Sestavte si fotopřístroj :-)

Při mých nákupech věcí okolo Holgy a dalších “toy cameras” jsem narazil na jeden výrobek, který sice do této oblasti patří optickým řešením, nicméně jinak značně vybočuje – na stavebnici kompaktního fotoaparátu na kinofilm.

Trocha historie

DIY 135mm camera

Asi všichni, kdo pamatují dobu focení na film si vybaví, jak se postupem času (patrně díky velké pružnosti barevných negativních filmů) objevovalo nemálo vyloženě jednoduchých kompaktů a dokonce nastal masový nástup zcela triviálních přístrojů na jedno použití. Skutečně, plastová krabička s obyčejným objektivem (1-2 spojné čočky), jedinou clonu a časem závěrky dokázala pořídit snímky, které byly kvalitou relativně přijatelné. Výrobní náklady byly přitom minimální – umožnily jak produkci jednorázových přístrojů, tak i levných “fixfocus” kompaktů za minimální cenu. Před nástupem digitální fotografie toto tvořilo většinu produkce – v ČR to nebylo patrné až tak výrazně, ale měl jsem možnost vidět osobně situaci v USA v roce 2000 – v prodejnách doslova hromady jednorázových “krabiček”, opravdu to nad “klasikou” dominovalo.

Dále popisovaný přístroj je velice podobný tehdejším nejjednodušším kompaktům – je tedy možná výměna filmu, objektiv a závěrka je ale velmi podobná jednorázovým přístrojům. Ovšem je tu jeden “drobný” rozdíl – přístroj je dodaný formou stavebnice a zájemce si ho tedy musí pěkně poskládat. 🙂

K čemu je to dobré?

Vidím tři oblasti, ve kterých tato stavebnice dává smysl. V první řadě může někoho zajímat pro vlastní focení – v dnešní době je používání různých “lo-fi” přístrojů počínaje Holgou a konče jednorázovými přístroji velmi populární. Z této stavebnice vznikne kompakt s vlastnostmi vlastně stejnými, jako jednorázový přístroj, ovšem vydrží podstatně déle a je tu možnost použít zcela libovolný film – může se hodit. Za druhé je tu prvek zábavy a kutilství – pro mnoho lidí bude nejzajímavější vlastní proces “skládání” a následně potěšení z toho, že fotí něčím, co vzniklo z hromady dílků.

Podle mě nejpodstatnější je ale třetí možná oblast využití – totiž vzdělávání a výchova mládeže. Jak pozoruji na vlastních dětech, dnes je pro ně vznik fotky v digitálním přístroji jakousi “magií”, kde se prostě zmáčkne a je obrázek. Tady ale lze velmi názorně a “rozloženě” demonstrovat všechny základní díly fotopřístroje – objektiv, závěrku, citlivý materiál – při troše výkladu pak dítě leccos pochopí. Osobně jsem stavebnici sestavoval se synem (cca 10 let) a rozhodně mu to neuškodilo, docela si ale umím představit využití i pro různé dosud existující fotokroužky – opravdu je to názorná demonstrace.

Vlastní stavba

K tomu vlastně není moc co napsat, koncept je patrný z fotky stavebnice a naskenované stránky návodu. Nejsou třeba žádné speciální nástroje – malý šroubovák je součástí stavebnice, kromě něj stačí ostrý nůž, třeba malý odlamovací, který koupíte v každém supermarketu za pár korun.

DIY 135mm - ukázka návodu

Návod je psán kombinací angličtiny a “rozsypaného čaje”, ale stavba by se určitě podařila celkem bez problémů i pouze podle obrázků, nenarazil jsem na žádné komplikace. Z hlediska výsledné funkčnosti je vše v pořádku. Pouze doporučuji pro jistotu při používání přelepit pojistku otvírání kusem izolepy, připadá mi, že tu jinak je jisté riziko náhodného otevření. Druhou slabinou je páčka zpětného převinutí filmu – ta je dost “vaklavá”, zacházejte s ní opatrně. Jinak ale vše funguje bez problémů. Kvalita snímků je také normální podle předpokladu – prostě prakticky to samé, jako u jakéhokoli jednorázového přístroje.

DIY 135mm camera - výsledek

Celkové hodnocení

Podle mě pozitivní – stavebnice se dá pořídit přes Ebay za ceny kolem 15 USD včetně poštovného, tato cena je adekvátní “pedagogickému přínosu” pro mládež, přijatelná je jistě i pro nadšence pro focení s různými “toy cameras”. A koneckonců to může být adekvátní cena i za míru zábavy pro někoho, kdo si prostě chce trochu “zaskládat”. 🙂

5 komentářů u „Sestavte si fotopřístroj :-)“

  1. Stavebnice

    Před několika lety jsem viděl podobnou stavebnici dírkové komory v obchodě v nějakém muzeu v Němcku. Myslím, že za 30€, což mi přišlo dost.
    Jako pedagogická pomůcka jistě perfektní.

    Odpovědět
      • stavebnice

        to bych trochu pritlacil, nejmene pred 25-30ti lety, na Dirkon si jasne vzpominam… a do tehle prima stavebnice asi pujdu, ve vice kusech 😉

        Odpovědět
      • stavebnice

        Poznámka autora: ono je toho daleko více. Já sám mám (a možná někdy zrecenzuji) ještě stavebnici dvouoké zrcadlovky na kinofilm GakkenFlex, vím o minimálně třech dalších homemade pinhole a jedné svérázné “3D stereo pinhole” a to se držím jen v relativně levné třídě, pak se ještě najdou další věci. Existuje i novodobá vystřihovánka dírkové komory (něco jako zmíněný Dirkon). Prostě kdo má zájem, tak si může hrát.

        Originalita zde recenzované stavebnice je hlavně v ceně, tohle je opravdu docela levné, všechny ostatní kity, které jsem viděl, jsou v ceně 30-50USD, někdy i více. To nemusí být problém pro “hravého jednotlivce”, nicméně pro nějaké “pedagogické použití” by to už bylo docela dost.

        Odpovědět

Napsat komentář