Nová verze našeho on-line magazínu

Jsou to už více než tři roky, kdy jsme spustili předchozí verzi našeho elektronického magazínu s plnohodnotným redakčním systémem v jeho pozadí. Během následující doby jsme pouze přidali aplikaci Kalendář akcí, jinak ke změnám moc nedocházelo, soustředili jsme se především na kvalitní obsah a pravidelné vycházení.

Nyní jsme pro vás připravili verzi, která je přímo “nabita” novinkami. Věříme, že je uvítáte. Rád bych vám je teď postupně představil.

Poradna

Zásadně jsme přepracovali naši poradnu. Vaše dotazy budou nyní přímo zobrazovány na webu, můžete v nich vyhledávat, můžete si přečíst, jak naši redaktoři odpověděli, můžete u odpovědí diskutovat apod. Postupem času jsme zjistili, že se řada vašich dotazů začíná opakovat – o to více je to další zdroj informací pro všechny, kteří řeší nějaký fotografický problém.

Rozcestník

Přidali jsme úplně novou aplikaci Rozcestník. Je to databáze odkazů na zajímavé stránky, které můžete použít při hledání odpovědi na nějaký dotaz, hledání výrobku či stránek výrobce, popř. pokud budete chtít “kouknout” k fotografické konkurenci pro inspiraci. Odkazy si můžete sami přidávat a zobrazovat – můžete mít takový svůj malý personalizovaný rozcestník. Budeme rádi, pokud nám pomůžete databázi naplnit – narazíte-li na zajímavý odkaz, tak ho prosím přidejte. Stávající databáze ještě není zcela naplněna, tak prosíme o trpělivost.

Bazar

V bazaru došlo k několika zásadním rozšířením:

  • v nastavení bazaru si nyní můžete nastavit filtr pro zasílání informací o nových inzerátech přímo do vašeho e-mailu – každou hodinu tak můžete dostat aktuální informaci o inzerátech v oblasti, která vás zajímá,
  • zlepšilo se vyhledávání v inzerátech,
  • můžete si nechat zobrazit všechny inzeráty jednoho inzerenta,
  • můžete si nechat zobrazit pouze konkrétní inzerát – zobrazené URL můžete použít např. pro poslání odkazu e-mailem.

Diskuse

Podstatně byly zlepšeny funkce pro diskuse. Nově je možno diskutovat na více místech: u článku (jako dosud), u obrázku a u odpovědi na dotaz v poradně. Zároveň je možno zobrazit přehled aktuálních diskusí – a to uspořádané jak podle času, tak i seskupené podle článků.

Dále přibyla možnost přihlásit se k odběru diskuse u článku – diskusní příspěvky vám mohou chodit e-mailem. Teď už vám určitě žádná diskuse neuteče.

Došlo k vylepšení možností zobrazování diskuse – lze si vybrat, zda ji chcete zobrazit strukturovaně podle toho, na jaký příspěvek dotyčný reagoval nebo seřazenou podle času vložení příspěvku. Můžete v příspěvcích také listovat (předchozí – následující). Zlepšili jsme také samotné zobrazení diskusí – je přehlednější než dřív.

Exporty

Chcete se dozvídat o novinkách automaticky? Není nic jednoduššího než zařadit náš zdroj do vaší čtečky. Můžete sledovat aktuální články, inzeráty v bazaru, krátké zprávy nebo aktuální akce (vše dle standardu RSS/RDF).

Hodnocení článku

Při známkování článku je pro nás důležité, zejména v případě kritické známky, co vás k takové známce vedlo, co se vám na článku nelíbí. Proto jsme doplnili možnost připojit své vyjádření, které je anonymní (i když budeme pochopitelně rádi, pokud se podepíšete) a dostává ho pouze autor článku jako e-mail.

Kontakt na autory

Po nepříliš kladných zkušenostech s nevyžádanou poštou (SPAM) a viry jsme se rozhodli k tomu, že na webu nebudou nikde vidět e-mailové adresy autorů. Pokud budete někoho z nich chtít kontaktovat a nemáte ještě jeho e-mail ve svém adresáři, pak neváhejte a vyplňte kontaktní formulář (můžete použít buď obecný nebo pro každého autora zvlášť – stačí kliknout na jeho jméno a zvolit funkci “Napište autorovi”). Autor se vám jistě obratem ozve a pak už budete moci komunikovat přímo.

