Historie, věky – vyhodnocení domácího úkolu
Lidské tělo – úkol na říjen 2008

Tentokráte na nás ze schránky dýchla nostalgie a historie. Pojďte se se mnou projít po časech dávných, které jsou společným tématem fotografií našich pilných přispěvatelů do rubriky fotocvičení, či chcete-li domácích úkolů.

Ondřej Junek

Ondřej nám zaslal několik docela depresivních fotek z poměrně nedávné minulosti, kdy Terezín nebyl památníkem a muzeem, ale děsivou realitou. Všechny fotografie dobře vypovídají o prostředí, ve kterém byly pořízeny a dobře zachycují atmosféru místa. Možná bych u prvních dvou prohodil pořadí, ale to je jen maličkost. Ze série na mě nejvíce asi působí poslední fotografie. Téma si přímo říká o daleko širší zpracování, které asi autor má a byl pouze omezen pravidly soutěže a zaslal tyto tři snímky. Každopádně téma zvládnuté dobře, fotografie parádní.

Ondřej Junek 1
Ondřej Junek  2
Ondřej Junek 3

Tomáš Hustoles

Tomáš to vzal z gruntu. Když historie, tak historie. Sáhl do spodních pater zásuvky, našel a oprášil dírkovou komoru a vydal se zvěčnit nějaké historické téma. Někdo si možná řekne co to je za šílený, technicky nezvládnutý výcvak, ale nechte na sebe chvilku ty záběry působit, než je zhodnotíte či dokonce odsoudíte.

Tomáš Hustoles 1
Tomáš Hustoles 2

Jaroslav Borýsek

Je už běžné, že mnohé domácnosti mají více vozů. Tak komentuje svůj záběr sám autor a já mohu jen říci, že se jedná o humorný snímek o setkávání minulosti s přítomností. Takovýchto záběrů můžeme dnes vídat mnoho, a proto bych se snažil fotografii nějak oživit. Momentálně mě jako první napadá úhel záběru. Takto fotografie působí poněkud ploše, s prázdným popředím a se zanikajícím žebřiňákem v průjezdu. Určitě bych šel blíž,
abych eliminoval prázdnotu v popředí. Tím bych i zjistil, že se mi to tam všechno nevejde a začal bych hledat jiný úhel pohledu a třeba vykoumal, že do popředí stačí jen velké světlo Opla a v pozadí mizející seník se žebřiňákem. No, a nebo třeba úplně jinak, jen asi ne takto zepředu s vypálenou kapotou.

Jaroslav Borýsek

Petr Vernar

Malý komentář k fotografiím od autora. První foto “Strážce vchodu” jsem pořídil v Jeseníkách, ve staré německé osadě Josefová. Tato osada byla založena kolem roku 1750 německými osadníky ve výšce cca 800m nad mořem. Život tu jistě nebyl jednoduchý, ale ti lidé tu žili po generace až do konce druhé světové války. S
jejich odchodem zanikla i tato osada a jako memento, že tu žili, jsou mlčenlivé základy jejich domů, ze kterých vyrůstají tyto stromy.
“Staré okno”, nevím čím mě fascinuje, ale kdykoliv jdu kolem něj na procházku, musím se zastavit a podívat se na něj.
Fotografie “Marianská fortna” vznikla v Olomouci, když jsem tam byl na montáži. Nejsem pivní typ, tak jsem radši chodil po večerech s foťákem po městě a musím říct, že v Olomouci je kam chodit. Ta pouličními světly osvětlená brána měla moc pěknou atmosféru. Doufám, že se mi ji podařilo alespoň trochu zachytit.
Já snad jen dodám, že bych všechny fotografie asi odbarvil, popřípadě stáhl sytost fotografií. U okna mi barva přijde ještě v pohodě, ale u lesa si myslím, že tlumené barvy by tomuto záběru dodaly více tajemnosti a vypíchly by tu minulost. U brány by zmizely barevné čáry od projíždějících automobilů a fotografie by také získala větší “historický punc”.

Petr Vernar 1
Petr Vernar 2
Petr Vernar 3

Hynek Bakštein

Jak sám Hynek říká, posílá klasiku. Jojo, klasika, ale pěkná. Sametovost kličky od mlýnku mi naprosto bere dech a při každém pohledu mi tady zavoní káva. No nic, musím si jít jednu udělat, to se nedá vydržet. Hmmm, a ke kávě dobrá hudba. Hynku, ty si mě normálně uplácíš a docela se ti to daří. Ale aby to tak nevypadalo, tak jdu hledat nějaké ty hnidy… Co takhle trochu více světla na jehlu gramofonu, aby to chytlo trochu lesku. Hmmm, ale kávička při dobré hudbě, to je zážitek.

