).

Zkuste si to tedy sami, třeba budete překvapeni. Zkazit není co – do původního stavu můžete kartu uvést (někdy až moc) snadno a rychle přeformátováním ve fotoaparátu.

O svoje zkušenosti se můžete s námi podělit i ve zdejší diskusi.

44 komentářů u „Jak urychlit velkou paměťovou kartu?“

  1. Diky za radu, vyzkousim 😉

    Sakr, že jste to nenapsal drive…
    Byl jsem majitelem 8GB karty od Adata. Presne jak pisete vse bylo pomalejsi. Napadlo me, že ji preformatuji k obrazu svemu. Jenze jsem neuspel, neb jsem to zkousel vsudemozne, ale zadny sw nechtel s usb diskem nic mit a kdyz uz ano, tak zase neslo upravit hodnoty formatu… Na stary “dobry” DOS jsem si bohuzel nevzpomnel – timto pred vami smekam a dekuji za opraseni svych znalosti 😉
    Nicmene jsem si udelal srovnavaci testik.
    Zkusim si tu kartu jeste jednou vypujcit, zformatovat a znovu otestovat, co to s ni udela 😉

    Odpovědět
    • diky za radu, vyzkousim 😉

      Ve Windows XP jde karta ve čtečce naprosto bez problémů naformátovat, například: tento počítač, pravým tlačítkem nad ikonou karty, Naformátovat a je to. Samozřejmě přitom jde vybrat file system, velikost clusteru… a divil bych se, kdyby to nešlo i v ostatních windowsech.

      Odpovědět
      • diky za radu, vyzkousim 😉

        Divte se – to, jestli se v daném místě tyto volby objeví, závisí na instalaci daných Windows XP. Volba “Naformátovat” v menu skutečně je, volba filesystému a velikosti clusteru zdaleka ne vždy (například teď je ta možnost jen na jednom ze 4 PC, které mám kolem sebe). Příklad s příkazovou řádkou funguje všude a princip i na Linuxu.

        Odpovědět
  2. Snížení počtu fotek na kartě?

    Rada zní zajímavě, taky pozoruju (lehké) snížení rychlosti na mém EOSu 20D po přechodu na 8GB CF Lexar (133x), oproti 1GB stejného výrobce (80x).

    Pokud se ale nepletu, tak z logiky věci vyplývá, že pokud má nová fotka začínat v novém sektoru, poslední sektor každé fotky není plně využitý a přichází se tak o část kapacity, je to tak? Čím větší sektor, tím větší pak potenciálně nevyužitý prostor je. Jaká je velikost standardních sektorů na kartě a lze pozorovat nějaký úbytek kapacity karty, měřeno počtem fotek?

    Odpovědět
    • snížení počtu fotek na kartě?

      Ona ta ztráta kapacity není kritická, tuším, že defaultně se používá 16kB sektor, “po novu” pak 64kB.
      V nejhoším možném případě tedy člověk přijde o oněch 64kB (mínus dejme tomu bajt, o který ta fotka “přetekla”), tedy mi to vychází v tom nejméně příznivém případě a při 1000 fotkách na kartě snížení kapacity o 64MB, tedy nějakých 8 fotek (u 20D), ten nejnevýhodnější případ u defaultního formátu “ukradne” z karty 16MB při stejném počtu fotografií…
      Pokud počítám, že stejný problém může být i u JPG náhledů, pak jsou tyto maximální teoretické ztráty v obou případech dvojnásobné. Ale v mém případě mi i těch 128MB teoretické ztráty za odstranění problému opravdu stojí…

      Odpovědět
    • platí to aj pre iné napr. sd karty?

      Na SD jsem to nezkoušel, ale nevidím důvod, proč by to jít nemohlo – souborový systém používají stejný, s velikostí sektoru to bude obdobné. Pokud kartu v PC vidíte jako “písmenko”, pak není problém format z příkazového řádku použít, navíc v případě nějaké nekompatibility tohoto nastavení s fotoaparátem stačí kartu naformátovat buď v PC normálním způsobem, nebo ve fotoaparátu a vše se vrátí do výchozího stavu.

