Kniha “Jak lépe fotografovat – Fotografie krajiny“

Recenze knihy Michaela Busselle s tématem fotografování krajiny.

Krajina-kniha

Předem musím podotknout, že se nejedná o osamocenou knihu, ale o celou sérii knih věnovaných různým oblastem fotografie. Budu se snažit o stručné recenze i ostatních. Rovnou mohu slíbit čtenáři recenzi dalšího dílu se zaměřením na portrétní fotografii, neboť ho mám také (v mém případě dle pravidla “co nefotím, aspoň si o tom počtu”).

Uvedenou knihu jsem přes její poměrně vysokou cenu zakoupil, protože mě velice příjemně překvapilo její zpracování a způsob výkladu autora. Zcela se liší od většiny běžných fotografických knížek, kdy je začátek zpravidla obsazen popisem techniky (v době vydání již dávno zastaralé) a spousty nepodstatných prvků. Pak s trochou štěstí je pětina knihy věnována skutečně tomu, o čem její název hovoří a proč jste si ji koupili. A právě tato “pravidla” pro tuto útlou knihu vůbec neplatí.

Obsah neboli kapitoly

Námět – netřeba rozebírat, od venkovské krajiny, přes mořské pobřeží k horám a lesům. Každá dvoustrana obsahuje jednu malou a jednu velkou fotografii z různého krajinného prostředí spolu s velmi krátkým, ale výstižným textem k daným snímkům. Dále je doplněna praktická rada daná zkušeností. Prostě to, na co každý fotograf zpravidla přichází sám metodou pokus – omyl. Stručný text je dělen na čtyři oblasti – pohled, příprava, provedení a technika. Obecného povídání je málo a obsah textu je spíše zaměřen na detailní informaci pro čtenáře, informace je rozšířena o použité filtry, filmový materiál, fotografický přístroj a objektiv.

Tvorba kompozice – stanoviště, výřez, využití tvarů a vzorů, perspektiva, horizont, obloha, barvy. Dělení textů a fotografií je shodné s předešlou částí, tímto způsobem je řešena celá kniha. Není nijak rozebírána teorie. Neskutečná škála zcela rozdílných fotografií prochází celým rozsahem toho, s čím se lze běžně setkat.

Světlo a obraz – slunečný den, východ/západ slunce, denní doba, struktura, barva, nálada. Nerad bych se třikrát opakoval, vše je shodné s předchozími částmi. Opět velké množství fotografií, praktický rad i zcela obyčejných úvah na téma „proč zrovna takhle“.

Fotoaparáty a příslušenství – 22 stránek věnovaných výběru fotoaparátu, objektivům, filtrům a nakonec také vlastní prezentaci fotografií. Osobně se mi na tom líbí, že technika je zde brána pouze jako doplněk, nikoliv jako něco absolutního pro vznik fotografie. Naleznete zde jen velmi obecný náhled na možnosti, což pro většinu fotografů považuji za více než postačující. Knihy o technice jsou jiné, nakonec internet je zde asi nejlepším a hlavně aktuálním médiem.

Zhodnocení

Krajina-kniha
Takto je celá kniha koncipována. Mám malý skener, pravá část je oříznuta.

Tuhle knihu jsem si prohlížel několikrát a trvalo mi skoro rok, než jsem ji nakonec zakoupil. Nakonec pro ni přes vyšší cenu rozhodl již uvedený důvod, neobsahovala tolik obvyklou „vatu“. To je text, který nemá s názvem knihy moc co dělat, ale autoři tím uměle zvyšují počet stran a dělají tak knihu „zajímavější“. Líbí se mi obrovský počet zcela rozdílných fotografií použitých v knížce, asi tak by měla vypadat každá kniha se zaměřením něco nového fotografa naučit. Sebedelší text se nikdy nemůže vyrovnat jediné fotografii, kterou vidím a mohu okamžitě zhodnotit. Zrovna tak velice stručné a výstižné poznámky ke každému snímku mohou začínajícím a nakonec i těm zkušenějším něco dát. A praktické rady občas poukazují na to, co teoreticky všichni známe, ale v praxi nám to ne vždy dojde. Navíc ne vždy je nám jasné, co například v krajině daný filtr vlastně způsobí. A tady naleznete spoustu snímků, kde je vliv filtru evidentní a hlavně, je vždy popsáno jaký filtr (nebo kombinace filtrů) byl použit a občas i proč. Mluvím i za sebe, ono časté prozření nad diapozitivem s následnou vnitřní samomluvou typu „já jsem úplný blb, dyť je to evidentní!“ mě stále potkává poměrně často a zpravidla pozdě.

