Riegrova stezka

Jsou místa, kde podzim umí opravdu kouzlit. Voda, barvy, les… Je potěšující, že stále existují neponičené lokality, kam stojí za to vyrazit. Do Pojizeří je opravdu asi nejlepší podívat se na podzim…

Riegrova stezka
Nedlouhá naučná stezka vedoucí údolím Jizery ze Semil do Spálova (nebo samozřejmě naopak) je zajímavá pro turisty, geology i fotografy; na své si přijdou i příznivci železnice, protože stará trať kopírující tok řeky prochází krásnými a neobvykle stavěnými tunely. Jen pro cyklisty tato cesta není – s kolem je na stezku vstup zakázán. Jako do mnoha jiných míst je lépe sem cestovat vlakem, neboť se pak není třeba vracet kamsi k autu. A právě kvůli vlakům je vhodnější jít proti proudu Jizery, tedy ze Spálova do Semil, i když tabulky naučné stezky jsou číslovány po proudu řeky – při opačném směru nám totiž to nejlepší zbude na závěr a nepřipravíme se o dobrou motivaci dojít opravdu až na konec stezky. Cesta je středně náročná, rozhodně se ale nehodí pro malé děti nebo snad dokonce kočárky.

Nádraží v Jesenném Lávka přes Kamenici

Cestu si ještě o něco málo prodloužíme, neboť sama Riegrova stezka není moc dlouhá a kromě toho se k ní dále uvedeným způsobem snadno dostaneme s pomocí železnice a vlastních nohou. Do zastávky Jesenný totiž jede přímý rychlík č. 940 Praha – Tanvald (a až nezvykle často také malé motoráčky ze Železného Brodu, kde lze případně nechat auto, jet do Jesenného, dojít do Semil a do Železného Brodu se vlakem opět vrátit). Zastávka Jesenný je přímo u Kamenice; z nádraží je možno dát se doprava po proudu řeky, po několika stovkách metrů přejít modrou visutou lávku pro pěší, dát se po zelené turistické značce nahoru do kopce (značka vede do Bozkova, kde jsou zcela výjimečné krasové jeskyně); na křižovatce s jinými značkami pak odbočíme opět doprava na červenou, která vede do Spálova a poté až do Semil. Druhou – delší, ale lákavější – variantou je dát se z nádraží po silničce doleva, pak přes starý kamenný most a od rozcestníku dále již po zmíněné červené, jež vede na křižovatku s onou „bozkovskou“ zelenou a dále do Semil. Dalším zajímavým cílem v okolí je zřícenina hradu Návarov (proti proudu Kamenice), ale o tom až někdy jindy.

Muchomůrka červená V lese...

První část červené značky z Jesenného (resp. z osady Bohuňovsko, která k Jesennému náleží) vede nahoru do smíšeného lesa, v němž ráno slunce s pomocí mlhy či oparu kreslí zajímavé věci. Les byl sice nedávno pravděpodobně poškozen polomem (takto zběsilou těžbu by si asi dovolil málokdo), ale rány se pomalu zacelují a vypadá to, že zas bude dobře. Nejprve se značka od řeky vzdaluje, ale po chvíli začne kopírovat tok Kamenice. Asi po 3 kilometrech, kdy stezka vede po lesních pěšinkách, dorazíme na silnici, červená značka se prudce stočí doprava a kopíruje málo frekventovanou silnici až k mostu pod Spálovem; u této obce je soutok Kamenice a Jizery, malá zastávka vlaku a hlavně hotel s restaurací, kde je možno se občerstvit – všem návštěvníkům to lze více než doporučit. Mají zde totiž lahůdky v takto zastrčeném koutě českého venkova naprosto nečekané (např. žraločí nebo klokaní steaky), vynikající polévky a skvělé svijanské pivo. Co víc si tulák může přát?, zpívá se v jedné písni, a zde je nutno bezvýhradně souhlasit. Přijedete-li ranním tanvaldským rychlíkem, dorazíte volnou chůzí (i s mnoha fotografickými zastávkami) k této oáze právě v době oběda.

Spálov Spálov

Poblíž soutoku Jizery a Kamenice, našich snad nejčistších řek, je další zajímavost, prakticky sousedící s pozemkem, na němž leží hotel – plně funkční hydroelektrárna a soudě podle zánovních cedulí s nápisem „ČEZ – obnovitelné zdroje“ se s touto technickou lahůdkou i nadále počítá. Vodu do elektrárny vede podzemní tunel začínající asi 1,5 kilometru proti proudu Jizery u přehradní hráze a jezu. U hotelu, resp. u poblíž se nacházejícího rozcestníku, začíná (v souladu s číslovanými tabulkami naučné stezky však spíše končí) vlastní Riegrova stezka (tady si dovolím malou pravopisnou odbočku – pořád se domnívám, že by se mělo psát spíše Riegerova, ale jakkoli se mi to nezdá, převzal jsem pravopis použitý na tabulkách naučné stezky).