      Odpovědět
      • platí to aj pre iné napr. sd karty?

        Zkusil jsem to na Pentaxu K10D a neznačkovou SD kartu to zrychlilo asi o 10%. Není to sice žádné terno, ale lepší než nic. Takže na SD(HC) to funguje taky. Díky za radu.

        Odpovědět
  3. poděkování

    Díky za návod a připomenutí na MS-DOS.Po přečtení článku jsem formátování ihned vyzkoušel na mé 8gigovce a opravdu rychlost vyskočila přinejmenším na úroveň 1gigovky u mé EOS 350D.Odhaduji,že u tohoto formátování “přijdu” asi o 15 fotek v RAWu to je úplně zanedbatelné.

    Odpovědět
    • poděkování

      Ano, ten nárůst rychlosti mne také překvapil, čekal jsem, že by se to mohlo zlepšit, ale nečekal jsem, že o tolik. A jestli v tom nejnepříznivějším případě přijdu o 15 fotek mne u 1200 fotek na kartě také tolik netrápí – navíc šumem a kompresí RAWu se stejně velikost výsledného souboru mění tak, že těch 15 fotek rozdílu se dá považovat i za chybu měření 🙂

      Odpovědět
  4. jen malinké upřesnění…

    Jen bych chtěl upozornit na jednu malinkou nepřesnost v názvosloví – bavíte se tu o clusterech, ne o sektorech. Sektor má kapacitu vždy stejnou a to v případě FAT/FAT32 je 512B. Cluster pak sestává ze skupiny sektorů (4, 8, 16, 64KB) a do clusterů se pak zapisují data. Čím větší velikost clusteru, tak tím větší ztráta místa při zápisu více souborů, ale větší rychlost při zápisu.

    Odpovědět
    • jen malinké upřesnění…

      Naprosto souhlasím, to se člověk na něco upne a pak nevidí 🙁 Samozřejmě jde o použití co největšího clusteru. Na to, že jsem trávil léta v IT (už od dob DOSu), docela zásadní nepřesnost. Sypu si popelnici na hlavu a odcházím se stydět…

      Odpovědět
  5. POZOR na kombinaci 300D + 8GB

    Jsem vlastnikem kombinace Canon 300D (RU firmware) + 8GB Sundisk extreme II.

    Je to urcite pomalejsi nez s 1GB ale kupodivu ne nijak zasadne.
    Nicmene POZOR. Blbne mi to. Obcas se stane ze po zapnuti fotaku a vyfoceni fotky se zobrazi automaticky nahled, nicmene zustane na display dele nez nastavene 2sec, zacne se zbesile uklada (ledka se rozsviti a nezhasina) a po cca 10sek. se fotak vypne/zapne. To se deje pak furt dokola, vysledkem jsou zmrvene soubory (corupted data).
    Da se to obejit nasledujicim zpusobem:
    1/ po zapnuti dat prohlizeni a podivat se na posledni fotku pred tim nez se zacne fotit
    nebo
    2/ vypnout nahled, vyfotit dve tri fotky a chytne se to, pak se muze zas nahled zapnout a jede to dal
    nebo
    3/ Fotak nevypinat (dela to totiz jen u prvni fotky po zapnuti) coz ale neni moc prakticke

    Da se s tim zit, ale je to DOST neprijemny. Musi se na to myslet… treba svatbu bych si takhle fotit urcite netrofnul…

    Treba i tomuto pomuze format na 64k clustery protoze IMHO se to deje proto ze nekde neco pretece kdyz si “osahava” kartu (tomu by odpovidalo i to ze to ze se to stava u prvni fotky po zapnuti fotaku a nikdy jindy)

    Odpovědět
  6. 4GB a EOS350D

    O děkuji za námět. Zkusil jsem si podle rady “upravit” 4GB SanDisk Ultra II a moje EOS 350D se chová takto:

    Před úpravou stihl 6 fotek v RAW “v řadě”, pak zpomalil. Celkem 15 fotek bylo nafoceno včetně kompletního uvolnění bufferu za 29 vteřin.

