Nabíječka podle mého gusta

Ani ne tak recenze jako upozornění na docela funkční maličkost kolem nabíjení tužkových a mikrotužkových akumulátorů.

Už jsem pár nabíječek postavil, jak rychlých, tak pomalých, k tomu nějaké zdroje proudu pro trvalé nabíjení, do ruky se mi dostaly nabíječky vyráběné sériově, jak rychlé, tak velmi pomalé. Žádný z výrobků zcela nesplnil mé očekávání. Extrémně rychlé či naopak extrémně pomalé nabíječky nemají vybíjení, což nevadí až do okamžiku, kdy vytahujete akumulátory po čtvrt roce jejich nečinnosti a potřebujete je “oživit”. Případně po opravdu dlouhé době nepoužívání je párkrát potrápit pomalým vybíjením a nabíjením. Řada solidních výrobců nabízí výkonné nabíječky, které akumulátory přehřívají. K tomu mi chodí e-mailem dotazy, jak poznat vadný akumulátor či jak změřit jeho kapacitu. A pak jsem víceméně náhodou narazil na cenově přijatelné řešení, které splňuje kupodivu úplně všechno. Mimo extrémně rychlého nabíjení.

Nabíječka Volcraft IPC-1L – popis

IPC-1L
Co je napsáno na akumulátoru nemusí být to, co je uvnitř 🙂

Tak to je ona. Žádné extrémní parametry – nastavitelný nabíjecí proud 200 – 500 – 700 mA; vybíjecí proud 100 – 250 – 350 mA (polovina nabíjecího); režimy provozu – vybití s následným nabitím, nabití, otestování akumulátoru (změření kapacity postupem nabít – vybít – nabít), oživení akumulátoru (několikanásobné nabití – vybití, dokud se podstatně mění dosažená kapacita). LCD displej pro každý akumulátor samostatný zobrazuje nastavený režim provozu, dále je možné zobrazit parametry: okamžité napětí akumulátoru, nabíjecí / udržovací / vybíjecí proud, časový údaj, kapacita v mAh nebo Ah.

Ve výsledku tedy jde o zařízení, které pro běžné akumulátory tužkové a mikrotužkové velikosti umí udělat (téměř – specialisté a modeláři prominou) solidní diagnostiku stavu akumulátoru. Můžeme zjistit jeho reálnou kapacitu, vybrat z několika sad ty slabší, které shazují výslednou kapacitu celého setu. Což byl třeba můj problém se sadou šesti tužkových akumulátorů pro Canon EOS 350D.

Kde koupit vám napoví např. www.google.cz :-), cena vychází lehce přes tisíc korun.

34 komentářů u „Nabíječka podle mého gusta“

  1. Chyba v popisu

    Dobrý den, jen upozorňuji, ze v názvu nabíječky máte chybu 😉

    správně je Voltcraft IPC-1L … s “T”

    s pozdravem Skolek

    Odpovědět
  2. Pozor na jednu drobnost:

    Kamarád si ji pořídil u Conrada, v provedení i s nabíječkou do auta. Uvnitř (i zvenčí :)) je to ale zjevně ta stejná.

    Moc si ji chválil, do chvíle než ji zkoušel použít v autě. Kabel od adaptéru je nejspíš nějaký poddimenzovaný, a nesnese proud který do nabíječky může téct. Možná ho výrobce kdysi navrhoval pro 700mAh akumulátorky, těžko říct. Prostě se z kabelu začalo kouřit a skoro se roztavil.

    Ale když pominu tenhle detail, tak si ji asi nechám nadělit pod stromeček. Individuální nabíjení každého článku je fajn věc, a podrobná diagnostika taky.

    Odpovědět
    • pozor na jednu drobnost:

      Sice je to pozdni reakce, ale vcera jsem ji koupil a v !ceskem manualu je vyslovna informace, ze s kabelem do auta nesmite pouzivat nabijeci proud vic jak 500mA.

      Odpovědět
  3. Diky, uz ji objednavam, u conrada

    Mam zatim superrychlou od GP, a je fakt, ze se dost zahrivaji a nektere starsi baterie NMHi v ni nejdou nabijet.

