Recenze fotoknihy Saal-Digital Profesional Line

Německá společnost Saal-Digital se na českém trhu poměrně rychle etablovala a zařadila se k oblíbeným výrobcům (nejen) fotoknih. V dnešním článku se podíváme na zkušenosti s fotoknihou z luxusní řady Professional.

Saal-Digital dlouhodobě nabízí možnost získat voucher na vytvoření fotoknihy výměnou za její recenzi. Protože se společností již pozitivní zkušenost mám, rád jsem využil jsem této nabídky a získal tak možnost otestovat fotoknihu řady Professional v hodnotě 3 000 Kč. Jedná se o nejvyšší kategorii, knihy jsou ručně vyráběné a s využitím netradičních materiálů desek. Zvolil jsem fotoknihu v černé umělé kůži s 60 lesklými stranami formátu 30×21 cm a s přední stranou krytou akrylátovým sklem. Na výběr je i řada dalších možností – od vazby v různých barvách a provedeních včetně plátna či imitace dřeva, přes matný nebo lesklý papír až po volbu z pětice rozměrů a formátů.

Titulní strana
Titulní strana s fotografií pod akrylátovým sklem

Pro sestavení fotoknihy jsem využil dodávaný program Saal Designer, který slouží nejen pro tvorbu fotoknih, ale i pro objednávání fotografií a dalších produktů. Pokud chcete při tvorbě absolutní volnost, můžete dodat vlastní PDF – výrobce nabízí přesné šablony pro Photoshop a InDesign.

Program Saal Designer

Aplikaci jsem instaloval na počítač s Windows 10 Pro, 8 GB RAM a SSD systémovým diskem. Běh programu byl zcela stabilní, při přípravě knihy nedošlo k žádným problémům a i samotná práce s programem je bezproblémová. Jeho rozhraní je vcelku přehledné a intuitivní. Asi jediné, co mi zde chybělo, je možnost skrýt v seznamu již použité fotografie (pokud zde tato možnost je, tak jsem ji jednoduše nenašel).

Prostředí aplikace Saal Designer
Prostředí aplikace Saal Designer

Pokud chcete, můžete použít předpřipravené návrhy knih, různá pozadí a doplňkovou grafiku. Stejně tak je ale možné vytvořit fotoknihu zcela od nuly bez těchto pomůcek. Samozřejmostí je možnost uložit si vlastní šablony.

Ukázka jednoduchého a čistého uspořádání fotografií s tenkým okrajem
Ukázka jednoduchého a čistého uspořádání fotografií po jedné na stránku s tenkým okrajem

Protože mě zajímala hlavně kvalita tisku a samotného provedení knihy, neztěžoval jsem si tvorbu vkládáním textů. Tato možnost tu samozřejmě je a pracovat se s nim dá vcelku bez problémů. Program nicméně pracuje s vlastními fonty a nevyužívá systémové, což sebou nese jeden zádrhel – plná podpora české diakritiky není dostupná u všech písem. Obecně lze říci, že okrasné a hodně designové fonty většinou češtinu nepodporují. Z hlediska formátování textu nechybí klasické možnosti vodorovného i svislého zarovnávání (včetně zarovnání do bloku). Další možností je podbarvení textu nebo samotného textové pole – u obojího lze nastavit průhlednost.

Ukázka jednotlivých písem
Ukázka jednotlivých písem – všimněte si problémů s písmeny ř nebo ů, kterými trpí více než polovina fontů. Pří výběru písma je tedy třeba být opatrný.

Před samotným objednáním doporučuji vyexportovat projekt ve formátu PDF a vytisknout si jej, protože se pak dají dobře a včas rozpoznat nedostatky v rozvržení fotek.

Problémem nejsou ani fotografie roztažené přes celou plochu stránky
Problémem nejsou ani fotografie roztažené přes celou plochu stránky

Komfort práce s programem mi celkově připomínal zkušenost s nástrojem od konkurenční společnosti Blurb, který řadím k jedněm z nejlepších.

Dodání fotoknihy

Kniha od objednání dorazila za týden. Balení bylo bezproblémové, vydrželo by i zacházení poštovního doručovatele na konci směny. Akrylátová deska, která kryje přední stranu desek je chráněna fólií, aby nedošlo k jejímu poškrábání. Tady bych dal 6 bodů z 5 možných.

Kvalita fotoknihy

Samotná kvalita fotoknihy je výborná. Pokud jsou fotky správně barevně připravené, nenastávají žádné problémy. Nestalo se mi, že by jediná strana fotoknihy byla špatně oříznutá. Pokud by k tomu došlo (a já vím, že to není úplně vyloučené), firma Saal-Digital podle mých zkušeností na reklamace kvality fotoknih velmi slyší.

Precizní zaříznutí listů
Precizní zaříznutí listů

Co se mi na tomto pojetí fotoknihy opravdu líbí je možnost umístit jednu fotografii přes dvě stránky. Vazba knihy je řešena tak, aby přehyb v tomto případě nerušil – to je ideální pro panoramatické fotografie.

Vazba umožňuje použití fotografií přes celou dvoustranu
Vazba umožňuje použití fotografií přes celou dvoustranu, takže problémem nejsou ani panoramata

Ze zkušenosti mohu také konstatovat, že je to jedna z mála fotoknih, kde i černobílé fotky dopadají tak, že se líbí. Nedochází zde k žádnému barevnému posunu. Zkusil jsem dokonce umístit vedle sebe na jednu dvoustranu fotografii černobílou a barevnou a nebyl s tím sebemenší problém.

Ukázka tisku barevné a černobílé fotografii
Kvalita tisku dle mého názoru vynikající u barevných i černobílých fotografií – a to i tehdy, když jsou zkombinované na jedné dvoustraně

Za sebe mohu fotoknihu z řady Professional od Saal-Digital jen doporučit. Spokojen jsem byl jak s výsledkem, tak s procesem přípravy. Snad jen pokud byste potřebovali plnou podporu češtiny u méně obvyklých fontů, budete nejspíš muset sáhnout k využití šablon pro externí programy.

Napsat komentář