Riegrova stezka Tesaný tunel Podzim...

Stezku vybudoval v roce 1909 Klub českých turistů a byla nazvána po nejvýznamnějším semilském rodákovi. Cesta v délce 3,5 kilometru vede zpočátku spíše jakýmsi parčíkem s lavičkami a studánkou či pramenem Antala Staška. Pak se ale více přiblíží k Jizeře a začne periodicky stoupat a klesat, jak to stále divočejší terén vyžaduje. Některé části cesty byly vylámány ve skále, stejně jako tesaný tunel, kterým je nutno projít. Do údolí se vstupuje úzkou soutěskou s prakticky kolmými stěnami – pro chodce je zde vybudována 77 metrů dlouhá galerie zavěšená na skále 5,5 metru nad hladinou Jizery. Při cestě ze Spálova do Semil však budeme údolí touto galerií naopak opouštět. Nejvyšší bod stezky tvoří zhruba v její polovině tzv. pěšorest, kryté lavičky pro chvíli odpočinku vysoko nad řekou. Odtud je nádherný výhled na dost velkou část údolí. Všechny geologické zajímavosti a jevy – pro mě, geologického analfabeta, však poněkud nepochopitelné – jsou zajímavě popsány; je vidět, že Pan Vědec nejen rozuměl geologii, ale také měl zdejší kraj rád. Ze Semil se lze vrátit do Železného Brodu nebo až do Turnova vlakem, z něhož je vidět celé údolí z trochu jiné perspektivy (trať vede po druhé straně řeky) než ze stezky.

Údolí Jizery Riegrova stezka

Čím a jak fotografovat? To je otázka, na kterou je zrovna tady těžké odpovědět. V údolí, obzvláště za slunečného dne s velkými světelnými rozdíly, je nutno trochu experimentovat. Hodí se tedy spíše digitální přístroj (samozřejmě lépe zrcadlovka s výměnnými objektivy, možností použití filtrů a také s pokud možno přesným měřením expozice), aby bylo možno hned na místě kontrolovat výsledky. S diapozitivním filmem se může méně zkušený fotograf nadít mnoha nepříjemných zklamání, zatímco barevný negativ zvládá velký rozsah jasů asi nejlépe z dostupných záznamových médií. Pokud to přístroj (a následně samozřejmě také konverzní software, např. Photoshop se zásuvným modulem Camera Raw) umožňuje, zkuste fotografovat do formátu RAW, protože dovoluje pohodlně měnit vyvážení bílé, s nímž mohou nastat dost velké problémy – co krok, to jiné světelné podmínky. Dobré je mít s sebou rovněž polarizační a přechodový filtr. Často je třeba použít expoziční korekce – u digitálu zpravidla mírně záporné (-1/3 až -1 EV), aby nebyla na snímcích vypálená místa (v editoru lze pak snímek zesvětlit), u barevného negativu spíše +1/3 EV pro zdůraznění barevnosti scény.

Jizera Galerie

Na své si mohou přijít i milovníci makra, stejně jako „lesní fotografové“. Spíše užijete základní zoom, širokoúhlý objektiv a případně také makro-objektiv. Rozhodně se vyplatí vzít s sebou stativ (nejen kvůli fotografování tekoucí vody, ale také proto, že v lese je někdy dost šero). Blesk můžete nechat doma (s výjimkou případného makro-blesku). Údolí Jizery si zejména na podzim zaslouží barevné zpracování, přímo si o něj říká. Podzim je také dle mého subjektivního soudu nejlepším obdobím pro návštěvu tohoto místa; pokud se tedy rozhodnete vyrazit na Riegrovu stezku, snažte se tuto nádherně barevnou dobu nepromeškat…

Technika: digitální zrcadlovka Nikon D70 s objektivem AF-S DX Nikkor 18–70mm f/3.5–4.5G IF-ED, stativ WF-603 Professional Tripod, polarizační filtr Kenko MC, přechodový filtr Hoya Half-color, CF karta SanDisk Ultra II 1 GB
Mapa: PJSoft InfoMapa 9.0

