Mezinárodní strašidlo Canomatic

O jedné “neuvěřitelně výhodné” nabídce jednoho neuvěřitelného “superpřístroje”.

Cestou domů z fotografického výletu do severních Čech jsem se krátce zastavil na odpočívadle, abych našel jablko, které při celodenním cestování opustilo svoje místo v batohu. Během okamžiku se k autu přitočil jakýsi chlapík a já se nejprve lekl, že si snad nějaký zloděj dělá zálusk na naše rodinné vozítko a nehledí přitom na plně zaplněné odpočívadlo.

Zaťukal na okénko, vytáhl však igelitovou tašku, ze které vykoukl vršek malé fototašky: “Pane, mám tu takovou věc …”.
“Ne, děkuji, nemám zájem” odvětil jsem rychle, neboť jsem se domníval, že se jedná o vybavení, o které byl ochuzen někdo jiný.
“Jedeme právě z IntesSparu … je to nová digitální kamera …” řekl a odklopil víko fototašky.
“Ne, díky, já to znám” odpověděl jsem při prvním letmém pohledu na to, co se skrývalo uvnitř a rychle pokračoval v cestě.
Ano, znal jsem to, i když se jednalo o mé první setkání tváří v tvář.

Taška ukrývala fotografický komplet, který se jmenuje Canomatic a zcela jistě si ho nevezli z InterSparu. Jakkoliv název evokuje vzpomínku na zdařilý výrobek firmy Canon, patří tento výrobek spíše na pulty hračkářství než fotografických obchodů. Koneckonců předpokládám, že kterýkoliv čtenář Paladixu by rychle poznal, co má ve skutečnosti před sebou. To však nebrání tomu, aby byl přístroj prezentován jako profesionální superpřístroj a nabízen celosvětově za neuvěřitelné ceny v řádech stovek Euro. Prospekt dokonce uváděl “Advised selling price komplet DM 1595,-“.

Ve skutečnosti přístroj patří technickými parametry a bezpochyby i výkonem optiky do stejné skupiny jako jednorázové fotoaparáty. Do stejné kategorie patří i reklamní fotoaparáty, které některé firmy rozdávají svým zákazníkům jako pozornost. Pochopitelně se nejedná o jednookou zrcadlovku, i když z dálky budí takové zdání. Čas je jeden a pevný – jeden z inzerátů uváděl 1/125s, ale spíše se jedná o parametr daný tolerancemi výroby nějaké pružinky. Na těle je umístěn ovladač zoomu, jehož činnost je záhadou, protože přístroj žádný zoom pochopitelně nemá. Objektiv není výměnný, přístroj má centrální závěrku v objektivu, nikoli na obvyklém místě přímo před filmem. Přístroj je zajímavý sáňkami na blesk, který je externí a je součástí sady. Zajímavý je ovšem jen z pohledu kategorie přístroje. Uvážíme-li, že má budit zdání profesionálního přístroje, je externí blesk logický.

Přístroj má dva hledáčky, jeden průhledový a jeden napodobující šachtu některých zrcadlovek. Paprsky procházejí objektivem hledáčku a od zrcadla se odrážejí na matnici. Budeme-li posuzovat s notnou dávkou nadsázky, tak bychom mohli přístoj přirovnat k zrcadlovce dvouoké, jako je například Flexaret. Pomocí horního hledáčku se ovšem neostří, už jen proto, že se neostří vůbec. Je tu podobnost s úhlovými hledáčky starších měchových fotoaparátů, ty však měly místo matnice rozptylku.

Dvě tužkové baterie pohání motor převíjení. Aby přístroj nepůsobil tak bakelitově, ukrývá jeho vnitřek závaží.

Objektiv má neurčitý počet členů, osobně si myslím, že jen jeden, nanejvýš se jedná o dvoučlenný periskop. Tato optická stavba vyžaduje, aby citlivá vrstva měla tvar kulové plochy. To v případě filmu není možné, proto má dráha filmu alespoň válcový tvar. Popisky hlásají “aspherical lens”, což může být paradoxně pravda, protože z plastu lze snadno vylisovat i asférickou čočku. Samotná optika je ukryta hluboko v hloubi objektivu, další (plexi)sklo však imituje UV filtr.

Blesk je jednoduchý bez jakéhokoliv řízení, směrné číslo odhaduji zhruba na 16. Asi nejcennější částí kompletu je brašna. Nápis Canomatic je proveden fontem typickým pro firmu Canon.

Dost již bylo popisu, nechť promluví obrázky.


Canomatic

Canomatic - jiná verze s přídavným bleskem
Canomatic FMD. Pod spouští se nachází ovladač zoomu (což nějak nejde dohromady s pevným sklem), uprostřed nad objektivem je objektiv jednoho hledáčku, vpravo pak průhledový hledáček. Canomatic i s přídavným bleskem. Mírně odlišná verze.

Canomatic shora

Objektiv shora
Canomatic shora. Vlevo sáňky blesku, uprostřed matnice hledáčku, vpravo displej počítadla snímků, samospoušť, zpětné převíjení a vypínač. Detail objektivu. V jedné z aukcí v eBay (cena 350 Eur) bylo uvedeno, že clonu lze nastavovat v rozsahu 4,5 – 16. Tomu by odpovídaly i symboly na objektivu, připomínající symboly na fotoaparátech Corina či Smena.
pohled dovnitř
Pohled do útrob přístroje. Červená šipka ukazuje závaží. Vpravo je motor převíjení. Povšimněte si válcové dráhy filmu, chybějící závěrky (je centrální v objektivu) a jehlanovité šachty mezi objektivem a filmem.

Canomatic - brašna

Canomatic - velká sada v kufru
Brašna s nápisem Canomatic, která na první pohled budí zdání, že pochází z dílny Canonu. Canomatic – velká sada se stativem v duralovém kufru.

Canomatic není nic zvláštního či nového pod Sluncem. Snad už někdy v roce 1990 jsem se při jedné z cest za čerstvě uvolněné hranice jsem narazil na přístroj s nápisem “Nippon”, který na první pohled vzdáleně připomínal Minolty 5000/7000/9000. Bylo to v nějakém neurčitém obchodě a popravdě byl k mání za sice stále neodpovídající, ale přeci jen velmi nízkou cenu. Existuje řada dalších sestřenic a bratranců Canomaticu, některé z nich vám představí následující obrázky. Je mezi nimi i Nippon velmi podobný tomu, který jsem viděl já. Krabice jedním dechem slibuje čisté fotografie i diapozitivy profesionální kvality a zároveň rozmazané či neostré obrázky známé z časů minulých. Všímavému pozorovateli neunikne, že přístroje Nippon i Pearl jsou totožné.


Canomatic v černém

Nippon

Pearl P-1

Trochu lituji, že jsem si neposlechl celé povídání a nepokusil se přístroj koupit za 100 – 200 korun, což je cena odpovídající brašně a té troše legrace, co by s tím člověk užil. Navíc bych mohl otestovat i optické vlastnosti. Leč musel jsem dohnat jiné auto. Proto vám tento přístroj i jeho příbuzné představuji na obrázcích, které mi laskavě poskytl Kurt Tauber z Kamera- und Fotomuseum Kurt Tauber (kam jste tímto srdečně zváni). Na jeho stránkách také naleznete původní pravý Canomatic, kompaktní fotoaparát firmy Canon, který naopak za pozornost stojí.