    Odpovědět
    • diky, uz ji objednavam, u conrada

      Hm, tu mám právě také. Jenže odmítá nabíjet cokoliv jiného než GP. Nemám páru, jak to udělali, ale mám jí dost, stála pouhých 1600,- Kč před dvěma lety. Zahřívání mi ani tak nevadilo, používal jsem ji hlavně na cestách. Ale akumulátory Sanyo a Panasonic se v ní nabít nedaly.

      Odpovědět
      • diky, uz ji objednavam, u conrada

        Ja v ni tedy skoro uspesne na 99% nabijim clanky z http://www.nedis.cz , ale jdou jen 2300 a 2500 mah. Nekdy blikaji, tak musim treba 2-5-10× vyndat zandat a jdou. 2000mah od nedisu nejdou vubec, tedy sly tak jednou max. dvakrat a pak blikaly na ne jsem si nechal starou casovanou nabijecku na 8 baterii. Divim se, ze nebere sanyo ani panasonicy. Mam ji minimalne 2 roky, koupil jsem tenkrat myslim za 1200,- bez moznosti nabijeni v aute, s 2100mah GP, baterie tedy drzi dodnes, obcas se stane, ze gp take blikaji, ale napodruhe se vzdy chyti. Ale v prumeru spokojenost, ale tahle nova bude urcite lepsi, i kdyz ne tak rychla, tak budu mit zase jednu nabijecku do zasoby 🙂 Jeste jednou diky za tip.

        Odpovědět
  4. Take mam problem s baterkami

    Jsem vlastnikem 400D+BGE3 a resim problem co s drzakem tuzkovek .. mam 6ks baterek sanyo 2500 a vydrzi tak 40 fotek s bleskem nebo 60 bez coz je smesne. Nabijim je v nejake GP, kde se nabiji pomalu …
    Uvazoval jsem o nabijecce Ansman PowerLine 6 ktera hlavne umi nabit VSECH SEST baterek najednou … ale nevim jestli treba tyhle baterky proste nejsou pro 400D slabe …
    Mate nekdo zkusenosti s zivenim 400D pres tuzky ? Diky za reakce ! 🙂

    Odpovědět
    • take mam problem s baterkami

      Nesjou slabé, jen je zřejmě jedna v háji. Měl jsem naprosto stejný problém s GP 6x 2,5 Ah na EOSu 350D. Až tahle nabíječka mi odhalila, že jeden článek se sice “nabíjí”, ale nemá žádnou kapacitu a následně “odejde” celý pack. Od té doby mám klid.
      Jinak při dlouhém skladování je dobré udělat cyklus vybít / nabít.

      Odpovědět
      • take mam problem s baterkami

        Takze jdu koupit v pondeli nejakou krasku ktera umi nabijet a ne jenom rvat do baterek ampery jako vsechny komercni nabijecky v obchodacich 🙂
        Asi si necham v GESu privezt tu Ansmannku PL 6 .. vychazi cca na 1600

        Odpovědět
    • take mam problem s baterkami

      Ještě dodatek – Korsika předloni, 6x GP 2,5 Ah vydržely 14 dní a necelé dva tisíce fotek, což odpovídá. Pak jsem je pro jistotu nabil :-).

      Odpovědět
    • take mam problem s baterkami

      Stejnej problem u me. Koupil jsem GRIP BG-E3 do Canonu 350D, 6ks novych tuzkovych baterek SANYO 2500mAh a ejhle, pocet vyfocenych snimku se pohyboval v řádu několika desítek. Volam na zakaznickou linku do Canonu, parkrat si mě přepojili a vlastně mi řekli, že se s tímto ještě nesetkali..
      Zeby to resila tato nabijecka? Zebych nasel toho simulanta mezi baterkama? Hmhm…

      Odpovědět
      • take mam problem s baterkami

        Vážení, váš problém není v nabíječce, ale v baterkách. Řada Sanyo 2500 je přímo proslulá samovybíjecím efektem. Na grafice je o tom dost dlouhé vlákno. Bohužel ty mrchy mám také …

        Odpovědět
  5. max. nabijaci prud

    Aky je maximalny nastavitelny nabijaci prud pri IPC-1L???
    Je to tych 700mA ,alebo je to este menej???