    Po úpravě stihl 7 fotek v RAW “v řadě”, pak zpomalil. Celkem 15 fotek bylo nafoceno včetně kompletního uvolnění za 19 vteřin!

    Jediný problém. Příkaz format hlásil, že FAT32, 4GB a cluster velký 64k nejde dohromady a musel jsem formátovat jen na 32k.

    Odpovědět
  7. Díky

    Také děkuji za námět!
    Vyzkoušel jsem to s kartami Ultra II s kapacitami 1, 2 a 8GB v komibnaci s Nikonem D70. Ten sám o sobě pracuje s těmito kartami dobře a vcelku rychle, nikdy jsem neměl žádné potíže, ani s 8GB.
    Naformátoval jsem bez problémů (čtečka Hama 19in1) – rozdílu v rychlosti jsem si všiml jen v sériovém snímání, běžné fotografování je beze změn.
    Stejně tak lze naformátovat karty SD (mám 1GB Kingston a jednu no-name GoodRAM 1GB) – obě fungují v Nikonu D50 dobře, rozdílu jsem si všiml jen při rychlém listování snímky.

    MS#

    Odpovědět
  8. Oly E-1

    Zkusil jsem to na Olympusu E-1 a bohuzel… Maximalni velikost clusteru na karte je 32kb, pri 64 fotak zahlasi chybu karty….

    Odpovědět
    • oly e-1

      Tak to vypadá na omezení fotoaparátu, přece jen je to “méně kompatibilní” nastavení a ta nekompatibilita se projevila právě u Vašeho Olympusu 🙁

      Odpovědět
      • oly e-1

        On Oly E-1 je uz celkem deda tak me to ani moc neprekvapilo 🙂 Na druhou stranu i kdyby to fungovalo tak by to pro me nemelo valneho vyuziti, malokdy mam v bufferu vic jak 3 snimky najednou… Ale vyzkousim to jeste u modernejsich olympusu, tam by to mohlo byt zajimavejsi.

        Odpovědět
        • oly e-1

          Mam taky Olyho E1.
          Fotil jsem na Pretec Cheetah 80x 512MB. nedávno jsem koupil SanDisk 4GB Extreme III a přijde mi subjektivně, že došlo tak ke třetinovému zrychlení ukládání. Ale popravdě, je to jen dojem 🙂

          Odpovědět
          • oly e-1

            Ja mam Kingston 1GB tu nejobycejnejsi a pak Sandisk Ultra II 2GB a rychlost mi prijde u obou vicemene stejna 🙂

  9. a-data 4GB Turbo

    vyzkousel jsem se svoji a-data 4gb turbo120x, hlasila mi ze nepracuje s 64, tak sem sel na 32. Mirne zrychleni pri jsem zaznamenal.
    Pouzivano s kombinaci canon 10D

    Odpovědět
  10. EOS400D NEUVERITELNE ZRYCHLENI s UltraII

    Zdravim,
    kombinace EOS400D + SanDisk Ultra II 2GB
    nebudu to obkecavat, minutu a pul jsem drzel spoust a fotak cvakal porad 3fps
    snizeni kapacity neni nijak extremni
    VRELE DOPORUCUJI a DEKUJI REDAKCI !!!!

    Odpovědět
    • eos400d neuveritelne zrychleni s ultraii

      mám Sandisk Ultra II 2GB v K100D Super a po formátu karty se zrychlilo sériové snímání na pěti snímcích o 107 ms 🙂 a ukazoval o 8 snímků méně.
      Pro mě to nemá smysl, možná kdybych měl rychlejší foťák. A vzhledem k tomu, že sériové snímání téměř nepoužívám, tak to nechám tak jak to bylo.