111 komentářů u „Mezinárodní strašidlo Canomatic“

  1. Canomatic – zoom

    Dovolím si upresniť – ovádačom zoomu sa ovláda CLONA. Keď sa zatlačí tlačidlo ovládača, zabzučí motor a vysunie sa tubus, ktorý naozaj imituje pohyb zoomu, ale namiesto hodnôt ohniskovej vzdialenosti sú na tubusehodnoty clony. Ale neskúmal som, či sa clona naozaj mení.
    Mám ho doma, kúpil ho jeden príbuzný za podobných okolností ako sa popisujú v článku. Sumu nepoznám. Po prvotnom nadšení zistil, že sa s tým aj tak nič nedá robiť a rozšíril ním moju “zbierku kuriozít”.

    Odpovědět
      • RE: RE: Canomatic – zoom

        Ta clona opravdu cloni, taky jsem to mel jednou v ruce, poslal mi to deda zname, at mu vysvetlim jak s tim zachazet, tak jsem mu vzkazal jak… lituju jen ze s takovou komorou neprisel nejakej stastlivec za mnou, nebot dalsi uz by pravdepodobne nabizel z nemocnicniho luzka…

        Odpovědět
  2. Neuveritlne

    Zasnem… Nemam slov… … Vacsi smejd som v zivote nevidel, to aj skatula od topanok moze lepsie fotit. :-)))))

    Co ti ludi vsetko vymyslia len aby zarobili… 😉

    Odpovědět
  3. ty fotaky jsou vsude….

    v Recku se prodaval pod napisem SONY,
    mileho prodejce jsem se zeptal od kdy sony vyrabi analogove fotaky, a pekne sel prodavat jinam…

    Odpovědět
    • RE: ty fotaky jsou vsude….

      Potvrdzujem to Grecko – mne ho Thessalonikach ponukal jeden miestny a to som mal na krku Canona G5 – aj ked to nebol fotak, ale “digitalna” kamera, tiez Sony rozmerov a dizajnom zapadajuca do 60-70 rokov 🙂
      Asi chlapik myslel, ze budem chciet doplnit moju zbierku digitalnych pristrojov.
      LCD panel sa skutocne perfektne po stlaceni tlacitka prepinal medzi modmi DVD/Analog :-))) ale podotykam, ze to bol cely pristroj este taky “zbrusu” novy, ze bol cely zataveny v takom tvrdom plastovom sacku…
      No… sranda, bohuzial, jeden starsi par z nasej vypravy si to neskor kupil 🙁

      Odpovědět
  4. Trabant

    Jo, něco podobnýho máme doma už asi 10 let … bylo to zdarma jako dárek k něčemu úplně jinému a po nafocení asi 15 fotek už to dál ani zdánlivě nepředstíralo žádnou činnost … blesk dokonce nefungoval vůbec … prostě klasická hračka z čínské produkce 🙂 Mám to někde na dně skříně, zasypané dalšíma divnýma věcma a čas od času (když předstírám úklid) se na to mrknu a zasměju se tomu :o)

    Odpovědět
  5. hracka?

    Vzpominam si, ze jsem pred rokem cetl snad v MF Dnes, ze ho dali do zkusebny a ten blesk ma na kontaktech docela vysoky napeti, takze na pulty hrackarstvi se to taky nehodi 🙁

    Odpovědět
  6. U Škody…:-)

    Onehdy jsem čekal na kolegu před výlohou u Škody, když tu se ke mně přitočil cca 25 – 30ti letý muž a nabízel mi nový digitál. Než jsem mu stačil sdělit, že na ulici si skutečně digitál kupovat nebudu a už vůbec ne od něj, vytáhl cosi, co (zabaleno v igelitu) vypadalo právě jako Canomatik. Tatáž příhoda se mi stala také před Nikonem naproti YMCE, jenom “dealer” byl jiný.

    Kamarádka to měla, dožadoval jsem se, ať mi ukáže fotky, no nějak se k tomu neměla :-). Zvláště zajímavá je vypouklá dráha filmu, ovšem nejlepší je CLONA – je totiž Č T V E R C O V Á (!!!). Na kamarádčině modelu (černý Canomatik + blesk) skutečně fungovala, otáčením “zoomu” se měnila velikost čvercového průřezu clony. Bylo to velmi roztomilé :-))), doporučuji k prohlídce jako příjemné odreagování ! 🙂

    Odpovědět
  7. Po bitve kazdy general….

    Po precteni clanku je samozrejme vsechno jasne.
    Ale zkusme zalovit v pameti: 1595 DM bylo ve skutecnosti kdysi cca 28 700 Kc.
    A ted otazka: kolik z Vas si koupilo pred cca 4 roky digitak za podobnou cenu? A jakou ma cenu dnes? A funguje mu vubec jeste cip po ctyrech letech? A koupili jste si ho v kamennem obchode u odbornika?
    No tak vidite, taky jste skocili na marketingove triky. Pochopitelne v trochu “vzdelanejsi” forme, ale byli jste taky napaleni…..
    Hezke svetlo vsem!

    Odpovědět
    • RE: Po bitve kazdy general….

      Kolik z Vas si koupilo pred cca 4 roky digitak za podobnou cenu? — DF mam uz skoro 5 rokov (od 3/1999)

      A jakou ma cenu dnes? — netusim, ale za nejaky cas to bude pekny muzealny kus a tak dufam, ze jeho cena porastie 🙂

      A funguje mu vubec jeste cip po tech letech? — Ano, funguje spolahlivo.

      A koupili jste si ho v kamennem obchode u odbornika? — Ano, dokonca priamo u firmy, ktora ma zastupenie pre SR. V tom case tam este predavali koncovym zakaznikom, dneska idu len cez predajcov.

      Co sa tyka tych marketingovych trikov a napalenia, dodnes to nelutujem, vedel som do coho idem a ake to ma obmedzenia. Dnes su sice taketo DF (v tejto cenovej triede) uplne ine, ale mozno prave preto necitim potrebu kupovat nieco nove, len aby som bol “in”, pokial som spokojny s vystupom. Ospravedlnujem sa ze nedam odkaz na vlasne vytvory, nemam zverejnene ziadne fotky na webe, ale pre posudenie co moze produkovat tento pamatnik digitalneho staroveku jeden odkaz:

      http://www.paladix.cz/svetlo/vysledky075.html

      Osobne si myslim, ze to ako vysledok vyzera, je z vacsej casti dane fotografom a nie fotopristrojom a pouzitym fot.materialom (ak splna aspon nejake minimalne technicke poziadavky co samozrejme u predstavovaneho “pristroja” Canomatic je dost problematicke).

      Odpovědět
      • RE: RE: Po bitve kazdy general….

        Uplne Vam rozumim. I ja delam na P-six, Moskvu 5 a a ted v posleni dobe na Flexaret a Prakticu Super TL a jsem taky jako Vy v pohode. Taky moje poznamka nebyla adresovana na Vas. Dokonce nekdo muze byt s Canomaticem docela spokojeny, proc ne.
        Ale co je na prispevcich zarazejici – kazdy je desne chytry. Mam pocit, ze v Ceske rebublice a i ostatni co rozumeji cesky jsou geniove, totalne neomylni jedinci, kteri by snad nejradsi vsem mene chytrym urizli hlavu.
        Prave ted jsem si vzpomel na Haska: Lukas se pta “Svejku, vy jste opravdu takovy blbec? Ano pane nadporuciku, blbci na svete museji byt, jinak by ti chytri nebyli vubec videt…”
        Doufam, ze jste mne pochopil.

