Hornické muzeum Ostrava

Technické památky mají zajisté své nezastupitelné místo v kulturním bohatství každé země, patří mezi důležité turistické cíle a jsou vděčným objektem pro fotografii. Kombinaci toho všeho nabízí dnešní tip na výlet.

Hornické muzeum Ostrava
Ostravsko a Karvinsko bylo – a do jisté míry stále je – důležitým centrem českého průmyslu, zejména těžebního a hutnického. Je jasné, že po tak velkých zásazích člověka do přírody musí na každém takovém místě zbýt velmi mnoho různých artefaktů. Po uzavření většiny kamenouhelných dolů v Ostravě a okolí vyvstala otázka, co s takovými pozůstatky dále dělat. Zničit? Nešlo by to beze stop a navíc by to v mnoha případech byla nenahraditelná kulturní škoda, vždyť některé průmyslové komplexy jsou i ve světovém měřítku unikátní. Jistě je třeba zdevastovanou krajinu zase uvést do „zdravějšího“ stavu, o tom není sporu. Nicméně není dobré pálit za sebou všechny pomyslné mosty, protože industrializovaná krajina je lidským výtvorem a měli bychom na ni mít alespoň nějakou památku. Ekologové, ekonomové a jiní odborníci na toto budou mít zajisté docela jiný náhled, ale toto není (a nemůže být) žádná odborná diskuse, protože jednak nejsem odborník a jednak je mým jediným cílem nabídnout další – pokud možno zajímavý – tip na fotografický nebo jakýkoli jiný výlet.

Hornické muzeum v Ostravě je svého druhu největší instituce u nás a jeho rozloha i množství vystavených exponátů jsou jistě významné i v celosvětovém měřítku. Možná ani slovo muzeum nevystihuje pravou podstatu věci, spíše jde o skanzen s exponáty umístěnými uvnitř i vně historických budov a dolů. Areál leží na jihovýchodním úpatí vrchu Landek, poblíž soutoku Odry a Ostravice. Vrch Landek je Národní přírodní památkou (od roku 1992) a světově významnou geologickou a archeologickou lokalitou. Na Landeku byla nalezena tzv. Landecká Venuše – 46 milimetrů vysoké torzo ženy vyřezané z krevele. Je to údajně jediná (tedy jediná známá) štíhlá paleolitická venuše v Evropě. Na úpatí této hory tedy leží skanzen Hornického muzea, jež bylo slavnostně otevřeno 4. prosince 1993 na svátek svaté Barbory, patronky horníků.

Hornické muzeum Ostrava Důlní kombajn

Hornické muzeum Ostrava - mapka
Areál Hornického muzea leží asi 5 kilometrů od centra Ostravy ve čtvrti Petřkovice a je velmi dobře dostupný městskou hromadnou dopravou. Z ústředního autobusového nádraží můžete jet tramvajemi č. 1, 2, 8 a 12 (vyjma tramvaje č. 12 jedou stejné linky také z hlavního vlakového nádraží) na zastávku Muglinovská a odtud dále autobusy č. 34, 52, 67, 68, 70 nebo 73 na zastávku Hornické muzeum, odkud vede asi půl kilometru dlouhá značená cesta do muzea. Cesta z autobusového nádraží trvá cca 25 minut, od nádraží ČD asi o 10 minut méně. Na místě je rovněž parkoviště, ale není zrovna z největších.

Historická přílba
Muzeum vlastní mnoho exponátů a můžete zde vidět např. povrchovou expozici strojů a zařízení souvisejících s těžbou uhlí v regionu (exponáty jsou popsané a rozmístěné v celém areálu), ve výstavní budově se můžete seznámit s historií osídlení Landeku, s vývojem důlních svítidel či s rozdělením důlních profesí. Podzemní expozice nabízí návštěvníkům možnost spatřit na vlastní oči 250 metrů původních důlních chodeb, imitace důlních pracovišť a dva stěnové poruby či štoly z první poloviny 19. století. Lákadlem je jistě také fárání těžní klecí do podzemí. Rovněž jsou ve zvláštní budově k vidění hornické umývárny a řetízkové šatny. Expozice báňského záchranářství (mimochodem – počtem a významem svých exponátů největší soubor svého druhu na světě) nabízí ucelený pohled na vývoj a historii tohoto specifického povolání – uvidíte dýchací přístroje, obleky, potápěčskou výstroj či model zkušebního záchranářského polygonu, tzv. dýmnici.

