Metz 40 MZ-1i a SCA 3401 M4

Recenze levnějšího systémového blesku od firmy Metz.

Metz 40 MZ-1i zepředuTento blesk jsem měl k dispozici se SCA adaptérem 3401 M4 (verze pro Nikon). Je jednoušší variantou blesku 40 MZ-3i ,který má navíc druhý reflektor (hlavně pro vyjasnění stínů, pokud je hlavní reflektor natocen mimo čelní osu) a umí 3D Multisenzor balanced fill flash a předblesk pro redukci efektu červených očí. Blesk má směrné číslo 40@50mm při ISO 100 (maximální pak 50@105mm při ISO 100).

 

Schopnosti adaptéru SCA 3401 M4

Metz SCA 3401 M4K adaptéru SCA 3401 M4 již existuje novější varianta SCA 3402 (bližší popis systému adaptérů SCA lze nalézt v tomto článku). Přestože stránky výrobce nabízí přes vyhledávací skript nejvhodnějšího SCA adaptéru k mé F80 (a většině ostatních Nikonů) adaptér SCA 3402, zjistil jsem, že i v setu s 40 MZ-1i standardně dodávaný SCA 3401 M4 je víceméně plně dostačující (pro tento blesk!). Zkoušel jsem blesk připojit k fotoapartu i pomocí SCA 3402, a jeho chování bylo naprosto identické jako se SCA 3401 M4.

Funkce podporované SCA 3401 M4:

  • Indikátor připravenosti blesku v hledáčku
  • Automatická synchronizace blesku
  • Indikace korektní expozice v hledáčku
  • Řízení blesku přes TTL
  • TTL fill-in (u blesků a těl, které neumí 3D Multisenzor
    balanced fill flash), této funkci se budu věnovat dále.
  • Korekce blesku při expozici s TTL
  • Synchronizace na první nebo druhou lamelu závěrky
  • Zoomovaní reflektoru *
  • Ovládání pomocného paprsku AF na blesku *
  • Ukazatel dosahu blesku *
  • 3D Multisenzor balanced fill flash *
  • Předblesk pro redukci efektu červených očí *

Poznámka:
Řádky označené * platí tehdy, pokud danou funkci podporuje i blesk. Ve spojení s bleskem 40 MZ-1i tedy není podporováno měření s Multisenzorem (umí až 40 MZ-3i).

Na samotném SCA adaptéru jsou tyto ovládací prvky:

  • Přepínač režimu synchronizace (normální, na druhou lamelu). Rozhoduje pozice tohoto přepínače, jeho nastavením je přebito nastavení na těle. Tělo je o nastavení přepínače korektně informováno (F80), a zobrazí tuto situaci na displeji.
  • Dva přepínače pro manuální korekce blesku. Jeden nastavuje ±3EV po 1EV, a druhý k této hodnotě přidává 0EV nebo -1/3EV nebo +1/3EV. Takto je tedy možné dosáhnou korekcí blesku ±3EV po 1/3EV. Tělo je o nastavení korekcí informováno, ale po stlačení příslušného tlačítka není schopno zobrazit jejich hodnotu. Pokud nastavujete korekce na těle, přičítají se k těm manuálně nastaveným na blesku. Je tedy bez problémů možné korekce na SCA adaptéru nechat na 0EV, a nastavovat je z těla.
  • Spínač TTL fill-in (nebo Multisenzoru) a informační LED o jeho činnosti (bude popsáno dále).

Spínač TTL fill-in (Multisenzoru) funguje tak, že pokud je v poloze vypnuto, používá se pro měření blesku standardní TTL.. Pokud přesunete přepínač do polohy zapnuto, pak mohou nastat dvě situace

  1. Při kombinaci těla a blesku, kde jeden nebo oba neumí měření bleskové expozice s Multisenzorem, se rozsvítí LED dioda na SCA adaptáru, která informuje, že v této chvíli je blesk v režimu fill-in TTL (tedy dělají se automatické korekce blesku tak, aby se využilo přirozené ozvětlení scény, a blesk slouží jen na projasnění stínů). Dle manuálu je v tomto módu nastavována korekce v řádu -2/3 EV.
  2. Pokud tělo i blesk zvládá měření s Multisenzorem, chová se blesk takto:
      AF D Nikkor AF Nikkor AF (D) Nikkor, pokud je
    druhý* blesk zapnutý, nebo je zvolena synchronizace
    na druhou lamelu závěrky.
    Funkce: 3D Multisenzor
    fill-in flash
    Multi senzor
    fill-in flash
    TTL fill-in
    LED dioda na SCA: Nesvítí Nesvítí Svítí
    Symbol “Multisenzor” na LCD
    displeji blesku:
    Svítí Svítí Nesvítí

    * – Jen u některých blesků

Demontáž a montáž SCA adaptéru je velmi jednoduchá, jedná se jen o přitáhnutí západky a vysunutí z těla blesku.