        Odpovědět
          • RE: RE: RE: RE: Po bitve kazdy general….

            Nevadi, hlavne ze se Ti na svete libi…..

          • RE: RE: RE: RE: RE: Po bitve kazdy general….

            Jardo, mohl bys mi znovu zopakovat, cos nám chtěl sdělit? Třeba jinýma slovama, možná mi to dojde. A jseš si jist, že víš, co jsi chtěl vůbec sdělit?

          • RE: RE: RE: RE: RE: RE: Po bitve kazdy general….

            Omlouvam se provozovateli Paladixu. Ale Zdenek neuvedl svuj mail

            Zdenku Tobe ne. Ty jses prece ten chytrej. Ty bys mi treba jeste ukopl…….

    • po bitve kazdy general….

      Nevím jak jiní, já koupil svůj první foťák před cca 2,5 rokem, byl to Canon A40 a přišel mě na cca 13000,-Kč. Koupil jsme ho po zralé úvaze a poradě se známým, který se focení věnoval už delší dobu a měl přehled co je na trhu a jaké to má možnosti (tehdy jsem s focením začínal). Před pár týdny jsem si koupil aparát nový, už mi nestačily parametry A40ky. Ale starý Canonek funguje stále, musel bych ho prodat hodně pod cenou a tak si ho asi nechám.

      Od člověka někde na ulici bych nekoupil nic, na stánku možná oblečení do 300Kč. Ale elektroniku nikdy.

      Odpovědět
      • po bitve kazdy general….

        v záží 2000 jsem koupil digital SONY Mavica – na diskety – a byl už bazarovej (stal mě 5000Kč – po roce jsem ho prodal a koupil camedii C100 tuším. olympus přestal fungovat po 2 letech SONKA funguje dodnes

        Odpovědět
  8. Taky jsem to viděl…

    Jeden můj kamarád byl takhle napálen, “dealer” slevil asi z 1000 na 200. Když jsem mu přístroj (resp. parodii na přístroj) “ocenil”, byl docela zklamaný. Ale na druhou stranu se radoval, protože ten kufr, který je nejlepší z celé sady, by za 200 nekoupil 🙂

    Odpovědět
    • blbci jeste nevymreli

      Tahle plastikova skatule je dalsim dukazem toho,ze blbci zdaleka jeste nevymreli.Vsechny vas timto durazne upozornuji,aby jste krotili sve pokuseni pro nakup jakychkoliv produktu z prodejnich tleviznich kanalu ci programu.Televize je absolutne nejlepsim nastrojem pro ruzne podvodniky a zlodeje,kde sikovnou manipulaci a klaunovstvim dokazi rafinovani prodavaci vytvorit z absolutniho smejdu genialni produkt.Pred lety se takto nechala napalit moje zena.V TV prezentoval inteligentni podvodnik elektrickou picku na wafle.Vsechno vypadalo O.K.,ale i presto jsem se snazil svoji zenu od tohoto produktu odradit,bohuzel marne.Za tyden nam postak dorucil maly balicek.Cekali jsme ten zazracny Waffle pekac a prisla skatule o neco vetsi jak cigaretova krabicka.Dukladne jsem zasilku znovu precetl a skutecne se jednalo o balik z TV prodejniho kanalu.Jake bylo me prekvapeni,kdyz jsem z nitra krabice vytahl miniaturni picku,presne takovou jakou si zena objednala z televize,ale asi tak 4x mensi,nejak se to zarizeni scvrklo rikal jsem si.Trik byl samozrejme v tom,ze onen “inteligentni podvodnik” byl ve skutecnosti liliputan a tak se veskere >MADE IN RYZOVA ZEME

      Odpovědět
  9. To znám také

    Dost často se mi v prodejně objeví starší lidé, kteří se nechají nachytat a koupí přístroj většinou od nepřízpusobivých spoluobčanů. Dělal jsem jednou posudek pro pojišťovnu. Majeteli spadl jako na zem a rozbil se. Dokladoval nákupní cenu přes osm tisíc Kč.Pochopitelně od neexistující firmy. Je to smutné, ale ani policie nic neudělá, protože se jedná o částky menší než 5 000,-Kč v jednotlivých případech. Lidská důvěřivost a hlavně neznalost nezná mezí. Pěkný den a dobré světlo. Lhoták

    Odpovědět
  10. To je cinska klasika

    V cine tech fotaku delaji na tuny.

    V honkongu jsem videl ceny okolo 100 kč s bleskem!!!
    To uz je samo o sobe dost podezrely…

    Odpovědět
  11. hračka

    Znám blba, jinak vysokoškolsky vzdělaného, který jich koupil 5 za celkem 20 000,- Kč – prý dostal slevu. Jeden jsem od něj koupil za tři stovky dceři na hraní. Mimochodem prodejce před Makrem v Čestlicích byl prý cigoš jak poleno. Jenže hamižnost zatemnila inženýrův mozek ….

    Odpovědět
    • RE: hračka

      Ja ho potkal u Kauflandu. Jednou mi chtela dokonce prodat i kameru a dalekohled….
      Kamarad trouba ten fotak koupil zlevnenej z 8 tisic za 2 tisice. Kdyz ho vytah a zacal se vytahovat, malem me klepla. Jeho klepla, kdyz sem mu rekl, ze bych si to nevzal i kdyby to bylo zadarmo..

      Odpovědět
  12. Vyborny fotak

    Taktez jsem clenem “klubu” a vlastnim fotak stejnych parametru. Stalo se to nejaky ten rok po revoluci, v novinach byl krasny inzerat na “vyborny fotak NAIKEI”, tak jsem si jej objednal na dobirku za 500,-Kc + blesk za nejakych 200,-Kc. Po doruceni jsem velmi rychle vystrizlivel, fotil jsem pred tim i pote na Zenita 11, tak mi bylo docela rychle jasne, co jsem si to poridil za paradu. Blesk ani nefungoval ale kupodivu mi za nej vratili penize. Chtel jsem to dat deckam na hrani ale motorek previjeni neutahl film ani s novymi baterkami, tak jsem to hodil do skrine – na pamatku. Jednu pozitivni vec mi to ale dalo: zvraceci reflex na teleshopping a dalsi vyborne a vyhodne prodeje typu “Jana uz to zna”. To ze jsem se napalil mi ani tak nevadi, protoze mam pocit, ze se takto jiz napalila pulka naroda, urcite si kazdy vzpomene na skvele “bundy pilotu”, bylo jich videt plno… Inu lidska blbost je vecna, jen se z ni poucit (pripadne na ni vydelat).