      Odpovědět
  11. EOS 20D a Sandisk Extreme III 2GB

    Zdravím všechny a připojuji svoje postřehy.
    Mně nešlo o rychlost, s kartou 2GB problem není, ale často se mi stávalo, že foťák při prohlížení fotek napsal Corrupted data. Samotné fotky byly v pořádku, při vypnutí a zapnutí foťáku se to opravilo, případně přesunulo na jiné… 🙁
    Vyzkoušel jem ji naformátovat podle článku a co myslíte, byly tam???
    NEBYLY !!! A to jsem zkusil asi 100 fotek v radě…
    Naformátování mi pomohlo odstranit, tento malý, ale občas nepříjemný problém.
    Takže super článek a díky za něj.

    Odpovědět
    • eos 20d a sandisk extreme iii 2gb

      Něktré podobné efekty jsem pozoroval i u toho mého 10D, ale vzhledem k tomu, že mne to tělo kvapem opouští (kontakty, tlačítka, kolečko, snímač…), tak jsem ty problémy s poškozenými fotkami připisoval na vrub jednak odcházející 1GB kartě, jednak “unavenému” tělu. Ale je pravda, že s novou 8GB a s tímto formátováním problémy zmizely (ovšem ty mechanické bohužel ne…).

      Odpovědět
    • usb flash disk

      Myslím si, že ne. Teda, co je to brutálně pomalá???
      1. Řešený problém je ve foťáku, ne v počítači.
      2. Slyšel jsem, že u Flash disků bývá 1MB paměti rychlý a ostatní pomalý, asi z důvodu ceny… Výrobce samozřejmě udává tu rychlou. Možná zkuste nějaký test.

      Odpovědět
  12. Tak jsem to na E-1

    zkusil také. Potvrzuji, že cluster 64 kB nevezme, pouze 32 kB, ale žádné zrychlení ukládání se nekonalo. Z několika měření takřka na desetinu sec. stejné časy jako při naformátování ve foťáku. Takže z důvodů bezpečnosti následoval pro sichr opět formát v něm.
    g.

    Odpovědět
  13. Nikon D100 a 4GB Kingstone 45x

    Potřebuji fotit do RAWu a proto jsem si nechal pořídit tuto větší kartu, fotografuji svatby a před tžím by se mi na gigovku vešlo jen 100+-6snímků.Zkoušel jsem 4gB kartu naformátovat výše popsaným způsobem a potvrzuji, že windows xp nepobere velikost alokační jednotky 64Kb a proto jsem použil 32Kb. ve výsledku jsem při focení do rawu neviděl žádný rozdíl v rychlosti zápisu mezi takovýmto formátováním a běžným ve fotoaparátu. Po třech záběrech v sérii si fotoaparát nechává prodlevu dvě tři vteřiny než umožní domáčknout spoušť a exponovat záběr. Ale co mě trochu potěšilo, je to, že když jsem rychlost zápisu porovnával s 1GB ultra2, kterou jsem používal před tím tak se chovala stejně “svižně” při focení do rawu jako nová 4GB karta. Takže u mne není co řešit 🙂

    Odpovědět
  14. Velikost clusteru vs rychlost atd

    Dopady velikosti clusteru na rychlost zapisu u FAT/FAT32 jsou pochopitelne. Pokud se jedna o rychlost musite vzit v uvahu velikost clusteru vs. velikost karty. Na zacatku kazdeho FAT filesystemu je “FAT” File Alocation Table, kde je pro kazdy cluster uvedeno zda je pouzit v souboru a ktery cluster je dalsi (0000 oznacuje volny cluster). Cim vice clusteru, tim vetsi tabulka a tim pomalejsi prace. (4GB karta obsahuje 524288 8k clusteru, ale jen 65536 64k). Do toho se muze jeste snaha karty realokovat sektory s FAT tabulkou a nestesti je na svete (obecne se vsechny flash pameti snazi o roznomerne vyuziti vsech bunek z duvodu omezene zivotnosti FLASH pameti, ale tady nevim presne jak je to realizovano, z principu by melo byt zajisteno, aby
    nova data cyklicky vyuzivala celou kapacitu karty a napr. stale jeji prvni desetinu)

