Skotský fotoprůvodce II – Vnitřní Hebridy

Pro výpravu do Vnitřních Hebrid si pořiďte kvalitní boty a auto nechte na pevnině – jednak vám ho tam žádný trajekt nepřeveze, druhak, i kdyby převezl, často by nebylo kudy jezdit.

Osobní přepravu na ostrovy zajišťují dvě lodní společnosti – Caledonian Macbrayne z přístavu Mallaig nebo rodinná společnost The Shearwater z Arisaig. Oba přístavy jsou výhodně situovány na železniční trati z Fort William. Shearwater je přátelský rodinný podnik, jehož kapitán při cestě mezi ostrovy neváhá strávit hodinu přesčasu proháněním místních delfínů a velryb. Pakliže akutně nespěcháte na vlak nebo do obchodu dokoupit filmy, doporučuji cestu s nimi.

V minulém díle jsem líčil, jak jsem lovil fotografie po Skotské vysočině, byl ochoten několik hodin čekat na zlaté světlo a nic jiného mě nezajímalo. Na Hebridách se situace trošku změnila. Mým jediným zájmem při cestě po Skotsku nebyly jenom fotografie – hledal jsem příběh, kontakt s lidmi, možnost nahlédnout do jejich života, abych mohl reportáž nabídnout nějakému časopisu.

Při pohledu na mapu jsem cítil v kostech, že ostrůvky Vnitřních Hebrid (Rum, Canna, Eigg, Muck a Skye) jsou přesně to co hledám. Instinkt mě nenechal na holičkách a pobyt na ostrovech Eigg a Rum byl klimaxem mé cesty po Skotsku (Reportáž vyšla v lednovém Koktejlu 2001 pod názvem “Hebridy – ostrovy na okraji moře”).

Ale i kdybych na Vnitřních Hebridách žádný z lidských osudů býval nenašel, cesty sem bych určitě nelitoval. Jsou to totiž ostrovy nevyčerpatelných foto-příležitostí.

Ostrov Eigg – po připlutí na ostrov se nenechte uchlácholit nezvyklou siluetou hory An Sgurr hned nad přístavem. Stojí určitě za pár obrázků, ale hlavní kouzlo ostrova je schováno na jeho druhém konci. Je to poměrně neatraktivní procházka po děravém asfaltu (pokud zrovna nemáte štěstí a nejede jedno z asi tří aut, která se na ostrově pohybují), ale po sestupu do usedlosti Cleadale na severu ostrova se otevírá plejáda možností, jak zaměstnat fotoaparát: bělostné písečné pláže, skalisté útesy nad vesnicí nasvícené pozdním sluncem, mašinérie rozpadajících se zemědělských strojů, silueta sousedního ostrova Rum pod zapadajícím sluncem…

V Cleadale lze i přenocovat ve vlastním stanu, k čemuž potřebujete souhlas kopaničáře a malý finanční příspěvek (3-5 liber).

Ostrov Eigg - osada Cleadale
Vesnice Cleadale na ostrově Eigg. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia
Ostrov Eigg - hora An Sgurr
Hora An Sgurr na jihu ostrova Eigg. Ohnisko 35mm, Fuji Astia, stativ, polarizační filtr
Ostrov Eigg - osada Cleadale
Útesy nad osadou Cleadale na severu ostrova Eigg. Ohnisko 105mm, Fuji Sensia, stativ
Ostrov Eigg - zemedelske stroje
Zanedbané zamědělské stroje v Cleadale na ostrově Eigg. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia

Ostrov Rum – ostrov excentrického zámku Kinloch, dramatického pohoří, horského skotu, jelenů, divokých koz, ještě divočejších komárů a letních bouří – vše k dispozici nebo na obtíž fotografům.

Základnu pro fotovýpravy najdete v jedné ze tří ubikací: kemp hned u přístavu v dosahu hradu, horská bouda na východě ostrova schovaná pod štíty krásných hor Askival anebo horská bouda v zátoce Guirdill na západě.

Protože ostrov je přírodní rezervací a funguje jako výzkumná stanice Cambridgeské Univerzity pro studium jelenů, je třeba žádat o povolení, pokud zde chcete strávit noc, což rozhodně doporučuji. Zájem turistů je nevelký a není tedy problém toto povolení na telefonním čísle 01687 462 026 (fax: 01687 462 805) získat.