    Odpovědět
  13. Viděl jsem ho v akci

    To že to nějaký blbec koupí a za půl hodiny toho lituje, tomu se dá věřit snadno. Ale že někdy uvidím “reportéra” na akci s tímhle kolem krku, to jsem teda nečekal. Tvářil se děsně nafoukaně. Měl větší dělo než já. A ten blesk… A evidentně měl radost, jak mu na něj závistivě čumím…

    Odpovědět
    • RE: Viděl jsem ho v akci

      Coooožžžžeeeeeee ????? Fakt ????
      Tak to je teda jízda …

      Mě tuhle hračku také jistý opálený fešák nabízel nedalo Fotolabu Škoda v Praze, tedy ve stejných místech jako kolegovy výše … kdoví jestli to nebyl ten samý satanáš se špatnou češtinou … natlačil se na mě s otázkou jestli nechci novou profesionální zrcadlovku za osm tisíc. Úplně novou … prý. Už jen z čisté zvědavosti a s myšlenkou, že bych to usmlouval níž, kdyby to stálo za to a on to evidentně nějakému chudákovy ukrad, jsem se na to chtěl podívat. Dotyčný romský možná i spoluobčan se na mě natlačil ještě víc a s podšívky své bundy vytáhl, tváříc se jak fantomas před zrcadlem, v článku popisovanou pomstu zabalenou v celkem uhlédné fotobrašně zelené barvy. Když tenhle sexy bakeliťák lovil z podšívky hnědé koženkové bundy, vzpomněl jsem si na vyprávění své babičky, která vyprávěla jak cikáni /tehdy ještě/ kradli slepice. Teď ale doba pokročila a bylo to opačně. Drahému mládenci jsem se celkem vysmál, ve smyslu ať to raději zkusí na někoho jiného. Zeptal se mě proč ? Což mě upřímě zarazilo a začal jsem uvažovat o jeho normalitě a pak když jsem dorazil domů, podíval jsem se pořádně do zrcadla, jestli skutečně vypadám jako důvěřivý idiot, nebo jako inženýr, který kupuje hned ve velkém. Na svém xichtu jsem ale nezpozoroval větší zvláštní změny a tak jsem spíš přisoudil jeho omyl nějaké jeho oční vadě. Upřímě řečeno mě tento zážitek šokoval, protože si dost dobře dovedu představit, že třeba moje již zmiňovaná babička, nebo někdo jí podobný, by dokázal tenhle krám za nemalou částku koupit. A pak se sním jako velký fotoreportér někde dost trapně vytahovat. Osobně fotím svým FM2 a rozhodně nevyměním. Takže z toho plyne ponaučení : nechte si starý foťák dokud ještě slouží, protože ve foťáku to fakt není. Zdravím a přeji dobré světlo a hlavně čistou hlavu a taky dostatek štěstí.

      Odpovědět
  14. znám to!

    Držel jsem přístroj v ruce u člověka, který potřeboval přeložit anglický návod a asi se chtěl také tak trochu pochlubit novým přístrojem. Je to velice šikovný tesař ale tohle doslova sežral i s navijákem. Někdo ho oslovil na parkovišti a nabízel mu to za 8 tisíc. Tesař to usmlouval na 4 tisíce, ty si šel vypůjčit a koupil to. Jak to pak máte říci, když vidíte, jak se ten člověk těší na obrázky a focení s parádním přístrojem a máte mu naznačit, že i padesátikoruny je za to škoda. Brrr.

    Odpovědět
    • stejně to nechápu

      Dokážu pochopit, že někdo nepozná, že se jedná o atrapu – ostatně si nejsem úplně jistý, jestli bych to poznal. Jenže právě proto si nedokážu představit, že bych koupil za čtyři tisíce foťák na parkovišti od někoho, koho jsem nikdy neviděl (a nejspíš už nikdy neuvidím). Člověk, který je toho schopen, buď předpokládá, že je přístroj kradený (a pak si to tak trochu zaslouží), nebo jsou pro něj čtyři tisíce zanedbatelnou částkou (a pak je to celkem jedno) nebo to nemá v hlavě v pořádku.

      Odpovědět
      • RE: stejně to nechápu

        Tak teď jsem se podíval na fotky ve větší velikosti a řekl bych, že bych poznal, že je to “šmé”. Ale kdyby si s tím dali víc práce, nemusel by to pohledem zvenku poznat ani odborník.

        Odpovědět
        • RE: RE: stejně to nechápu

          Tady jsou dva hlavní znaky – objektiv a závěrka. Dokud bud v objektivu malá čočka a chybět závěrka před filmem, tak budou někoho znalejšího těžko mást.

          Odpovědět
  15. Foti ta vec vubec ?

    Porad si vsichni delaj legraci, ale nikdo jeste nenapsal jestli ta vec foti. A pokud jo, jak z toho vypadaj fotky ? (samosebou za predpokladu ze to zvladne slozity proces osvetleni filmu smysluplnym obrazem a pretaceni filmu)

    Odpovědět
    • RE: Foti ta vec vubec ?

      Vysledky byly zalostne, nic ani trochu pouzitelneho. Vim ze jsem litoval vyhozenych penez za cernobily fomapan, tehdy snad stal 30,-Kc (vic jak 10 let zpet), fotky jsem ani nezkousel delat, vse bylo silne podexponovane.

      Odpovědět
    • RE: Foti ta vec vubec ?

      Spis ne. Moje statistika je z prvniho filmu 6/36fotek z druheho 0/36. Nic moc.
      Urcitou nevyhodou je, ze presne nevite co fotite ani ve kterem okamziku bude zaverka vlastne otevrena a uz vubec nelze odhadnout zda blesk spusti pred nabo po tomto okaziku. Jedina jistota je, ze nikdy nenastane oboji soucasne. Proto musite pripusobit foceny objekt a zvlaste jeho osvetleni (musi byt velmi intezivni) momentalnimu stavu nastaveni pristroje, ktery je dany pevne +-20% kde ta pohybliva cast je naprosto na pristroji “jaka se mu zrovna povede”.
      Nezapomenme ale, ze sice nemuzeme udela z filmu kulovou plochu ale co z objektu? Napriklad, kdyz focenou osobu presvedsite, ze ma zaujmout podobu pismena C a vyfotite ho z boku na ostrem slunci, no pak se da ocekavat, ze by se snimek mohl povest.

      Odpovědět
  16. Článek naní ani tak pro čtenáře, jako pro jejich okolí

    Já si osobně myslí, že čtenář Paladixu takovou věc nazbaští, pokud přístroj alespoň chvíli vidí zblízka – ten kup na inzerát je trochu něco jiného a 500 je přeci jen trochu jinde než tísíce (byť je to pořád příliš). Je to hlavně proto, aby jste si uvědomili, že kolem nás jsou jsou naši známí, kteří rozumí zase něčumu jinému, ale tady by se mohli nechat napálit. Takže si to nenechávejte jen pro sebe, ale šiřte osvětu.

    Mimochodem, ten človíček, co to nabízel mně, byl celkem tuctový a nijak nepodezřelý – kromě toho, že mi nabízel foťák na odpočívadle.

    Odpovědět
  17. pinhole? :-))

    za dvě stovky bych si to možná koupil právě kvůli tomu alu kufru – teda jestli za to trošku stál. neměl jsem totiž to štěstí, aby mi tento digitální šperk nabídl:-) Hm, nešlo by to po úravách použít jako pinhole? 🙂 Jako malej jsem měl papírovej foťák z ABC…

    Odpovědět
  18. Za 3 tisíce!!!

