Tamron inovuje řadu objektivů SP, začíná novinkami 35 mm F/1,8 a 45 mm F/1,8

Společnost Tamron uspořádala včera tiskovou konferenci k příležitosti, kterou avizovala jako jeden z nejzásadnějších kroků ve své historii. Tím je „restart“ top řady objektivů SP (Super Performance), který momentálně symbolizují dva nové, vysoce světelné, objektivy SP 35 mm F/1,8 VC USD a SP 45 mm F/1,8 VC USD.

V dnešní době je takřka nemožné udržet pod pokličkou informace o nových produktech až do jejich oficiálního oznámení, takže zvěsti právě o těchto dvou objektivech kolovaly již několik dní internetem. I když asi hodně lidí pochybovalo o tom, že by Tamron uvedl na trh najednou dva takto velmi podobné objektivy, Spekulace se ukázaly být celkem přesné. Důvodem k tomuto kroku byla dle oficiálního vyjádření snaha vytvořit nekompromisní základní objektivy s jistým přesahem k dalšímu využití. „Pětatřicítka“ je velmi oblíbené širší ohnisko na plném formátu a zároveň může sloužit jako základní objektiv na APS-C zrcadlovkách. 45 mm je lehce atypické základní sklo pro plný formát a na APS-C může posloužit jako portrétní objektiv s úhlem záběru odpovídajícím přibližně 70 mm.

Oba objektivy vstupují do segmentu, v němž je konkurence poměrně tvrdá, a proto to nebudou mít určitě jednoduché. Pojďme se podívat na zbraně, kterými chtějí bojovat.

Poznámka: všechny ilustrační fotografie pochází z oficiálních materiálů společnosti Tamron.

Příslib nekompromisních optických vlastností

Dle Tamronu se můžeme těšit na vynikající ostrost v celé ploše snímku při všech clonách. Světelnost 1,8 byla údajně zvolena právě s ohledem na dosažitelnost tohoto cíle při zachování rozumných rozměrů. Rovněž chromatická aberace a vinětace mají být extrémně dobře korigované a pozornost byla věnována i podání neostrých částí – bokehu.

Tamron SP 45 mm F/1,8 VC USD
Tamron SP 45 mm F/1,8 VC USD

Antireflexní vrstvy eBAND a BBAR

Antireflexní vrstvy eBAND mají umožnit extrémní odolnost objektivů proti nechtěným odrazům a duchům v obraze. Tamron požádal o testování objektivů dva profesionální fotografy – Christiana Altengartena a Martina Krolopa – a oba dva si je velmi pochvalovali. Součástí prezentace byly i jejich snímky v extrémním protisvětle a opravdu vypadaly výtečně.

Antireflexní vrstvy eBAND
Antireflexní vrstvy eBAND

Krátké minimální zaostřitelné vzdálenosti

35mm objektiv dokáže zaostřit na pouhých 20 cm, díky čemuž dosahuje reprodukčního měřítka 1:2,5. Delší z obou objektivů na tom v tomto ohledu také není vůbec špatně – dokáže zaostřit na 29 cm, což je přibližně o 10 až 15 cm kratší vzdálenost oproti většině srovnatelných objektivů.

Tamron SP 35 mm F/1,8 VC USD
Tamron SP 35 mm F/1,8 VC USD

Optická stabilizace VC

Oba objektivy jsou vybaveny optickou stabilizací VC s účinností až 3,5 kroků v případě „pětatřicítky“ a 3 kroky u 45 mm ohniska. V obou případech se jedná o poměrně výraznou výhodu, neboť konkurenční monofokální objektivy v těchto ohniskových vzdálenostech zpravidla stabilizací vybaveny nejsou – výjimkou je, tuším, jen Canon 35mm f/2 IS USM.

