Nikon SB-30

Pokud rádi vyrážíte na své fototoulky nalehko, ale přesto se nechcete spolehnout pouze na stávající světlo, můžete s sebou na své cesty přibalit tohoto diblíka. Přestože se vejde do kapsičky košile, překvapí mnohými nečekanými funkcemi…

Mám-li být upřímný, donedávna jsem focením s bleskem nemohl přijít na chuť. Vypálené bílé obličeje, rudé oči a černé pozadí, to byly atributy, které jsem si touto fotografickou technikou spojoval. Postupem času jsem byl okolnostmi přinucen začít využívat umělé světlo, a tak jsem postupně chtě nechtě musel proniknout do tajů práce s blesky. Přes můj počáteční odpor jsem teď šťastným vlastníkem celkem šesti kousků. Ten nejmenší bych vám rád dnes představil.

Nikon SB-30 je zřejmě nejmenší a nejlehčí blesk, který je v současné době na trhu. Při rozměrech 58 x 83 x 36 mm a hmotnosti 92 g bez baterie je to skutečný trpaslík. Miniaturní rozměry a hmotnost jsou skutečně pozoruhodné. Ať už vyrážíte na delší cesty po svých nebo prostě nechcete s sebou táhnout velkou fotobrašnu, místo na tento blesk určitě najdete. Já jej nosím v přední kapsičce na pistolových brašnách Tamrac Zoom 14 a 16, které mi připadají šité SB-30 na míru. Podívejme se tedy, jaké funkce se v tomto subtilním blesku skrývají a co naopak bude muset fotograf oželet.

Technická specifikace blesku Nikon SB-30
Napájení CR123A
Směrné číslo 16 při 28mm, 10 při 17mm s rozptylkou
Čas nabití 4 s
Volič režimů 4 polohy (TTL auto, Non-TTL auto, Manual, Slave)
Délka záblesku 1/2800s (při plném výkonu)
Rozměry 58 x 83 x 36 mm
Hmotnost 92 g (bez baterie)

Zásadní omezení pramenící z miniaturních rozměrů je samozřejmě nižší výkon. SB-30 nabízí směrné číslo 16, případně 10 s širokoúhlou rozptylnou destičkou. Pokud si s tímto výkonem vystačíte, prokáže vám blesk dobrou službu díky několika zajímavým funkcím.

zezadu
Pohled na zadní část s ovládacími prvky

Základní a zřejmě nejčastěji využívanou funkcí je TTL automatika. Volba této funkce, podobně jako ostatních, je jednoduchá – pomocí velkého otočného voliče nastavíte požadovanou polohu a je to. Blesk není schopný vyzářit měřící předblesky, které by pomohly fotoaparátu se stanovením správné expozice. Osobně to nepovažuji za podstatný nedostatek, protože jednak podle mých zkušeností se zlepšení přinášené měřením s předblesky projeví jen při snímání opravdu extrémních scén (světelné zdroje v záběru, zrcadla, atd.), a navíc se měřící předblesky u Nikonu v „kreativních“ praktikách (vyklopený reflektor, synchronizace na druhou lamelu) stejně nepoužívají.

V praxi to tedy znamená, že není podporován režim 3D Multisensor Ballanced Fill Flash, protože blesk neumí požadované měřící předblesky. Na moderních AF tělech potom TTL řízení blesku tedy pracuje v režimu, který Nikon nazývá Mutisensor Balanced TTL Fill Flash, Matrix Ballanced Fill Flash, Center Weighted/Spot Fill Flash nebo Standard TTL Flash, podle možností a/nebo nastavení fotoaparátu. Na manuální MF tělech s TTL řízením blesku funguje přirozeně pouze Standard TTL Flash.

V případě digitálních fotoaparátů je situace o něco horší. Blesk neumí D-TTL ani i-TTL, takže majitelé digitálních zrcadlovek a nové F6 mají s TTL řízením smůlu. Lépe jsou na tom uživatelé kompaktů řady Coolpix. Ty se navenek tváří, že používají Standard TTL Flash, takže zde je SB-30 vhodným doplňkem. V tomto případě se blesk připojí přímo do sáněk nebo kabelem s paticí.

Další režim práce je Non-TTL Autoflash, čili automatický blesk řízený čidlem na vlastním blesku. Tento režim je přirozeně kompatibilní se všemi fotoaparáty, a to nejen Nikon. Zde jsou k dispozici 4 pracovní clony a tabulka udává jejich velikost pro ISO 100 a 400, zkušený fotograf si ale snadno spočítá vhodnou clonu pro jiné citlivosti. V režimu TTL i non-TTL Auto můžeme výkon blesku korigovat v rozpětí +/- 0,5 EV.