    Ano, právě tolik dal jeden člověk za tento šmejd. Známá ho přišla ukázat, co je to prý za kameru a zda se vyplatí koupit. Vykulila oči, když jsem jí řekl, že bych to nebral ani za 100,- dětem na hraní, známý prý za to nějakýmu otrapovi vysolil zmíněnou částku. Je to smutný, ale něčím se i pobudové musí živit a když jim hlupák dá peníze, aniž ví zač, proč ne. V mém okolí je to druhý případ, co vím. Luděk

    Odpovědět
  19. Upozornenie pre bratislavcanov

    Mal by som tu podobnu skusenost z BA.
    Na hlavnom namesti ma raz oslovil pocernajsi mladik, ze ci nechcem fotak Canon alebo MP3 prehravac za “tri litre”. Samozrejme ze som si pomyslel svoje, ale lakota mi nedala, tak ze hej. Potom sme isli do vchodu pod Manderlak a chlapik sa tvaril desne tajne, ze ci nieje na okli policia, ze on potrebuje rychlo peniaze atd. Nakoniec mi povedal aby som mu teda dal peniaze ze on mi fotak donesie. Lebo musi ist za sefom a to nemoze bez penazi. No nastastie zdravy rozum zvitazil na momentalnym osialom a tak som zdrhol. Ale videl som ho na Hlavnom namesti niekolko razy este potom neskor,
    tak len bacha.
    aj ked mozno by mi ten fotak aj doniesol, …. alebo zeby nie ?

    Odpovědět
    • RE: Upozornenie pre bratislavcanov

      Upřímně řečeno: záleželo by na tom tak moc (jestli vyhodíte tři tisíce z okna nebo za ně dostanete atrapu foťáku)? 🙂

      Odpovědět
  20. dalekohledy

    Viděl jsem úplně podobnou nabídku “super” dalekohledů u Kauflandu, ale to je vlastně jedno kde. Tři snědí mladíci prodávali dalekohledy vypadající jako skutečné. Dokonce jsem se podíval skrz a na první pohled k nerozeznání od “pravého”. Cena 800 Kč. Pikantní je, že při koukání potřebujete obě ruce, koukáte do dalekohledu a Vaše kapsy, tašky atd. jsou samoobsluhou, která je zcela volně k dispozici. V předtuše jsem všechny cennosti dobře ukryl pod zapnutou bundu, takže se “nákup” nekonal, ale co babky z venkova, které jedou do obchodu a navíc třeba chtějí udělat s dalekohledem radost svému příbuznému?

    Odpovědět
    • RE: dalekohledy

      Zrovna teď o víkendu mi nějakej týpek na Českomoravský nabízel dalekohled. To má člověk chuť dotyčnýmu ukopnout koule, s dovolenim. Vždycky si vzpomenu na příspěvky na Fotoprůvodci a můžu vylítnout z kůže. Viz teď čerstvě Petr Kříž.

      Odpovědět
  21. vojensky dalekohlad s nocnym videnim

    vidim, ze v SK a CZ mame velkemnozstvo “odbornych” predajcov optickej techniky 🙂

    Mam podobnu skusenost s romskymi “predajcami”, ktori mi ponukali pred novym Tescom v Bratislave spickovy vojensky dalekohlad s nocnym videnim.

    Tak ma to po nakupe potravin prekvapilo, ze som takmer na par sekund zavahal, ci by sa mi taky “super” dalekohlad za “tak nizku” cenu nezisiel 🙂

    Chlapik s romskym prizvukom mi vychvaloval parametre toho dalekohladu tak presvedcivo, az mi nakoniec doslo, ze ak by to mal ten dalekohlad vsetko dokazat co sluboval, tak by musel mat dvojnasobnu velkost a 100 nasobnu cenu 🙂

    Ak chlapika s dalekohladmi na nocne videnie niekto uvidite, tak ho pozdravte … len dufam, ze ho nepouziva ked kradne v noci zemiaky, aby videl, ci ide straznik alebo policajna hliadka 🙂

    Odpovědět
  22. Canomatic vs Cannon

    Ja som videl v clanku popisovany Cannomatic s napisom Cannon! Dokonca aj font bol rovnaky. Ja sa iba divim preco Cannon nezazaluje vyrobcu (pokial sa da vobec nejako identifikovat). Kukol som si dokladne cely fotak – a naozaj je to smejd 1. stupna, obejtkiv, clona, draha filmu. Proste des. 🙂 A najlepsie na tom je, ze na neho nalela osoba ktora pracuje v oblasti fotografie. Viac radsej pisat nebudem, lebo este si to zisti a budem mat zle. 🙂 Ale keby mi to niekto ponukol za 200 aj s kufrom, tak by som to uz iba kvoli tomu kufru zobral, fotak by som vyhodil, alebo nejako upravil, popripade nechal polozeny na stole v nejakom fast food a sledoval ako ho niekto ukradne. Alebo by som ho hodil ibe pre srandu pod tramvaj, alebo by som s nim provokoval a liezol na nervy ako paparazzi – ked mi ho niekto vytrhne a rozbije, tak sa iba zasmejem… 🙂

    Odpovědět
  23. predal ho za 5000

    asi pred pol rokom mi kolega z prace ponukol digitalny fotak vraj perfektny otec ho doniesol z nemecka za 150 euro.dost ma prekvapilo co mi to ukazuje a jeho zase cena ktoru som mu za to ponukol maximalne 500sk a to za tu brasnu . neskor sam sa dozvedel ze ho predal za 5000sk. neuveritelne

    Odpovědět
  24. Už jsem ho mohl mít

    Tak mě minulý týden v podchodu Lucerny taky zastavili. Neodolal jsem a musel jsem si “zboží” prohlédnout. Problém nastal, když jsem chtěl odejít s tím, že na takovou věc nemám peníze. Cena, která byla původně deset tisíc, rychle padala až na tři tisíce a já si začal pohrávat s myšlenkou, že usmlouvám-li to na pět stovek, odnesu si to jako sběratelskou kuriozitu. Bohužel na dvou tisících se situace poněkud zvrtla, a tak jsem se nakonec obohatil jen o několik mě dosud neznámých nadávek 🙂

    Odpovědět
    • RE: Už jsem ho mohl mít

      No pánové jestli má někdo zájem mám kamaráda kterej si ho koupil za celé dva tisíce…..

      Odpovědět
      • RE: RE: Už jsem ho mohl mít

        V Chrudimi u Hypernovy jsem ho pořídil ještě s holícím strojkem za 2 700,- Kč. Já osel.

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: Už jsem ho mohl mít

          ja som si kupil len ten holiaci strojcek…a je uplne super!!! us ho pouzivam asi rok a nema chybu…uplna zahada :)))

          Odpovědět
          • RE: RE: RE: RE: Už jsem ho mohl mít

            Na ten “fotak” bych nenaletel, ale akumulatorovy holici strojek jsem si kdysi za öS 50 koupil.
            Je tedy fakt perfektni – pouze vubec neholi.

          • už jsem ho mohl mít

            holici strojky fungujou! jeden jsem si koupil na ulici v turecku a tri roky bezvadne fungoval, nez jsem ho ztratil 🙂

      • RE: RE: Už jsem ho mohl mít

        Sveho kamarada muzes potesit.
        Predevcirem jsem ten fotak videl, jeden trutnovsky bohac (byvaly StBak)jich v provedeni “Canomatic Kit 7000 SEL” koupil 5 ks za “neuveritelnych” (= vyhodnych)20 litru. Tomuhle kretenovi to ale preji. Za takovy kram dat 4 tisice …..

        Odpovědět
  25. mam dva

    Mam doma dva, nebudu psat jak jsem k nim prisel. Pripadal bych si jak idiot. Sberatelum kuriozit ho rad prenecham, abych tu ostudu nemel na ocich. Nabidnete -:))

    Odpovědět
    • RE: mam dva

      To neni spatny napad, kdyby se toho ujal nejaky sberatel kuriozit a zverejnil by pak fotky vsech moznych typu na webu, rad mu poslu ten svuj.