Řetízková šatna Hornické muzeum Ostrava

Hornické muzeum Ostrava
Samotný areál můžete navštívit bez průvodce a shlédnout pouze povrchovou expozici, čímž se ale o mnoho ochudíte. Vstup do areálu v tomto případě činí 10 korun pro dospělé, děti do 15 let mají vstup zdarma. Kromě toho si můžete zvolit tři možné trasy s průvodcem: malou, střední a velkou. Základem muzea jsou 3 expozice: výstavní budova, báňské záchranářství a důl. Malá trasa (vstupné 30 Kč, děti 6 – 15 let polovic, děti do 6 let zdarma) zahrnuje návštěvu výstavní budovy nebo expozice báňského záchranářství a trvá asi hodinu. Střední trasa (vstupné 60 / 30 Kč) je tvořena kombinací dvou expozic (důl + záchranářství, výstavní budova + důl nebo výstavní budova + záchranářství) a její délka jsou zhruba 2 hodiny. Velká trasa pak zahrnuje všechny 3 expozice a vstupné je 90 / 45 korun, délka zhruba 3 hodiny. Muzeum je otevřeno celoročně, od pondělí do neděle (v pondělí je na rozdíl od většiny památek otevřeno!) od 9 do 18 hodin, prohlídky začínají každou celou hodinu a poslední prohlídka dne startuje v 16 hodin. Průvodci jsou bývalí horníci a jejich výklad je velmi zajímavý, nikdo zde neodříkává naučené fráze jako na mnohých hradech a zámcích. Organizované skupiny je dobré – stejně jako na jiných místech – objednat předem. Areál je otevřen denně od 9:00 do 19:30 (v areálu je kromě muzea např. dětské hřiště, lanový park pro horolezecký výcvik nebo tenisové kurty či restaurace).

Důlní technika
V muzeu se může – a to i v interiérech – fotografovat i pořizovat videozáznam, nic se za to nepřiplácí a personál je velmi vstřícný. Jaké vybavení s sebou? Já jsem zvolil digitální zrcadlovku se zoomem a externí blesk. Nic jiného než jedno tělo, základní zoom a blesk stejně nebudete potřebovat; na výměnu objektivů či dokonce stavění stativu jednak nebudete mít čas, jednak je – zejména v dole – dost stísněný prostor, takže stativ nechte klidně doma. Digitál jsem si vzal hlavně proto, že nabízí možnost okamžité kontroly výsledků práce – nechtěl jsem být doma zklamán, protože světelné podmínky v šachtě jsou pochopitelně dost extrémní. Nic proti filmu, samozřejmě! Budete-li chtít fotografovat na film, zvolte co nejcitlivější materiál a raději externí blesk s vyšším směrným číslem než nějakou vestavěnou „lampičku“. Dávejte si pozor na vodu odkapávající ze stropů štol a chodeb. V dole je vcelku normální teplota, a tak nebudete mít ani po vstupu do podzemí ani po vyfárání ven žádné problémy s orosenými objektivy a kondenzovanou vlhkostí obecně. V případě, že byste si chtěli vyfotografovat exponáty ve výstavní budově a v expozici báňského záchranářství, vezměte s sebou polarizační filtr, abyste mohli odstranit odrazy ve sklech vitrín.

Důlní expozice Poslední vytěžené uhlí na Ostravsku Důlní telefon

Ještě jeden tip – ten se však týká nejen tohoto, ale všech výletů a víkendového cestování obecně. České dráhy odnedávna nabízejí jízdenku s názvem SONE+. Pod tímto téměř kódem se skrývá vynikající věc – síťová jízdenka, s níž mohou 2 dospělí a až 3 děti do 15 let cestovat bez omezení vzdálenosti celou sobotu nebo celou neděli. Ale hlavně – pokud nepotřebujete použít rychlík a vystačíte s obyčejným osobákem, stojí tato jízdenka 130 korun, na rychlíky, spěšné vlaky a expresy (vyjma vlaků EC a IC) pak 360 korun, což je pro až 5 lidí na celý den opravdu skoro zadarmo. My jsme cestovali do Ostravy a zpět ve dvou a to vše za 180 korun na osobu. Zkuste si porovnat cenu této jízdenky s běžným lístkem do Ostravy… Nestačíte se divit. Více informací najdete zde. A když už jsme u těch síťových jízdenek – čtyřiadvacetihodinová jízdenka pro MHD Ostrava stojí neuvěřitelných 32 Kč, takže jsem opravdu nenašel jediný důvod, abych cestoval z Prahy do Ostravy autem…

Technika: Digitální zrcadlovka Nikon D70 s objektivem AF-S DX Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G ED, UV filtr Kenko MC a externí blesk Sigma EF-500 DG ST iTTL
Mapa: PJSoft InfoMapa 9.0 ©PJSoft

2 komentáře u „Hornické muzeum Ostrava“

  1. Doporučuji

    Trochu škoda, že ostravské památky musí propagovat pražák… V muzeu jsem byl a opravdu stojí za to. Většinu exponátů si můžete prohlížet velmi zblízka, takže i kompaktem se tam dá mnoho vyfotit. Ještě jedna poznámka, prostředí je opravdu realistické, takže oděv volte raději turistický než společenský. Při troše neopatrnosti si můžete vyzkoušet jaké to je být špinavý jako horník!

    Odpovědět

Napsat komentář