Borotín

Místa, jež jsou jakýmsi „trampským majetkem“, nemusíme navštěvovat jen s kotlíkem a kytarou. I fotoaparát je dobré vybavení. Na jedno takové místo, které chovají trampové v obzvláštní oblibě, na hrad Borotín, se nyní podíváme.

Borotín - orientační mapka
Cesta na Borotín je poměrně jednoduchá. Hrad leží na dohled od stejnojmenné obce, jen několik málo kilometrů od hlavní silnice Benešov – Tábor, z níž je nutno odbočit v Sudoměřicích u Tábora. Odbočka přímo k hradu je značena, jen je potřeba se pozorně dívat… Asi 200 metrů od hradu je nehlídané (a neplacené) parkoviště. Kromě auta lze samozřejmě cestovat i na kole, okolní krajina cyklistům poměrně přeje. Z veřejné dopravy je použitelný pouze autobus – na hrad vede červená turistická značka (2 km do obce) a modrá (500 m je zastávka Borotín – Starý Zámek).

Hrad Borotín
Hrad je poprvé zmiňován roku 1356 jako majetek Vítka z Borotína; to byl příslušník jedné z nejmocnějších jihočeských šlechtických rodin – pánů z Landštejna. Je dokonce možné, že právě on hrad založil. V době husitských válek byl majitelem Mikuláš z Landštejna a Borotína, který byl původně spojencem táboritů. Ovšem v roce 1434 se pragmaticky rozhodl přejít k umírněné koalici, za což si vysloužil obléhání hradu. Jenže prudké zteči hrad odolal a na nějaké delší obléhání neměli táborité ani čas, ani prostředky, nehledě na to, že Borotín nebyl ani příliš bohatý, ani příliš strategicky významný. Mimochodem – k útoku došlo 21. května 1434, jen několik dní před osudnou bitvou u Lipan (30. 5. 1434); vojska se právě tam po neúspěchu u Borotína přesunula. Mikuláš z Borotína zasáhl i do bitvy u Lipan – když se totiž nechali táborité oklamat a otevřeli vozovou hradbu, pronikl do ní vyčleněný jízdní oddíl a Mikuláš byl jeho členem… Nejpozději v roce 1446 Mikuláš hrad prodal a ten až do 17. století zmizel z písemných pramenů.

Podhradí Borotín

V roce 1613 hrad koupil Kryštof Vojkovský z Milhostic. Jeho synové se zapojili do stavovského povstání v letech 1618 – 1620 a jako odplata za tuto troufalost byl hrad vypleněn a vypálen. Po porážce na Bílé Hoře byl hrad konfiskován a roku 1623 ho koupila přesvědčená katolička Polyxena Lobkovská z Pernštejna. V té době však byl Borotín popisován již jako ruina. Polyxena připojila hrad ke svému jistebnickému panství a v majetku jejího rodu setrval až do roku 1829, kdy jej koupil pražský podnikatel Jan Nádherný, který byl zanedlouho poté povýšen do šlechtického stavu. Tato rodina hrad vlastnila až do roku 1948, kdy byl zabaven státem a majitelé emigrovali. Rozpad hradu do dnešní podoby byl – tak jako mnohde jinde – pozvolný a způsobený hlavně tím, že okolní obyvatelé rozebírali zdi na stavební materiál.

Borotín
Hrad byl v roce 1977 podroben povrchovému archeologickému průzkumu a poté dost necitelně sanován (1980 – 1982). Důkladný archeologický výzkum zde zatím neproběhl. Ale hrad má i v nové době své slavné chvíle – v roce 1976 se zde natáčela pohádka „Honza málem králem“. Východně od hradu byl postaven barokní hospodářský dvůr, který se nyní – stejně jako hrad – nachází v dosti špatném stavu. Stavby nesou stopy kolektivizovaného zemědělství 2. poloviny 20. století – byly nepochybně hospodářsky využívány donedávna. Teď jsou to žalostné opuštěné ruiny. Na statku je nyní sice nápis „Soukromý majetek – vstup zakázán“, ale pokud někdo takto hospodaří, pak je to dost ostuda. Ve velmi nedávné době se u statku propadla střecha a jeho totální destrukce na sebe asi nenechá dlouho čekat. Všimněte si také nyní již skoro zarostlé aleje s nepoužívanou cestou, která vedla k hlavní bráně statku.

U hradu je informační tabule s jeho dějinami i se základními informacemi o stavebním vývoji. Nikde není psáno, komu nyní hrad – a potažmo i přilehlý statek – patři. Vstup na hrad je ovšem volný. Výhled je z Borotína poměrně dobrý, ale nenechte se mýlit – docela lákavě vyhlížející rybník pod hradem je ke koupání zcela nepoužitelný, což zjistí každý, kdo se k němu vydá blíž. Borotín je tradičně místo, kde přespávají trampové, takže ohniště, kytary a jiné trampské propriety k němu neodmyslitelně patří. Nenápadným návštěvníkům hradu slouží ke cti, že ho neničí ani nezasypávají hromadami odpadků, jak je tomu mnohde jinde.

