Lowepro Topload Zoom 2

Recenze pistolového pouzdra střední velikosti.

Asi jako každý, kdo začal zvolna fotografovat, jsem začal řešit Nerudovskou otázku: “Kam s ním?”. Corina a Zenit mě ještě doprovázely v pohotovostních brašnách dodávaných kdysi přímo k fotoaparátům (v angličtině ever ready case, v knize Jak blufovat o fotografování je uveden jako český ekvivalent Krabička poslední záchrany – oblíbená KPZ – což jeden z možných, ale v tomto případě nešikovných překladů). Pak přibyly dva objektivy, což jsem řešil jejich ponecháním v původních pouzdrech a vložením do většího zavazadla (zase malý historický exkurz pro mladší ročníky – dříve se objektivy prodávaly v hezkých tuhých pouzdrech). Na krátkou dobu jsem pak používal řemeslnickou tašku z tuhé vepřové kůže. Nakonec mě táta zasponzoroval (jako ostatně s mámou tolikrát předtím) a já si v Tuzexu koupil za 310 bonů pěknou a celkem tuhou tašku Fotima. Ve skutečnosti to byla obecná no-name taška, kterou lze dodnes koupit od Hamy.

Byla velmi dobrá, měla dvojité víko a polstrované kapsy, ale časem se jí přetrhaly nitě, kterými byl ušit zip, takže se jeho umělohmotná spirála oddělila od látkového nosiče. Nahradila ji větší Lowepro Compact AW a když jsem začal fotit i na velký formát, musel jsem si pořídit turistický batoh. Tím jsem definitivně naplnil podstatu megalomanství a kyvadlo se zhouplo na druhou stranu. Stál jsem před několika podobnými problémy – občas jsem potřeboval vyrazit nalehko jen s jedním tělem a jedním či dvěma skly a hrstí filtrů, k velkému formátu se mi i přes velký batoh nevejde kinosestava, no a nakonec – jak jsem byl předem upozorněn – kdo má na horách foťák v batohu, tak si pořád říká: “Na tohle to ještě nemá cenu vytahovat” a domů dorazí bez fotky.


TLZ 2 - celkový pohled

TLZ 2 s pouzdrem na kompakt
Celkový pohled na pouzdro. Malá pouzdra na kompakt můžete připnout na držadlo.

Prošel jsem si spirálu vývoje a stál opět na začátku, byť kvalitativně výše. Dozrála doba pro něco malého, nejspíše pistolové pouzdro. A tak jsem obíhal, měřil, skládal a porovnával. Do pouzdra se – náležitě odolného a kvalitního – mělo vejít tělo s motorem a dva malé objektivy (28 a 50mm). Pak jsem si ještě stanovil finanční limit, aby suma vložená do pouzdra odpovídala mému aktuálnímu pohledu na užitnou hodnotu (pro ekonomy – mezní užitek). Tím mi zůstalo jediné vyhovující pouzdro Lowepro Topload Zoom 1. Když jsem se však rozhodl přistoupit k nákupu, ukázalo se, že ceny pouzder jsou níž, takže jsem nakonec pořídil větší verzi Topload Zoom 2.

Základní výhodou pistolových brašen Lowepra oproti konkurentům od Tamracu i dalších je velká hloubka (s výjimkou TLZ mini). Díky ní se totiž do brašny vejde tělo s motorem, externím pouzdrem na baterie či svislou rukojetí (nebo vším v jednom). To pouzdra od Tamracu neumožňovala. Ne, že bych na motoru tak trval, ale jednak se s ním přístroje lépe drží, a dále je to za stejné peníze. Navíc lze sestavu zasunout hlouběji (přístroj se nevzpříčí o stěny), takže do kapsy ve víku můžete skutečně zasunout filtry a ne jen papírek se seznamem nákupu.


TLZ 2 s otevřeným víkem

TLZ 2 - dost hluboké pro tělo s motorem
TLZ 2 ze strany

Pouzdro má menší kapsu ve víku a větší na boku. Nosit ji můžete na popruhu přes rameno, přichycenou okem na pásek, nebo dokoupit speciální popruhy určené k nošení pouzdra na hrudi. Víko je připevněno na vnější straně a otvírá se ven, takže při vyjímání a ukládání přístroje nepřekáží. Výztuž pouzdra je stejná jako u každé brašny Lowepro, tedy standardně velmi tuhá.

