Vaše nejlepší fotografie roku 2014 – vyhodnocení část IV.

Jak se tak hezky říká – to nejlepší nakonec. V této poslední čtvrté části našeho vyhodnocení nás čekají již jen ti z vás, kteří obsadili příčky nejvyšší. “Boj to byl krutý” a rozdíly byly velmi malé. Na prvních třech místech byl rozdíl pouze 1 bod.

5. místo

David Škoda

soutěž
Jump, jump

Pavel Pola: Parádní záběr.

Josef Krása: Nemám, co bych vytknul. Snad jen, že ve mě vyvolává mírný dojem “zrcadlení”, skoro by člověk řekl – rychlá sekvence a zrcadlení snímku. Nicméně světlo, na hrudníku u hlavního aktéra (mimochodem dokonale směrové) naznačuje, že jde o skutečný záběr “dialogu”. Wildlife není obor, který sleduji a nikdy jsem jej nefotografoval, ale zdá se, že u našich čtenářů boduje. Právem. Krásný snímek.

Pavel Kutina: Tak tady budou mít místní “ptákologové” druhé Vánoce – a budou vysvětlovat, co všechno ta fotografie zachycuje a co tam být má, nemá nebo mělo být. Já bych to (protože nejsem ptákolog a zvířátka mám nejraději na talíři) shrnul pod pojem “výborná fotografie”. A je mi úplně jedno, jak, kdy, kde a proč vznikla.

Katka Olexová: Velmi podařená. Jedna z nejlepších, které nám přišly do soutěže.

4. místo

Bohumil Vopat

soutěž
Hřbitov starých stromů

Pavel Pola: Tak tohle je moje krevní skupina! Paráda! Skvělý kontrast, nálada, kompozice. Jediná hnida – ty dvě světlé tečky na dolním okraji vyretušovat. A pak 60×90 a na zeď!

Jakub Kencl: Ty pařezy jsou dokonalé. Moc pěkná fotka, jen nevím co s levou horní částí, která na sebe strhává pozornost.

Josef Krása: Ruší mě neostré popředí a zdá se mi příliš těsný ořez. Nevím přesně co s tím keřem, zda mě víc ruší, nebo fotku vyvažuje.

Pavel Kutina: Perfektní, trochu mne tam ruší ty bílé skvrnky ve vodě (tam bych zcela jistě retušoval) a možná bych zlehka oříznul oblohu, tím by se vyřešil problém s prostorem vlevo nahoře. Pro mne ale jedna z nejemotivnějších fotografiíí.

Katka Olexová: Tak tuhle bych si i ráda pověsila na zeď, trošku mi tam chybí nějaká kresba v levé horní části, ale jinak velmi povedená.

A už jsme dospěli k pomyslným stupňům vítězů. Na bronzovém stupínku a tedy na 3. místě se umístil:

Jan Pelcman

soutěž
Flétnista

Pavel Pola: Špičkový záběr, parádní tonalita, pro mě jeden z kandidátů na vítěze. Já osobně bych vyhodil to logo z fotky a malinko zatáhl rohy, aby se oko víc soustředilo na hlavní děj. Ale jinak fakt super.

Jakub Kencl: Parádní záběr, hezké světlo i tonalita snímku. Logo bych do fotek nedával.

Josef Krása: Ten název dává snímku korunu. Když příroda, tak s humorem. Fotka mě moc pobavila, je laskavá, moc se mi líbí monochromatická tonalita a práce s protisvětlem. Ten efekt “mikrosvěta” způsobený velikostí klasu, vůči flétnistovi, je také kouzelný.

Katka Olexová: Super. Už při prvním otevření mi vyloudila úsměv na tváři. Gratuluji.

Na druhý nejvyšší stupínek vítězů se se svou fotografií vyšplhal a 2. místo obsadil:

David Maraček

soutěž
Kaštan

Pavel Pola: Skvělá fotka, zafungovala na první, druhý i třetí pohled. 🙂 Malinko bych stáhl expozici, ale jinak moc pěkné!

Jakub Kencl:Tohle mám rád. V jednoduchosti je síla a ta zelená je pěkná jedovka.

Zdeněk Tichý: Jednoduchá, příjemná fotka, ale řekl bych mnohokrát viděná. Kdyby tam ovšem nebyl ten žebřík. Taková maličkost a co to udělá :o)

Josef Krása: Tu fotku pro mě dělá “žebřík”. Nepatrně bych postprocesem zesvětlil stín, zapichující se zprava do koruny. A pak to zvětšil na 100 cm šířky 🙂

Pavel Kutina: Zneklidňující perspektiva, pořád se mi vnucuje představa, že se jedná o model 1:87 a stromek stojí na koberci, hlava pořád válčí s představou miniatury. Jednoduchá, čistá fotografie, která dokáže diváka zneklidnit a zviklat. Pro mne výborná fotografie “za plný počet” bodů.

Katka Olexová: Jednoduché a působivé. Moc pěkná.

A je to tady. Nejvyšší stupínek, zlatá medaile no prostě ta nejlepší fotografie, která obsadila 1. místo naší fotografické soutěže a jejím autourem je:

Pavel Křeček

soutěž
Čas sklizně

Pavel Pola: Skvělé! “Nálet” klasů, režírovaný shora vrchním velitelem. Líbí se mi kontrastní provedení i tonalita. Plný počet bodů.

Jakub Kencl: Tak tohle je u mě jasná jednička. Nápad, kompozice, tonalita… vše hraje jak má.

Zdeněk Tichý: Funguje!

Josef Krása: První dojem je okamžitý: montáž. Ale na druhou stranu, je to podstatné? Ve spojení s názvem na mne působí dokonale.