Borotín Borotín - ruina statku

Co s sebou? Hodí se spíše širokoúhlé objektivy (uvnitř hradu není moc místa a není tak příliš kam ustupovat), teleobjektiv na detaily je sice dobrá alternativa, ale od výše zmiňované úpravy na začátku 80. let těch detailů na hradě už moc není. Fotografovat lze pochopitelně na barvu i černobíle; pokud se chcete soustředit na přilehlý barokní statek, pak jednoznačně volte černobílou fotografii. Kvůli těm cedulím se zákazem vstupu jsem se neodvážil dovnitř a docela mě to mrzí – tak snad příště. Třeba budete mít víc odvahy, ruiny kdysi určitě krásného barokního dvora vypadají docela zajímavě…

Technika: Nikon N90s a F801s; objektivy Sigma 28 – 105 mm f/2.8 – 4 ASPH a Voigtländer AF Ultragon 19 – 35 mm f/3.5 – 4.5 a materiály Fuji Superia 200 ASA a Kodak Tri-X Pan 400 ASA.
Mapa: PJSoft InfoMapa 9.0

7 komentářů u „Borotín“

  1. Tuto zřiceninu

    mám rád, občas tam také jezdím fotit, bydlím nedaleko. Zatím nejhezčí fotky jsem měl z konce zimy když místy ještě ležely zbytky sněhu.
    Do statku jsem se odvážil, je to tam celkem fotogenické, ačkoli na můj vkus příliš postižené stopami kolektivizace. Je třeba dát pozor na shnilé podlahy, propadlé stropy a chatrné krovy. Jinak souhlasím že v době své největší slávy to musel být krásný statek, ještě před několika lety byl poměrně zachovalý (zabedněná vrata a cedule také nejsou tak staré). V našich zeměpisných šířkách bohužel stačí pár let neúdržby k totální zkáze stavby.

    Odpovědět
    • tuto zřiceninu

      Dobrý den,
      při hledání podrobnějších informací o Borotíně jsem narazila na Váš článek.O zřícenině hradu jsem slyšela a dlouho jsem se chystala k návštěvě. Můj otec je z nedalekých Lažan a praviedlně jezdíme do Miličína opečovávat rodinný hrob. Každá tato cesta je vždy spojena s výletíkem po okolí. Tentokrát tedy do Borotína, s tím, že je zde velkostatek, který ještě před2.sv.válkou chtěli koupit pro bratrance Fanouška. Na pilu vozili ke pracování dřevo z vlastního lesa. Zřícenina hradu- dobrý objekt k návštěvě, ale víc mě zaujalo rozpadlé hospodářství naproti. Cedule”Soukromý majetek” mě neodradila, naopak, nedbala jsem nebezpečí a vlezla, kam to šlo. Asi mě budete považovat za blázna, ale vyfotila jsem zde všech 36 snímků. Doufám že vyjdou.
      Z historického pohledu si říkám, ještě že ten velkostatek s 240 ha půdy nekoupili, noví hospodáři by ho asi zavřeli jako kulaka, myslím, že další zkázu barokního statku zapříčinili i novodobí hospodáři po roce 89.( myslím tím zákonodárce, zeptejte se bývalých původních vlastníků polí , byli vlastně okradeni dvakrát).
      Nevíte náhodou, komu ten statek patřil dříve? Z Borotína byl baron Nádherný( poslední vlastník zuámku Vrchotovy Janovice. Nikde jsem nenašla k němu odkaz, ačkoliv v místním kostele byla i rodinná hrobka.
      Ale to je další námět k pátrání.
      Večernice

      Odpovědět
  2. hromady odpadku a rozpadly statek

    “Nenápadným návštěvníkům hradu slouží ke cti, že ho neničí ani nezasypávají hromadami odpadků, jak je tomu mnohde jinde.”

    To me docela prekvapuje, kdyz jsem tam byl pred par lety naposled, byl tam vsude prisernej bordel. zejmena ve sklepenich. Kdysi jsem jako ditko jezdil k babicce do asi 15km vzdalene vesnice a chodili jsme tam s kamaradama na vylety. V ty dobe (prvni polovina 90. let) to bylo skutecne cisty a moc hezky misto. Nekdy tak pred 10 lety (+-) se tam kamarad pri hre na dobyvani hradu zranil. V tom statku tenkrat zila nejaka stara pani, ktera nam dala asi 20 let proslou desinfekci:)) A uz tenkrat byl statek v dost mizernym stavu, natoz jestli tam ted uz neni ani ta babca…

    Odpovědět
    • hromady odpadku a rozpadly statek

      Letos tam žádný nepořádek nebyl, i tráva byla posekaná, tak se toho asi někdo ujal…
      Ve statku určitě nikdo nebydlí, veškeré vchody jsou neprodyšně uzavřené a propadá se střecha.

      Odpovědět
      • hromady odpadku a rozpadly statek

        Již je potřeba, aby se tohoto objektu ujalo nějaké družstvo, nellépe zemědělské. Všichni přece víme že drobní podnikatelé a živnostenská výroba je forma nižšího rázu, než socialistické družstevnictví. Jak radostné by byly fotografije dojiček, krmiček našich socialistických vepříků a plných konvic mléka. Ale žel, není možno. 17.11.1989 zavládla vláda pravice. Ale kolo dějin se otočí a každý s úsměvem na rtech bude vytahovati svoji Moskvu-2 a fotografovat radostné, lepší zítřky, tak, jako to dělají soudruzi na Kubě a ve Vietnamu, kam ještě nedorazila globalizace a nadvláda USA.
        Je to příspěvek nefotografický? Jak vidíte, není. Fotografie a politika je úzce provázaná. Každý fotograf je i politikem, a svým postojem se buď vyloučí (Štecha) nebo zařadí (Koblic, Jírů) mezi socialistické realistické umělce.
        Váš XGAS

        Odpovědět

Napsat komentář