Přístroj v pouzdru visí na dvou držácích, připevněných ke stěnám pomocí suchých zipů stejně jako přepážky fotobrašen. Polohu držáků lze měnit zhruba o pět centimetrů a to nezávisle. Můžete tedy nastavit hloubku uložení těla podle vlastních potřeb, navíc můžete zohlednit skutečnost, že většina přístrojů má dnes na pravé straně ergonomickou bouli pro snadnější držení.

Na spodní straně každého držáku je jedno oko z textilní gumy pro uložení filmu. Myšlenka je to dobrá, filmy jsou tak mnohem lépe chráněny před vyššími teplotami, kterým by mobly být vystaveny v tenké boční kapse, octne-li se brašna na slunci. Vyjímání filmu je snadné, trochu těžší je to se zasouváním kazety (mám na mysli umělohmotnou krabičku) do oka, ale i to člověk zvládne po krátkém tréninku jednou rukou.

Nesmíte si ale myslet, že považoval kapacitu dvou filmů za dostatečnou. Jedná se jen o vtipné využití místa, přičemž více filmů se na držáky nevejde. Na další je určena boční kapsa. Zatím jsem ale více filmů nepotřeboval, standardně nosím jeden méně až středně citlivý a jeden citlivější (obvykle Pan F+ nebo FP4+ a Tri-X Pan). No a samozřejmě je tu ještě náboj v komoře, tedy film přímo v přístroji.

Dno pouzdra je odděleno tenkou, volně loženou přepážkou, a vejde se na něj naležato zoom Nikon Series E 75-150mm f/3,5 či Nikkor 200mm f/4, které mají průměr přibližně 65mm a délku 140mm. Vím, je to trochu v rozporu s rozměry dna, ale pouzdro se trochu poddá. Také jistě není žádoucí kombinace dlouhého skla na těle a objektivu velkého průměru na dně, kdy horní objektiv sedne na dolní a otírají se o sebe, byť odděleny přepážkou. Největší objektiv, který mohu mít na těle a nepřipravit se o prostor na dně, je dlouhý 90mm (fyzicky, nikoliv ohniskovou vzdáleností).


TLZ 2 s přístrojem a objektivem

TLZ 2 s přístrojem a bleskem
Kombinace těla se dvěma objektivy. Kombinace těla s objektivem a blesku.

Objektiv však není to jediné, co můžete na dno umístit. Například se tam vejde běžný typ fotografického blesku nebo malý kompakt – a nemusí to být jen mjůčko. Samozřejmě můžete také celou kapacitou pouzdra využít pro jediný objektiv na přístroji.

Kapsa ve víku je umístěna uvnitř, je tedy chráněna výztuhou a je tím pravým místem pro filtry. Vejde se do ní jeden o průměru 77mm (možná i 82, ale ten nemám k dispozici), dva o průměru 67 složené na sobě, případně dva menší, umístěné vedle sebe. Pokud máte Cokin, pak se do kapsy vejde jeden filtr velikosti P. Vsunout jdou dva, vyčnívají ale trochu a kapsa nejde zavřít. Vzhledem k tomu, že kapsa se při střídmém a opatrném otvírání nedostane do takové pozice, aby filtry vypadly, lze ji ponechat otevřenou. Ve všech případech jsem měl na mysli filtry v krabičkách. Osobně mám v kapse většinou žlutý M52 a polarizační M67 s redukcí.

Boční kapsa není vyztužená, proto se hodí pro odolnější drobnosti, kterých se díky tomu do ní vejde opravdu hodně – peněženka a diktafon nebo mobilní telefon, dva až tři balíčky papírových kapesníků, několik tužek, papír na poznámky, … Pokud vynechám peněženku a telefon, vejde se mi do kapsy i blesk (National PE-3057, velikostí odpovídá např. Nikonům SB-24, 25, 26, 28, 600, 800). Kapsa má dva sámky, takže pouzdro může v pase nakynout téměř na dvojnásobek.

TLZ2 a monopod
Pouzdro nemá oka určená na připojení jiných pouzder. Pokud máte v plánu pouzdro ještě dále ověšovat, je pro vás určena série Toploader AW, která patří do systému Street & Field. Nicméně pokud potřebujete tu a tam něco menšího připojit, můžete použít oka na boku, která slouží k uchycení popruhů, a držadlo na víku – na to občas připevňuji pouzdro s kompaktem. Menší monopod zase mohu prostrčit okem pro připevnění na opasek a za poutko připevnit k popruhu.