    Lebo lepsia IPC-1 ma napisane v popise,ze nabija az 1800mAH,
    ale nikde nepisu ,ze je to pre 2 baterky. Pre 4 baterky je to len 1000mAh

    Odpovědět
      • max. nabijaci prud

        vdaka za tip, pozrel som to a je to tak… IPC-1L ma max.700ma pre 4clanky>> ” nezávislé nabíjecí šachty s nastavitelným nabíjecím proudem 200, i nasobty 500 a 700 mAh.”

        IPC-1L ma pri 4clankoch max. nabijaci prud 1500mA a pri dvoch 1800mA

        Odpovědět
        • max. nabijaci prud

          Mas to popletene. IPC-1L ma max. nabijeci proud 700mA (pro vsechny sachty).
          IPC-1 ma nabijeci proudy 200, 500, 700, 1000mA pro vsechny sachty, 1500 a 1800mA pro sachtu 1 a 4. Je to z duvodu chlazeni.
          IPC-1L je jen odlehcena verze IPC-1.
          Jinak mohu vrele doporucit, v teho kategorii neni lepsi volby. Pred vice jak 2 lety jsem ji koupil za 1200Kc v electro24. Je to sice bazar, ale bylo to nove s pulrocni zarukou.
          Tady http://www.sieger.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=75&Itemid=2 je hezka recenze.
          Jinak ji najdete i pod jinymi obch. znackami Lacrosse, Techloline, Voltcraft….

          S pozdravem Raven

          Odpovědět
    • vybíjení

      Jiste, ten clanek jsem cetl uz pred dlouhou dobou a souhlasim.
      Nicmene, nejde jen o to vybijeni. To umi kdejaka nabijecka a nemusis to vubec pouzivat. Ale u IPC je to soucasti dalsiho “komfortu” jako test, refres..
      Kapacitu baterky jinak nez vybitim nezmeris.
      Toz asi tak.

      S pozdravem Raven

      Odpovědět
    • vybíjení

      a) on ten článek není zas tak dobrý, má spoustu diskutabilních míst, rozebírat se mi to nechce. Kdysi jsem jim na toto téma + solární energie psal, odpověď samozřejmě nepřišla.

      b) vybíjení má smysl tehdy, pokud jedete někam na akci, kde budete potřebovat plnou kapacitu akumulátorů, které předtím ležely pár měsíců nepoužité. Naopak nemá smysl ho používat při běžném nabití částečně vybitých akumulátorů, které jste právě použil. okud pokaždé nabíjíte systémem vybij / nabij, akorát snižujete životnost akumulátorů.

      c) psal jsem tady seriálek o akumulátorech. Řadě lidí se nelíbí, ale doposud je plně platný.

      Odpovědět
    • vybíjení

      Jednoznačně doporučuju nabíječku s funcí vybití.
      Důvodem je to, že výrobci při honbě za vysokými kapacitami (a nízkými výrobními náklady) jaksi opomíjejí další důležité vlastnosti, které by kvalitní akumulátor měl mít (malý a stabilní vnitřní odpor, nízké samovybíjení, odolnost k měnícím se provozním podmínkám, odolnost k jevu zvanému efekt líné baterie atd.).
      Výsledkem jsou NiMH akumulátory, které sice mají na svém hezkém kabátku udanou kapacitu např. 2700 mAh, ale tuto energii (nebo spíše část) z nich vydolujeme jen při dodržení provozních podmínek, které konkrétnímu typu vyhovují. Pokud aku. nabíjíme často po nízkém stupni vybití či po delší nečinnosti, může se objevit tzv. efekt líné baterie. Zde většinou pomůže pouze formování:

      Formování (nesprávně formátování).
      Nový nebo dlouho nepoužívaný (nebo používaný způsobem, který konkrétnímu typu nechutná) NiMH akumulátor jakoby zleniví a není pak schopen odevzdat do zátěže celou kapacitu, dochází též k nezanedbatelnému zvýšení vnitřního odporu akumulátoru. Na vině jsou chemické reakce, které způsobí zmenšení aktivní plochy chemických sloučenin na elektrodách akumulátoru. Tzv. formováním tuto lenivost odstraníme, postup spočívá v tom, že akumulátor 2× až 3× nabijeme a vybijeme na napětí 1,0V (provedeme vlastně 2 – 3 normální cykly), po posledním nabití je článek naformován a připraven k použití. Chování akumulátoru po delším čase nepoužívání se může u různých typů lišit, některé akumulátory s kapacitou nad 2300 mAh trpí popsaným problémem více. Byly popsány případy, kdy nové nebo déle nepoužívané (čerstvě nabité) akumulátory si v digitálním foťáku ani neškrtly, ale po vložení do nabíječky tato po chvilce nabíjení ukončila, neboť akumulátor nebyl vybit. Zde většinou pomůže jen provedení formování.