Na druhou stranu je nutné podotknou, že jsou mezi námi lidé zaměření spíše teoreticky, kteří už ze svého založení vyžadují dopodrobna vysvětlující text. Předpokládám, že těm se tato kniha příliš zamlouvat nebude, veškerou práci za autora odvádějí spíše fotografie, text je pouhým doplňkem.

Závěrem mohu říci jediné, pokud je krajina častým námětem vašich fotografií, knížku si klidně kupte. Přes její útlost vám může dát docela dost. Možná překvapí způsob zpracování tématu, ale ten vůbec není na škodu vnitřního fotografického obsahu. Takže na ni někde mrkněte a pak se rozhodněte, jestli si zaslouží místo ve vaší fotografické knihovně. Já jsem usoudil, že ano.

Michael Busselle: Fotografie krajiny
Vydavatel: Nakladatelství Solithera s.r.o., 1999, vydání první
Edice: Jak lépe fotografovat
Přibližná cena: 590,- Kč

14 komentářů u „Kniha “Jak lépe fotografovat – Fotografie krajiny““

  1. pravda

    pravda, pravda… ja som si nedavno kupil knihu z tejto rady “Jak fotografot lepe – Cernobila fotografie”. Ta kniha mi vo vela voéciach pomohla a nsmerovala ma k veciam ktore som ani netusil.

    Odpovědět
  2. grafická úprava

    Když jsem si totiž před rokem v knihkupectví prohlížel jinou knihu z této série — tuším že “Jak lépe fotografovat ČB”, docela mě znechutilo grafické provedení, které bylo výraznější než fotky samotné a dokonale odvádělo mou pozornost od obsahu (snad každé třetí slovo v textu mělo jinou velikost, a grafik si nedokázal odpustit neustále hrátky s podkladem textu, zvýrazňováním, apod.). Podle ukázkového skenu vidím, že se nakladatelství drží stále stejného stylu 🙁

    Odpovědět
  3. Dostupnost?

    mam za to, ze tato krajina vznikla mezi prvnimi a byla rychle rozebrana, dnes snad ani neda koupit, serie ma kolem 10ti dilu, lze se podivat na amazon, v cechach jsem vsak videl jen pet dilu… skoda.

    Odpovědět
  4. je dobra

    Koupil jsem ji pred rokem nebo dvema a je velice dobra. Fotografie i doprovodne texty se vymykaji beznemu prumeru. Ona zminovana typograficka zversta (rozdilne velikosti pisma, ….) spis nuti cloveka cist text jinym tempem nez je zvykly a naslende ho i jinak vnimat.

    Odpovědět
  5. recenze vyjadruje i me me dojmy …

    Sam o seri premyslim jestli do ni jit, asi by mi stacilo si ji nekde pujcit. Stale me totiz odrazuje to, ze by tam mohlo byt daleko vice lepsich popisu misto te spousty bilych prazdnych mist mezi nekdy podle me az prilis bizarni grafickou upravou. Dobrych fotek najde clovek na netu spousty ale skutecne dobrych popisu jak vysledku dosahnout je jako safranu a ja se nepocitam mezi teoretiky.

    Odpovědět
    • RE: recenze vyjadruje i me me dojmy …

      Sám jsem si tři díly této serie vypůjčil z vědecké knihovny a mé pocity jsou trochu smíšené. Neříkám, že ty knihy nejsou dobré, ale za cenu 500,- Kč za 1 díl se mi zdají trochu předražené.Podle mého názoru kniha od autora Hedgecoe : Jak lépe forografovat je za cenu 500,- Kč pro neteoretiky trochu lepší.