Snad jediným drobným mínusem je právě popruh, který je už od pohledu o třídu níž, než celá brašna. Jedná se o jednoduchý pás, který má uprostřed našitý pruh tenké koženky. Pokud si v horkém létě pověsím brašnu na krk, abych ji měl vpředu, popruh mě trochu dře. Ovšem jak už jsem v úvodu zmínil, pro tento způsob nošení dodává Lowepro zvláštní postroj, takže tato výtka není správná. Kromě toho lze koupit samostatně i lepší popruh určený pro větší brašny.

Lowepro Topload Zoom 2
kapacita kinofilmová zrcadlovka a 1-2 objektivy
rozměry dle výrobce 18 x 12,5 x 25 cm
rozměry u víka 18 x 12,5 cm
rozměry u dna 11,5 x 8,5 cm
výška 24 – 25 cm (víko je šikmo)
materiál 600D TXP™
barva černá s modrou, zelenou či šedou

Rozměry uvedené v tabulce jsou vnitřní. Menšími příbuznými jsou pouzdra Topload Zoom Mini a 1, větším pak Topload Zoom AW a Topload Zoom Pro AW. V systému Street & Field pak můžete vybírat z pouzder Toploader AW 65, 70 a 75. Pokud netrváte na dostatečné hloubce pro tělo s motorem či bateriovým pouzdrem, můžete se poohlédnout i u Tamracu.

20 komentářů u „Lowepro Topload Zoom 2“

    • jak se nosi?

      Takovou základní věc, že bych opominul?

      Pouzdro lze nosti několika způsoby:
      1) na popruhu přes rameno,
      2) na opasku, tj. buď na pásku od kalhot (jen malá pouzdra s lehkým obsahem) nebo na pásku, který nabízí Lowepro ke všem brašnám (belt strap)
      3) kombinací dle bodů 1 a 2
      4) na zvláštních popruzích (kšírách) vpředu na hrudi
      5) za ucho v ruce (nezakopnout o volně visící ramenní popruh!)
      6) jinak – třeba přidrátované k popruhům velkého batohu

      Odpovědět
      • jak se nosi?

        Ja ho už dlhšie používam k absolútnej spokojnosti – ten dlhý popruh som demontoval, na popruhy batou som zavesil dve karabínky a nosím ho na prsiach.
        Raz sa mi na lyžiach podaril hrozný držkopád, v hlbokom snehu nekoordinovane “na hubu” – mal som ho našťastie zavesené na krúžkoch na kľúče – tiež v predu na hrudi… …a našťastie povolili tie krúžky – roztiahli sa – puzdro a foťák prežil úplne bez ujmy :o)))

        Odpovědět
      • jak se nosi?

        Několik připomínek a jeden dotaz: Mám podle názvy tu stejnou brašnu, ale asi jiné provedení – starší, které nemá nahoře zip, ale je na zaklapnutí. Není mi moc jasné, proč nosit do hor motor, zato ale víc objektivů. K tomu tato brašna primárně určená není, hodí se spíš pro tělo a jeden větší univerzální zoom, ostatní objektivy moho být v batohu. Jsou už ale problémy třeba s F70+Nikkor 18-35/3,5-4,5, protože se brašna skutečně zužuje. Ale je fakt, jak Tobík píše, že trochu povolí. Co se týká nošení, myslím, že na opasku se nosit tahle brašna nedá, protože už je příliš těžká, spíže přes rameno a přitáhnout opaskem, aby nesklouzavala třeba na kole. Nosit ji na karabinkách na batohu zepředu jsem zkoušel, ale je to hodně nepraktické, musí se demontovat při sundávání batohu a zavazí pří lezení, při běžkování se zase hází. Takže ji dávám těmi karabinkami na batoh. Taky to není ideální, ale zjistil jsem, že s batohem se stejně fotit kloudně nedá – není stabilita (myslím batoh kolem 20 kg). Na běžkách nebo na lyžích není dobré mít brašnu nějak přivázanou k tělu, při pádu neuhne a obvykle ji člověk zalehne (ale foťák do sud vždy přežil).
        Nesouhlasím ale s Tobíkem, že tento druh brašny je ideální – osobně se mi osvědčil více Tamrac Explorer 2, do něhož dám tělo s objektivem a další dva až tři malé objektivy pod tělo. Do hor už zoomy nenosím ,protože jsou moc těžké a velké, pevná skla vyjdou na váhu lépe (při obdobné kvalitě, nemluvím o setových plasťácích). Ten Tamrac je jen o málo větší než zmiňovaný Explorer, ale vše je mnohem přehlednější. Navíc má zabudovaný i bederní pás. A teď ta otázka – nevíte, jak je to s nepromokavostí těchto brašen? Jednak ten zip nahoře, jednak samotný materiál – jaký déšť vydrží, má smysl jej třeba impregnovat?