Pavel Kutina: Jedna z “nej” – buď to musela být opravdu veliká náhoda (a pak je to perfektní fotografie), nebo je to výborná a čistě udělaná montáž (a pak je to perfektní fotografie), co víc chtít (tedy kromě formátu 60×60 a kusu volné zdi). Tady bych chtěl docela znát pozadí vzniku, moje zvědavost je silně neukojená…

Katka Olexová: Můj favorit na vítěze. Dlouho jsme doma diskutovali, jak tato fotka byla vyfocená či zda je to montáž. Ale ať je to tak či tak, velmi se mi líbí.

Děkujeme všem, kteří se naší soutěže zúčastnili a velká gratulace patří vítězům. Ceny od Zoner software, a.s. a Centra FotoŠkoda jsou pro vás připravené, v nejbližší době vás budeme kontaktovat.


V průběhu přípravy těchto článků, dalo by se říci, že na základě komentáře, který se objevil u první části vyhodnocení, jsme dostali nápad. Půjdeme také “se svojí kůží na trh” 🙂 a proto na závěr přidáváme galerii těch nejlepších fotografií za rok 2014 celé redakce, která se podílela na hodnocení vašich fotografií.

Pavel Pola

soutěž

Jakub Kencl

soutěž

Michal Krause

soutěž

Josef Krása

soutěž

Zdeněk Tichý

soutěž

Pavel Kutina

soutěž

Katka Olexová

soutěž

12 komentářů u „Vaše nejlepší fotografie roku 2014 – vyhodnocení část IV.“

  1. zapadla pod stůl

    Tak moje fotky jsou zřejmě v kategorii “zapadla nám pod stůl”…docela by mě zajímalo, co se s nima stalo? (fotky posilane z mailu Bucek.Ales…)

    Odpovědět
    • zapadla pod stůl

      Já jsem teď kontrolovala všechny příchozí maily do soutěže a nenašla jsem. Velmi mě to mrzí. Vypadá to, že emailový šotek zapracoval. Já jsem i všem zpětně potvrzovala přijetí fotografie. Kdy jste vaši fotku posílal?

      Odpovědět
      • zapadla pod stůl

        …tyjo, a nemohl jsem vam ani odeslat celou odpoved, protoze mi paladix hlasi chybu pri odeslani mojeho komentare: asi mate moc prisny limit na maximalni pocet znaku? Teda tipuju – vyskakuje na me jen chyba, zadne upresneni.

        takze vyzkousim popsat ve vice prispevcich:

        (posilal jsem 2 fotky doporucene maximalni velikosti – dve proto, ze jedna byla vyfocena vpodstate na silvestra 2013/14 a kdyby to nevyhovovalo pravidlum, tak jsem posilal jeste druhou z cca unora 14): mail odeslan 20.1., 00:27, ted dokonce vidim, ze mi prisly nejake dva potvrzujici automaticke emaily (ktere mi spadly do spamu, takze jsem je nasel az ted),

        Odpovědět
      • zapadla pod stůl

        ale druhy tvrdi:
        Vaše nejlepší fotografie roku 2014 Nebyla rozeslána. Pro její distribuci je nutný souhlas moderátora. Důvod pozdržení distribuce zprávy je: Tělo zprávy je příliš veliké: 1737391 bytů, kdežto limit je 1500 KB.

        …takze trochu moje blbost, ale doporucil bych vam tenhle filtr upravit – limit 1,5M pro fotoprilohu je docela prisny, i kdyz se ocekavaji uz zmensene fotky. nepouzitelny. Ales

        Odpovědět
        • zapadla pod stůl

          Tak slovu “nepoužitelný” bych se trochu bránil, když pro ostatních padesát účastníků limit zjevně použitelný byl.

          Jestli je přísný nevím, u fotografie 1024x768px mi 1.5MB pro účely webové prezentace nepřijde zase až tak málo, tím spíš, když mailem vzápětí dorazí mail, v němž je důvod zamítnutí popsán.

          Propříště (bude-li jaké příště) se limit velikosti objeví už v článku při vyhlášení soutěže.

          Pavel Kutina

          Odpovědět
          • zapadla pod stůl

            …zrovna slovo nepouzitelny tam zbylo jako zbytek z vety v uplne jinem kontextu (moje chyba, vsiml jsem si az po odeslani komentu)…jak jsem rekl hned na zacatku: rozhodne nejmene castecne moje chyba.

            jen ad mail s automatickou odpovedi: moc bych se nedivil, pokud by tento koncil ve spamu vetsine lidi. Jinak velmi kladne hodnotim, ze vsecky fotky dostale komentare od poroty, ktere pri zbeznem prolitnu vypadaly docela na miste (aby to nevypadalo, ze soutez kritizuju)

  2. Poděkování

    Děkuji porotě za třetí místo a moc hezká slova o mojí fotce. Velmi mě potěšilo, že se fotka líbí!
    (Jen poznámka k tomu logu: estetická stránka je jistě diskutabilní, ale od té doby, co jsem svoje fotky našel bez mého souhlasu prodávané na internetu, bez loga nic nepublikuji 🙂

    Odpovědět
  3. Poděkování

    Chtěl bych poděkovat za soutěž a krásné páté místo. Hlavní dík patří porotě, že si dala práci a okomentovala všechny fotky. Super 🙂

    S pozdravem David Škoda

    Odpovědět
  4. Soutěž

    Jak již bylo řečeno, díky porotě za milá slova a práci soutěži věnované. Přeji všem krásné jarní dny s fotoaparátem u oka:)

    Odpovědět

Napsat komentář