Petr Dzik, Michal Grepl: Severozápadní Kanadou, lodí, pěšky, autem…

Pozvánka do Olomouce na vernisáž cestopisných a dokumentárních fotografií pořízených dvěma účastníky vodácké expedice na daleký sever amerického kontinentu.

Uskutečnit velkou cestu po řece je snem každého vodáka. Po krátkých výpravách na našich a případně středoevropských řekách a po zvládnutí základů vodáckého sportu, se ocitneme na rozcestí: můžeme stát vodáky-sportovci nebo vodáky-cestovateli. Ti první začnou zdokonalovat své umění a řeší techniku eskymáckého obratu, správného záběru pádla a vedení lodi v proudu. Když stojí nad řekou u jezu, přemýšlí, kudy by „to šlo sjet“. Atraktivnost říčních úseků hodnotí podle náročnosti. Naproti tomu vodák-cestovatel stojí nad řekou, vidí do dálky se vinoucí proud a začne snít. Snít o cestě, kterou musí tento proud urazit, než dospěje ke svému cíli, než se spojí s nekonečným horizontem moře.

05
Rocky Mountains

Dlouhá cesta po řece, od pramene až k oceánu proudem řeky plynoucím v nekonečné krajině lesů, horizontů horských hřbetů, v nekonečném prostoru času, je pak stejným cílem, jako jsou vrcholky nejvyšších hor, nejrychlejší časy či největší vzdálenosti v ostatních sportech. Dosažení toho cíle vyžaduje stejné úsilí jako expedice k nejvyšším vrcholkům hor. Na světě je již jen málo míst, která umožňují takovouto cestu prožít. Jedno z nich je daleký sever amerického kontinentu. Tato nespoutaná, drsná a k člověku nepřívětivá krajina dokáže učarovat natolik, že se k ní musí stále vracet.

Hnáni výše nastíněnými pohnutkami uskutečnili v červenci a srpnu minulého roku čtyři kamarádi, jinak celkem racionální a uvážliví muži, na první pohled bláznivou a nebezpečnou výpravu: na dvou nafukovacích kánoích Orinoko sjeli řeku Peel River v kanadském Severozápadním teritoriu, od začátku splavnosti až téměř k jejímu ústí do MacKenzie River. Při vyplutí se tak ocitli v drsné a člověkem nezasažené přírodě, stovky kilometrů od civilizace a 570 říčních kilometrů od cíle.

01
Hlad je za každého počasí, a proto bylo třeba za každého počasí vařit.
02
Oprava pohorek pod kaňonem Aberdeen

Přestože expedice byla extrémně náročná a zejména místa v přetížených lodích bylo zoufale málo, na fotoaparáty a filmy se místo samozřejmě muselo najít. Návštěvníci výstavy tak mají příležitost shlédnout některé z fotografií pořízených během pobytu na řece, a také během cesty z a do Calgary. Cesta k řece byla dlouhá přes 4000 km a vedla nejkrásnějšími částmi Kanady – národními parky v Rocky Mountains. Cesta zpět zase vedla ještě víc západněji přes hory na pobřeží Pacifiku.

07
Dolní tok Peel River
06
Grizzly

Na výstavě tak budou k vidění barevné cestopisné fotografie pořízené v těchto končinách. Každodenní život členů expedice je potom zachycen na černobílých fotografiích, doplněných rozsáhlejšími popisky, vzpomínkami a citáty z expedičního deníku, aby i návštěvník doposud nepoznamenaný cestovatelskou vášní měl možnost pocítit volání dálek…

04
Sjezd Rancheria River

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 20.2.2003 v podkrovní galerii Informačního Centra UP, Biskupské nám. 1, Olomouc, a čtenáři Paladixu jsou srdečně zváni. Výstava bude přístupná do 14.3.2003.

3 komentáře u „Petr Dzik, Michal Grepl: Severozápadní Kanadou, lodí, pěšky, autem…“

    • RE: Kdy presne?

      Pozvánka na tuto akci byla mezi akcemi už od neděle. V odkazu Informace o akci vedle článku je uvedeno, že začíná v 17:00.

      Odpovědět

Napsat komentář