      Odpovědět
      • RE: RE: mam dva

        Jeste bych rad podotkl, ze moje dva exemplare maji IR dalkove ovladani! A rozptylka blesku je teleskopická s vyznačením metrů. Ta clona je skutečně čtvercová z řádně masivního materiálu, zřejmě pro působivější zobrazení prostoru mimo hloubku ostrosti. Vše je kvalitně doplněno závažími pro zvýšení celkové solidnosti konstrukce, komfortu a stability úchopu. Hezký večer a dobré světlo.

        Odpovědět
        • také dva

          Moje babička s dědou také mají doma dva “digitální fotoaparáty” Canomatic, jak jim sdělil prodávající Španěl, který se jich chtěl údajně zbavit proto, že odjížděl domů a byl zde na nějaké výstavě a nechtěl za ně znova platit clo:))) Dostali k tomu ještě web kameru a to vše za neuvěřitelných 12 000,- !!!!!!!!!!

          Odpovědět
          • RE: také dva

            Ty my prodaval tez Spanel, velmi presvedcivej. Fabie s SPZ ZLL plus doprovodnej program (Madonna mia… tsesky crystal bych rada koupila manzelce) tak me napada ze jsem za dvojku poridil jeste levne.-:))

  26. blesk

    Nas synek dostal coby (pro nej) UZASNY darek. Zaverka nesynchronizuje s bleskem, vyvolany film byl velkym zklamanim…….vsude cerno, zablesk proste prichazi v jiny okamzik nez se otevre clona. Ale brasna je fakt pekna, synek (6) vypada fakt profi 🙂

    Odpovědět
  27. To je bomba, prodám Pionyr za 50 000

    Jako dítě jsem dostal od dědečka foťák Pionýr. Složení zhruba:2 kusy bakelitu,sklíčko a hledáček.Střední formát-volitelně 6×6 nebo 6×4,5. Dvě clony, jeden čas + B, fix fokus, stativový závit. Do teďka jsem netušil, jakou mám na půdě strojovnu…

    Odpovědět
  28. Digitální Canomatic

    Potkal jsem digitální Canomatic. Neměl jsem moc času si jej prohlédnout dokonale. Malá stříbrná krabička, která nemá displej, hledáček průhledový, špičkový objektiv s průměrem čočky asi 1,5mm možná ani to ne a super hliníkový kufříček.
    Inu i u fy Canomatic vývoj kráčí mílovými kroky a digitalizace se jí nevyhnutelně dotkla.
    J. Novotný

    Odpovědět
  29. Prodávající Španělé

    Před týdnem se mi stalo zřejmě něco podobného. Zajeli za mnou až na parkoviště v nové modré Fabii z pražskou značkou dva, tmavší a tvrdili že jsou Španělé. Mluvil jenom jeden a docela slušně. Dával mi vizitku na které měl CANON, Barcelona atd. Abych se prý neurazil, jedou z výstavy a chtějí mi dát něco zadarmo, protože nechtějí platit znovu clo. řekl jsem že mi ještě žádný blbec nedal nikdy nic zadarmo, přesto vysoupil a vytáhl igelitku. Když ji otevřel, tak jsem viděl 3 známé brašny. Okamžitě jsem řekl, že to znám a on se ihned zabalil, sebral mi z ruky i jeho vizitku a odjeli.
    Tak ani nevím, za kolik by začal smlouvat. O Canonmatiku jsem věděl, protože jeden známý si jich koupil prý 10, velmi výhodně za 700,- Kč. Co jsem měl chudákovi známému říci, neměl jsem tehdy sílu mu po zběžné prohlídce sdělit o co jde a tak jsem rychle rozhovor na toto téma ukončil.
    Viděl jsem je za výlohou i v jenom fotobazaru v okresním městě.
    Musím říci, že mě tentokrát diskuze na netu a nějaké znalosti ochránily před podvodem. Ale obětí podvodů jsem se stal již několikrát a třeba i nemístnou aktivitou zaměstanaců a pod. Ale to je jiná kapitola.
    Takže podezřelé znaky : nabízí na začátku něco zadarmo, velké slevy ihned na začátku, hloupá historka, špatné místo až téměř podomní prodej, prodejce neumí česky ( kdyby uměl je to horší situace pro oběť). Asi najdete další. To je obecné i kdyby nabízeli “nejlepší slivovici” a cokoliv jiného.

    Odpovědět
  30. zoom

    Vsichni jste na omylu – ta ctvercova clona co se ovlada tlacitkem zoom, je skutecne zoom ! A funguje stejne jako objektiv s promennou ohniskovou vzdalenosti – proste “urizne” obraz podle toho jak je nastavena. Takze na max zoom se vyfoti maly obdelnicek uprostred, zbytek bude cerny – ta fotka se pak pochopitelne musi zvetsit 🙂

    Odpovědět
  31. naletěl jsem

    ke mě tak jednou přistoupil jeden mladík tmavší pleti a nabídl mi taky digi kameru. a ja byl takový vůl že jsem ji koupil. Sice teda za 2000 takže to nebylo tak strašný, ale i 2000 jsou dobrý peníze ne.

    Už mají dokonalou techniku, že se tě ptají, tak 14x během 2 minutového rozhovoru, zda nejsem policajt nebo jak oni říkají fizl.

    myslel jsem si že je kradená a ten mladík potřebuje na fet. ach jo. aspoň jsem poučený a už si nikdy nic takového nekoupím.

    s úctou a nesmějte se mi

    Odpovědět
    • RE: naletěl jsem

      Nevim proc bychom se ti meli smat – ale preju ti to, kdyz ti prijde normalni kupovat od tech ciganskych smejdu kradeny veci!

      Odpovědět
  32. Infra dalekohlad….

    Vcera poobede mi pred Tescom v Bratislave (Lamac)pocerny fesak ponukol uplne cool tovar (vraj), tvaril sa ako by ho sledovalo minimalne 1/2 oddelenia FBI a MI5. Vraj PAANKO mam perfektny vojensky INFRA dalekohlad povodne stal 7500,- dam vam ho za 3.500. Nakolko mam rad podobne individua – je s nimi nesmierna sranda, tak som sa na neho ziadostivo pozrel a povedal – ze naco mi to bude …??? A on ze je to perfektna vec ked bude zase ZATMENIE SLNKA a na DOSTIHY.. :-)))). Myslel som si, ze po tomto bajcnom vtipe sa zlozim a umriem smiechom, ale snazil som sa zachovat vaznost… A on vraj ze vyzeram seriozne mi k tomu pribali SVAJCIARSKE hodinky. Po mojej odpovedi, ze svajciarske hodinky mam na ruke a nepotrebujem to mi podla mojej predpovede zlavil na 3000,-. Vraj mam pekne auto (Skoda OCTAVIA pozn.aut.) – ja mu na to , ze je firemne naco, ako som predpokladal sa zasekol a zlavil – na 2000.-. Vlozil som tasku z nakupom na sedadlo spolujazdca a pomaly som obchadzal auto – aby som dal cas na rozmyslenie – chlapik nevahal a vravi ze ma 3 deti a potrebuje peniaze – ze za 1500,- to mozem brat. Na moju repliku, ze ja mam dve deti povedal svoje posledne slovo 1000,-. Teraz prisiel okamih na prehliadnutie si tovaru…ako som predpokladal bola to velmi pekna GUMOVA hracka z plexisklovimy INFRA sosovkami, ktore sa ligotali ako povlak na slnecnych okuliaroch do cervena a budili zdanie “INFRA”, alebo ANTIREFLEXNEJ vrstvy. Po pohlade cez dalekohlad na auto vzdialene 20m som ho videl vzdialene asi 21m, takze vskutku to bol dalekohlad ako ma byt. Na moju otazku ako funguje INFRA mi bolo povedane, ze to ide len v noci…hmmm…coool… vravim. Podavam mu dalekohlad do ruky a vravim, ze synovi by sa mozno zisiel, ale ze radsej nie a nasadam do auta. Chlapik ide na 900,- vraj to nie je ani tisic a ja mu na to , ze dalekohlad nepotrebujem. Vkladam kluc do startera auta a bavim sa z nim cez pootvorene dvere.. a on “chudak” ze ma tri deti a ze potrebuje surne peniaze zlavuje na 500.-. Po mojom vahavom odvrateni tvare vravi: “PAANKO DAJTE KOLKO MAAATE”. Ja otocim starterom a vravim – ze mi to netreba – naco sa on chytil mojho syna, ze vsak som ho chcel kupit. Po zaradeni spiatocky mi cez pootvorene dvere strka dnu brasnu z dalekohladom a vravi nech mu dam “STOVKU”!!! a nech si ho beriem…. Ja mu na to , ze STOVKA je dnes uz skoro nic nech mi ho necha ZADARMO…
    Nakoniec pochopil, ze kseft nebude… otocil sa a odcuval za dalsim potencionalnym zakaznikom…