Dále je k dispozici manuální ovládání výkonu na plný, 1/8 a 1/32. Tím ovšem nejsou možnosti blesku ani zdaleka vyčerpány. SB-30 totiž má zabudované čidlo, takže může fungovat jako bezdrátový podřízený blesk. Ve slave módu jsou k dispozici dva režimy:

  • V režimu M-slave je záblesk spuštěn současně se řídícím zábleskem a blesk vyzáří plný výkon.
  • V režimu A-slave je záblesk spuštěn a ukončen současně s řídícím bleskem. Podřízený blesk tedy „kopíruje“ délku trvání hlavního blesku.

Uvedené dva slave režimy považuji za největší přednost blesku, a proto se na ně podívejme podrobněji. Pokud je řídící blesk automatický (TTL nebo dle jeho vlastního čidla), tak se uživatel nemusí starat o žádné nastavování či ovládání výkonu. Prostě současně s master bleskem na fotoaparátu spustí i slave, řídící automatika ve fotoaparátu nebo masteru přirozeně sčítá světlo z obou zdrojů a v okamžiku dostatečného osvitu ukončí záblesk masteru. Okamžitě poté ukončí svůj výboj i slave.

Z principu věci vyplývá, že SB-30 v režimu slave je kompatibilní s jakýmkoli bleskem. Automatika prostě kopíruje délku trvání řídícího blesku, a je jedno, o jaký blesk se jedná. Vždy ale musí řídící blesk vyzářit jeden jediný záblesk. Pokud by řídící blesk používal měřící předblesky, tak slave spustí s prvním předbleskem a při hlavním expozičním záblesku nebude připraven. Spolehlivé rozpoznání konce řídícího záblesku je podmíněno přímou viditelností z masteru na čidlo SB-30 a vzdáleností do cca 5 m. Při větší vzdálenosti nebo nepřímé viditelnosti dojde pouze k synchronnímu spuštění slave záblesku, ale SB-30 už není schopen rozpoznat konec master záblesku, a dojde k vyzáření plného výkonu.

IR odpalovač
SB-30 jako IR odpalovač

Tím ovšem možnosti bezdrátového ovládání nekončí. SB-30 má zabudovaný IR-pass filtr, takže poslouží i jako IR-odpalovač blesků. S IR-filtrem jej můžete použít jako master, který se však vůbec nepodílí na nasvětlení scény, a pouze řídí ostatní slave blesky pomocí TTL automatiky fotoaparátu. A pokud se občas věnujete studiové práci, SB-30 se vám může hodit i pro odpalování studiových zábleskových jednotek. Při tomto použití stačí napevno nastavený 1/32 výkon, který výrazně omezí spotřebu energie.

FG
SB-30 dobře nahradí zabudovaný blesk a nezatíží fotobrašnu

Blesk díky svým malým rozměrům výborně supluje funkci zabudovaného blesku u aparátů, které ho postádají. Když jsem ještě tahal po horách F90ku, tak SB-30 mnohdy zachránila jinak ztracený snímek. Stejně dobře doplní starší MF těla, ať už s TTL automatikou nebo bez. Díky manuálnímu omezení výkonu můžete i na těchto aparátech pouze vyjasňovat stíny. Své uživatele si ale SB-30 najde i mezi vlastníky AF těl se zabudovaným bleskem. Pokud velký objektiv způsobuje odstínění záblesku zabudovaného blesku a fotograf nechce s sebou vláčet velký externí blesk, může být použití SB-30 elegantním řešením. Při snímání zblízka se dá blesk naklonit cca 30° dolů, takže i makrozáběry jsou dobře nasvětlené.

makloněný
Při snímaní zblízka lze SB-30 naklonit o cca 30° dolů

Slave režim pokládám za největší přednost popisovaného blesku. Velmi jsem si jej oblíbil, právě kvůli jeho kompatibilitě s širokou škálou fotoaparátů. Používám jej např. s „mjůčkem“ na zvýšení dosahu zabudovaného blesku nebo na kreativní boční osvětlení. Stejným způsoben ho lze používat se všemi digitálními aparáty, které nepoužívají měřící předblesk. Slave režim je podle mě také nejlepší variantou, jak si v amatérských podmínkách poradit s nasvětlením makro záběrů nebo table-top aranžmá.