Kalendář akcí

  • v přehledu akcí na titulní stránce se vypisují ty, které jsou aktuální (ne ty, které byly přidány jako poslední),
  • bylo zjednodušeno vyhledávání a procházení seznamem akcí.

Titulní stránka a archiv

  • na titulní stránce přibyl výpis nejdiskutovanějších článků (za poslední měsíc) a aktuálních diskusí (posledních 5),
  • bylo zlepšeno vyhledávání v archivu (filtr na autora a sekci).

Přehled seriálů

Nově máte možnost nechat si zobrazit přehled všech publikovaných seriálů a rychleji tak najít požadovaný díl.

Krátké zprávy

Došlo k vylepšení filtru v archivu krátkých zpráv, nově si můžete zprávy filtrovat i podle měsíce a roku vydání.

Obrázky

Byla rozšířena funkčnost při zobrazování obrázků. Nově se obrázky otevírají do galerie u které si můžete přepínat barvu pozadí (vaši oblíbenou si můžete navíc nastavit v osobních nastaveních). Obrázky lze bodovat a lze k nim přidávat komentáře.

Další drobné novinky a vylepšení

  • rychlejší načítání stránek a jejich lepší vnitřní struktura,
  • zapamatovatelné URL,
  • rozbalování stromu sekcí podle aktuálního článku,
  • seznam autorů s jejich popisem,
  • podržte na chvíli myš – na mnoha místech se zobrazí “bublinka” s dodatečnými informacemi,
  • rychlý odkaz na poslední přidaný diskusní příspěvek ve výpisu článků,
  • aktualizace stránky “O nás“,
  • a další…

Věříme, že se vám zmiňované novinky budou líbit a že jen zpříjemní váš pobyt na našem serveru. Budeme pochopitelně rádi za každý názor, připomínku či upozornění na případnou nesrovnalost.

22 komentářů u „Nová verze našeho on-line magazínu“

    • a co moje nejlepší světlo?

      Ne, nezhaslo. 🙂 Jen jsme kvůli úspoře místa museli přistoupit ke zkrácení na “mns”. Jinak původní adresa funguje i nadále.

      Odpovědět
  1. maskot

    Mozna by se dalo zapremyslet i o te postavicce vlevo nahore. Sice sam sbiram comics a pro kreslene obrazky mam slabost, tahle mi ale k srdci nikdy neprirostla. Najit vhodnou grafiku, ktera pusobi kultivovane a splnuje treba i nejaka kriteria na publikovatelnost neni jednoducha zalezitost, ale treba by se stranka obesla i bez ni 🙂

    Odpovědět
  2. chybička se vloudila

    Poslušně hlásím nekázeň nahoře, tam co je logo. Pod “foto-on-line” je černý pruh, který odděluje to pod tím – Opera, Konqueror. Mně to žíly nerve, ale proč bych to nepráskl, že?

    Odpovědět
  3. Skúsenosti

    Dobrý deň, na Paladix sa pripojujem cez dial-up a moja skúsensoť s novou verziou je zmenšenie rýchlosti a nekorektné načítane (načíta sa iba hlavička po tie 4 reklamy). Potom musím dať reload alebo skúsiť inú alchymiu. Mám IE 5.0. Snáď sa to časom usadí.

    Odpovědět
    • skúsenosti

      Díky za postřeh, nicméně je to opravdu zvláštní. Stránky v nové verzi jsou mnohem menší a měly by se tedy načítat rychleji, než ve verzi původní. Např. u titulní stránky (když vynechám 4 horní tlačítka) je rozdíl 63 kB (nová verze) proti 89 kB (původní verze). To je skoro přesně 30%. Nezkoušel jste to v nějakém “opravdovém” prohlížeči? (pokud jste fanda Microsoftu, tak např. v IE 6.0, jinak doporučuji Firefox, Mozilla, Opera, apod.)

      Odpovědět
      • skúsenosti

        mozna by stalo za to, pouzivat nejakou kompresi prenasenych dat. Tj napriklad gzip output handler pro php nebo mod_gzip pro apache apod…dle mych zkusenosti to skutecne na pomalejsich linkach znacne pomuze a i serveru to muze odlehcit (je tam sice pridana zatez te komprese, ale zase se rychleji uvolnuji jednotlive procesy apache (cehoz se da dosahnou take napriklad pomoci lingerd apod, ale to uz bych zabihal do podrobnosti, ktere na server o fotografii skutecne nepatri :-)))

        komprese viz:
        http://cz.php.net/ob_gzhandler
        http://www.schroepl.net/projekte/mod_gzip/

        Odpovědět
  4. …na Macích horší

    Na Macu MacOS 9.2.2, MSIE 5.1.6 se špatně zobrazuje titulní stránka (mezi bannery a prvním titulkem je obrovská mezera), což dříve nebývalo.

    Odpovědět
    • …na macích horší

      Dobrý den, bohužel máte pravdu. Je to smutné, ale doporučím Vám použití některého z prohlížečů, které dodržují standardy a ve kterých se i na MacOS stránky zobrazují správně: Firefox, Mozilla, Opera, Safari. Ve všech jsem to zkoušel a všechny fungují. Bohužel IE 5 nepracuje korektně s CSS styly.

      Odpovědět
      • …na macích horší

        Máte pravdu.
        Ale vetšina webů se s touto “anomálií” MSIE vyrovnala ve prospěch užiavtelů.
        Nikdy jsem se nesetkal s problémem na amerických nebo zapadoevropských webech. Je to specialita českých webů, kde platí logika, že pokud se vyskytne tento problém, má smůlu uživatel, protože tvůrce má “aliby”. Připadá mi to podobné, jako když na nějaké křižovatce dochází neustále k nehodám, protože řidiči přehlédnou značení o přednosti v jízdě a policista při rozhovoru v TV se vyjádří, že značky jsou umístěny v souladu s předpisy. Vždy si kladu otázku, zda ty značky jsou tam proto, aby nedocházelo k nehodám, a nebo, aby byly splněny předpisy. Nemyslím to konfrontačně, jenom mne to napadlo při Vaší odpovědi. Ale jak jsem řekl – máte pravdu a je to smutné…

        Odpovědět
        • …na macích horší

          Souhlasím s Vámi, máte pravdu. Jistě lze udělat stránky tak, aby byly stejně zobrazené ve všech možných browserech, ostatně naše předchozí verze takové problémy pokud vím neměla. Jenže byla udělána tabulkově, spousta věcí tam nešla rozumně řešit, stránky byly poměrně veliké (jen na titulce jsme ušetřili skoro 30% velikosti). Zjistili jsme, že většina lidí stejně používá moderní browsery, takže jsme přešli plně na CSS styly.

          Je bohužel smutnou pravdou, že jedna nejmenovaná velká softwarová firma si standardy vykládá po svém a proto v jejích prohlížečích tyto stránky nevypadají dobře. Naštěstí ale existují jiné firmy a jiné prohlížeče, které standardy dodržují a stránky zobrazují tak, jak mají vypadat.

          Neříkám, že s tím nezkusíme něco udělat, ale asi to nebude hned. Prosím tedy o strpení a do té doby zkuste prosím používat některý z výše uvedených prohlížečů.

          Ještě analogii k Vašemu přirovnání s křižovatkou. Pokud má auto ne zrovna korektně funkční brzdy, tak na křižovatce nabourá ať jsou značky ve správné vzdálenosti nebo nikoliv. Prostě autům s ne zrovna funkčními brzdami nepomůžou žádné značky, chce to opravit brzdy nebo koupit nové auto.

          Odpovědět
          • …na macích horší

            Tak teď jsem Vám přestal rozumět. Obrátil jste se na mě osobním e-mailem s žádostí a já jsem Vám vyhověl a teď dále se mnou komunikujete “přes média”. Příklad s křižovatkou byl pouze reakcí na Vaše vyjádření a nikoliv platformou pro další veřejnou komunikaci. Pokud Váš poslední příspěvek má obsahovat sdělení, že s problémem nebudete nic dělat, protože “jste v právu”, pak ho plně respektuji. Nakonec, i kdyby stránky nebyly čitelné vůbec, necítím žádné právo Vám něco vyčítat – nic jsem nezaplatil a tak se musím spokojit s tím, co nabídnete. Nicméně, když jste tak podrobně reagoval na “křižovatky”, tak bych očekával, že se vyjádříte i k tomu, že ve více než 99% po celém světě webové stránky s MSIE problém nemají, ale české (např.paladix.cz, fotografovani.cz) se správně nezobrazují. Podle mého subjektivního názoru to spočívá v tom, že ve světě se webové stránky dělají proto, aby je mohlo bez problémů navštěvovat co největší počet uživatelů, a pokud je proto třeba něco udělat, tak to jejich tvůrci považují za samozřejmé. Dovedete si Vy sám představit, že by nějaké americké stránky nechodily na Macu s MSIE a v záhlaví bylo uvedeno, že si uživatel má nainstalovat jiný prohlížeč, než Explorer? Já ne a ani jsem na takové nikdy nenarazil. Pochopil bych, kdyby ve zdůvodnění bylo uvedeno, že tvůrci neumějí stránky postavit tak, aby se v MSIE zobrazovaly správně – ne všichni umí všecho a není ostuda přiznat,že něco neumím. Zdůvodnění, že si “jedna nejmenovaná velká softwarová firma si standardy vykládá po svém a proto v jejích prohlížečích tyto stránky nevypadají dobře” v případě, že se jedná o Microsoft, který je tvůrcem standaru, je poněkud účelové. Pojďmě se domluvit, že uživatelů Maců je v Česku tak málo, že provozovatelům Paladixu je jedno, že mají problémy – je to pravda, je to upřímné a v této diskuzi je to konečný argument. A až budete mít možnost, z profesionálních důvodů, se zeptejte někoho, kdo to umí, jak se to dělá, aby se stránky zobrazovaly korektně jak na “ostatních” prohlížečích, tak na MSIE na Macu. Že to jde si můžete ověřit na prakticky všech webových stránkách po celém světě. Třeba zjistíte, že to zas až tak velký problém není – člověk se učí celý život a není to ostuda.

          • …na macích horší

            Problem je v tom, ze firma Microsoft NENI tvurcem standardu HTML, ale pouze ma na svedomi jednu z implementaci tohoto standardu – a bohuzel ne moc zdarilou. MSIE obecne nepodporuje casto spravne ani to, o cem MS prohlasuje, ze je 100% podporováno (spousta veci v CSS), spoustu veci nepodporuje vubec atd. A IE pro Macy je bohuzel jeste mnohem vetsim bastlem nez jeho verze pro Windows.

            Nemuzete mit panu Polovi za zle, ze nepodporuje plne prohlizec, ktery ma problemy s podporou 8 let starych standardu (nevim jak Mac verze, ale IE 5 pro Windows napriklad nepodporuje nektere prvky HTML 3.2 standardu z roku 1996 – tj. prehistorie vzhledem k tomu, jak rychle se web vyviji).

            Po pravde…sam vyvijim mimo jine web, kam chodi tisice lidi s vsemoznyma kombinacema prohlizecu a OS. Podporuji MSIE pro Win, Gecko-based browsery, Operu (i kdyz na ni strasne nadavam, protoze kazda nova verze se chova jinak nez ta minula), Konqueror/Safari, Links apod…ale podporu pro MSIE na Macu jsem vzdal, protoze to byl ten naprosto nejproblemovejsi prohlizec ze vsech – a navic ani neni dost dobre mozne nejak donutit MS, aby chyby opravil (u Opery i Konqueroru jsem jiz par chyb vyvojarum sdelil, popsal a co nevidet byly opraveny). Take musite vzit v potaz to, ze pan Pola nemusi mit k dispozici Mac s MSIE, takze ani nemuze vyzkouset, co presne dela problemy…takze logicky jde a napise stranky tak, aby se drzely platnych standardu…a pak uz je jen a jen chybou MS, ze se jich jejich browser nedrzi.

            A vzhledem k tomu, ze to zatim vypada, ze jste jediny, kdo tuhle kombinaci pouziva, nebylo by lepsi vyresit problem na vasi strane? Tj. napriklad si nainstalovat nejaky lepsi prohlizec?

            http://www.mozilla.org/products/firefox/
            http://www.mozilla.org/products/mozilla1.x/
            http://www.mozilla.org/products/camino/
            http://www.opera.com/
            http://www.apple.com/safari/
            atd…

          • …na macích horší

            “…Nemuzete mit panu Polovi za zle…”
            Ale já nemám panu Polovi za zle nic – já ani nevím, kdo to je. Ta věc přeci není osobní.

            “Take musite vzit v potaz to, ze pan Pola nemusi mit k dispozici Mac s MSIE…”
            Ale to přeci není korektní argument. Nechci dávat nějaký příklad, abychom se zase nedostali někam jinam, ale zamyslete se – kdyby to platilo obecně, tak by měl každý výrobce nebo autor softwaru argument, proč jeho výrobek nebo software nefunguje zrovna v té konkrétní kombinaci, na tom místě apod.

            “…a pak uz je jen a jen chybou MS, ze se jich jejich browser nedrzi…”
            Ano, a Bill je z toho určitě nešťastný…

            “…to zatim vypada, ze jste jediny, kdo tuhle kombinaci pouziva…”
            Tomu přeci sám nevěříte – jsem pouze jediný, kdo se ozval.

            Ale já podstatu Vaší argumentace chápu, ale stále jsem nedostal odpověď na základní otázku:
            Jak si vysvětlujete, že to na celém světě funguje (přesto, že Vaše argumenty jsou relevantní) a nefunguje to pouze na několika českých webech? To mi prostě nejde do kebule…(zum, zum…)

          • …na macích horší

            “Ano, a Bill je z toho určitě nešťastný…”
            IMHO je to Billovi uplne jedno, protoze to odnasi uzivatele jejich produktu, ne on 🙂

            “kdyby to platilo obecně, tak by měl každý výrobce nebo autor softwaru argument, proč jeho výrobek nebo software nefunguje zrovna v té konkrétní kombinaci, na tom místě apod.”
            ale tahle vymluva se prece neustale pouziva…a to prakticky ve vsech sw oblastech…dokonce bych rekl, ze web je svetla vyjimka, kde jsou alespon nejake pevne dane standardy (kterych se vyrobci browseru vice ci mene drzi). V tomhle pripade to vypada tak, ze chyba je na strane Vaseho prohlizece, takze by bylo logickym krokem psat spis vyrobci tohoto prohlizece, nez sem na paladix (web paladixu sice neni 100% validni dle W3C, ale pokud jej prakticky vsechny ostatni dnes pouzivane prohlizece zobrazi bez problemu, tezko se da vina hledat jinde nez ve Vasem prohlizeci).

            “Jak si vysvětlujete, že to na celém světě funguje (přesto, že Vaše argumenty jsou relevantní) a nefunguje to pouze na několika českých webech?”
            Nekdo klade pri navrhu webu duraz na maximalni kompatibilitu, nekdo na efektivni vyuziti novych technologii. Nektere lidi zkratka uz nebavi pouzivat na webu jen X let stare technologie proto, ze nekdo stale jeste pouziva zastarale browsery – a pocita proste s tim, ze takovych lidi je naproste minumum (a navic i tihle lide mohou problem vyresit instalaci jineho prohlizece). Kdyz v dnesni dobe vyjedete na dalnici na koni, tak se vam nepojede take zrovna nejlepe…

          • …na macích horší

            Vážený jardo, teď jsem zcela přestal rozumět já Vám. Absolutně totiž nechápu tu první část, kde píšete o nějakém osobním e-mailu se žádostí. Prosím osvěžte moji paměť, protože nevím o žádném mailu, kterým bych Vás o něco žádal. Napsal jste příspěvek, že to na Macu nechodí a já jsem Vám odpověděl. Napsal jste novou reakci a já na ni odpověděl znovu. Teď odpovídám zase, o jiné naší komunikaci skutečně nevím, zkuste mi to prosím tedy osvětlit. Podle mě se stála bavíme pouze v diskusi pod článkem, nevím o tom, že bychom si vyměňovali nějaké e-maily.