        Odpovědět
  1. Jeste k noseni…

    Ja jsem si tuhle brasnu koupil prakticky specialne na bezky, kdy v ni nosim telo + objektiv 2.8/28-70 s nasazenou slunecni clonou v normalni poloze. Vozim ji potom tak, ze popruh pripnu na jedne strane nahore, na druhe dole a dam pres rameno i hlavu, tak nejak, jak se nosi ty pred cca 5ti lety modni batuzky s jednou srakou. Je pri ruce a pritom nezavazi. Jedina nevyhoda je, ze se ma snahu prevracet, ale kdyz je v klidu, tak se opira o telo a to ji v tom brani.
    Jinak prvni kus jsem asi po 1.5 roce reklamoval, protoze se ne roztrhnul zip, reklamace nebyla vyrizena v zakone lhute, tak jsem dostal novou.

    Odpovědět
  2. Recenze pistolového pouzdra střední veli

    Mam tez ke sve spokojenosti (nerikam 100%, ale to snad ani nejde). Dam dovnitr Pentax MZ5N s obj. 28-70 a na dno blesk, nebo Prakticu BX20 a diky malym objektivum se na dno vejdou i 2 a do bocni kapsy ten blesk. Uz jsem s tim i zmokl. Rekneme stredne silny dest, v predni kapse jsem mel nejake papiry a naprosto v pohode. Dokonce ani pres horni viko (pres zip) jsem zadny prusak nepozoroval.
    Nosim jen pres rameno, nebo kdyz mam na zadech batoh, pripnu na popruhy na prsa.
    Stabilita samotne brasny je vskutku nic moc, ale da se s tim zit. Casem jsem si zvykl jak ji polozit nebo postavit.
    Puvodne jsem chtel neco mensiho, jen na fotak na kratke akce, ale ted jsem rad, ze jsem si vybral tuhle vetsi…
    Z meho pohledu bych dal 8,5 bodu z 10.
    Zdravim! Jirka

    Odpovědět
  3. Menší brácha

    Používám ke spokojenosti, TLZ1, což je menší brácha vyše zmiňovaného. jeho hlavním úkolem je to, co bylo již i v článku zmiňováno. Supluje pevný kožený či plastový obal, jako bával na Prakticách, Zenitech atd. kdy je potřeba ho na nějakou dobu strčit i vdo batohu pak zase někde výtáhnout jít a fotit.Vleze se do něj pentax MZ6 s baterypackem a objektivem Tokina 19-35. pokud beru více objektivu,mám na ně nadělané tvrdé obaly aby se daly šoupnout kamkoliv do batohu. Filtry nosím v ledvince.Těchto několik drobnějších věcí se snáze balí. Pokud by to mělo být všechno s tělem, tak vzniká poměrně velké a neskladné zavazadlo.Teda pro mě.

    Odpovědět
  4. vela miesta v TLZ 2

    nazdar.
    TLZ 2 som si kupoval este pred fotakom a zmizol mi usmev na tvari, ked som sa pokusal dostat dovnutra Nikon F75 s dvoma objektivmi.
    Ale nakoniec sa podarilo – nosim v nej F75 s nasadenym objektivom 28 – 100 a vnutri teleobjektiv 70 – 300. Mozno mi neverite, ale vsetko sa tam zmesti a ostava volne miesto na 3 filmy.
    No battery pack tam uz asi nevopcham… 🙂

    Odpovědět
  5. TLZ2

    Ja ho mam cca 2 roky, je uplne v pohode,som spokojny,ale na dlhe skla to nie, napr. taka Sigma 70-200/2,8 sa tam urcite nezmesti 🙁

    Odpovědět
  6. TLZ 2, Zing

    Nejprve k objektivum – vleze se mi tam F70 s Nikkorem 80-200/4 (a vetsi objektiv bych uz snad v takove tasce ani nosit nechtel, i tak to vazi s fotakem dost).

