Vyhlášení 16. ročníku soutěže Praha fotografická

Ve čtvrtek 12. července 2012 v 17 hodin proběhne v Brožíkově síni Staroměstské radnice v Praze za účasti primátora hlavního města slavnostní vyhlášení výsledků, předávání cen a zahájení výstavy 16. ročníku soutěže Praha fotografická.

Na Staroměstské radnici se od 12. července 2012 budou prezentovat dvě podoby Prahy v rozmezí půl století. Souběžně proběhne výstava vítězných a vybraných snímků 16. ročníku soutěže Praha fotografická (Křížová chodba a Rytířský sál) a výstava profesionálního fotografa Jovana Dezorta Praha a lidé před 50 lety (Románsko-gotické prostory v podzemí).

Diváci shlédnou pojetí krásy Prahy, jejích proměn, problémů, událostí v minulém roce, jak je představují jednotlivé kategorie soutěže. Mohou porovnat, co fotografové Prahy považují za krásné a co za problematické. Výstava jim nabídne kauzu Dolíček a pražskou Bohemians, situaci pražských nádraží, boj přírody v Praze o přežití či zajímavosti jednotlivých městských částí. Mohou si připomenout masopustní reje, pouliční divadlo i atmosféru v Praze po smrti Václava Havla. Kaleidoskop skládající současnou podobu naší metropole zahrnuje to nejlepší z více než tisícovky fotografií přihlášených do soutěže letošními 109 účastníky. Jejich pracemi se mohou diváci nechat inspirovat, protože soutěž je otevřena všem profesionálním i amatérským fotografům Prahy a také jejím zahraničním návštěvníkům a turistům.

Spolu s tím si na fotografiích Jovana Dezorta, kdysi fotoreportéra ČTK, pak časopisu Vlasta a spolupracovníka dalších novin a časopisů, mohou návštěvníci Staroměstské radnice přiblížit – ti starší připomenout – atmosféru Prahy před půl stoletím. Záběry úsměvně i vážně ukazují, jak se tenkrát žilo.

Aby výstavní prostor byl plně využit a výstavy získaly třetí rozměr, doplňuje je ještě prezentace Pohlazení nevidomé sochařky Marianny Machalové-Jánošíkové, kterou v rámci propagace umělecké tvorby nevidomých pořádá sdružení pro podporu nejen nevidomých Okamžik. Marianna Machalová je výraznou osobností mezi nevidomými tvůrci. Je solitérem, její výtvarný projev můžeme rozdělit mezi tvorbu figurální a symbolickou.Na výstavě představí cyklus 20 soch vytvořených v rozmezí deseti let. Její zajímavý způsob tvorby mohou návštěvníci zhlédnout na fotografiích vystavených v rámci kategorie Prahy fotografické Lidé v Praze. Výstava nazvaná Pohlazení je jedním z projektů sdružení Okamžik, ve kterých prezentuje tvorbu nevidomých umělců. Finančně ho podpořil Nadační fond Českého rozhlasu.

Praha fotografická je již přes patnáct let neodmyslitelnou součástí kulturního života našeho hlavního města.

Součástí programu bude i křest publikace Současný Josefov, jehož se zúčastní starosta Prahy 1.

Praha fotografická: pozvánka

Napsat komentář