      Paměťový efekt.
      Vzniká při takovém provozu akumulátoru, kdy není využívána jeho celá kapacita, tzn. že vybíjením trvale není odčerpáváno více jak cca.70% jeho kapacity. Důsledkem je to, že akumulátor si jakoby pamatuje stav do kterého je vybíjen a při cyklu, kdy se odebere více kapacity než v cyklech předchozích, dojde v průběhu vybíjení, ještě před odčerpáním celé kapacity, k poklesu napětí. Kdy k poklesu dojde a o kolik mV záleží na mnoha faktorech. Ačkoli se paměťový efekt vyskytuje jak u NiCd, tak též u NiMH akumulátorů, pověsti o jeho škodlivosti jsou zveličeny, u současných NiMH akumulátorů je tento jev zanedbatelný. Pokud nabydete dojmu, že váš akumulátor postihl paměťový efekt, je možné, že se spíše jedná o výše popsaný efekt lenivosti (tyto jevy jsou velmi podobné). 2 – 3 cykly vybití na 1,0V a nabití by měly pomoci.

      Odpovědět
    • vybíjení

      tuhle nabijecku mam asi pul roku a jsem velmi spokojeny. Jestli je teoreticky nutne akumulatory vybijet nevim. Prakticky: ANO, tato nabijecka obnovila kapacitu mych starych 2000 mAh akumulatoru temer na maximum. Predtim dosahovaly nekam mezi 600 -1000 po asi 2 letech obcasneho nabijeni ve stare mizerne Hama nabijecce, ktera nabijela jen po parech bez nejake kontroly nabiti ci prehrati.

      Odpovědět
  6. nabíječka

    Díky za upozornění na super nabíječku,i když ji zatím k ničemu nepotřebuji.Upozorním na ni sestru,té by se to mohlo hodit.Jen mě mrzí,že nenabíjí 6 článků najednou,potože zvažuji koupi battery packu ke svému Nikonu D80.Originál aku mi vydrží jen asi 300-400 snímků,kámoš mi říkal,že jemu podstatně víc.Pokud má někdo z vás Nikon D80(a pokud možno i battery pack),tak mi prosím napište vaše zkušenosti.Předem děkuji 🙂

    Odpovědět
    • nabíječka

      Tahle nabíječka ti nabije i šest článků, jen to bude trvat dvakrát tak dlouho- 4 + 2 .Ale pořád to bude lepší, než jakákoli jiná na šest článků zároveň, tahle totiž nabíjí KAŽDÝ článek zvlášť, takže není problém nabíjet 4 + 2.Všech šest bude nabito po okraj..:-)
      Stana

      Odpovědět
  7. Skvělá volba – potvrzuji

    Mám nabíječku IPC-1 už více než rok, koupenou u Conrada, a jsem s ní navýsost spokojen. Po řadě různých šmejdů a pseudo-nabíječek jsem rád, že jsem na ni narazil a koupil. A všem, kdo má své baterie rád, mohu jen doporučit 🙂

    Odpovědět
    • skvělá volba – potvrzuji

      Mám několik let přechůdce – Voltcraft AT1 a je bezchybná, současné 2700mAh už nabíjí trochu déle ( několik hodin ), ale podstatné je že nepřebíjí – měří tuším deltaU a hlavně každou baterku měří zvlášť. Nabíječkám, které měří/nabíjí všechny články najednou, bych se vyhnul obloukem.

      Odpovědět
  8. Adaptery

    Lidicky, ke drazsi verzi teto nabijecky jsou v nabidce i adaptery (redukce) na baby a mono clanky.
    Nevite nekdo, kde se takoe redukce daji sehnat zvlast?

    Dik

    Odpovědět
  9. Volcraft IPC-1L – režim TEST??

