Vyšlo Adobe Lightroom CC 2015.4 / 6.4

Poslední aktualizace Lightroom přinesla především podporu nových fotoaparátů a dalších objektivů, ale pro předplatitele také novou funkci Boundary Warp pro spojování panoramat.

Při spojování panoramat – zvláště při focení z ruky – se často stává, že na okrajích vzniknou oblasti bez obrazové informace, typicky obloukového tvaru. Obvyklým řešením je výřez a nebo, dovoluje-li to charakter fotografie, retuš s pomocí inteligentních nástrojů (inpainting, content aware fill). Funkce Boundary Warp přináší třetí možnost, když provede geometrickou deformaci okrajových oblastí tak, aby vyplnily chybějící části. Nejlépe tuto techniku demonstruje následující ukázka:

Ukázka funkce Boundary Warp
Ukázka funkce Boundary Warp

Ani tento postup samozřejmě rovněž není všespasitelný a nejvhodnější metodu je třeba vybírat vždy podle konkrétní fotografie, nicméně další možnost potěší. Jak už se stalo pravidlem, nová funkce je dostupná pouze předplatitelům verze CC. Pokud máte zakoupenou jednorázovou licenci verze 6, dočkáte se pouze ostatních novinek, mezi které patří:

  • údajně až dvojnásobná rychlost spojování panoramat oproti předchozí verzi
  • doplňování metadat do panoramat pro využití Adaptivního širokoúhlého zobrazení (Adaptive Wide Angle filter) ve Photoshopu
  • lepší funkčnost nástroje pro automatické vyrovnání horizontu
  • možnost nastavení, kam se budou ukládat fotografie stažené z Lightroom Mobile nebo Lightroom Web
  • rychlejší přegenerování náhledů při kopírování úprav
  • rychlejší načítání zvětšených fotografií při jejich procházení v modulu Library
  • tethered focení pro Nikony D5500 a D7200

Mezi podporované fotoaparáty se zařadily novinky od Fujifilmu (X70, X-E2S, X-Pro2), Leicy (M typ 262, X-U typ 113), Panasonicu (DMC-ZS60, DMC-TZ80, DMC-TZ81, DMC-TZ85), Phase One IQ150 a Sony A68.

Potěšující je přidání slušné řádky profilů levných, ale kvalitních objektivů Samyang (Rokinon, Bower) prakticky pro všechny bajonety. Pokud se dobře vypořádají například s atypickou deformací jinak povedené „čtrnáctky“, bude to příjemné vylepšení.

Nová verze opravuje samozřejmě také několik chyb. Podrobnosti najdete v oficiálním oznámení.

Napsat komentář