    V pripade ztraty kapacity se pocita, ze na kazdy soubor ztratite 1/2 clusteru, takze 32kB u 64kB. Pokud budu pocitat stredni velikost souboru 8M, tak na 4GB karte muze byt cca 256 fotek takze ztrata kapacity je cca:
    256*32kB = 8MB k tomu je nutne pripocitat vsechny adresare (kazdy zabira, alespon jeden cluster) to znamena, ze ulozite o cca 2-3 fotky mene coz je zanedbatelne.

    Odpovědět
  15. LEICA D-LUX3

    Po naformátování a vložení do přístroje, se hlásí jako “CHYBA KARTY” a je nutné kartu v přístroji zformátovat 🙁

    Odpovědět
  16. Hláška

    Nevím kde dělám chybu, ale mně PC vydá hlášku: Zadaná velikost clusteru je pro FAT32 příliš velká. Poradí někdo?

    Odpovědět
  17. Nic se nestalo…

    Tak jsem to také zkusil, na 4 GB Transcend 120x a 30D. Format “nějak” proběhnul, ale na kartě byly stále data!!!? Uložení 1 záběru RAW+fullJPG trvalo vždy cca 5 s. Kde dělá soudruh ze Znojma chybu?

    Odpovědět
  18. dulezite – kdyz nejdou volby formatu

    !!!důležité!!!

    prave tlacitko na pismenko karty ve ctecce a formatovat ma velmi omezene volby, souborovy system a velikost clusteru nejdou vybrat

    ale kdyz se spusti spravce disku (prave tlacitko na Tento pocitac, spravovat, Sprava disku tak tam to pak jde. Dokonce mi to povolilo i to co nepovolil format pres prikazovou radku (fat16 a max 32kB clustery na 4GB karte)
    (a v clanku by melo byt uvedeno ze se prepinacem /FS:FAT nebo /FS:FAT32 urcuje filesystem, pokud formatujeme pres command line)

    povedlo se mi naformatit 4GB kartu na FAT16 a cluster 64kB, vyzkousim to v 30Dcku (burst 5fps). Mam kartu SanDisk 4GB ExtremeIII, ve ctecce SanDisk Extreme USB Reader jezdi tak 15-20MB/s cteni i zapis.

    kdyztak help od format prikazu ukazuje kolik musi vyjit clusteru pri zvolenem cluster size

    /A:velikost Přepíše výchozí velikost alokační jednotky. Pro všeobecné
    použití se doporučuje používat výchozí nastavení.
    NTFS podporuje 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16k, 32k, 64k.
    FAT podporuje 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16k, 32k, 64k,
    (128k, 256k pro velikost sektorů větší než 512 bajtů).
    FAT32 podporuje 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16k, 32k, 64k,
    (128k, 256k pro velikost sektorů větší než 512 bajtů).

    Systémy souborů FAT a FAT32 obsahují následující omezení
    počtu clusterů na svazku:

    FAT: Počet clusterů

    Odpovědět
      • dulezite – kdyz nejdou volby formatu

        aha ono je to znakem mensi nez, pouzivanym i jako ohraniceni html tagu 🙂

        takze takto snad uz ten zbytek prispevku projde 🙂

        /A:velikost Přepíše výchozí velikost alokační jednotky. Pro všeobecné
        použití se doporučuje používat výchozí nastavení.
        NTFS podporuje 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16k, 32k, 64k.
        FAT podporuje 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16k, 32k, 64k,
        (128k, 256k pro velikost sektorů větší než 512 bajtů).
        FAT32 podporuje 512, 1024, 2048, 4096, 8192, 16k, 32k, 64k,
        (128k, 256k pro velikost sektorů větší než 512 bajtů).

