Miro Švolík: Otvory a díry

Pozvánka na výstavu fotografií, jejíž vernisáž proběhne 3. října 2002 v 19 hodin a bude doplněna taneční improvizací absolventek Konzervatoře Duncan centre Kristýny Bokové a Veroniky Kaciánové.

Dva roky výstavní činnosti v Atelieru Josefa Sudka završuje výstava 11 černobílých fotografií známého slovenského fotografa žijícího v Praze. Jedná se o výjimečnou příležitost vidět průřez tvorbou Miro Švolíka posledních několika let, kdy autor intenzivně pokračuje v práci s figurou. Tentokrát se však zabývá především ženským aktem a vytváří pro nás “otvory a díry”, kterými můžeme vstupovat dovnitř obrazu.

Výběr ze souboru Dějiny umenia je inspirován klasickými malířskými díly a autor vystavuje přímé konfrontaci zobrazení aktu malbou, kresbou a fotografií. Ve výběru ze souboru Fotíme to, čo nás baví se dostáváme výřezem ve fotografii do spodního plánu obrazu a je tak narušeno naše plošné vnímání viděného, stáváme se obětí ručně manipulované fotografie. Autor dokáže každým novým souborem překročit stín předchozího, aniž by se při tom zpronevěřil svému stylu. Tyto poslední práce Miro Švolíka, již vícekrát vystavené v zahraničí, budou poprvé představeny v České republice.

Miro Švolík začal fotografovat v 15 letech. Na bratislavské SUPŠ jeho tvorbu výrazně ovlivnila Doc. Milota Havránková. V roce 1987 absolvoval studium umělecké fotografie na FAMU. Během studia na FAMU se začal orientovat na inscenovanou fotografii, které upravoval různými výtvarnými prvky dokreslováním nebo doplňováním trojrozměrných objektů. V 80. letech vytvořil řadu snímků, na nichž z ptačí perspektivy zachytil siluety lidských těl, poskládané na zemi do nejrůznějších, vodou předkreslených obrazců. Tyto práce zcela zpochybňují reálná měřítka a vztahy postav i předmětů k prostředí. V posledních letech zasahuje přímo do pozitivu. Vytváří fotografické montáže, kde kombinuje fotografie lidského těla, zvířat a krajiny. Kromě volné tvorby se věnuje také portrétní fotografii. Vytváří návrhy pro obaly knih, gramofonových desek a CD. Je představitelem tzv. slovenské nové vlny. Byl členem fotografické skupiny NOX.

MIRO ŠVOLÍK: OTVORY A DÍRY
Kde: Ateliér Josefa Sudka, Újezd 30, Praha 1
Kdy: 4.10.2002 až 17.11.2002
Otevírací doba: Út – Ne od 12 do 18
Téma: Akt

Zřizovatelem Ateliéru Josefa Sudka, partnerem a investorem jeho obnovy a následného provozu je společnost PPF majetková a.s., jež je součástí finanční skupiny PPF. Provozovatelem a finančním partnerem Ateliéru je společnost Gema art s.r.o.

1 komentář u „Miro Švolík: Otvory a díry“

  1. Zajimave

    Zajdu se podivat, ale vzhledem k tomu, ze je osmeho a vernisaz probehla tretiho, tak ji asi nestihnu 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář