Objektiv AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D

AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D je objektiv určený speciálně pro fotografování v oblasti krátkých předmětových vzdáleností a zejména pro makrofotografii.

Tento makro objektiv (firma Nikon používá označení Micro) o ohniskové vzdálenosti 105mm patří sice mezi poměrně speciálně zaměřené objektivy, zároveň ale v této skupině představuje AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D poměrně univerzální střední teleobjektiv, umožňující fotografovat až v měřítku 1:1 bez použití dalšího příslušenství.

Parametry objektivu

Objektiv AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D
Technická specifikace AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D
Ohnisková vzdálenost (mm) 105
Skupiny/prvky 8/9
Úhel záběru 23°20´
Maximální clona 32
Nejbližší zaostřitelná vzdálenost (m) 0,314 (měřítko 1:1)
Otáčející se přední část objektivu ne
Stupnice vzdáleností ano
Filtrový závit (mm) 52
Pouzdro na objektiv CL-S3 nebo CL-15S
Sluneční clona HS-7 (nasazovací)
Váha (g) 560
Průměr x délka (mm) 75 x 104,5
Současná cena v Kč s DPH (doporučená cena Nikon) 33 900

Praxe

Rozměry a hmotností patří objektiv do kategorie poměrně kompaktních, byť přeci jen těžších objektivů. Ostřící kroužek objektivu je velmi dobře proveden. Je dostatečně široký a z hlediska držení a ovládání i vhodně umístěn a umožňuje bezproblémové manuální ostření. To je pro makroobjektiv důležitá vlastnost, neboť se manuální ostření používá poměrně často. Mezi ostřícím kroužkem a okénkem pro zobrazení zaostřené vzdálenosti a měřítka zvětšení je umístěn otočný přepínač režimu ostření M/A. Po stisknutí pojistky a mírném otočení přepínače tak lze poměrně rychle změnit režim ostření, aniž by se muselo jakkoli manipulovat s přepínačem tohoto režimu na těle fotoaparátu. Objektiv je vybaven clonovým kroužkem pro manuální nastavení clony přímo na objektivu v rozsahu f/2,8 – f/32.

Díky světelnosti f/2,8 lze s objektivem velmi přesně ostřit, což je v oblasti makrofotografie velmi důležité. Často totiž při ostření stíníme fotografovaný objekt vlastním tělem či fotoaparátem a to ztěžuje správné zaostření, které je z důvodu nepatrné hloubky ostrosti velmi důležité. Clona na opačném konci clonového kroužku je svou hodnotou f/32 standardem pro makroobjektiv.

Moucha 2

Pro oblast makrofotografie je objektiv AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D primárně určen a z tohoto důvodu jej vhodně doplňuje a rozšiřuje možnosti využití ostatní systémové vybavení firmy Nikon, určené pro tuto oblast fotografie. Jde například o originální předsádkové čočky Nikon, které jsou k objektivu AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D přímo určeny. Velmi vhodnou je například předsádková čočka Nikon 4T (+2,9D). Nasazením na objektiv AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D umožňuje dosáhnout měřítka zvětšení až 1,4:1 a díky achromatické konstrukci umožňuje zhotovovat velmi kvalitní fotografie i při daleko větším měřítku zvětšení (dosaženém například použitím objektivu AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D s nasazenou předsádkovou čočkou Nikon 4T v kombinaci s mezikroužky). Velmi vhodné je použití tohoto objektivu i ve spojení s dalším příslušenstvím pro makrofotografii, kterým je kruhový makroblesk (např. Nikon SB-29). Objektiv AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D je totiž vybaven pro uchycení redukčního kroužku makroblesku zvláštním závitem, který není totožný se závitem pro filtry. Díky tomu je i při nasazení makroblesku filtrový závit volný pro použití například předsádkové čočky. Zároveň nedochází ke zkrácení předmětové vzdálenosti (vzdálenost přední čočky objektivu od fotografovaného objektu) příliš do předu vyčnívajícími výbojkami v přední části makroblesku. Blíže v článku Makroblesk Nikon SB-29.

~Kvítí~
Včela
Pavouk
Včely
Vosa
Vosička

Další výhodou je neotáčející se přední část objektivu, díky čemuž jde bez problémů fotografovat s nasazeným již zmiňovaným kruhovým makrobleskem, který bude zřejmě u tohoto objektivu použit častěji, než třeba polarizační filtr, u kterého je tato vlastnost objektivu také důležitá.

Vzhledem k ohniskové vzdálenosti 105mm je tento makroobjektiv prakticky použitelný jako jakýkoli jiný střední teleobjektiv. Jde použít například jako portrétní objektiv, kdy dokonce může, díky možnosti zaostřit na velmi krátkou vzdálenost, předčit při detailních záběrech klasický portrétní objektiv.

Monika

Při použití s digitální zrcadlovkou Nikon řady D1 nebo s novou D100 se kvůli koeficientu prodloužení ohniskové vzdálenosti 1,5x změní ohnisková vzdálenost 105mm na kinofilmový ekvivalent ohniskové vzdálenosti 157,5mm.

Objektiv AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D je vybaven systémem korekce na krátké vzdálenosti (CRC). To znamená, že jsou čočky objektivu sestaveny do systému tzv. plovoucích prvků, ve kterém se při zaostřování pohybuje každé seskupení čoček nezávisle. Tento systém zajišťuje dokonalejší zobrazení při fotografování detailů na krátkou vzdálenost a zároveň umožňuje zachování kvalitního zobrazení i při zaostření na delší vzdálenosti, tudíž je optický výkon optimálně rozložen v celém rozsahu ostření objektivu. Chválu si zaslouží i korekce zklenutí pole, která je provedena tak, jak má u kvalitního makroobjektvu být a tudíž objektiv zobrazuje ostře celou rovinu zaostření kolmou na optickou osu objektivu (rovnoběžnou s rovinou filmu). Neprojevuje se tak negativní vlastnost některých levnějších makroobjektivů a hlavně většiny zoom-makroobjektivů, totiž výrazná neostrost vzrůstající od středu obrazu směrem ke krajům, navíc většinou provázená i poměrně značnou vinětací.

Závěr

Objektiv AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D je vzhledem ke své optické a mechanické stavbě skutečně kvalitním výrobkem. Ostrost a brilance kresby tohoto objektivu je vynikající a stejné měřítko hodnocení snese i mechanické provedení, díky ergonomii ovládání a držení objektivu a díky kvalitnímu a odolnému provedení. Rovněž přepínač režimu ostření je vhodně umístěn a přechod z režimu AF na manuální či obráceně je poměrně rychlý, přesto jsou objektivy Nikkor AF-S vybavené technologií SWM v tomto ohledu daleko lepší a rychlejší. I když je primárně určen pro oblast makrofotografie, je tento objektiv díky vhodné ohniskové vzdálenosti použitelný jako střední teleobjektiv například v portrétní fotografii. Přes tyto klady je cena nutná k jeho pořízení poměrně vysoká.

AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D patří mezi objektivy, které většina fotografů, zabývajících se oblastí makrofotografie považuje za základ své výbavy. Možnost fotografovat v měřítku 1:1 bez použití dalších pomůcek, dostatečná předmětová vzdálenost, dobrá světelnost a vhodná ohnisková vzdálenost, to vše jsou klady, které činí z tohoto objektivu velmi výkonného pomocníka.

Přehled dalších vyráběných Micro-Nikkor objektivů najdete v článku Makroobjektivy.

8 komentářů u „Objektiv AF Micro-Nikkor 105mm f/2,8D“

  1. A co geometrické zkreslení?

    Pane Hrubý, díky za článek. Ale chtěl jsem se optat, v případě, že jste měl tento objektiv k dispozici, jaké jsou Vaše poznatky o případné soudkovitosti či poduškovitosti. Doufám, že by takovýto pevný objektiv a za takovouto cenu tímto zkreslením neměl trpět, alespoň ne ve větší míře. Díky za odpověď.

    Odpovědět
    • RE: A co geometrické zkreslení?

      Objektiv opravdu těmito necnostmi netrpí. Zde najdete dvě fotografie poštovní známky (fotografované tímto objektivem), která je jakožto plochá, rovná předloha optimální pro posouzení kvality objektivu s ohledem na tyto vady.

      Odpovědět
  2. Ne makro použití

    Dobrý den, rád bych věděl nakolik je tento objektiv použitelný na focení krajiny a momentek, tedy všeho možného. Z různých recenzí mám dojem, že je určený hlavně na makro. Hledám střední tele a nechci zoom,
    makro bych využil tak maximálně na každou čtvrtou fotku. Nikkor 85 mm má příliš velký (jiný) závit, tak nevím, čím doplnit řadu 24mm – 50 mm – ?. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
    • RE: Ne makro použití

      Osobně sice tento objektiv používám téměř výhradně pro makrofotografii, ale mohu k tomuto dotazu napsat, že problémy o kterých se v některé literatuře píše, totiž výrazně horší až špatná kresba při fotografování na větší předmětové vzdálenosti a nekonečno se u tohoto objektivu neprojevily. Určitě k tomu přispívá i v článku popsaná kvalitní optická a mechanická konstrukce objektivu.

      Odpovědět
  3. a co Sigma?

    nemáte zkušenost s objektivem Sigma 105/2,8 – stejné parametry, v řadě testů více bodů, téměř poloviční cena?
    děkuji

    Odpovědět

Napsat komentář