Hynek Bakstein 1
Hynek Bakstein 2

Juraj Priskin

Příjemná fotografie, lehce nakukující do grafiky. Utlumená barevnost s výrazným barevným prvkem. Ten ovšem v tomto případě docela tahá oči ven z fotografie. Snad by pomohlo lehké posunutí záběru vlevo a dolu, kdy by se modrý roh zmenšil a kovové zábradlí, coby hlavní motiv, by začalo na fotografii dominovat.

Juraj Priškin

Vojtěch Herout

Až z Britského království zaslal Vojtěch svoji fotografii na téma věky. Zatažené rohy zvýrazňují hlavní motiv záběru a zkontrastnění jednotlivých dlaždic vypichuje ze záběru jen to podstatné, na co se má oko divákovo soustředit. Jen mimoděk tak sledujeme i odcházející minulost v pozadí. Ne, to není minulost, na to ty nohy jsou příliš mladé. To vypadá jako odcházející budoucnost. Nechám na každém, ať si výjev vysvětlí dle svého.

Vojta Herout

Viktor Kollár

Stará parní rychlíková mašina, navíc jedoucí, je určitě velká výzva pro fotografa, který má trochu vztah k technice nebo historii. Bohužel se obávám, že tento záběr se moc nepovedl. Panning je proveden dobře. Statické části zůstaly ostré. Celková přeexpozice, přepaly a v neposlední řadě i ten pravý dolní roh posílají fotku směrem k fotografovu nejlepšímu příteli. Předpokládám, že z 350D to máte v RAWu, takže část by šla
zachránit vhodným zataháním za táhla RAW editoru a další část i vhodnějším ořezem fotografie zprava a dole.

Viktor Kollár

Martina Teislerová

Tady bych si dovolil začít uprostřed. Ta je pěkná, tajemná, dýchl na mě středověk. Trochu zatáhnout to pozadí a vytáhnout bílou z jednotlivých listů a je to paráda. U křížů mi asi nejvíce vadí, že padají vpravo. Není to moc, ale je to vidět. Hodně mě tam baví ty světlé traviny vytvářející vlny v popředí. Na spodku fotografie cítím, z náznaku světlých stébel, vlnu třetí a chybí mi tam. Buď bych řezal pod druhou vlnou, nebo přidal ještě jednu. Každopádně ta tráva to dělá zajímavé a oživuje záběr. Třetí fotka mě bohužel moc nebere, jak motivem tak technicky.

Martina Teislerová 1
Martina Teislerová 2
Martina Teislerová 3

Díky všem za fotografie dávných věků a pomalu se přesuňme do přítomnosti a blízké budoucnosti. Již na říjen máme naplánováno téma Lidské tělo – co nás charakterizuje.

Téma úkolu: Lidské tělo – co nás charakterizuje

Počet fotografií: Jednotlivé snímky i série do max. celkového počtu tří fotografií.

Formát fotografií: JPEG o rozměrech maximálně 800×600 bodů a do 200 kB, ke každé náhled o větším rozměru 180 bodů.

Název souborů: všechny fotografie, prosím, pojmenujte dle následujícího vzoru :
autor_telo_01_v.jpg (pro velké fotografie) a autor_telo_01_m.jpg (pro náhledy)

Fotografie posílejte na adresu ukoly@paladix.cz.

Uzávěrka úkolu: 2. listopadu 2008 23:59

A na závěr ještě rekapitulace všech témat na další období
Témata pro FOTOpiva a cvičení na rok 2008 / 2009
Červen 2008 Můj svět
Srpen 2008 Minulost, věky
Říjen 2008 Lidské tělo – co nás charakterizuje
Prosinec 2008 X
Únor 2009 Špatné kolem nás
Březen 2009 Abstraktno

2 komentáře u „Historie, věky – vyhodnocení domácího úkolu<BR>Lidské tělo – úkol na říjen 2008“

  1. V Terezíně jsem nedávno byl

    a samozřejmě jsem se tam snažil fotit. Nepodařilo se mi těžkou, ponurou atmosféru toho místa zachytit. Kdežto O. Junkovi myslím ano. Pro mě pomyslný vítěz. Souhlas Jakubem. Chtěl bych vidět tohle téma více rozpracované.

    Odpovědět

Napsat komentář