Ostrov Rum - divoka koza
Divoká koza a ostrově Rum. Ohnisko 105mm, Fuji Velvia
Jeleni na ostrove Rum
Jeleni na ostrově Rum. Ohnisko 105mm, Fuji Astia, výřez

Boudu v Guirdill jsem si vybral kvůli lokalizaci – při troše štěstí bude večerní slunce svítit krásně přímo do zálivu a osvětlovat hory. Na východní straně ostrova bych pro podobné snímky musel vstávat hodně před šestou hodinou. Nutno však podotknout, že ostrov Rum, specialně jeho jižní část, je velmi deštivé místo na zemi a kalkulace s večerním sluncem jsou přinejmenším odvážné. Odvážným ale štěstí přeje, a já strávil tři krásné dny horskou turistikou ve společnosti zvědavých jelenů, koz a horského skotu a dva nezapomenutelné večery za rozloženým stativem. Za tři dny ani jeden turista na obzoru. Ostrov Rum byl místem, kde jsem litoval, že můj nejdelší objektiv měří pouze 110 milimetrů. Delší by se určitě uplatnil.

Zapad slunce nad ostrovem Rum
Západ slunce nad ostrovem Rum – foceno z ostrova Eigg. Ohnisko 20mm, Fuji Astia, stativ
Zapad slunce nad ostrovem Rum
Západ slunce nad ostrovem Rum – foceno z ostrova Eigg. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ
Ostrov Rum
Zátoka Guidrill na ostrově Rum. Ohnisko 105mm, Fuji Velvia, stativ
Ostrov Rum
Zátoka Guidrill na ostrově Rum. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ

Hrad Kinloch rovněž stojí za zastávku. Prohlídka trvá asi hodinu, je synchronizována s odplouváním lodi a je to příjemně strávený čas mezi zdmi červeného pískovce a orientálními sbírkami. Fotografování je povoleno i s bleskem a kastelánovi nijak nevadilo, když jsem za skupinkou zaostával.

Ostrov Skye – největší, nejlidnatější a nejpopulárnější v souostroví Vnitřních Hebrid. Tento ostrov jsem chtěl ze strachu před turisty vynechat, ale na doporučení jednoho skotského fotografa jsem tam přeci jen zavítal. Jak jsem se přesvědčil, není zase až tak obtížné se turistům vyhnout a při několikadenní cestě z jižního přístavu Elgol na sever do městečka Portree jsem potkal jenom hrstku batohů a dvě hrstky prošlapaných bot.

Skye má určitě fotografům co nabídnout – nejkrásnější britské pohoří Black Cuillins, poloostrov Trotternish se známým “Old man of Storr”, přístavní městečka…

Z vlastní zkušenosti mohu doporučit jezero Loch Coruisk na jihu ostrova, schované ve stínu krásného pohoří Black Cuillins. Kousek odsud, při ústí říčky do moře, je také vhodné místo pro fotografování tuleòů, pakliže na to máte potřebnou výbavu. Pěší cesta od Loch Coruisk na sever do Portree ve mně však uspokojila spíše duši turisty než fotografa.

Portree je typický barevný přístav a příhodná základna na cesty po okolí – autem nebo autobusem. Ubytovat se dá v Youth Hostelu hned na náměstí za asi 10-12 liber.

Zapad slunce nad Black Cuillin - ostrov Skye
Západ slunce nad Cuillins, ostrov Skye. Ohnisko 50mm, Fuji Velvia, stativ
Ostrov Skye - jezero Loch Coruisk
Jezero Coruisk. Ohnisko 35mm, Fuji Velvia, stativ, přechodový ND filtr
Ostrov Skye - tuleni
Tuleni na ostrově Skye. Ohnisko 105mm, Fuji Astia
Ostrov Skye - pristav v Portree
Přístav v Portree. Ohnisko 50mm, Fuji Astia, stativ

Z ostrova Skye už je to jenom co by kamenem dohodil, a zbytek doplaval, na neodolatelné Vnější Hebridy.

Napsat komentář