Kinofilmový scanner Nikon LS2000

Nikon LS2000 je profesionální scanner určený pro scannování 35mm kinofilmů, případně filmů formátu APS s maximálním rozlišením 2700 DPI a vybavený unikátní technologií pro práci s poškozenými předlohami.

Nikon LS 2000Po zhruba deseti letech jsem se rozhodl pro návrat k diapozitivům. Důvodů bylo několik, zejména vršící se hromada krabic s fotografiemi a neustálé dohadování s obsluhami minilabů. Současně s tím jsem se rozhodl pro digitální ukládání všech filmů tak, aby se s originály pracovalo co nejméně. Vzhledem k tomu, že vlastním poměrně kvalitní barevnou tiskárnu, není problémem zhotovit přijatelné výtisky, pokud je to potřeba.

Zbývalo tedy poslední rozhodnutí: jaký scanner? Linotype Saphir sice rozhodně není špatný scanner a dosud jsem ho pro občasné scannování filmů používal, ale ani s dianástavcem to není to pravé a o rychloti práce se prostě mluvit nedá. Takže speciální filmový scanner. Jako druhý fotopřístroj používám APS zrcadlovku Nikon Pronea a možnost práce s APS filmy by se mi rozhodně líbila. Zkrátka a dobře, obětoval jsem necelé tři tisíce guldenů a na mém stole se objevila malá béžová krabička s logem Nikonu a typovým označením LS2000.

Scanner je řešen poměrně modulárně – optika a elektronika se nachází ve vlastním těle přístroje, zatímco pro práci s různými druhy filmu slouží vkládatelné adaptéry. V základní dodávce je adaptér pro práci s proužky filmu o maximální délce 6 snímků a adaptér pro práci se zarámovanými diapozitivy. Za 488 Dfl je možno dokoupit i adaptér pro APS filmy a velkokapacitní podavač zarámovaných diapozitivů.

Adaptér pro proužky filmu je zajímavý tím, že je osazen vlastním motorkem a veškerý posun filmu je řízený softwarově. Toto řešení umožňuje dokonce automatické dávkové scannování. Drobnou nevýhodou je, že značně záleží na správném založení filmu. Je-li film založen nesprávně, nedokáže posuvný mechanismus vždy nastavit film tak, aby bylo sejmuto požadované políčko filmu (zpravidla chybí kus okraje na jedné či dvou stranách). S tímto adaptérem není možno scannovat filmy extrémně prohnuté.

Adaptér pro zarámečkované diapozitivy je na rozdíl od předchozího obyčejný kus plastu, do kterého se prostě zasouvají rámečky. I tento adaptér je možno použít ke snímání proužků filmu. Ty je ale třeba upnout do přiloženého kovového držáku. Výhodou oproti použití automatického adaptéru pro proužky je přesnější umístění filmu a to, že je možno použít i více pokroucený film. Film je samozřejmě nutno posouvat manuálně.

Připojení k počítači je řešeno ve vyšší kategorii obvyklým SCSI. Trochu zamrzí, že společně se scannerem není dodáván příslušný kabel, ale při množství používaných SCSI konektorů to je pochopitelné – každý si prostě musí obstarat kabel, který mu vyhovuje… Já osobně scanner provozuji ve spojení s PowerMacem G4 a kartou Adaptec 2906 bez nejmenších problémů. Problémy jsem nezaznamenal ani při zapojení do delšího SCSI řetězce (spolu s dalším scannerem, pevným diskem, Jaz a CD-R mechanikou).

Software
Ke scanneru je standardně dodáván software Nikon Scan. Ten existuje ve dvou podobách – jako samostatná aplikace a jako plug-in pro Photoshop. Osobně dávám přednost samostatné aplikaci, ale obě verze fungují bez problémů (plug-in s Photoshopem 5.0). Samozřejmostí, jako ostatně u jakékoli grafické aplikace, jsou i nepříliš skromné paměťové nároky aplikace.

Nikon Scan 2.5

Tvůrci Nikon Scanu se příliš neobtěžovali zachování standardního uživatelského rozhraní (Mac OS ani Windows) takže reakce většiny lidí, kterým jsem software ukázal se nesla ve smyslu “kterej…?”, “co to je?” a podobně. Všechny ovládací prvky jsou však přes svůj prapodivný vzhled rozmístěny poměrně logicky a práce s programem je poměrně snadná.

Software automaticky detekuje konfiguraci scanneru a v případě, že je založen adaptér pro proužky filmu, případně APS, dokáže rychle projet všechny snímky na filmu a vytvořit tak jakýsi miniaturní indexprint. To probíhá podstatně rychleji, než klasický overview scan.

Po výběru položky indexu scanner převine film na příslušné políčko a umožní provést Prescan případně Scan (finální). Při Prescan funkci je políčko filmu zobrazeno na hlavní pracovní ploše programu a je možno provést nastavení výřezu, případně jiných parametrů obrazu.

Pro scanování je možno volit rozlišení až 2700 DPI. Barvy jsou zpracovávány v barevném prostoru CMYK nebo RGB a v hloubce buďto 8 nebo 12 bitů na jeden kanál. Ještě před scanováním je možno nastavit korekce barevných křivek a úrovní. Software umožňuje soubor těchto nastavení uložit pro pozdější použití.

Zcela unikátní jsou možnosti pro práci s poškozenými předlohami. Jde zejména o funkci Clean a možnost několikanásobného snímání. Funkce Clean funguje skutečně výborně a dokáže odstranit škrábance, otisky prstů a prach. Neptejte se jak, nevím to, ale funguje to opravdu výborně (záměrně jsem vybral ty nejpoškozenější snímky, i když nejsou zaostřené):

Scan bez DigitalICE Scan s DigitalICE
Takto vypadá snímek po normálním scanu. Všimněte si hlavně škrábance na postavě vlevo a na zdi vpravo nahoře. A takto vypadá snímek při aplikaci funkce Clean.

Výsledné obrázky je možno ukládat v několika základních formátech, v případě použití Photoshop plug-in verze programu pak ve všech formátech podporovaných Photoshopem.

Závěr
S výjimkou prapodivného vzhledu uživatelského software není scanneru Nikon LS2000 co vytknout a jeho koupi nelze než doporučit. Z pohledu běžného českého fotoamatéra může snad jediný problém představovat cena.

1 komentář u „Kinofilmový scanner Nikon LS2000“

  1. NikonScan 3.1.2

    Mnoho let používám LS2000 k plné spokojenosti a mohu s tím co je zde napsáno jen souhlasit, včetně GUI. Před týdnem jsem stáhnul a nainstaloval NikonScan ve verzi 3.1.2, která je určena i pro LS2000. Bohužel mám za sebou první zklamání. Máte nějaké zkušenosti s touto verzí NS?

    Odpovědět

Napsat komentář