Stabilizace objektivů Tamron
Stabilizace objektivů Tamron

Ultrazvukové ostření USD

Ostření pomocí ultrazvukového motoru by mělo být rychlé a tiché – jeho integrace potěší určitě také majitele zrcadlovek Nikon bez vlastního ostřícího motoru. Použitá technologie umožňuje full time manual focus, tedy možnost kdykoliv korigovat zaostření ručním zásahem bez nutnosti přepínat mezi AF a MF.

Ultrazvukové ostření
Ultrazvukové ostření

Fluorinový potah

Speciální úprava přední čočky brání ulpívání nečistot, vody a mastnoty a usnadňuje čištění. Tuto vymoženost známe například od Nikonu a je potěšující, že ji zvolna dostává do výbavy stále více objektivů.

Fluorinový potah přední čočky
Fluorinový potah přední čočky

Vnější design

Nové objektivy SP nedisponují pouze novou konstrukcí, ale také vnějším designem. Tamron svěřil návrh renomovanému japonskému designovému studiu, což se pozitivně projevilo na celkovém vzhledu objektivu. Zapomenut je typický zlatý kroužek a dominantou nového vzhledu je výrazná hladká křivka kovového prstence u bajonetu. S výjimkou kovového štítku s označením SP pak už na objektivech najdete jen černou barvu s bílým textem na tlačítkách nebo v okénku se stupnicí zaostření. I když se u objektivů primárně budu vždy zajímat spíše o to, jak fotí, než jak vypadají, mám zároveň rád, když věci mají svůj vlastní osobitý design, a to se podle mého názoru Tamronu docela podařilo.

Tamron SP 35 mm F/1,8 VC USD
Tamron SP 35 mm F/1,8 VC USD

Dostupnost

Oba objektivy budou dostupné na počátku října, a to v provedeních s bajonetem Nikon F a Canon EF. O něco později (prozatím bez bližšího určení termínu) se mohou těšit i příznivci fotoaparátu Sony – pro ně objektivy nebudou vybaveny optickou stabilizací, neboť ta je zde realizována v těle.

Hodnocení

Ačkoliv ukázky prezentované během představení obou objektivů vypadaly velmi dobře, na závěry je ještě brzy – bude třeba počkat na nezávislé testy produkčních kusů. Tamron každopádně učinil zajímavý krok do oblasti, ve které je relativně velká konkurence, a zdá se, že by rád ukousl svůj díl z trhu, na kterém zazářila Sigma se svými objektivy z řady Art, a kde existují i cenově poměrně dostupné alternativy i od dalších výrobců včetně Canonu a Nikonu. Zda se mu to podaří, ukáže blízká budoucnost. Oba objektivy mají nicméně poměrně zajímavé parametry a i když například zmíněná řada Sigma Art nabízí světelnost 1,4, Tamron může kontrovat stabilizací, o něco menšími rozměry a nižší hmotností. Pokud bude rozumně nastavena cena, má šanci uspět.

Specifikace

Tamron SP 35mm F/1,8 VC USD

Tamron SP 35 mm F/1,8 VC USD
Tamron SP 35 mm F/1,8 VC USD
Model F012
Ohnisková vzdálenost 35 mm
Minimální clona F/1,8
Diagonální úhel záběru 63°26′ (fullframe) 43°29′ (APS-C)
Optická konstrukce 10 prvků v 9 skupinách – 2 asferické prvky, 1 LD (Low Dispersion) a jeden XLD (eXtra Low Dispersion) prvek
Nejkratší zaostřitelná vzdálenost 0,2 m
Maximální reprodukční měřítko 1:2,5
Průměr filtru 67 mm
Největší průměr objektivu 80,4 mm
Délka objektivu Canon: 80,8mm
Nikon: 78,3 mm
Hmotnost Canon: 480 g
Nikon: 450 g
Počet lamel clony 9 (kruhová clona*)
Maximální clona F/16
Přiložené příslušenství Vykrojená sluneční clona, krytka objektivu
Dostupné bajonety Canon, Nikon, Sony**