9 komentářů u „Riegrova stezka“

  1. Elektrárna …

    Díky za pěkný článek o nádherném koutě pojizeří, který rozhodně stojí za návštěvu. Jen bych doplnil, že na Riegerově stezce se také nalézá velice zajímavé dílo techniky – Podspálovská vodní elektrárna. Z jezu, který se nachází na začátku stezky voda vtéká do 1300 metrů dlouhého tunelu, který vede právě až do podspálovské elektrárny. Je zde využito velkého spádu řeky, který na 2,5 Km činí cca. 25 metrů. Výstavba této elektrárny v letech 1922 až 1926 vcelku radikálně změnila vzhled celého údolí a řece ubrala na divokosti, avšak díky zručnosti tehdejších stavitelů není krajina nijak závažně narušena.

    Odpovědět
    • elektrárna …

      Z dnešního pohledu krajina nevypadá nějak zle, ale před sto lety to tam vypadalo trochu jinak. Současná soutězka byla totiž po stavbě výrazně rozšířena, protože se tam hromadily ledové kry. Překvapuje mne, že to tu nikde nezaznělo, ale viděl někdo z vás příjezdovou cestu ke splavu? Nedivím se, že ne. Vedla totiž po levém břehu soutězky – byla odstřelena.

      Nejenom že této jedinečné elektrárně neodzvonilo, před několika lety došlo k modernizaci (výměně) turbín, původní stojí před lelektrárnou jako pomník.

      Podzim tu je nádherný, ostatně jako všude kolem Jizery. Ovšem ani v ostatních ročních obdobích není marná návštěva. Mohu vřele doporučit prohlídku za dlouhotrvajících holomrazů, kdy se především v jedné části vytvoří ledové království, které začíná na skále nad pěšinou a končí až v korytě řeky. Pozor, trochu to klouže 8-). Jako děti jsme se v létě chodili koupat na soutok Jizery a Kamenice;

      Odpovědět
  2. stezka

    Tenhle kout dobře znám. Bydlím nedaleko, po stezce jsem šel několikrát a kousek od Navarova jsem strávil v lesní chatě noc. Pro mě je tohle místo depresivní, temné. Je to možná jen můj pocit. Pro výlety volím raději okolí Českého ráje. Nicméně reportáž je to pěkná.

    Svijanské pivo je opravdu vynikající. 11° vás dostane.

    Odpovědět
  3. Jina varianta cesty

    Tento kraj znam, stravil jsem tu mejakou dobu v Bitouchove (predmesti Semil, kde zacina Riegrova stezka) – ted ziji v Calgary.
    Doporucuji jinou variantu – vyrazit rano ze Semil po Riegrove stezce, v poledne se obcerstvit v Podspalovske restauraci a vyrazit pres Mysi skalu (cedicovy suk) – velke stoupani zpet do Semil – z Mysi skaly jsou nadherne vyhledy na udoli Jizery.

    Odpovědět
  4. Chci hezkou plochu sveho pc 🙂

    Ahoj, fotky jsou úžasné a proto mě moc mrzí, že nejdou dát na plochu pc, jsou celé rozmazané. Dá se s tím něco udělat? Děkuji za odpověď.
    Tajná obdivovatelka

    Odpovědět
    • Chci hezkou plochu sveho PC 🙂

      Díky za pochvalu :).
      Dá se s tím udělat to, že mi pošlete mail, domluvíme se na konktétní fotografii ve vhodném rozlišení a já ji pošlu. Takto je to v článcích do jisté míry schválně, Paladix není download server pro obrázky na plochu, ale fotografický magazín s těžištěm v obsahu článků, fotografie jsou ilustrativní…

      MS#

      Odpovědět
      • chci hezkou plochu sveho pc 🙂

        Moc děkuji za odpověď a doufám, že nevadí, že jsem fotku polužila jako plochu, ale opravdu se mi moc líbí! Snad to nebudeš brát jako znehodnocení svého umění.
        Tajná obdivovatelka

        Odpovědět
  5. Pokračování

    Pravdu máte v tom, že Riegerova stezka není zrovna dlouhá, pokud tedy síly a čas dovolí, je ze Spálova dobré pokračovat po Palackého stezce směrem přes Návarov směrem na Tanvald, Kamenice nabízí spousty pěkných zákoutí…

    Odpovědět
  6. Pod Spalovem

    Jenom bych doplnil, ze zminovany hotel Pod Spalovem je opravdu skvely a za velmi slusny peniz se zde da ubytovat. A mist pro fotografovani je zde opravdu hodne. Muzu doporucit, vcera jsem se od tamtud vratil.

    Odpovědět

Napsat komentář