    PS: Ak ho stretnete, spytajte sa ho ako to s tym pozorovanim ked bude zatmenie slnka myslel…doteraz sa touto otazkou vazne zaoberam…

    Odpovědět
  33. Ad Petr

    Zaujal mne ten název, co je výše: CANON (!!!!) DL2000. To je tam opravdu napsáno Canon? Vždyť to je na kriminál.

    Odpovědět
  34. Mezinárodní strašidlo Canomatic

    nekdy se mi zdá ze paladix a jeho clánky objevili ameriku, prístroj je na trhu min. 10 let

    Odpovědět
    • RE: Mezinárodní strašidlo Canomatic

      Jistě, a ještě se tím chlubíme… A rádi! Ono ale stále trvá ono “americké” prodávání na parkovištích hypermarketů. Před deseti lety taky nebylo kde takový článek vydat, žádný PALADIX nebyl.

      Odpovědět
    • RE: Mezinárodní strašidlo Canomatic

      Ten článek nevznikl proto, že jsme objevili ameriku – já jsem ho viděl taky už v roce 1994, ale v normálním krámě. Zrovna tak jsem nepotřeboval ventilovat, že jsem podobný foťák dostal jako pozornost při podepsání nějaké smlouvy. Jde o to, že se po cédéčkách, nožích a všelijakých jiných suprovostech začaly na parkovištích prodávat tyto vehikly. A tady bylo potřeba říci lidem: “Pozor, šmejd!”.
      Jak vidno, obětí je mnohem víc, než bych čekal.

      Odpovědět
  35. je cas na Canomatic Digital :-))

    Jako provozovatel obchodu foto-kino jsem se s touto “legendou” setkal nekolikrat. Zakaznik se vzdy prisel zeptat co vlastne na tom parkovisti pred Tescem, Baumaxem atd. vlastne koupil. Vrcholem, jak mi sdelil jeden zakaznik byla prezentace poulicniho prodejce vizitkou Canon coz uz byla dost nehoraznost.
    V mem pripade byl cislo jedna pan ktery koupil dva pristroje po 4.000 Kc. Chtel udelat vnukum radost. Nakonec, kdyz vyslech moji informaci o legende Canomatic jeden pristroj pohodil na pult a odesel. Od toho okamziku jsem byl i ja vlastnikem Canomatica a nalezite si ho vazim. Vzdy kdyz je doma nejaka vesela prilezitost dojde na predvadecku onoho pristroje a hned je sranda. Hlavne zoom, ten uchvati. Motor zoomu trha Canomaticem jako aktivace priklepove vrtacky. Dle informaci od zastupce Canon CR ktera kauzu resila s Policii byl nejvetsim obchodnim partnerem nejaky pan, ktery nakoupil Canomatici v hodnote 24.000,- Preji i vam mnoho veselich zazitku z legendou CANOMATIC :-))

    Odpovědět
  36. Vyvztekejte se přímo výrobci !

    New Taiwan Photographic Corp
    Shui Tian Village, Shi Yan Zhen,
    Baoan Dist
    Shenzhen
    Guangdong
    China 518108
    Tel: (86 755) 27626145 / (86 755) 27626146
    Fax: (86 755) 27626317
    Email Address(es):
    judy@ouyama.com.tw
    Other Homepage Address: http://www.ouyama.com

    Key Contact
    Mr Weng, Jui-Cheng
    President

    – takhle firmička dotyčnou techniku vyrábí … ale věřím, že vlastně za nic nemůže … 🙂

    Odpovědět
  37. MAM HO .-)))

    Tak ten fotak mam prave v ruce, vcera ho koupil muj kolega na benzince nekde v okoli Brna a ted se podrzte, ten zdarily prodejce z nej vytahl za fotak 3000 litry a jeste mobilni telefon. A to je muj kolega desnej skudlil .-))))

    Odpovědět
  38. 2000.- z okna, aneb nakup Canon DL2000

    Ja potkal vcera nejaky fetaky na Florenci, v Praze.Prisli za mnou na zastavku s tim,ze jestli nechci fotak.Rikal jsem si,ze za penize ktere bych do nej dal uz mam plan,no na druhou stranu,proc bych se na to nepodival?Jsou to fetaci,kteri ho v nejakem kramu,nebo nejakemu chudakovi okradly a ted to rychle potrebuji prodat,aby je nechytili policiste a aby meli rychle na davku.Jelikoz s takovymi lidmi pracuji,rekl jsem si,ze ja tu cenu dam tak nizko,aby se bud rozmysleli,nebo prodali.Ukazaly mi pekny fotak a kdyz jsem videl napis Canon,zatajil se mi dech.Rekl jsem jim ale stejne,ze mam jen 1000,pokouseli se na 1100.-,coz mi prislo divne,ale rikal jsem si,ze chtej timto asi vyhrat.Tak jsem jim rikal,tak nic panove,poplacal jsem jednoho po rameni a vydal se zpet na zastavku.Jeden z nich na me zavolal,ze tedy za 1000 ano,a pak jeste,zda-li nechci kameru.Nemel uz jsem ale cas,ani penize a odjel jsem.V praci mi vsichni vychvalovali dobry nakup.Dnes jsem se podival na internet a prekvapil me angl.clanek,kde bylo psano o prodeji v prepoctu za 450.-kč,a pak jsem se dostal až sem.Nejsem zrovna mile prekvapen.Videt je znova,tak na ne zavolam policiinal.

