Zpátky do minulosti – Andrej Tarkovskij

Po předchozích dvou výletech do minulosti tu mám třetí a poslední díl této minisérie – přehlídku polaroidových fotografií režiséra Andreje Tarkovského.

Dnešní výlet do minulosti se od předchozích dvou zásadně liší v mnoha ohledech. Zatímco Shorpy shromažďuje historické fotografie čehokoliv a odkudkoliv a Historypin se snaží zachytit vývoj míst v čase, v tomto případě se jedná “jen” o malou galerii pouhých 60 fotografií jediného autora – ovšem tím autorem je režisér Andrej Tarkovskij, autora filmů Nostalgia, Solaris či Stalker.

Andrej Tarkovskij

Přestože se nemohu prohlásit za fanouška nebo dokonce znalce Tarkovského filmů, řada scén z nich mě po obrazové stránce vyloženě fascinuje. Když jsem tedy narazil na galerii polaroidových fotografií, které vznikly v období let 1979 až 1984 v Rusku a Itálii, byl jsem poměrně dost zvědavý, čím mě překvapí Tarkovskij-fotograf. A nutno říct, že jsem nebyl zklamán – většina snímků pro mě má svou poetiku, kterou ještě více umocňuje použitá technika svým typickým podáním a zřejmě asi i stáří fotografií, které pravděpodobně od svého vzniku do doby digitalizace poněkud utrpěly. Nenadchl jsem se jistě pro každou jednu z těch 60 fotografií, ale na řadu z nich se rád dívám znovu a znovu. Proto jsem se rozhodl zařadit Tarkovského fotografie do této letní minisérie výletů do minulosti – snad se vám bude líbit.

Závěrem stojí za zmínku, že fotografie vyšly i knižně, a to v Itálii a Velké Británii. Bližší informace přinesl server Nostalghia.

Napsat komentář