Capture One verze 9.1

Dnes vyšla nová verze Capture One 9.1 s několika menšími, ale užitečnými vylepšeními.

Pro většinu uživatelů bude asi nejzajímavější nová funkce Color Editoru. V záložce Skin Tone pro ladění pleťovky je totiž nově možné používat funkci Uniformity (neboli sjednocení) zvlášť pro odstín, sytost a jas.

Nové funkce Color Editoru
Nové funkce Color Editoru

Drobností, která potěší, je možnost nastavit některé nové klávesové zkratky. Mimo jiné tuto možnost získal reset čítačů používaných při pojmenování souborů během importu, tethered shooting a dávkového přejmenování nebo inverze masky v místních úpravách.

Pokud upravujete fotografie i v externích editorech, konečně odpadá trápení s alfa kanálem v TIFFu. Starší verze Capture One jej totiž nepodporovaly a některé programy (např. ON1 Photo) je naopak tvrdošíjně přidávají.

Změny proběhly i uvnitř s cílem posílit stabilitu a výkon – mimo jiné například v nástroji Library nebo v tethered shooting modulu pro Canon, který byl zcela přepsán a nově už nepoužívá oficiální SDK.

Bohužel se zdá, že neproběhlo žádné přidávání nových fotoaparátů, takže Přibylo i několik nově podporovaných fotoaparátů a objektivů, ale například RAWy z nedávno testované Fuji X-Pro2 stále v Capture One nezpracujete.

Pokud jste prozatím používali zkušební verzi, s touto aktualizací získáte dalších 30 dní. Pro předplatitele a držitele licence verze 9 je aktualizace zdarma, majitelé verze 7 nebo 8 mají možnost upgradovat.

Oficiální stránka Capture One 9.1, detailní přehled všech změn.

Stáhnout zdarma:

E-kniha a individuální kurzy

3 komentáře u „Capture One verze 9.1“

  1. keywords library

    Zkoušel jsem export s použitím Include Keywords v process recipes a asi to funguje jinak, než jsem očekával. A nebo to nefunguje.
    Zkoušel to někdo? Díky za info.
    Pavel

    Odpovědět
    • keywords library

      Testoval jsem to narychlo jen přes export (což je ale stejné nastavení jako v Process Recipe) a připadá mi, že to funguje dle očekávání. Přiřadil jsem jedno klíčové slovo z Catalog Keywords a jedno z dodatečné knihovny a vyexportoval soubor jednou s Include Keywords nastaveným na All a podruhé s omezením na dodatečnou knihovnu a zatímco v prvním případě byly v EXIFu všechna slova, v druhém pak jen ta z dodatečné knihovny. Testováno na Macu.

      Jinými slovy, pokud chci používat pro organizaci klíčová slova, která nemají být ve výstupních souborech, musím je dát do hlavní knihovny a ta, která se exportovat mají, do dodatečné. Při exportu pak omezím slova jen na tuto dodatečnou knihovnu.

      Michal Krause

      Michal Krause

      Odpovědět
      • keywords library

        Děkuji za odpověď. Vyzkouším.
        Je opravdu super, že se tomu věnujete tak podrobně. Fandím Vám. Pavel

        Odpovědět

Napsat komentář