Vodotěsné fotoaparáty na jedno použití

Papírové “krabičky”, kterými slušný fotograf opovrhuje.

Na snímky ze břehu by klasický fotoaparát byl lepší...
Na snímky ze břehu by klasický fotoaparát byl lepší…

Jsou situace, kdy nechceme riskovat ztrátu nebo zničení našeho drahého (též ve smyslu milého či oblíbeného) přístroje a přece se nechceme připravit o možnost fotografovat vždy a všude. Takovým místem je i dovolená “na vodě”, kde se může stát cokoliv. Bohužel už ani kempy nejsou místem proti zlodějům bezpečným a “cvaknout se” s nezabaleným fotoaparátem v lodi také není příjemné. Když je však bezpečně zabalen a uložen, můžeme přijít o ony zaručeně nejlepší záběry.

To je důvodem, proč si už třetí rok kupuji “na vodu” fotoaparát na jedno použití, vodotěsný Fuji na 27 snímků s filmem 800 ASA. Lze jej pořídit za celkem slušnou cenu (v rozpětí od cca 360,- Kč do cca 450,- Kč). Vozím jej volně v lodi, přivázaný jen gumičkou, která je součástí přístroje, aby v případě nehody neuplaval. I když se to údajně nemá, nechal jsem si jeden takový přístroj z minilabu vrátit, abych se mu trochu podíval “na zoubek”.

Přístroj je tak jednoduchý, že veškerý návod k použití se v několika větách prostě vejde na zadní stranu přístroje. Jedná se o fix fokus, tedy objektiv s pevnou ohniskovou vzdáleností a bez možnosti zaostřování, údajně ostře kreslící od 1 metru do nekonečna na suchu a od 1 do 3 metrů pod vodou. Podle výrobce funguje až 10 metrů pod vodou.

Přední strana fotoaparátu Zadní strana fotoaparátu s návodem k použití Objektiv fotoaparátu
Přední strana fotoaparátu Zadní strana fotoaparátu s návodem k použití Objektiv fotoaparátu

Celý “papírový” přístroj je ve skutečnosti zhotoven z černé umělé hmoty pokrytý tvrdým papírem s nápisy a návodem k použití. Potud je tedy stejný jako ostatní papírové fotoaparáty. Popisovaný přístroj je však celý navíc umístěn v průhledném vodotěsném pouzdře skládajícího se z přední a zadní strany. Mezi nimi je těsnící guma. Jedinými dvěma ovládacími prvky jsou masivní spoušť a převíjecí kolečko, vodotěsně prostupující pouzdrem.

Mechanizmus převíjení a spouště Objektiv, průhledový hledáček a mechanizmus převíjení a spouště Pohled na vnitřnosti fotoaparátu
Mechanizmus převíjení a spouště Objektiv, průhledový hledáček a mechanizmus převíjení a spouště Pohled na vnitřnosti fotoaparátu

Po násilném otevření se objeví jednoduchý průhledový hledáček a mechanismus převíjení filmu a natahování spouště. Celý objektiv fotoaparátu je jedna jediná čočka z umělé hmoty o průměru asi 1 cm částečně zakrytý pevnou kruhovou clonou o průměru asi 3 mm. Žádné parametry “objektivu” sice nejsou uvedeny, ale asi budou obdobné jako u jiných papírových fotoaparátů, kde někdy bývá napsáno 11/35mm. Porovnáním úhlu záběru s klasickým fotoaparátem bych u Fuji předpokládal spíše 28 až 30mm. Tomu by mohla odpovídat i hloubka ostrosti. Není uveden ani jediný (konstantní) čas, který odhaduji asi na 1/125s, možná ještě kratší. Výrobce patrně spoléhá na velkou pružnost filmu a používání při dobrých světelných podmínkách.

Střed fotografií je docela ostrý Výřez střední části z téhož snímku Na lodi zcela v bezpečí...
Střed fotografií je docela ostrý Výřez střední části z téhož snímku Na lodi zcela v bezpečí…

Pokud se týká výsledných fotografií, nemůže se člověk ubránit příjemnému překvapení s ohledem na použitou techniku. Samozřejmě nelze srovnávat s “dospělými” fotoaparáty, ale pro běžného svátečního uživatele jsou výsledky použitelné a fotografie 10×15 cm poměrně ostré. Zde uváděné příklady jsou získány naskenováním filmu filmovým skenerem Nikon LS-2000. Na některých snímcích je patrné ubývání ostrosti do krajů. V protisvětle jsou zřejmé reflexy. Na snímcích vodní hladiny se mi fotografie někdy jeví jako s použitím polarizačního filtru.