      Odpovědět
  6. National Geographic

    Zacatkem tohoto tydne jsem videl v knihkupectvi knizku pod hlavickou National Geographic o foceni. Nepamatuji si presne nazev, ale byla to takova mensi knizka s mekkou obalkou a vypadala na prvni pohled celkem slibne.

    Mate ji nekdo??? A jaka je? Dik za odpovedi.

    Odpovědět
  7. NG

    no ja mam National Geographic Photography Field Guide je to taka mensia knizocka s makkou vazbou, je to rozdelene na technicku cast (o objektivoch, filtroch a tak) a na kompozicnu cast, kde sa prebera foto ludi, krajiny a tak. je to vzdy doplnene NG obrazkami a postrehmi NG fotografov. Cele je to urcene pre fotografoc zaciatocnikov, podla mojho nazoru pekna knizocka… kvalita a la NG

    Odpovědět
  8. Připadá mi trochu blbé.

    Připadá mi trochu blbé psát recenzi knihy, která je beznadějně již mnoho měsíců nedostupná v knihkupectvích. Zřejmě když dojde na lámání chleba, tak vyškrábnete něco z dolního šuplíku. To je teda hlína….. pane Hlináku!

    Odpovědět
    • RE: Připadá mi trochu blbé.

      Vážený pane, opět mě velmi těší, že se setkávám s inteligentním tvorem, který se za své názory, byť jsou sebevíce kritické, nestydí a podepíše se pod ně. Autor článku se také podepsal a vy (záměrně neužívám velkého V, protože si vás nevážím) si z něj jen děláte nejapnou legraci. To, že není u nás momentálně kniha k dostání není jistě vinou ani pana Hlináka, ani našeho serveru. Třeba vydavatel plánuje dotisk českého vydání, co vy víte. Pro každého, kdo o tuto problematiku jeví zájem je jistě možnou satisfakcí to, že kniha je stále dostupná v originále (dokonce i u nás – viz link, popř. na osvědčeném Amazonu (momentálně mají dokonce jeden kus skladem)). A pokud po knize opravdu toužíte tak, že ani neváháte plivnout na autora recenze, který za její nedostatek rozhodně nemůže, tak rozhodně napište podobně uštěpačný příspěvek firmě Solithera, která knihu vydala. Třeba vám vyjdou vstříc a udělají speciální edici jen pro vás.

      Odpovědět
    • RE: Připadá mi trochu blbé.

      Já mohu jen souhlasit s tímto příspěvkem. Můj názor je takový, že jedním z hlavních cílů recenze je upozornit na kvalitní a aktuální nabídku titulů a podpořit jejich prodej. Recenze jako novinářský útvar má svá pravidla. V tomto případě si myslím, že to spíše případného vážného zájemce o knihu dost naštvě a reakce tomu ostatně odpovídá. Proto považuji zveřejnění této recenze v této podobě za nevhodné. O co zajímavější a inspirativnější by mohla být nestranná monografie o knihách M. Busselleho. On nevytvořil pouze tuto řadu publikací, ale i mnoho dalších….. viz zmiňovaný Amazon.

      Odpovědět
    • RE: Připadá mi trochu blbé.

      No, drobet pravdy je v tom, že jsem asi daný článek neměl označovat slovem recenze. Je to prostě fotografická kniha a nad dostupností jsem neuvažoval, spíše nad tím, aby čtenáři věděli, že něco takového existuje. Text není vyškrábnuta ze šuplíku, poměrně dlouho jsem ho sliboval, ale neměl čas.

      Další díl o fotografování lidí bude brzy na Paladixu vydán, zatím je v knihkupectví k dispozici.

      Nicméně prvotní příspěvek psal buran a za tím si budu stát. Nemusím s článkem souhlasit, ale mohu to napsat slušně.

      Pozdravuje Jan Hlinák

      Odpovědět

Napsat komentář