Masopust pohledem X-pozice

Potom, co jste nám poslali do fotosoutěže “Masopust” tolik fotografií a my jsme vám k nim přidali své názory, chtěli jsme se s vámi podělit i o naše (nesoutěžní) výtvory z masopustních radovánek. Na oplátku uvítáme vaše komentáře, co si o naší práci myslíte..

Na rozdíl od vás jsme si dovolili porušit soutěžní pravidla a nechali jsme si naprosto volnou ruku ve výběru a skladbě fotografií z masopustu. Nehledejte v tom nerozhodnost či neschopnost vybrat pouze pět fotografií do série. Chceme ukázat, co se dá na podobných akcích nafotit a z čeho lze pak vybírat právě pro finální soubor. Vše jsme ponechali na jednotlivých autorech a tady jsou naše ukázky.

Michal Krause

Michal byl s námi v Zadní Třebani, ale vzhledem k jiným povinnostem se mohl zúčastnit pouze začátku celého programu. I přes tento handicap poslal tři fotografie s lakonickým komentářem: “Já jsem svůj masopust víceméně z fleku smazal – moc jsem toho nenafotil a mám pocit, že jsem se hlavně utvrdil v tom, že to není moje parketa…”. Jsem rád, že i když to není jeho parketa, poslal tyto tři solidní snímky na ukázku.

Michal Krause 1
Michal Krause 12
Michal Krause 3

Pavel Pola

Další ze spolukomentátorů letos Masopust nestihl vůbec a tak si dovolil sáhnout do svého archívu a myslím si, že vybral také dobře. Pavel se rozhodl dodržet původní pravidla fotosoutěže a poslal také tři fotografie. Hned po otevření mailu jsem věděl, ze které je to akce, neboť jsme při focení stáli nejednou vedle sebe. Ostatně mi to potvrdil i autorův komentář: „Fotky jsou z Malostranského masopustu v roce 2009 – snažil jsem se zachytit hlavně portréty masek, vypíchnout barevnost, radost a celkovou náladu. Fotky jsou záměrně brané „od pasu“ s delším časem a s bleskem na druhou lamelu, aby se postavy výrazně odpíchly od pozadí a zdůraznily dojem pohybu.“

Pavel Pola 1
Pavel Pola 2
Pavel Pola 3

Zdeněk Tichý

Zdeněk poslal, dle svých slov: “Záběry z dění na návsi před tím, než se průvod vydal na svou trasu, pak momentky z průvodu samotného, se zastávkami u pohostinných lidí, kde nechybělo nabízené občerstvení, pár portrétů, nějaký ten vtípek…snad se mi to všechno podařilo zachytit a následně vybrat to nejlepší.

Ne! Kdybych se mohl znovu přebírat v nafoceném materiálu, nezůstal by kámen na kameni. A potom zase a znova. Tak to nechme takto.”

A protože Zdeněk nejen umí, ale je i pilným fotografem, můžete si prohlédnout i jeho ostatní fotografie pěkně všechny pohromadě, i s “nemasopustními” fotografiemi, zkrátka vše, co mu přišlo pod ruku ten den v Zadní Třebani (pouze pro diváky-masochisty).

Zdeněk Tichý 1
Zdeněk Tichý 2
Zdeněk Tichý 3
Zdeněk Tichý 4
Zdeněk Tichý 5
Zdeněk Tichý 6
Zdeněk Tichý 7
Zdeněk Tichý 8
Zdeněk Tichý 9
Zdeněk Tichý 10
Zdeněk Tichý 11
Zdeněk Tichý 12
Zdeněk Tichý 13
Zdeněk Tichý 14
Zdeněk Tichý 15
Zdeněk Tichý 16
Zdeněk Tichý 17
Zdeněk Tichý 18

Jakub Kencl

I já jsem se rozhodl pro ukázku více fotografií, které jsem pořídil v Zadní Třebani v průběhu našeho workshopu. Snažil jsem se zachytit jak celkovou atmosféru Masopustu, dílčí charakteristické scény z průvodu, tak i ukázat jednotlivé portréty účastníků. Ne vždy bylo potřeba být v hlavní skupině, v centru dění.

Jakub Kencl 02
Jakub Kencl 03
Jakub Kencl 01
Jakub Kencl 06
Jakub Kencl 04
Jakub Kencl 05
Jakub Kencl 07
Jakub Kencl 08
Jakub Kencl 09
Jakub Kencl 15
Jakub Kencl 10
Jakub Kencl 12
Jakub Kencl 14
Jakub Kencl 11
Jakub Kencl 13

A tímto můžeme Masopust kompletně uzavřít a plně se soustředit na další FOTOsoutěž “Zvířecí portrét”. Ještě jednou velký dík všem za zaslané fotografie.

2 komentáře u „Masopust pohledem X-pozice“

  1. Fotografie

    Tedy, tou jinou parketou u Michala si vůbec nejsem jistý. Tyto tři snímky jsou z mého subjektivního pohledu nejlepší. Mají atmosféru, čitelný rukopis a jakýsi vnitřní klid, který mám ve fotografiích rád. Jedinou malou výtku bych měl ke kapele – tam by to dle mého chtělo tak -2/3EV. Ale třeba to byl takto záměr.

    Pavlovy snímky jsou z jiného roku i události, tedy těžko hodnotit; nicméně atmosféra zběsilého masopustu jim díky dobrému nápadu s delším časem a bleskem určitě nechybí. Osobně bych lehce ztlumil barvy, takto mi to přijde až naturalistické.

    Zdeněk i Jakub velmi dobré, snad jen tak trochu sázka na jistotu – ale proč ne. Líbí se mi lidožravci a medvědí hlava na plotě, to je až Dalíovská kompozice, pokud pominu pozadí snímku.

    Odpovědět
    • fotografie

      Tak to děkuji, jsem mile překvapen, že se mé fotky líbí 🙂 Kapela je asi opravdu trochu přestřelená – mám v poslední době takové nějaké období, kdy černobílé věci záměrně tlačím v postprodukci do mírné přeexpozice a občas mi to asi ujede 🙂

      Michal Krause

      Odpovědět

Napsat komentář