        Systémy souborů FAT a FAT32 obsahují následující omezení
        počtu clusterů na svazku:

        FAT: Počet clusterů (mensi nez) 65526
        FAT32: 65526 (mensi nez) Počet clusterů (mensi nez) 4177918

        Příkaz Format bude ukončen, pokud zjistí, že daná omezení
        nelze při zadané velikosti clusteru dodržet.

        NTFS komprese není možná pro velikosti alokační
        jednotky větší než 4096.

        taky nechapu to s tim labelem… vzdyt se tam takhle da jen pismeno A ne?
        a fotak mi to formatoval navic jako EOS_DIGITAL
        nikde jsem to EOS_FAT nenasel, ani na googlu, respektive ano ale jen odkazujic na clanek na paladixu 🙂

        jinak diky za tip, velkou kartu (8 / 16GB) bych si asi nekoupil kvuli riziku ztraty velkeho mnozstvi fotek, ale pokud to lehce urychli i 4gb kartu tak budu rad 🙂

        Odpovědět
  19. FAT16 na 4 GB kartach – wiki

    dle http://en.wikipedia.org/wiki/File_allocation_table#History

    NTcka pridala podporu 4 GB partition s FAT16, je nutno pouzit 64KiB clustery, ale za cenu nizsi kompatibility.. na WinXP s tim zrejme neni problem a kdyz to veme fotak, tak pohoda…


    Much later, Windows NT increased the maximum cluster size to 64 KiB by considering the sectors-per-cluster count as unsigned. However, the resulting format was not compatible with any other FAT implementation of the time, and it generated massive internal fragmentation. Windows 98 also supported reading and writing this variant, but its disk utilities did not work with it.

    Odpovědět
  20. Díky! Zrychlilo se o 33%

    Tak jsem tu kartu naformátoval a uložení 4 fotek (plný buffer) na EOS 300D se zrychlilo z 30sec na 20sec.

    Super nápad, díky moc za článek.
    Honza.

    Odpovědět
  21. Panasonic TZ7

    Ma nekdo zkusenost s timto formatem na SDHC 8GB v Panasonicu TZ7? Nebo jinem Panasonicu? Me to zahlasilo “Chyba karty”. Karta jde preformatovat zpatky v rezimu Play. Pripadny uspech prosim hlaste na mail army@seznam.cz. Diky.

    Odpovědět
  22. Pokazena karta CF

    Podarilo sa mi minule vybrat CF kartu s fotoaparatu, ked bol zapnuty a nejak sa mi poskodila, (aj sa mi ju 1 potom rozchodit, ale asi som to znovu skusil… a teraz ju zaten svet nemozem rozchodit)
    Pri formatovani vo fotaku vyhlasi ze je chybna a pri formatovani v PC mi na konci formatovania vyhlasi, ze Vindows nevedel dokoncit formatovanie a potom ze sa neda naformatovat,
    ked som to skusal podla vyssie uvadzanych postupov cez prikazovy riadok: dostal som hlasenie:
    Neplatne medium alebo chybna stopa 0 – disk je nepouzitelny.

    Nemate niekto podobnu skusenost ako taku kartu obnovit na znovu pouzivanie?, Alebo si ju mam uz len tak vystavit na spominanie? 🙂 🙁

    Dakujem.

    Odpovědět
  23. Jak urychlit velkou paměťovou kartu

    Mohu potvrdit, že to funguje. Sice jsem na to musel přijít sám, jelkikož jsem se o tomto článku dočetl až potom. Kartu jsem u Pentaxu K20D formátoval přímo z menu v nastavení.

    Odpovědět

Napsat komentář