Zemřeli fotografové Ladislav Sitenský a Jan Reich

Normálně přímo nelinkujeme články z jiných zdrojů, ale tahle smutná aktualita si to bohužel vyžádala. Faktické informace už popsali např. na iDNES, nekrolog Ladislavu Sitenskému napsal hezky Karel Hvížďala.

Já osobně mám na fotografie Ladislava Sitenského dvě aktuální vzpomínky. První je z Řevnic, kde měl nedávno výstavu. Parádní portréty našich letců i jejich strojů z Anglie střídaly záběry lyžařů před více než šedesáti lety, kdy i s tehdejší technikou dokázal udělat perfektně ostré a působivé sportovní fotky. Nebo jeho fotky zasněžených hor. Musel jsem u nich zůstat stát a nechával se unést jejich několik desítek let starým kouzlem.
Druhá byla z FOTOpiva, kam přinesl Petr jeho knihu „Z válečného deníku“, která byla jako jedna z posledních v ČR ještě tištěna hlubotiskem.

Jejich závěrky už utichly navždy, bohužel… ;-(

2 komentáře u „Zemřeli fotografové Ladislav Sitenský a Jan Reich“

  1. Sitenský

    Děkuji Pavlovi, že připomenul úmrtí Ladislava Sitenského. Také jsem v létě viděl jeho pravděpodobně poslední výstavu v zámečku v Řevnicích. Jeho nejslavnější fotografie liberatoru 311. perutě v Beaulieu v roce 1943 rolujícího po mokré ranveji tam byla ve velkém formátu na rozdíl od knihy “Z válečného deníku”, kde je rozdělena na dvě stránky. Byl to hrdina, který ve dvaceti letech šel do války ochoten nasadit život, a nakonec se stal nejslavnějším českým válečným fotografem.
    Petr Kříž

    Odpovědět
  2. Díky za ten malý článek

    Trochu mne zaskočila ta zpráva dnes ráno v rádiu o úmrtí Jana Reicha.Je to škoda,čekal jsem, že si ještě koupím nějakou jeho novou knihu, z rozhlasového pořadu ještě v létě reprízovaného jsem pochopil,že má další nápady. No nic, opět vytáhnu z knihovny jeho Bohemii a Krajinu a tentokrát ani ne po měsíci si v nich opět zalistuji, je to pro mne vždy svátek a inspirace.Díky za to pane Reichu a hodně dobrého světla v tom fotonebíčku.

    Odpovědět

Napsat komentář