    Jinak jsem, jak uz tady bylo vyse zmineno, taky dosel k nazoru, ze brasna je to sice pekna, ale neda se prihodit do batohu/batuzku, ponevadz je moc velka a bachrata. Ono nest ji cely den/cele odpoledne porad na rameni je docela opruz, zvlast kdyz ma clovekl stejne s sebou maly batuzek (20-30l). A v tom velkem je ten problem podobny (noseni na prsou mne opravdu neuchvacuje).

    Reseni? Neoprenovy popruh na fotak + neoprenovy obal zn. Zing. Neco podobneho jak byvaly ty “ever-ready cases”, ale nesrovnatelne prijemnejsi a rekl bych vice odolne. Nesu pres krk, pokud zrovna nefotim tak napric pres telo. Filtry/filmy v male ledvince. Oboje mi dohromady zabere v batuzku mnohem mene mista nez ta taska, fotak je stale dobre chranen a po ruce, nekrivi mi to tolik zada … Pokud by byl zajem, klidne napisu i delsi povidani pro Paladix. Byl by?

    Odpovědět
  7. Brašna

    Používám od Tamracu zoom16 na Nikona a jeden standardní zoom, nějaký filtr, film a NÁHRADNÍ BATERKY! Je to v pohodě!

    Odpovědět
  8. Prsni popruh, odolnost

    Používám menší verzi (TLZ 1) a dost často používám s popruhy na břicho (Lowepro tomu řiká Chest Harness) a nemůžu si to vynachválit. Bez problémů lze použít i s velkým batohem (krosna 20kg), popruhy jsou široké a tenké, takže netlačí pod ramenními popruhy batohu. Foťák je pořád v pohotovosti. Akorát je zepředu trochu teplejc při větí námaze 🙂

    Jen teď řeším kam dát další 2 objektivy, ale asi to vyřeším těmi kapsičkami zvenku brašny.

    Brašna je docela pevná, už se mi povedlo se s ní vyválet na sjezdovce v dost velké rychlsoti a vše přežilo bez úhony, ani vločka se dovnitř nedostala.

    Věci v kapsičkách (vnitřní i vnější) mi navlhly při celodenním pochodu v dešti v Rumunsku, kdy se nebylo kam schovat ale bylo pořád co fotit, tak jsem to nechtěl schovávat do batohu. Ale jen věci v kapsičkach navlhly, hlavní komora byla suchá. Zevnitř je za zipem je jykýsi rantl, který brání pronikání vlhkosti přes zip. Podle trvzení známého vydrželo vybavení i při pádu do potoka a rychlého vyběhnutí z vody. Vodotěsné to určitě nebude, ale na takové to spadnutí do mělké vody by to mohlo fungovat.

    Odpovědět
  9. LTZ 2

    Vlastním větší pouzdro tohoto typu LTZ AW. Do tohoto pouzdra se vejde pohodlně zrcadlovka včetně zoom 75-300 se sluneční clonou. V přední propojené kapse mám přídavný blesk. Toto osazení používám při focení sportu. V případě turistiky /pěšmo nebo na kole/ používám nasazený širokáč 17 -35, na dno pod zipovou přepážku dávám zákl. setový objektiv. Přídavný blesk mám opět v přední kapse. Pistolové pouzdro mám připevněné na kšírách na břiše. Toto ukotvení je perfektní bez jakéhokoliv pohybu. Manipulace s foťákem je velmi rychlá.Neumím si představit manipulace s batohem na zádech. Výhodou je i zabudovaná pláštěnka. Toto pouzdro mohu jen doporučit. vokas

    Odpovědět
  10. LTZ 2

    Po prečítaní článku som sa rozhodol pre kúpu. Nosím Nikon D 70 + sigmu 18-125 + nikoľko drobností ( polarizák, CF karty, nabijačka ). Chcem len poďakovať autorovi recenzie. Keby som to nečítal asi by som vláčil niečo oveľa väčšie celkom zbytočne.

    Odpovědět
  11. Dodatek ke kapacitě

    Malý aktuální dodatek ke kapacitě – na krátké služební cesty se ni do něj podařilo našlapat Nikon F801s + Nikkor 3,5/28, dolu dvě skla 50 a 135mm a druhé tělo FG-20 do kapsy. K tomu volně sypaných šest filmů, akorát filtry už musely jinam.

    Odpovědět

Napsat komentář