Změna limitu pro dovoz bez DPH již 1.4.2011

1. dubna končí období, v němž ČR obratně zamanévrovala v ne zcela přesné směrnici Rady EU ohledně cla a DPH a zvýšila limit pro drobné privátní poštovní obchodní zásilky ze zemí mimo EU na 150 EUR. Nyní vyšla směrnice upřesněná a na jejím základě bude limit, do kterého zásilka nepodléhá DPH, snížen opět na 22 EUR. Pro clo by mělo nadále platit 150 EUR, ale sazba cla je zlomkem sazby DPH.

Dobíhající limit odpovídá cca 3600 Kč a 200 USD. Nově se tak bude i v tomto pásmu vybírat DPH, která cenu navýší až o cca 750 Kč. Pokud tedy vážně uvažujete o nákupu nějaké drobnosti či fotostarožitnosti např. z USA, je ten nejvyšší čas. A nemusí se jednat o úplné drobnosti. Já jsem například neodolal a koupil poslední (takřka) výkřik kinofilmové techniky Nikon F100 za cenu pytle psího žrádla (uznávám, máme tři psy). Nikon F90X je za 40 USD a F801s za třicet … U Canonu není situace jiná. Do 200 USD se dá koupit i Nikon D100 či F4 a viděl jsem i D70. Podobně jsou na tom blesky i objektivy.

Kromě staré veteše se ovšem nabízí například i doplněk z nejzákladnějších – polarizační filtr. Do 200 USD se vejde napřiklad HOYA HD či Nikon CPL II o průměru 82mm a při troše štěstí i B+W Kaesemman ci Carl Zeiss T* o průměru 77mm. A to mluvím o distributorech v USA. Z Honk Kongu jsou ceny ještě nižší, ale když jsem tam na zkoušku koupil polarizační filtr Hoya Pro1D pro digikompakt, nacházela se mezi skly nejen fólie, ale i nějaký drobek. Ten už vám neukážu, zapomněl jsem ho loni v létě v neděli večer na Hazmburku. V pondělí bylo zavřeno a pršelo, takže jsem se po něm ani nesháněl.

Času již není mnoho, doprava něco trvá. Na druhou stranu nepropadejte panice a nevrhejte se do ukvapeného nákupu. Sedm stovek sice na chodníku neleží, ale nevhodná koupě vás můše stát více.

9 komentářů u „Změna limitu pro dovoz bez DPH již 1.4.2011“

  1. 🙁

    Tak je to preci jen pravda 🙁 Nicmene zajimalo by me, jestli je mozne, aby napriklad v USA koupil znamy neco dejme tomu za 5k a me to potom preposlal bez pojisteni jako darek. Furt by se tam platilo DPH/clo?

    Odpovědět
  2. dárek

    Mám pocit, že to jde obejít tak, že zasílatel (např.: z USA) udá hodnotu balíku nižší než je těch 22€ a na celnici ho nechají projít bez cla i DPH, právě proto, že celník se řídí údaji na balíku. Pak, ale nevím jak je to při ztrátě nebo poškození balíku, jestli to náhodou není hodnota, na kterou je balík pojištěný.. Pokud máte někdo jiné zkušenosti nebo informace tak mě prosím opravte nebo doplňte..

    Odpovědět
    • dárek

      No, tak to bohužel není. “Fígl” s udanou nízkou hodnotou již dávno neplatí, stejně jako deklarace “dárek”. Celníci rozbalí a posoudí. Ocení. Leda asi lze pak mávat reálnou fakturou za nákup (takže jistější je ji tam přiložit – běžná praxe). Spousta prodejců na e-bayi upozorňuje, že nedává na balíky fiktivní nápisy o daru či nízké ceně.

      Svého času fungovala zásilková službu (název firmy), která měla v USA adresu, kde přebalovali a psali nízkou cenu. To se ovšem velice rychle “proláklo” a její zásilky byly kontrolovány (alespoň dle ohlasů na internetu).

      A pojistit zásilku na víc, než je udaná cena – to je jako mávat červeným hadrem…

      Ještě upozornění – do ceny se počítá i poštovné!

      Odpovědět
      • dárek

        Za prve – muj clanek mel poukazat na koncici legalni moznost a ne jak ji obchazet.

        Za druhe – rada prodejcu z USA skutecne udaje nezfixlujea, nekteri upozornuji na to, ze za to hrozi az 10 000 USD pokuta a/nebo klepeta. USA maji sice zajem na vyvozu, takze po tom mozna nejdou, ale co kdyz se celnik spatne vyspi a bude chtit nejaky examplarni pripad …

        Za treti – celnici skutecne zkoumaji. Mne chodi baliky minimalne rentgenovane, pokud se jim to nezda, celnik balik otevre. Dvakrat uz jsem platil clo, takze urcite je lepsi pozadat o fakturu. Kupuji jen vyrazne vyhodne ci nedostupne veci a klidne clo a DPH zaplatim. Jednalo se o velkoformatova skla za ctyri a sest tisic (tehdy – dnes jsou taky vesmes za pytel psiho zradla 🙂 a clo s dani neco kolem tisicovky. Pokud by se tady kvuli oceneni pidili po cenach a stanovili to na zaklade tech dvou tri skel co lezi leta v bazarech, tak bych asi platil vic, nez co ta skla stala.

        Za ctvrte – bezne postovne se do zakladu DPH a cla nepocita. Proto vyslovene uvadim, ze ho chci na fakture oddelene. Co se zapocitava jsou mimopostovni dopravci (kuryrni sluzby). Takze by to mela byt v USA oblibena UPS ci takove ty sluzby typu TNT, Hermes, DPD a co ja vim (strilim z hlavy, nevim, jsou-li tyto sluzby dostupne i mimo EU).

        Odpovědět
    • dárek

      Dobrý večer,
      dle mých zkušeností na benevolenci celníků nezpoléhejte.Pokud bude na
      zásilce uvedena výrazně nižší cena než je hodnota obsahu / tu si na celnici
      snadno zjistí / budete vyzván písemně abyste deklaroval hodnotu balíku
      a pokud uvedete hodnotu nižsí celníci použijí cenu obvyklou pro dané zboží
      z obdobných položek na internetu / ekvivalent např. k objektivu / a stanoví Vám
      takto cenu. V případě, že se nedohodnete, celníci zásilku do země nepustí a ta se vrátí zpět k odesílateli. Podle mě je lepší se dohodnout na nějakém cenovém
      kompromisu.
      s pozdravem
      Pavel

      Odpovědět

Napsat komentář