Batoh pro dlouhé teleobjektivy Mr. Jan Gear

Fotografové živé přírody řeší často specifický problém, jak při cestování přepravovat, ochránit a také na místě nosit objemné a těžké teleobjektivy. Převážně pro jejich potřeby vznikla dokonce nová kategorie vícekomorových batohů, jejímž představitelem je i batoh značky Mr. Jan Gear, na který se dnes podíváme podrobněji.

Úvodem

Fotografové přírody cestující po světě vyžadují od batohů tyto hlavní parametry: velký vnitřní prostor, často až pro dva super-teleobjektivy, nízkou hmotnost (jejich výbava váží už tak dost, a to je problém hlavně v letadlech), přiměřenou ochranu techniky a pohodlné nošení i používání. V odpovědi na tyto nároky vznikly batohy „motýlkové“ konstrukce. Ty se vyznačují obvykle jednoduchým tvarem „krabice“, který vzbuzuje jisté obavy o pohodlném nošení (o tom ale až dále), a svislým členěním na dvě nebo tři oddělené komory se samostatným přístupem, jejichž „víka“ se typicky otevírají k sobě jako motýlí křídla. Většinou je nevyrábějí tradiční výrobci fotografických brašen, ale spíše specializované firmy, nezřídka ve spolupráci s fotografy přírody. Nevím přesně, kdo přišel s tímto řešením jako první, ale mezi nejznámější značky patří Gura Gear, jejichž původní oblíbený model Kiboko nahradily později batohy Bataflae, a Moose Peterson se svými „photopacky“ MP-1 až MP-7. Pokud vím, ani jeden z nich se v tuzemsku běžně neprodává.

Sám už nějakou dobu využívám podobný neznačkový batoh, který je ale konstruován zejména s ohledem na minimální hmotnost za cenu tenčího polstrování a nižšího komfortu, hlavně u zádové části. Hodí se tak hlavně na transport, ale ne už tolik na delší nošení. Posloužil mi výborně na cesty, kde se na místě příliš nechodí po svých, ale před cestou na Runde jsem se začal ohlížet po batohu, který by obstál nejen jako obal na převoz, ale i při pěších tůrách. Netrval jsem na zmíněné konstrukci, byť se jinak osvědčila, ale po vyzkoušení několika batohů různých značek (Lowepro, Tamrac, Kata, Vanguard) jsem se k ní oklikou vrátil. Díky spolupráci s FotoŠkoda a e-shopem Fotopomůcky.cz jsem nakonec měl možnost vyzkoušet přímo v terénu batoh Mr. Jan Gear.

Také batohy této značky vznikly z nadšení pro fotografování přírody. Nepopiratelným bonusem je ale letitá zkušenost s outdoorovým vybavením, protože za společností Walkabout Lodge s.r.o., která batohy vyrábí, stojí Jan Goddefroy, spoluzakladatel známého českého výrobce lezeckého vybavení Singing Rock. Ale zpět k naší recenzi.

Dispozice a vnější vybavení batohu

Dispozice batohu vychází z tradičního dělení na dvě svislé komory, ale už na první pohled je vidět, že tady je něco jinak: komory jsou totiž přístupné ze zádové strany. Tato poměrně radikální změna přináší zajímavé výhody. Především batoh při odkládání na zem špiníme zvenku a ne na zádech, která si pak připlácneme na oblečení. Je třeba si uvědomit, že se jedná o batoh pro velkou a těžkou techniku, který v žádném případě neobsloužíte pověšený přes jedno rameno – prostě se často bude válet na zemi, a když jde navíc o fotku, nebudete řešit, jestli jej pokládáte do vlhka, bahna nebo prachu. Druhou výhodou, která se na Runde dost hodila, je přístupnost komor i při natažené nepromokavé pláštěnce. A třetí je bezpečnost – když máte batoh na zádech, nikdo se vám do něj nepodívá.

