John G. Mitchell – Divoká příroda ve fotografii

Kniha “Divoká příroda ve fotografii” právě vyšla v nakladatelství National Geographic ČR. Milovníci ještě nedotčené přírody a zejména divoce žijících zvířat si jistě přijdou na své při prohlížení této výpravné 304 stránkové publikace (o rozměrech 28 krát 31 cm), obsahující 175 barevných fotografií současných nejpřednějších fotografů přírody.

Divoká příroda ve fotografii

John G. Mitchell, spolu s dalšími spolupracovníky National Geographic, nám předkládá knihu, která velmi přehledně poskytuje základní obrazovou dokumentaci živočichů světa v jejich přirozeném prostředí. Toho je s úspěchem dosaženo právě fotografickými obrazy, které unikátním způsobem zobrazují zvířata a jejich život, včetně složitých interakcí v rámci jejich komunity a jejich ekologických subsystémů.

Kniha je členěna do kapitol podle jednotlivých biotopů. Po šestistránkovém Úvodu následují jednotlivé kapitoly (o rozsahu 50 až 72 stran): kniha začíná kapitolou Lesy mírného pásma, následuje nejrozsáhlejší kapitola nazvaná Otevřené pláně (věnovaná těmto oblastem: poušť, prérie, savana, step, bažiny, buš). Pak následují kapitoly Oceány, Tropické pralesy a konečně kapitola nazvaná Konec země (věnovaná polárním oblastem).

V knize jsou též osmi až desetistránkové vložky, věnované určité oblasti tvorby jednotlivých fotografů. Umožňují trochu nahlédnout i do způsobu jejich fotografické práce. Jsou nazvány takto: Joel Surtoge a grizzlyové, Chris Johns a gepardi, Bill Curtsinger a žraloci, Michael Nichols a lidoopi, Flip Nieklin a lední medvědi.

Kniha jistě uspokojí zejména milovníky zvířat, možná již poněkud méně ty, kteří dávají přednost jen kráse přírody rostlinné a neživé. V knize nenajdete tedy snímky prioritně zaměřené na fascinující krásu krajiny, lesů a hor, údolí, pouští, moří nebo sněhu a ledu. Ale v knize zachycená příroda ve spojení se záběry zvěře především připomíná, že ostrovy člověkem nedotčeného prostředí, které na naší planetě zbývají, je třeba respektovat a chránit v celé komplexnosti, tedy i s ohledem na přirozený život zvěře.

Mitchell, John G.: Divoká příroda ve fotografii
Vydavatel: National Geographic ČR, 2002, 1. vydání
Přibližná cena: 899,- Kč
Formát: 28 x 31 cm
Vazba: vázaná
Rozsah: 304 stran

Z angličtiny přeložila E. Harantová.

4 komentáře u „John G. Mitchell – Divoká příroda ve fotografii“

  1. Co rikate fotkam – navrh na diskuzi

    Neda mi to, abych si nezopakoval vlastni dotaz z FotPruvodce na tuto knihu (tam ze nikdo nevyjadril):

    Fotky krasne, samozrejme. Pouze to ale ve me utvrdilo presvedceni (podporene i predchozi vystavou NM), ze si pri foceni zvirat zase tak moc nehraji na kompozici – spousta zdejsich puristu (mozna i obcas vcetne me) by obcas rezala, naklanela atd. I ostrost jde obcas bokem (alespon v ceskem vydani :-)) – napr. u fotky hejna pelikanu na rece. Ale, alespon se me zda, podstatnejsi je celkovy vjem, ne “detaily”.

    Jaky je vas nazor?

    Odpovědět
  2. snad je to jen můj dojem

    Mám před nějakým časem v češtině vydanou jinou publikaci podobných rozměrů z Nat. G., a tak- zdá se mi u nové kížky dost špatná kvalita papíru ale taky vazby. Byl jsem v Brně na výstavě origin. fotografií a tam tahle kniha byla propagována. Nebudilo to ve mě důvěru. Ta první kniha byla snad jednou tolik dražší, ale asi bych si radši připlatil. jinak k fotografiím se nedá(z mého pohledu, nejsem profík) co dodat. Sedím koukám a buď se zasním a dostanu se do fotky, nebo jen závidím ty možnosti vyvolených(fotografů).

    Odpovědět
  3. fotograficke knihy – kvalita tisku

    Pred vanoci jsem objednal u NG knihu 100 nej fotografii otistenych v NG. Fotografie jsou super, ale dost mi vadi zpracovani – nevim jestli je to jen muj dojem, ale velmi mi vadi, kdyz jsou fotografie v publikacich pres dve strany. Dochazi tak ke znacne deformaci obrazu ve stredu u hrbetu a vysledny efekt neni tak dokonaly, jako by byla otistena na plny format strany. Je to casty jev v posledni dobe snad ve vsech publikacich – NG, Kokteil atd. Nevim zda je to nejaky zamer nebo jen redaktori potrebuji “zaplacnout” dve strany najednou.

    Odpovědět
  4. Kvalita knihy “Divoká příroda ve fotografii” – varování!

    Zakoupenou knihu jsem vrátil pro několik tiskových vad. Během výměny jsem prověřil 3 další výtisky – všechny měly vady: šmouhy, rozmazané barvy. Nakonec jsem se musel spokojit s knihou, která měla nejnižší počet vad. Opravdu příkladná ukázka práce zlatých rukou českých tiskařů.

    Odpovědět

Napsat komentář