            Co se týče stránek, tak mi věřte, že je umíme udělat tak, aby se to ve všech myslitelných prohlížečích zobrazovalo správně. Důkazem budiž i naše starší verze stránek. Jak už tady ale zaznělo, tak NECHCEME nadále používat zkostnatělé a zastaralé tabulkové layouty, chceme jít s dobou a chceme mít stránky moderní, rychlé, přehledné (a to i ve zdrojovém kódu). Máme pro to svoje důvody, standardy CSS dovolují spoustu zajímavých věcí, některé možná v budoucnu i sám oceníte.

            Pro korektní zobrazení našich stránek je tedy potřeba prohlížeč, který 100% podporuje standard CSS 2.1. Že je naše stránka validní podle uvedeného standardu se můžete sám přesvědčit zde. Pochopitelně tento standard nevytvořil Microsoft. Podle našich informací podporuje IE 5.1 pro MacOS pouze CSS 1 (CSS 2 pouze částečně) a tedy mohou nastat při zobrazení problémy.

            Samozřejmě chápu, že asi z nostalgie nechcete přejít na některý z modernějších a lepších browserů, které jsme Vám předložili jako alternativy. Nicméně to doporučuji alespoň zkusit. Za tu instalaci většinou dokonce nic nedáte a možná budete sám překvapen, kam pokročila moderní technika. Uvedený IE 5 je totiž už skoro 5 let starý (verze 5.0 pro Mac je z roku 2000, verze 5.1 pro Mac z roku 2001) a během té doby se dost věcí kolem internetu a standardů v internetu změnilo.

            Jinak samozřejmě chceme, aby si naše stránky korektně prohlíželo co nejvíce lidí. Dle našich statistik používá dritivá většina lidí moderní prohlížeče, jen pár procent používá ještě IE 5.0 (na Windows) – a tento počet neustále klesá. Počet uživatelů na MacOS je menší než 0,4% a vůbec se nám nedostal do celkového přehledu.

            Pokud bych z toho měl udělat nějaké shrnutí, tak asi následující: ANO, přiznávám to otevřeně, nevíme, jak přesvědčit IE 5 na MacOS, aby podporoval standard CSS 2.1. Bohužel. ANO, investovali jsme do vývoje NOVÉ verze, která jistě ještě má svoje mouchy, ale z pohledu nějakého dalšího rozvoje, rozšiřování, standardů apod. je to mnohem lepší, než tomu bylo dříve. Jistě se budeme snažit opravovat chyby, které se tam najdou, ale chceme jít s dobou. Zkuste to prosím tedy také.