Zepředu není na batohu kromě poutek nic - žádný zip ani kapsa.
Zepředu není na batohu kromě poutek nic – žádný zip ani kapsa.
Všechno podstatné se skrývá v zádové části
Všechno podstatné se skrývá v zádové části

Přesun otevírání do zádové části ovšem nastoluje otázku, jak je na tom batoh s pevností. Naštěstí se toho není třeba obávat. Konstrukce batohu je velmi bytelná a jejímu zpevnění napomáhá ještě jeden chytrý trik – uvnitř každé kapsy jsou všité zapínací popruhy z balistického nylonu, které jednak zabraňují vypadnutí techniky při neopatrném otevření batohu a jednak zpevňují spojení bočnice a zad.

Vnitřní pásky zabraňují vypadnutí techniky a zpevňují konstrukci
Vnitřní pásky zabraňují vypadnutí techniky a zpevňují konstrukci

Na zádovou část batohů osobně kladu velké nároky, protože má zásadní vliv na pohodlí nošení – a čím těžší je výbava, tím důležitější je. Ani v tomto směru mě batoh nezklamal, zádová část je komfortní i při dlouhém nošení. Po celé výšce je vybavena vzduchovým kanálem, která zlepšuje odvětrávání a samozřejmě také umožňuje otevření obou „motýlích křídel“. Opěrné části jsou tvořené pevným, ale pohodlným materiálem se síťovinovým povrchem (u něj je třeba dávat pozor na kontakt se suchým zipem, který jej snadno může porušit).

Neméně důležité jsou ramenní popruhy a bederní pás. Zde je obojí opět provedené více než adekvátně k předpokládané zátěži. Polstrování ramenních popruhů je poměrně silné a sedí velmi dobře. Délkové nastavení je řešené klasickou sponou se zpětnou smyčkou a potěší přítomnost kroužků, které umožňují uchytit přebývající část popruhu, aby se nemotala kolem rukou, případně nezachytávala ve vegetaci a podobně. Nahoře jsou popruhy všité do zakončení opěrné části zad a zároveň nastavitelným páskem připojené k vrchní hraně batohu, což umožňuje dobré přizpůsobení vaší postavě. Popruhy lze samozřejmě spojit na prsou.

Uchycení ramenního popruhu
Uchycení ramenního popruhu
Ramenní popruh je dobře polstrovaný. Praktický kroužek umožňuje uchycení přebytečné části popruhu.
Ramenní popruh je dobře polstrovaný. Praktický kroužek umožňuje uchycení přebytečné části popruhu.

Ani bederní pás není odbytý – po stranách je podložený měkkým polstrováním a popruh samotný je dostatečně široký. Opět potěší příjemný detail – plastové háčky pro uchycení přečnívající části popruhu.

Solidní bederní pás - opět potěší praktické háčky pro uchycení přesahu popruhu.
Solidní bederní pás – opět potěší praktické háčky pro uchycení přesahu popruhu.

Pro přenášení, nebo spíš poponášení batohu lze využít jedno ze dvou uch – na horní a boční straně. Obě jsou vyrobené z balistického nylonu s klasickým plastovým držadlem, které pohodlně padne do ruky.

Boční ucho s plastovým madlem
Boční ucho s plastovým madlem

V horní části jsou ještě dva popruhy jejichž zapnutí znemožní otevření zipů. Z mého pohledu je to relativně nadbytečné opatření a klidně bych se bez něj obešel. Na druhou stranu, asi by se daly využít například k přichycení bundy.

Vrchní pojistné popruhy
Vrchní pojistné popruhy

Spodní strana je vybavena pěticí plastových nožiček, díky kterým batoh dobře stojí na rovném povrchu.

Nožičky zajišťují stabilitu batohu na rovném podkladu
Nožičky zajišťují stabilitu batohu na rovném podkladu

Na obou stranách batohu jsou dvojice rozepínatelných pásků umožňující přichycení dalšího vybavení. Na pravé straně (z pohledu od zad) je to především stativ, pro který je ve spodní části umístěna síťovaná kapsa. Ta je velkoryse dimenzovaná, takže se do ní vejdou buďto všechny tři nohy, nebo dvě plus menší (půllitrová) lahev s pitím, což je velmi příjemné. Pokud stativ neberete, můžete sebou klidně vláčet dvoulitrovou „PETku“. Na stejném místě levé bočnice batohu je kapsa na zip s pláštěnkou. Ta není k batohu nijak pevně připojena, což mě osobně vyhovuje pro snazší manipulaci. Pláštěnka je černá a je dostatečně velká, aby zakryla i menší stativ.

Kapsa na stativ je velkoryse dimenzovaná - což potěší
Kapsa na stativ je velkoryse dimenzovaná – což potěší
Kapsa s pláštěnkou
Kapsa s pláštěnkou

Všechny spony a zipy jsou dobře provedené – neměl jsem nejmenší obavy, že by něco nevydrželo. Se velkými zipy se dobře manipuluje a navíc jsou jejich jezdci vybaveny šňůrkami místo klasických „táhel“, takže necinkají – připisuji kladný bod.

Vnější rozměry batohu jsou 35×55×20 cm, takže splňují parametry kabinového zavazadla běžných leteckých společností. Batoh snadno prošel měřícím rámem na letišti v pražské Ruzyni (díky nízkému profilu dokonce mnohem snáz než výrazně menší batohy tradičního střihu) a naprosto bez problémů se vešel i do zavazadlového prostoru menšího dopravního letadla Fokker 70. Jeho hmotnost se pohybuje okolo 2,5 kg, což je slušný, ale ne úplně oslnivý výsledek. Pro srovnání, původní verze Gura Gear Kiboko 30L vážila jen 1,8 kg (ovšem nutno doplnit, že jeho nástupce Bataflae 32L už má také 2,4 kg).

Batoh s připnutým stativem a bundou z druhé strany
Batoh s připnutým stativem a bundou z druhé strany

Vnitřní vybavení

Tolik k vnějšku, pojďme se podívat dovnitř. Batoh Mr. Jan Gear je rozdělen na dvě zcela identické komory. Prostřední přepážka je uchycena suchým zipem, což jsem ocenil, když jsem do batohu potřeboval na let vecpat notebook, ale jinak asi není důvod batoh takto rozebírat (přepážka mu samozřejmě pomáhá držet tvar). Celá vnitřní část včetně „vík“ je vyrobena z materiálu, na nějž lze přichytit suché zipy, a batoh je vybaven i doplňkovými přepážkami, které umožňují variabilní využití prostoru. Pokud prostor komory nerozdělíme, vejde se do ní například tělo s nasazeným objektivem 300/2,8 včetně sluneční clony v pohotovostní pozici a dokonce i telekonvertorem. S clonou otočenou do transportní polohy pak batoh pojme tělo s nasazeným objektivem 400/2,8, 500/4 nebo 200-400/4. Objektiv 600/5,6 už se pravděpodobně vejde jen samotný bez těla. Menší objektivy lze bez problémů umístit ve dvojicích vedle sebe. Jak je vidět na fotkách, vedle menšího těla s 300/4 se vešel blesk v měkkém pouzdře.

Vnitřní kapsa s menším vybavením - Nikon D90 s nasazeným Nikkorem 300/4, vedle je blesk SB-800 a v o
Vnitřní kapsa s menším vybavením – Nikon D90 s nasazeným Nikkorem 300/4, vedle je blesk SB-800 a v odděleném prostoru pak filtry, čistící pomůcky, dva telekonvertory, objektivy 50/1,8, 35/2 a 12-24/4.
Velká výbava - Nikon D800 s nasazeným objektivem 300/2,8 včetně sluneční clony v pohotovostní poloze
Velká výbava – Nikon D800 s nasazeným objektivem 300/2,8 včetně sluneční clony v pohotovostní poloze. V odděleném prostoru je Tokina 16-28/2,8. V této konfiguraci je už batoh malinko „našponovaný“.

Polstrování batohu je velmi solidní – ochrana techniky je dle mého názoru dostačující, byť některé tradiční batohy používají silnější výplně, obvykle ale za cenu rostoucí hmotnosti a rozměrů.

Na rozdíl od obvyklých batohů zde nenajdeme žádné další kapsy na příslušenství. Tento problém je řešen neotřele – k batohu dostanete dvě kapsičky vyrobené z průhledného plastu doplněné suchým zipem. Ty si jednoduše umístíte na „víko“ komory podle svých potřeb. Nebyl jsem si jist, jestli je to nejlepší řešení, ale po týdnu používání musím říct, že to funguje – do kapsiček je dobře vidět a vejde se do nich opravdu hodně. Potíže jsou jen s malými předměty, které může být těžší vylovit. Pokud je ale budete dávat jen do menší z obou kapsiček, ani toto se nezdá být nijak velkým problémem.

Malá kapsička na paměťové karty, krytky a jinou drobotinu.
Malá kapsička na paměťové karty, krytky a jinou drobotinu.

Přesto jsem u kapsiček narazil na jednu drobnost, která by stála za vylepšení, a tou je zip – výrazně by pomohlo, kdyby byl oboustranný. Může se to zdát malicherné, ale problém vězí v detailu. Pokud počítám s nošením stativu, je dobré dát těžší teleobjektiv na opačnou stranu batohu a k němu pak větší z obou kapsiček. V tomto případě jsou ale zipy orientované tak, že se při otvírání s batohem nastojato začíná dole a věci se tak z kapsičky sypou. Jediné opatření je tak lézt do kapsiček pouze při batohu ležícím na „krovkách“.

Velká kapsička pojmula externí disk, obdélníkové filtry, nástavec na blesk Better beamer, náhradní b
Velká kapsička pojmula externí disk, obdélníkové filtry, nástavec na blesk Better beamer, náhradní baterie, nabíječku a externí baterii k telefonu a další drobnosti

Větší z onou kapsiček muže kolidovat se zpevňujícími popruhy – v takovém případě lze popruh vést pod ní (suchým zipem kapsičky jej prostě přicvaknout k víku). Trochu se tím zhorší manipulovatelnost, ale ne nijak zásadně.

Jak už padlo výše, do standardní výbavy batohu patří devět vyjímatelných přepážek. Můj testovací kus byl v tomto směru trochu ochuzen, ale na přepážky, které jsem měl k dispozici si nemohu stěžovat. Jejich uchycení je pevné, díky vnitřnímu materiálu batohu je můžete připevnit kdekoliv a polstrované jsou také dostatečně.

Tím v podstatě s vnitřní výbavou končíme – víc toho zde není, nic nepřebývá, ale ani nechybí.

Batoh jsem měl možnost otestovat i v nepřízni počasí
Batoh jsem měl možnost otestovat i v nepřízni počasí

Nošení a manipulace

S batohem naloženým asi na 16 kg jsem nachodil přibližně 35 km, a to většinou po kopcích, což je poměrně ideální testovací prostředí. Tvar a`la krabice určitě vzbuzuje obavy, ale ty se ukázaly být zcela liché. Batoh sedí parádně, žádné kolébaní, vychylování těžiště ani jiné excesy se nekonají – a je to jistě dílem kvalitních ramenních popruhů, bederáku i zpracování zad. Při skládání výbavy do batohu je nicméně třeba myslet na vyvážení a pokud počítáte s připnutím stativu na stranu, je vhodné umístit těžší objektivy do protilehlé kapsy. Vůbec bych se nezlobil, kdyby batoh dostal o vínku i uchycení stativu na střed. Momentálně by to šlo nějakým „samo-domo“ řešením, protože batoh má vzadu vodorovně orientovaná poutka.

Nošení batohu - pohled zepředu Nošení batohu - poloprofil
Nošení batohu – pohled zepředu Nošení batohu – poloprofil
Nošení batohu - profil Nošení batohu - pohled zezadu
Nošení batohu – profil Nošení batohu – pohled zezadu

Veškerá manipulace s batohem je bezproblémová – velké zipy chodí výborně, popruhy se snadno utahují a spony zapínají. Už z principu je vnitřní prostor velmi dobře dostupný.

Co za to?

Zalíbil se vám batoh Mr. Jan Gear? Pak si připravte necelých 8990 Kč. Bum, je to rána, že? Bohužel, batohy této kategorie nejsou levné. Gura Gear Bataflae 32L stojí 449 dolarů a to je cena bez DPH, cla a poštovného. Srovnatelně prostorný klasický batoh Lowepro Pro Trekker 600 AW přijde na 9990 Kč – je možná variabilnější, ale nesplňuje parametry kabinového zavazadla a prázdný váží 3,8 kg! A v neposlední řadě, bavíme se o batohu pro objektivy počínaje 300/2,8 – v praxi to znamená, že se v něm leckdy nosí technika v hodnotě nového automobilu, což sice cenu automaticky nevysvětluje, ale určitě staví do trochu jiné perspektivy. Naopak pro cokoliv menšího tento batoh smysl rozhodně nemá.

A mé resumé? Z batohů, které jsem měl v rukou (a na zádech), má tento pro mé potřeby asi nejméně kompromisů – dá se říct, že skoro žádné. Přestože cítím silné sympatie k produktům značky Kata, v momentální nabídce se Mr. Jan Gear nakonec probil do čela pelotonu závodu o můj příští batoh – pokud bude vyřešen transport notebooku (viz dále). Čím delší objektivy nosíte, tím spíš to asi budete vnímat podobně.

Nová generace

Testovaný batoh patří k první generaci batohů Mr. Jan Gear. V současné době se prodávají dva nové modely Boris a Bertík.

Boris je přímým nástupcem testovaného modelu. Nejvýznamnější změněnou je přidání kapsy na notebook nebo tablet. Ta není polstrovaná, takže počítejte s nutností použit například neoprenové pouzdro, přesto je to výrazné vylepšení, protože notebook dnes prostě k výbavě fotografa většinou patří. Aktuální verze batohu pojme jen notebook nebo tablet do 11″, ale podle mých informací se po zpětné vazbě od fotografů uvažuje o prostoru pro větší notebooky. Změn doznal bederní popruh, jehož boční polstrování bude nyní díky otvoru uprostřed lépe větrat. Spodní nožičky nahradily mohutnější plastové zubaté bloky. A k mému žalu horní a boční ucho přišlo o plastové držadlo – snad to ještě výrobce přehodnotí. Cena zůstala stejná.

Bertík je o něco menší a lehčí batoh s cenou 7450 Kč. Úspora vznikla zúžením batohu směrem k horní části, díky čemuž se do něj stále vejdou i velmi dlouhá skla, ale nasazená jen na menší těla bez gripu. Bohužel, kapsu na notebook Bertík do výbavy nedostal.

Závěrem bych rád poděkoval za zapůjčení testovaného batohu Mr. Jan Gear e-shopu Fotopomůcky, který se specializuje na vybavení pro fotografování v přírodě.

3 komentáře u „Batoh pro dlouhé teleobjektivy Mr. Jan Gear“

  1. a co ostatní výrobci

    díky za vcelku přínosný článek. Jen mne zaujalo, proč se ve srovnání vůbec neobjevil, podle mého soudu, výborný Tamrac Expedition?
    Sám ho léta používám a myslím si že slouží výtečně, kamarád fotograf Petr Šimon ho má taky a sjezdil s ním celou zeměkouli 🙂
    Jinak je správně si třeba uvědomit, že tam člověk tahá hodně drahoui techniku
    a nelze na tom moc škudlit, protože v extrému (wildlife) tam záleží na každém dokonalém detailu a skažená blbost dokáže skazit celý výlet.

    Odpovědět
    • a co ostatní výrobci

      Dobrý den, díky za doplnění, určitě proti Tamracu nic nemám, tedy kromě stejné připomínky ke hmotnosti jako u Lowepro 🙂 Expedition je cenově poměrně zajímavá varianta, kterou je určitě rozumné při výběru zohlednit – tak jako tak ale doporučuji každému batohy osobně vyzkoušet, ideálně se skutečnou výbavou, aby se ověřila pohodlnost nošení i manipulace s technikou. Špatně zvolený batoh umí opravdu otrávit život…

      Odpovědět
  2. Tamrac

    Dobrý den, souhlasím s oběma pány!

    Jak v zoo, tak i soukromě používám Tamrac Expedition, už celkem 3. batoh a jsem s nimi velmi spokojený. Odolnost i voděpropustnost perfektní. Ale je pravda, že nakonec musí rozhodnout i subjektivní dojem, jak sedí na zádech i po několika hodinách, jak odvětrává apod.

    Tomáš Adamec (nadávat mi můžete na facebooku)

    Odpovědět

Napsat komentář