Funkce podporované bleskem

Blesk podporuje všechny funkce co SCA 3401 M4, kromě předblesku proti efektu červených očí a měření expozice s Multisenzorem. Je ovládán zhruba deseti tlačítky a jedním posuvným přepínačem. Dále jsou na něm dvě informační LED. Osobně toto množství tlačítek považuji za zbytečné, až matoucí (jsem zvyklý z 54 MZ-3 na tlačítka dvě a jedno kolečko), ale po nějakém čase už ovládání nedělá problémy.

Módy blesku

  • Automatika – k dispozici je dvanáct clon (f1 -f45)
  • Plný manuál
  • Stroboskop
  • TTL
  • Easy TTL – při tomto módu se nezobrazuje citlivost filmu, clona, čas ani uživatelské programy, pouze vzdálenost, ve které lze dosáhnout správné expozice a poloha zoomovacího reflektoru.

Speciální režimy blesku

Metz 40 MZ-1i zezadu40 MZ-1i lze použít pro tzv. cordless TTL. Tedy pro spolupráci více blesků v režimu TTL (popřípadě A). 40 MZ-1i může sloužit jako řídící blesk (Controller) i řízený blesk (Slave). Tabulta kompatibility a funkčnosti pro Metz cordless TTL je zde. Z tabulky vyplývá, ža jako kontroler funguje např. se SCA 3×01. Pokud chceme, aby fungoval jako Slave, je nutno ho vybavit adaptérem SCA 3080. Řízené blesky lze rozdělit do dvou skupin, na kontroleru se pak nastavuje, kterou skupinu jím chceme řídit. Systém je kompatibilní s “wireless TTL” firmy Minolta.

Dále blesk nabízí funkci řízení výkonu (partial light output levels). To znamená, že je možno snížit maximální vyzářené množství světla při jednom záblesku. Tím samozřejmě příslušně klesne směrné číslo a dosah blesku. Tato funkce se automatiky aktivuje, pokud uvedeme blesk do módu stroboskopu. Její manuální aktivací můžeme blesk připravit třebas na to, že budeme fotit nepřetržitou sérii snímků. Podle tabulky (v příloze manuálu blesku) určíme podle počtu smínků a jejich frekvence nutné omezení výkonu.

Další vlastnosti

Reflektor blesku je možné natáčet od -13° do +90° vertikálně a po celém obvodu kružnice horizontálně. Zoom reflektoru je možný od 24-105mm ohniskové délky objektivu (20mm s integrovanou pedsádkou). Je možné nastavit tzv. Ex-Zoom mód, kdy reflektor blesku zoomuje vždy jeden krok pod ohniskovou vzdálenost objektivu (tedy pokud je ohnisková vzdálenost objektivu f=50mm, nastaví se reflektor na 35mm).

Uživatelské programy umožňují uložit do paměti (a poté vyvolat) celkem devět různých (program 1-9) nastavení blesku. Poslední nastavení blesku před vypnutím je vždy uloženo jako Program 0, a tento je aktivován po zapnutí. Blesk má všech 9 programů předdefinovaných z výroby, ale je možné je změnit. Ty standardní definují především různé nastavení s omezením výkonu.

Další funkce:

  • Kontrolka správné expozice – rozsvítí se tehdy, pokud výkon blesku byl dostatečný pro správnou expozici.
  • Pomocný paprsek AF červené barvy.
  • Zámek tlačítek
  • Funkce ML (Modelling Light) – cca. 4 sekundy blesk pálí krátké slabší záblesky, tedy jakési “vizuální preview” scény.
  • Automatické vypnutí blesku po 10ti minutách.

Závěr

Na 40 MZ-1i mne velmi mrzí dvě věci: neschopnost osvítit displej blesku při stisknutí tlačítka na těle fotoaparátu a naprostá absence akustických signálů. Kontrolka na blesku, pokud fotíte s okem u hledáčku je k ničemu, a sám dost často zapomenu sledovat ten symbol v hledáčku. Výrazné pípnutí u 54 MZ-3 však nepřeslechnu (pokud by rušilo, lze jej vypnout).

Dle mého názoru je tento blesk ideální pro ty, jejichž fotoaparát nepodporuje měření s Multisenzorem, nebo jako další blesk pro “cordless TTL”. Zde je podle mne úplně ideální. Při řízení více blesků totiž stejně nelze Multisenzor použít. Dvojnásob pak ale mrzí absence akustiky, neboť řízené blesky umí akusticky informovat o svém stavu.

Pokud máte tělo, jež zvládá měření s Multisenzorem, pořiďte si raději 40 MZ-3i nebo 54 MZ-3 (ten podporuje i FP, tedy rychlou synchronizaci). Navíc budete mít k dispozici druhý blesk na vyjasňování stínů při odraženém záblesku (sám používám docela často).

Napsat komentář