          • …na macích horší

            “Vážený jardo, teď jsem zcela přestal rozumět já Vám. Absolutně totiž nechápu tu první část, kde píšete o nějakém osobním e-mailu se žádostí. Prosím osvěžte moji paměť….”
            Aha, tak teď jsem teprve pochopil, že iniciativa nebyla z Vaší strany a s Vaším vědomím. Dostal jsem už v pondělí odpoledne e-mail a jelikož moje adresa v diskuzi není zveřejněna, domníval jsem se, že jde o iniciativu Paladixu, tedy od Vás, protože si jako správce webu můžete zjistit moji adresu. Tedy pro Vaši informaci:
            “Dobry den,
            muzete mi poslat screeny obrazovky jak vypadaji stranky na Mac. Nedostanu se k teto technice a zkusim to poladit podle toho co to dela.
            Diky, Petr Pazour, coder Paladixu”
            Tuto iniciativu jsem uvítal, snapshoty obratem poslal s tím, že jsem nabídl součinnost, pokud by byla potřeba. Považoval jsem tím věc na diskuzních stránkách Paladixu za vyřízenou. Proto jsem byl překvapen, když se objevila večer objevila zde Vaše reakce – tolik k nedorozumění.
            Co se týče podstaty věci, pouze opakuji – rozumím Vašim argumentům, ale neztotožňuji se s nimi. Internet je globální technologie a tak by i argumenty, které se ho týkají, měly mít globální platnost.  S Vašimi argumenty byste např.v Americe neuspěl. Problém spočívá v procentu uživatelů Maců, který je v např.v USA podstatně vyšší, než v Česku. Jistě víte, že Apple vytvořil zcela nový systém MacOS X, postavený na Unixu, který je nekompatibilní nejen softwarově, ale i hardwarově. Používat MacOS X na počítačích s procesory G3 a G4 je nesmyslné, protože tyto stroje nestačí hw nárokům na nový systém a dramaticky se zpomalí. A u ještě starších Maců je MacOS X používat zcela nemožné. Nové verze prohlížečů, o kterých se zmiňujete, jsou však vyvíjeny pouze pro MacOS X a tak to nabízené řešení není prakticky možné bez změny hw. Jenže např.G4 na 500 MHz je natolik výkonný stroj pro běžný sw, že jeho zahození (a jiná možnost prakticky není) a zakoupení nového počítače s G5 na 1 GHz nedává ekonomicky ani prakticky smysl. Uživatelů Maců s MacOS 9.x.x je z toho důvodu ve světě drtivá většina a ti většinou používají MSIE 5.x.x. A právě proto jsou prakticky všechny weby optimalizovány i pro MSIE 5.x.x na Macích. Ale to jsme se dostali do veřejné diskuze, kterou jsem původně nechtěl vyvolat. Domníval jsem se, že vás upozorním na problém, o kterém třeba nevíte, neboť nemáte Macy k dispozici (a podle reakcí jsem se nemýlil), a potěšila mne “vaše” reakce (teď vidím, že se jednalo o reakci pana Pazoura) a považoval jsem věc za vyřízenou. Nejsem militantní uživatel Maca, neobhajuji tuto platformu, pouze Maca užívám už skoro 20 let, neboť do příchodu XP byl macOS lepší. Rozhodně změnu Paladixu přežiji, neboť problém není nikterak dramatický – prostě je stránka delší. Existují i české weby, které MSIE 5 pro Maca spolehlivě shodí (např.www.motorky.com aj.). Ale znovu zdůrazňuji, že jsem se s tímto problémem setkal pouze na českých webech. Maců je v česku opravdu málo. Nechci mít poslední slovo, nechtěl jsem být ani konfrontační, Paladix čtu pravidelně, miluji Radku (protože je chytřejší než já – minimálně co se odbornosti týče) a jsem v pohodě. A kdybychom už nebyli v kontaktu, přeji hezké Vánoce a vše nejlepší v roce 2005. (A pokud něco, použijte můj e-mail – začínám si připadat jako exhibicionista…)

          • …na macích horší

            No ja pouzivam internet explorer a Windows NT na PC a mam rovnake problemy. A preinstalovat to ani neviem, ani nesmiem, pretoze to je firemny pocitac a akekolvek instalacie su zakazane. Tak s tym musim zit …

    • …na macích horší

      Problém veľkého odstupu medzi bannerom a prvým titulkom je aj na MSIE 5.0 pre windows. Takže by som túto chybu nestaval len do svetla Mac vs PC. Osobne si myslím, že by server Paladix mal podporovať všetky verzie MSIE. Tento bug je trochu nepríjemný.

      Odpovědět
      • …na macích horší

        Jak jsem už psal, je nutné, aby prohlížeš podporoval CSS 2.1. To MSIE 5.0 neumí. Skutečně doporučuji nainstalovat novou verzi. To, že bychom podporovali VŠECHNY verze MSIE je bohužel utopické.

        Odpovědět
      • …na macích horší

        Zcela na rovinu – používání MSIE 5 na Windows by se s ohledem na množství bezpečnostních problémů v něm dalo označit téměř za nezodpovědnost, velice vám doporučuji upgrade na MSIE6 s aktuálními patchi nebo třeba na Firefox.

        Dovedu si představit, že uživatel MACu opravdu může mít s použitím nových browserů problém, ale u Windows opravdu není k jejich užívání žádný rozumný důvod.

        Odpovědět

Napsat komentář