Kam s normálním fotoaparátem nevlezeme... Reflexy v protisvětle Vypadá to, jako by byl použit polarizační filtr
Kam s normálním fotoaparátem nevlezeme… Reflexy v protisvětle Vypadá to, jako by byl použit polarizační filtr

Nevím, kam vývoj směřuje, ale předpokládal bych, že za pár roků dostaneme ve stejné ceně digitální fotoaparát na jedno použití, který odevzdáme ve sběrně a dostaneme papírové fotografie.

6 komentářů u „Vodotěsné fotoaparáty na jedno použití“

  1. Mé hodnocení

    Měl jsem ho letos v Turecku na potápění, fotky 10×15 opravdu ujdou, větší dělat ani nechci, s tím jsem do toho šel. Ale cca v 6-7 m pod vodou jsem přišel o snímek chobotnice ve skalní dutině, je nepoužitelně podexponován. Prostě to už chce blesk nebo jiné umělé světlo. Ta hloubka 10m pod vodou, to spíš vypovídá o odolnosti přístroje proti tlaku vody, ale fotit se tam s ním asi nedá, i přes použití filmu ISO 800.

    Odpovědět
  2. Dodatek

    Jo a zapomněl jsem napsat, že mi připadá srovnatelný co se výsledků týče s Agfou LeBox(400ASA) Ten je ale jen do 4m pod vodou podle orig. návodu, český překlad uvádí dokonce jen 2m a to je pro šnorchlování fakt málo. Mě vydržel ty 4m.

    Odpovědět
  3. nepouzitelne

    mel jsem Agfu v Chorvatsku jen na snorchlovani. Je s tim plno srandy, ale fotky jsou naprosto nepouzitelne. Zrnitost, vineting, neostrost. Proste na vyhozeni. Snazil jsem se byt nenarocny, ale tohle se fakt neda. To uz je lepsi koupit igelit (kolem 500kc) a strcit tam nejaky levny kompakt prip digital. Hlavni vyhoda mi prislo, ze jsem se nebal nechat ho na plazi, ze ho nekdo ukradne. Tehdy jsem si myslel, ze by mne nejvic stvalo prijit o ty fotky co by v nem uz byly, ale ted uz ani to ne.
    Neco jako Minolta X21/31 v igelitu je dost mala, nenapadna a ani ne moc draha (5x drazsi, ale to je i jen pri dvou akcich za rok za dva, tri roky zpet)

    Odpovědět
  4. Digital na jedno pouziti? Otava?

    Co se tyka digitalu na jedno pouziti, tak o tom jsem cetl snad pred rokem ci dele. Stalo to par dolaru, nemelo to LCD display. Obrazky to ukladalo do interni pameti sifrovane, takze to byli schopni rozkodovat jen ve sberne. Pote se fotak znovu “prodal”.
    Ted koukam, na zive o tom pisou …
    http://www.zive.cz/h/Bleskovky/AR.asp?ARI=118062

    Mimochodem, nejsou ty fotky z Otavy? Ta fotka pod jezem, typuju Strakonice …

    Odpovědět
  5. Dekuji za všechny příspěvky.

    Situace, kdy bychom mohli přijít o svůj “normální” fotoaparát ať již rukou zloděje či účinkem živlu, lze řešit nejrůznějším způsobem, jak zde bylo uvedeno. Pokud se týká použitelnosti fotografií z fotoaparátu na jedno použití, to samozřejmě záleží na individuálním názoru. Otázka tedy asi nezní, zda jsou tyto přístroje použitelné, ale spíše pro koho a pro jaké účely jsou použitelné. Myslím, že fotka přistávajících mimozemšťanů vyfocená tímto přístrojem (pokud by to současně nikdo jiný lépe nezachytil) by měla slušnou hodnotu.
    Ano, je to Otava a jez je ve Strakonicích.

    Odpovědět

Napsat komentář