*) kruhový tvar je zachován při zaclonění až o dva stupně od minimální clony
**) verze objektivu pro fotoaparáty Sony bude k dispozici později a nebude obsahovat optickou stabilizaci VC

Tamron SP 45 mm F/1,8 VC USD

Tamron SP 45 mm F/1,8 VC USD
Tamron SP 45 mm F/1,8 VC USD
Model F013
Ohnisková vzdálenost 45 mm
Minimální clona F/1,8
Diagonální úhel záběru 51°21′ (fullframe) 34°28′ (APS-C)
Optická konstrukce 10 prvků v 8 skupinách – 2 asferické prvky a 1 LD (Low Dispersion) prvek
Nejkratší zaostřitelná vzdálenost 0,29 m
Maximální reprodukční měřítko 1:3,4
Průměr filtru 67 mm
Největší průměr objektivu 80,4 mm
Délka objektivu Canon: 91,7mm
Nikon: 89,2 mm
Hmotnost Canon: 540 g
Nikon: 520 g
Počet lamel clony 9 (kruhová clona*)
Maximální clona F/16
Přiložené příslušenství Vykrojená sluneční clona, krytka objektivu
Dostupné bajonety Canon, Nikon, Sony**

*) kruhový tvar je zachován při zaclonění až o dva stupně od minimální clony
**) verze objektivu pro fotoaparáty Sony bude k dispozici později a nebude obsahovat optickou stabilizaci VC

Další informace naleznete na oficiálních stránkách Tamron

6 komentářů u „Tamron inovuje řadu objektivů SP, začíná novinkami 35 mm F/1,8 a 45 mm F/1,8“

  1. Objektivy Tamron

    Nevím zda to tak opravdu je, ale mně připadá že na obou objektivech chybí stupnice pro nastavení hloubky ostrosti.

    František Hrubý

    Odpovědět
    • objektivy tamron

      To je pravda, ale přiznám se, že mě nenapadlo se nad tím pozastavovat, protože jí osobně nepoužívám. Navíc u objektivů zhruba této ohniskové vzdálenosti se dnes většinou stupnice dělá v podobě, která mi nepřijde příliš použitelná – až na světlé výjimky bývá často vyznačena jen maximální clona. Nicméně chápu, že někomu může chybět…

      Odpovědět
  2. Ceny v USA

    Americké e-shopy už mají objektivy v předobjednávce s cenou 599 dolarů. Bude zajímavé sledovat, jakou cenu nasadí Tamron v Evropě, protože konkurenční Sigma Art 35/1,4 stojí v USA o 300 dolarů víc, ale přitom v ČR se prodává za necelých 22 tisíc, což odpovídá čistému přepočtu dolarové ceny, a to dokonce bez připočtení DPH. Aby se zachoval rozdíl cen mezi oběma konkurenty i zde, musela by se cena Tamronu pohybovat okolo 15 tisíc korun.

    Odpovědět
    • ceny v CZ

      Takze 22 kKc, stejne jako Sigma.

      V tom pripade ve svem sirsim vyberu z tohoto segmentu ponechavam VOIGTLÄNDER 2/40 ULTRON, ktery je funkcne chudy pribuzny, ale pro me potreby staci a zas je za polovic.

      Odpovědět
      • ceny v cz

        Popravdě řečeno, čekal jsem to. Sigma je v tuzemsku v podstatě levná a Tamron si věří (podle všeho nejspíš oprávněně), že nemá důvod se snažit natlačit cenově pod ní.

        Michal Krause

        Odpovědět
  3. Recenze + RAWy ke stažení

    Martin Krolop, jeden z fotografů, kteří měli oba Tamrony k vyzkoušení před oficiálním uvedením, zveřejnil svou recenzi

    V článku najdete i srovnání se Sigmou Art a několik RAWů z Canonu 5DRS ke stažení.

    Odpovědět

Napsat komentář