Při svícení „makra“ používám zabudovaný blesk ve fotoaparátu jako master. V mém případě pracuji s F80kou, jejíž zabudovaný blesk ztlumím kouskem pauzáku (případně jej zcela potlačím IR filtrem) a SB-30 se tak stává hlavním světelným zdrojem svítícím z boku. Stejnou sestavu lze samozřejmě použít i s digitálními zrcadlovkami, expozici ale musíme řídit ručně, protože digitální zrcadlovky od Nikonu používají D-TTL nebo i-TTL řízení blesku a tyto systémy se bez předblesků neobejdou. Ruční řízení ale nemusí být na závadu, protože výsledek můžeme hned zkontrolovat a případně změnit výkon a/nebo pozici jednotlivých slave blesků.

makro
Základní sestava pro makrofotografii

Popsaný způsob svícení makrozáběrů je dle mého mínění zdaleka nejefektivnější. Vždyť za cenu jednoho speciálního makroblesku SB-29 si můžete pořídit čtyři SB-30! Použité SB-30 jsou také dobře dostupné přes Ebay za ceny okolo 80 USD, takže ani pořízení více kousků nemusí zruinovat rodinný rozpočet. Při jejich použití je potom můžete libovolně umísťovat a omezovat jejich výkon a máte tak naprostou kontrolu nad nasvětlením scény. I nejskromnější kombinace zabudovaného blesku a jednoho SB-30 přináší dostatek tvůrčích možností a podstatné zlepšení nasvícení záběrů zblízka.

F1
F2
F3
Tři ukázky širokých možností práce se světlem, které poskytuje bezdrátového ovládání blesků: interní blesk Nikon Coolpix 4500 byl odstíněn IR filtrem z diafilmu a scéna nasvícena dvěma slave-blesky

Při celkovém hodnocení blesku u mě jednoznačně převažují kladné dojmy. Samozřejmá věc, se kterou se uživatel musí smířit, a kterou proto nehodnotím, je malé směrné číslo. Ze začátku jsem nebyl nadšen napájením lithiovým článkem CR123A, ale praktická zkušenost ukázala velkou výdrž těchto článků, takže od svých výhrad upouštím. Často ale postrádám tlačítko pro ruční odpálení blesku, protože občas využívám několikanásobnou bleskovou expozici na jedno políčko, a to prostě bez tlačítka nejde. Při použití SB-30 pro tuto techniku se tedy musím uchylovat ze zkratování kontaktů. Zabudovaná servospoušť mi ale prokazuje pravidelně neocenitelné služby, takže celkově jsem maximálně spokojen.

3 komentáře u „Nikon SB-30“

  1. A-slave

    Uvazuji o tom, ze bych si ho koupil ke Coolpixu 4500. Zajimalo by me, jak spolehlive to funguje v A-slave modu. Predevsim jak je to s tou nutnosti prime viditelnosti. Nevim kde je umisteno cidlo. Treba kdybych ho drzel v ruce nebo ho mel upevneny na fotaku. Rad bych usetril za synchronizacni kabel. Nebo je v takovem pripade synchrokabel nutnosti, protoze SB-30 je umisten “vedle” interniho blesku a tudiz neni splnena podminka prime viditelnosti.

    Odpovědět
    • a-slave

      No, odpoved je celkem jednoducha: v A-slave modu to funguje spolehlive pouze pri prime viditelnosti. Cidlo je umisteno na boku blesku na prave strane pri pohledu na zadni panel. Je videt v clanku na obrazku s Nikonem FG, je to takove to cerne kolecko v dolni tretine bocni strany. Ve vasem pripade bude tudiz synchrokabel nutnosti. Bez synchrokabelu byste se obesel v pripade, za byste blesk drzel v leve ruce kus pred fotoaparatem – vybojka tak miri dopredu mirne doprava a prava bocni strana ma vyhled na fotoaparat.

      Odpovědět
  2. 2 x SB-30 na makro a F80

    Kdyz budu mit dva blesky SB-30 a dam kazdy na jednu stranu fotoaparatu tak jeden nezafunguje spravne v A-slave protoze ma cidlo vpravo. Je moznost ten pravy blesk umistnit na synchrokabel? SC-17 nemam, ale, pujde otevrit blesk na fotaku kdyz mam nasazeny synchokabel? Nebo je resenim pouziti SU-4? Je tahle kombinace vubec mozna? Jak to mam udelat, abych mohl pro makrofotografii pouzit dva blesky, jeden vpravo, jeden vlevo. Jeste me napada moznost. F80, SC-17+SB30 (master) prava strana, bude pak tento master fungovat jako spoustec leveho SB-30(slave)? Dekuji.

    Odpovědět

Napsat komentář