Záznam dat o expozici s pomocí Nikon F90X a 3Com Palm III

Každý, kdo chce mít alespoň trochu konzistentní výsledky svého fotografického snažení by si měl zapisovat informace o expozici každého snímku, aby výsledek byl opakovatelný.

Problém potom nastává tehdy, když jste podobný typ člověka jako já – tedy líní, a snažíte se tyto nutnosti nějakým způsobem obejít. Mně velmi pomohlo, že jsem vlastníkem fotoaparátu, který dokáže ve své paměti uchovávat téměř všechna data o expozici.

Tím fotoaparátem je Nikon F90X, ale také jiné fotoaparáty vyšší třídy tuto vlastnost mají vestavěnou. To však samo o sobě ještě nestačí, je totiž třeba mít možnost tuto funkci zapnout (u mého fotoaparátu tak standardně bohužel není učiněno), dále prohlížet zapsaná data a případně mít možnost je i jinak zpracovat, například na PC. Zde mi opět nahrála náhoda – vlastním totiž elektronický diář (vlastně je to takový malý kapesní počítač, ale v tomto článku jej budu nazývat diářem), pro který existuje propojovací kabel s výše zmíněným fotoaparátem. Pak už jsem potřeboval jenom software, abych mohl pohodlně odložit tužku a papír a spolehnout se na automatický záznam. Softwarem pro platformu 3Com PalmPilot III, což je ten můj zmiňovaný diář, je “N90 Buddy”, který jsem vypátral na Internetu.

Jistě nyní namítnete, že to musí stát “haldu peněz”. Ano, pokud bych si měl kupovat PalmPilota jen proto, abych ze svého Nikona mohl stahovat data, jistě bych tak neučinil. Jenže kabely, které je možné zakoupit u jedné jihoafrické firmy, vám umožní připojení jak k PC (standardně, vč. přiloženého software), tak k Pilotovi (lze dokoupit). Další otázkou může být, proč shánět po celém světě různé kabely a software, když toto propojení jistě existuje jako jeden z produktů firmy Nikon. Máte pravdu – existuje, jenže stojí kolem 12000 Kč! Ono, pokud se podíváte na ceník této firmy, zřejmě obrátíte oči v sloup, neboť například “drátěná spoušť” k mému fotoaparátu přijde bratru na 2500 Kč. Přitom nejde o nic jednoduššího, než konektor, kabel, tlačítko a nápis Nikon (ten je na tom bezesporu nejdražší). Pokud bych si tedy měl zakoupit drátěnou spoušť, kterou tak jako tak potřebuji, datalink kabel a potřebný software na PC (Photo Secretary) od Nikonu, musel bych rozbít prasátko a vyndat z něj mince v hodnotě téměř 15000 Kč. Já jsem šel jinou cestou a vhledem k tomu, že již dlouhou dobu používám zmiňovaný diář, zakoupil jsem kabely pro PC (s přiloženým softwarem od jiné firmy než Nikonu) a specielní konektor (redukci) pro PalmPilota. Toto vyžadovalo investici ne větší než 5000 Kč a dále shareware N90 Buddy za 15 US dolarů (zhruba 450 Kč). Celé mě to tedy přišlo na 5500 Kč a kromě stahování dat a “drátěné spouště” mám k dispozici plno dalších možností, jako například vícenásobnou expozici která standardně není s mým fotoaparátem možná, automatický posuv expozice (bracketing), nestandardní nastavení přístroje, atd.

Jak se pracuje se záznamem dat:

Nejprve bylo nutné zapnout záznam dat na fotoaparátu, neboť standardně se (bohužel) nezaznamenává vůbec nic. Tento krok lze provést pouze pokud ve fotoaparátu není založen film. Vše jsem tedy propojil, zapnul jsem fotoaparát i pilota, spustil aplikaci a hned jsem se kochal pohledem na aktuální nastavení fotoaparátu. Pak jsem přešel do menu ovládání záznamu údajů. Zde máte možnost volby mezi třemi rozsahy záznamu dat: Minimum, Medium, Maximum.

Rozsah Minimum zaznamenává pouze clonu a rychlost závěrky. Rozsah Medium přidává k předchozímu navíc ohniskovou vzdálenost, způsob měření expozice, program expozice a program blesku. Rozsah Maximum přidává k oběma předchozím navíc kompenzaci expozice a/nebo blesku.

Zvolil jsem tedy maximální rozsah (asi jsem maximalista) a pak už jen netrpělivě čekal až dofotím nově založený film (ve skutečnosti jsem tomu trochu pomohl a “vypráskal” fotky celkem neuváženě). Pak jsem vyndal film a ještě před založením nového jsem stáhl data. To sice nebylo tak urgentní, neboť F90X je schopen uchovat data v maximálním rozsahu až pro 30 dlouhých (36-snímkových) filmů, nicméně jsem již netrpělivě očekával výsledky mé investice a proto data musela ven.

N90 Buddy
Potom už stačí jen doplnit název filmu a názvy jednotlivých fotografií (to jsem provedl až po vyvolání, při prohlížení fotografií) a máte hotovo. Takto můžete archivovat data o jednotlivých snímcích a navíc máte možnost si zakládat “projekty”, ke kterým data z následujícího filmu přidáte, namísto abyste je ukládali ve zvláštních souborech.

Samozřejmě jsem vyzkoušel také “drátěnou spoušť”, u které mě malinko překvapilo, že zde je určitá prodleva mezi klepnutím na tlačítko “expozice” (asi 1 sekunda). Pokud ale nebudu fotit věci kde je nutné exponovat v přesný moment, tak mi to až tak nevadí a navíc je možné si po domácku vyrobit tlačítko napájené jednou tužkovou baterií (už mám i schéma), které se pouze připne na konec kabílku vedoucího od F90X a funguje okamžitě při stisknutí.

Shrnutí

Nerad dávám peníze za něco, v čem nevidím jejich hodnotu. Takovým produktem je například “drátěná spoušť” k fotoaparátu F90X (2500 Kč) vyráběná firmou Nikon nebo kabel a software “Datalink” (12000 Kč) od téže firmy. Po zakoupení propojovacího kabelu od jiné firmy a sharewaru pro PalmPilota mě hřeje nejen dobrý pocit z dobrého obchodu (obojí dohromady za 5500 Kč), ale také fakt, že jsem tupě neodevzdal hromadu svých peněz výrobci za něco, u čeho výrobní náklady nepřesáhnou několik stovek korun.

Napsat komentář