Kniha “Jak lépe fotografovat – Fotografování lidí”

Recenze knihy Michaela Busselle, fotografování člověka a jeho portrétů ve všech podobách

kniha - lide
Další kniha z recenzované řady se společným názvem Jak lépe fotografovat, tentokrát věnovaná fotografování lidí kolem nás. Stručný náhled na pojetí knihy je obsažen v předchozí recenzi dílu věnovaného fotografování krajiny, pro podrobnější čtení si dovoluji čtenáře na ni odkázat.

Obsah neboli kapitoly

Fotografování lidí v exteriéru

Neformální portréty, lidé při práci a hře, moment, příběh, dovolená, děti, události. Osobně se mi v této i ostatních kapitolách líbí kreslené příklady, proč byl vybrán jen detail a jak by snímek vypadal, pokud by obsahoval také okolí. Dále jsou zde nákresy použití a umístění odrazných desek, využití odrazů světla od stěn, atd.

Kompozice a světlo

Pozadí, výřez, snímky ve slunečním světle, ovlivnění kontrastu, oblačné dny, využití barev, tvaru, linie, struktury, zachycení okamžiku. Příklady použití slunce na zvýraznění obrysu v protisvětle, opět odrazné desky. Názvy jednotlivých oblastní jsou natolik výstižné, že není co dodat.

Fotografování lidí v interiéru

Okno jako zdroj světla, přídavný blesk, využití dostupného světla, ateliérové osvětlení, světelné nálady a efekty, charakteristické portréty, ženská krása. Osobně mě zaujaly části věnující se osvětlení a světelným náladám a hlavně charakteristické portréty vystihující svým ztvárněním vlastnosti portrétovaného člověka.

Lidé - kniha
Zpracování je klasické, málo textu, občas popis proč tak a ne jinak

Fotoaparáty a příslušenství

Možná shodou náhod, možná zcela úmyslně je opět 22 stránek věnovaných výběru fotoaparátu, objektivům, filtrům a nakonec také vlastní prezentaci fotografií. Na rozdíl od předchozího dílu je zde doplněno pár záležitostí vztahujících se hlavně k portrétování – světelné zdroje, určování a případné korekce expozice, vhodnost filmu pro daný námět, používání filtrů. Příjemné je, že dané charakteristiky platí zcela obecně a s momentální módností nemají zase až tak moc co do činění.

Zhodnocení

Poněkud s úsměvem musím přiznat, že portrét neumím fotografovat ani není středem mého zájmu. Přesto si myslím, že mi knížka alespoň v pár záležitostech kolem rodinného fotografování pomohla. Podstatné je, že velmi stručné texty se snaží pomoci se základním pohledem na věc, co ale opravdu vyfotografujete zůstává zcela ve vaší režii. V minulé recenzi se vyskytly komentáře, že doplňující texty jsou svým zvýrazňováním (rozdílná velikost písmen u slov v jediné větě, malinkaté písmo praktických rad, atd.) obtížně čitelné a nevyhovující. Možná. Poctivě jsem se k oběma knihám vrátil a za sebe mohu konstatovat, že dané uspořádání mě nutí číst pozorněji, což je jedině dobře a tak mě osobně přijde spíše kladem než záporem.

Nerad bych se opakoval, teoretikové zde opět přijdou zkrátka, text je doplňkem, množství fotografií příkladem.

Co říci závěrem? Pokud jste začátečníci a portrétování lidí vás láká, knížka je dobrou volbou. Pokročilí amatéři se musí rozhodnout sami, zda jim obsah něco přináší nebo je celkovým shrnutím problematiky kterou znají. Jedinou nevýhodou celé série knih je neúměrně vysoko postavená prodejní cena.

Michael Busselle: Fotografování lidí
Vydavatel: Nakladatelství Solithera s.r.o., 2000, vydání první
Edice: Jak lépe fotografovat
Přibližná cena: 590,- Kč

10 komentářů u „Kniha “Jak lépe fotografovat – Fotografování lid픓

  1. Ach ta čeština, tentokrat bohužel

    musím se omluvit, sám se často v příspěvcích špatně uhlídám, navíc používám obvykle cestinu místo češtiny. Ale v takhle krátkém článečku dvakrát neuhlídaná shoda podmětu s přísudkem, to mi přichází hodně.
    Tady to je:

    Osobně mě zaujali části … a portréty.

    V minulé recenzi se vyskytli komentáře

    Myslím, že by to stálo třeba za opravu, když má článek dohromady pár set slov, nedá se taková chybka přehlídnout (narozdíl třeba od interpunkce), je příliš do očí bijící.

    Omlouvám se za kritiku, díky za recenzi, vím, že je to fotoserver, ale přesto bych kontrolu podpořil (co třeba rodinní příslušníci ? 🙂
    diky – chose

    (jinak věřím, že až na tu cenu, …)

    Odpovědět
    • RE: Ach ta čeština, tentokrat bohužel

      Xakru, omlouvám se všem čtenářům.

      Tak dlouho jsem přepisoval, až podmět zmrtvěl leč i zůstalo moc živé.

      Pozdravuje Jan Hlinák

      Odpovědět
    • Ach ta čeština, tentokrat bohužel

      Díky za upozornění, budeme si muset dávat větší pozor. Chyby jsem už opravil.

      Odpovědět
    • RE: Kde sa to da kupit?

      V BA som kupil “Jak lepe fotografovat barvu” v knihkupectve oproti Generalnej prokurature (byvala budova NBS). Je to ulica od Tesca smerom k Safku. Snad tam budu mat aj tuto novinku.

      Odpovědět
  2. neviem kde to kupit 😉

    Neviem kde kupit toto, ale u mna mozes kupit Black & White Photography (Better Picture Guides) By Michael Busselle za 500 SKK, ako nova.. anglicka

    Odpovědět
  3. Busselle je uřezávač lidí

    No, tak jsem dočetl tuto knihu a nejde neříci, že autor je průměrný fotograf, který nemá nadprůměrný cit ani pro barvy ani pro kompozici. Tedy jestliže do knihy nedal své jen odpadkové fotografie. Opravdu dobrých fotek tam není víc než 10, z celkového počtu přes sto. Je to jen řemeslník. Skoro u poloviny fotek lidem uřízl koneček nohy nebo něčeho jiného, nebo se cosi dotýká okraje fotky. Myslím, že by se moc neprosadil ani na PhotoPost.cz ani na Photo.net. Ale jinak si to kupte. Pár praktických rad dostanete, nefotíte-li často.

    Odpovědět
  4. Kde tuto knihu koupit?

    Marně se snažím, ale stále nemohu v žádném knihkupectví tuto publikaci najít – ani na netu 🙂
    Nakladateství Solithera taky jakoby zmizelo.Poraďte kde ji sehnat? Nejlépe na email.

    Díky

    Boris

    Odpovědět

Napsat komentář