Včely letěly krásně – filmový dokument o ateliéru Seidel

U příležitosti 150. výročí narození Josefa Seidela připravilo muzeum ve spolupráci se společností Film a sociologie, která film produkovala, sérii promítání dokumentárního filmu „Včely letěly krásně“. Film v režii Karla Čtveráčka pojednává o Fotoateliéru Seidel a vzniku muzea.

Včely letěly krásně - plakát

Josef Seidel byl věhlasným fotografem Šumavy na přelomu minulého století. Patřil k průkopníkům lyžování a byl jedním z prvních fotografů, kteří ski využívali i jako dopravní prostředek při cestách za svými snímky.
Po roce 1890 začal kopírovat své záběry také na diapozitivy a kolem roku 1920 vytvořil i první panorama Šumavy. Jednalo se o snímek složený z 28 záběrů. Na krásném záběru z Kleti jsou zachyceny i vzdálené vrcholky Alp. Josef Seidel byl i prvním profesionálním fotografem u nás, který využil autochromu k vydávání barevných pohlednic.

Ateliér Seidl - 1

Ve výčtu fotografických zásluh a počinů bych mohl pokračovat i nadále, ale to už bych prozrazoval až příliš z děje dokumentárního filmu, jehož premiéru jsem měl možnost shlédnout 19.10.2009 v kině Světozor.
Nabídka shlédnout tuto premiéru se nedala odmítnout, neboť jsme v rámci
X-pozičního podzimu 2008 ateliér Seidel navštívili a nechali se unést jeho úžasnou atmosférou, která každého návštěvníka doslova pohltí a přesune o 100 let zpět.

Ateliér Seidl - 2

Poetický název filmu moc nenasvědčuje o fotografickém tématu, ale kdo zná historii rodiny Seidelů lépe, hned ví, o co jde. A kdo nezná, dozví se právě ve filmu. Poezie není jen v názvu, ale prolíná se celým filmem, ač se jedná o dokument, zabývající se nejen fotografy a fotografií, ale i rekonstrukcí vlastního
ateliéru v Českém Krumlově. Dávná minulost ukrývající se ve starém domě je konfrontována se stavem před rekonstrukcí a se současným, citlivě zrekonstruovaným ateliérem. Staré fotografie navodí tu správnou atmosféru a výpovědi lidí, kteří měli tu čest pro pana Seidela pracovat, dodávají celému dokumentu duši a velice silný náboj. Ani se mi nechtělo věřit, že po hodině projekce film končí. Vydržel bych koukat ještě hodně dlouho.

Komu alespoň trochu něco říká Ateliér Seidel, fotografie Šumavy nebo se zajímá o historii fotografie či jen o fotografii samotnou, ať neváhá a pokusí se tento film někde shlédnout. Sám doufám, že jej tvůrci nenechají ležet ladem a bude ke shlédnutí byť v menších sálech či bude k sehnání na DVD.

Včely letěly krásně
Režie: Karel Čtveráček
producent: Jarmila Poláková
kamera: Karel Čtveráček, Jan Horáček, Jakub Šimůnek
Rozsah: 70 minut
vyrobily: Film & Sociologie s.r.o., Česká televize

Napsat komentář