    Dobrý den,
    před několika dny jsem si pořídil nabíjčku Volcraft IPC-1L a 4ks AA Ansmann NiMH 2100 mAh. Jeden z těchto článků jsem dal do nabíječky k otestování. Fce TEST mi je však záhadou. Postupoval jsem podle návodu, ale přestože je baterie v šachtě již přes noc – 7 hod. /a zvolený je režim TEST/, stále se po stlačení tl. DISPLAY nezobrazuje kapacita članku – misto toho se ukazuji jen — 3 čárky. Můžete mi prosím poradit? V návodu se píše, že při všech 3 cyklech nabíjení – vybíjení – nabíjení se dosažená kapacita ukazuje.

    Předtím jsem ještě nabíjel fcí CHARGE 3 AAA NiMH a to bylo v pořádku, vše jak je v návodu.

    Děkuje a zdraví
    Martin Hohn

    Odpovědět
    • volcraft ipc-1l – režim test??

      Tam je to jinak, v režimu test se zobrazuje jen dosažená kapacita při ukončeném celém cyklu (nabití – vybití), podle toho co popisujete, první cyklus ještě neskončil. Pokud první cyklus končí a nastal druhý, zobrazuje se kapacita prvního a po ukončení druhého se zobrazí kapacita po druhém cyklu, atd.

      V ostatních režimech se zobrazuje aktuální kapacita (vybíjení / nabíjení), což je dost na houby, protože po vybití se přepíše nabíjením, což mě až tak nezajímá.

      Odpovědět
  10. zhřívání nabíječky

    Chtel bych se zeptat jestli se vám nabíječka taky tak hřeje? Ja mam verzi VOLTCRAFT IPC-1L a potykam se s pomerne velky zahratim obzvlaste u plne obsazene nabijecky behem nabijeni pri proudu 700mA. Hreje se to vespod nekde zhruba v urovni pod displejem. Ato docela dost. Teplotu samotneho tistaku uvnitr bych radsi ani nechtel vedet, natozpak tech soucastek, ktere to zpusobuji. Adapter na 230V se taky hreje, ale tak nejak normalne. Dela vam to taky? Je to normalni? Jinak nabijecka je perfekt, nema konkurenci. Parada.. David B.

    Odpovědět
  11. Hledal jsem nabíječku a našel právě tady

    Koupil jsem, oživil všechny akumulátory, zjistil jejich skutečnou kapacitu při adekvátních vybíjecích i nabíjecích proudech…co více si přát ?
    Jediná hnida: mechanické provedení, které umožňuje vyjmout střední akumulátory pouze s nějakým nástrojem umožňujícím odtlačení článku od kontaktů. Důležitější je však vysoký přítlak na kontaktech a jejich dobré provedení, které zamezuje vzniku přechodových odporů.
    Nabíječek včetně “procesorových” i vlastní výroby mám doma víc a tato je s přehledem nejlepší. Vývoj je znát i tady…
    Díky za tip !

    Cvakal

    Odpovědět
  12. Nabíječka s USB ?

    Mám dotaz, je i nějaký model, který má podobné kladné vlastnosti a USB port, který může ze vložených nabitých akumulátorů zásobovat jiné externí zařízení (např. dobít MDA, PDA atd…). To by pak byla moje volba. Předem díky za dobrou radu a tip.

    Odpovědět
  13. Kapacita baterií

    Jen tak pro začátek,nabíječka je skvělá a nechápu,jak jsem mohl bez ní fungovat! Mám ale jiný problém,pokud jsem všechno dobře pochopil,tak v režimu test,nabije-vybije-nabije,na konci cyklu se objevuje kapacita NiMH v mAh nebo Ah.Tomu myslím rozumím dobře,nicméně ani po 30 testovaných kusech mi nabíječka nenapsala ani u jedné plnou kapacitu baterie-v mém případě 2500mAh. Mám to chápat,že jsou všechny v háji,nebo se nikdy nedostanu na plných 2500mAh.Díky za odpověd!

    Odpovědět
    • kapacita baterií

      Ano, nedostanete, tolerance kapacity je nějaká, většinou je reálná o 5 – 15 % nižší. S časem se rozdíl zvyšuje. Nemám jediný akumulátor (SANYO, GP, Panasonic, …), který by měl přesně udávanou kapacotu.

      Odpovědět

Napsat komentář