    Odpovědět
  39. ha ha ha ha

    Pánové a dámy,

    tak jsem si pročetl tuhle diskusi a jsem maximálně pobavený, takovou švandu, kam se hrabe cimrman a itchy-scratchy!!!
    Mám pár připomínek:
    1.) canomatik je maximální šmejd, který bych nechtěl ani zadarmo. Opravdu, štítím se toho ještě někdy fyzicky dotknout. Něco tak neskutečně hnusného jsem nedržel v ruce, a to jsem kdysi brigádně roznášel letáčky ksčm :O) motově ovládaná clona, čočka 1mm a světelnost tuším 1:10??? To si dělá někdo šíílenou prdel, váleli jsme se smíchy ještě týden. Nápad hodit to pod vlak je geniální, já preferuju polít to benzínem a zapálit, dobře to čoudí.
    2.) nechci opakovat sto historek přede mnou, canomatik hrdě přivezl na vojnu jeden můj spolubojovník, jehož otec ho výhodně koupil za 7000 kč (!!!!!!). Největší sranda byla, že než ho přivezl, tak nám ho barvitě popisoval, a my se jen dohadovali, jestli tak výhodně koupil EOS-1, nebo nebo nějaký namakaný hasselblad! pravda, brašna je vcelku gut, ale malá a ten nápis by mě stejně znervózňoval.
    3.) pravdu měl ten pán, co někde nahoře psal, že ten, kdo si koupí tak drahou věc na ulici, buď počítá s tím, že je kradená a v tom případě mu to patří, nebo je bohatý a je mu to jedno, nebo je totální blbec. Já sám jsem koupil po ms v hokeji na ulici canon eos50 s brašnou, filtry a bleskem za 3000kč a bojím se božích mlýnů. Ale do tohohle můžete, jen pokud v tom umíte chodit a (vidláci prominou) ne každý, kdo si o sobě myslí, jaký je obchodník, na to má (instinkt)..
    4.) kdosi psal, že by si canomatik při lepším dílenském zpracování spletl i odborník. Tak to je pitomost největšího kalibru. Sice je pravda, že jsem do foťáků fanatik, ale i pokročilý amatér se na tenhle maxišmejd jistě nenechá nachytat. Jiná věc je kupovat to někde potmě na odpočívadle, ale viz bod 3.) A tento “odborník na fotografii” je na 10000procent z rodu těch, kdo na TO nemají.
    5.) už jsem zapomněl, co jsem ještě chtěl napsat, tak jen že mě nenapadlo, když se dívám do dalekohledu, moje kapsa emuluje samoobsluhu. Stejně tak, když se dívám do foťáku, to je fígl jak prase. Už chápu, proč romové neprodávají brýle (vážně). Jo a ouyama.com – UŽIJTE SI TO,LIDI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    VÁŠ pAVEL :O)))

    Odpovědět
  40. naposledy Canomatic vs. Canon, Nicon….

    Taky jsem se jednou vydala z maleho mesta do velke Prahy, koupit si u Skody fotacek.. Tenkrat jsem touzila po Nikonu FM10, ale na druhou stranu bych klidne brala i neco lepsiho za stejnou cenu. Kdyz jsem prochazela bazary, tak si me odchytil chlapek – slusne vyhlizejici, ktery mi nabizel Nikona. Nebudu rikat, ze jsem na chvili nezauvazovala nad koupi, protoze jsem byla mlada a nezkusena, ale nakonec jsem odmitla. Kdyz typek videl, ze do te koupe asi nepujdu, zacal tlacit na pilu. nakonec se mi i vysmal, ze si ja, takovy \\\”odbornik\\\” pres fotoaparaty, urcite vyberu ten bakelitak FM10, ktery budu moci tak akorat okamzite vyhodit.

    V Brne na Mendlaku mi zase pro zmenu jeden neslusne vyhlizejici rom nabizel dalekohled.

    Mimochodem, v Brne jsou techto fotaku plne bazary. Cena se pohybuje okolo tisice korun.. Tak nevim.. Mam si ho koupit??? ;o)))

    Odpovědět
  41. Taky jsem koupil…

    … ale za zcela přiměřenou cenu 200 Kč v bazaru (hnusném frcu, nic specializovaného). Vzhledem k tomu, že jsem se nejdřív poptával na zcela konkrétní ruský přístroj, bazarník asi pochopil, že by neuspěl a rovnou nasadil 100Kč za brašnu a 100 za fungl nový, v igelitu obalený foťák. Mladej (3,5 roku) si bude mít s čím hrát, dokonce uvažuju že mu tu brašnu nedám, protože ji stejně dezintegruje (to on umí dobře s čímkoli). Přístroj bliká a bzučí zajímavě, film jsem se tam ani nepokoušel založit. Myslím, že na suchý nácvik držení přístroje to bude tak akorát a hodnotnější přístroje (třeba Směna) zůstanou ušetřeny na vážnější práci 🙂

    Odpovědět
  42. Asi jsem divnej

    Asi jsem divnej, ale abych něco koupil byť jen třeba za 1000 kč někde na ulici to by mě ve snu nenapadlo. Jsem prostě divnej …

    Odpovědět
  43. BLBCI

    Ja nechápem načo tu rozoberáte takú somarinu,ved ten čo na ulici kúpi takú haraburdu od čierneho cigoša je jednoducho blbec.Odkedy sa foták kupuje na ulici ? nechápem čo sa nad tým tak rozplývate.Každý normálny človek sa tomu vyhne.

    Odpovědět
  44. Taky mi nabízeli – dalekohled

    V Praze na Karlově náměstí mi jeden “spoluobčan” nabízel dalekohled. Ani jsem se na něj nepodíval, rovnou jsem řekl, “nemám zájem”. Ani jsem netušil, že můžou prodávat takovéle šmejdy, prostě jsem myslel, že je to kradené. A myslím, že koupit věc, o které se domnívám, že je kradená je stejné, jako jí ukradnout!
    Dobře tak, lidem co to koupili, kteří si mysleli, že kupují kvalitní věc, která je levná proto, že jí “spoluobčan” ukradl.

    Odpovědět
    • RE: Taky mi nabízeli – dalekohled

      O prazdninach jsem navstivil znameho, ktery se mi hned pochlubil, jak vyhodne nakoupil – “profesionalni” zrcadlovku s bleskem, “delostrelecky” dalekohled a dvoje (panske a damske) el. hodinky. Od cikanky(!!!), ktera u neho necekane zazvonila, vsechno za 3 litry.
      Hned jsem vedel, o co se jedna a take jsem se nemylil. Dotycny nemohl pochopit a ani mi neuveril, ze koupil draho bezcenny smejd, a ze jeho v r.1973 zakoupeny Zorkij (v SSSR okopirovana Leika z doby krale Klacka) je oproti tomu docela slusny a funkcni fotak. Mel v tom kramu film, jsem zvedav, co rekne na fotky.
      Dalekohled byl neco podobneho, hodinky reklamni, ktere se mnohde dostanou zadarmo.
      Ale …. proc mu brat iluzi ?

      Odpovědět
  45. koukal jsem jak tele na novy vrata…

    dneska k nam do obchodu v Praze prisel cernousek esli bych mu nemohl vyzkouset fotak. To co vytahl z docela pekne brasny me absolutne dostalo a nikdy sem to nevidel, pac sem mladsi generace, ale uz na prvni pohled mi to neprislo jako super moderni masina. Kdyz mi pak ten cernousek rekl, ze za to dal 5.000,- a ten prodejce mu jeste rek, ze normalni cena je 30.000,-, tak sem myslel ze me omejou. U nas v obchode mame za necelych 5.000,- Canon 3000N, coz se neda vubec srovnavat. Kdyz sem mu pak rekl, ze to urcite nema cenu vic jak 200,- a na ebayi ho prodavaji dokonce za 1 EUR, tak mi ho nechal na krame a odesel, tak ho mam taky ale ted uz vystaveny treba bude mit za par let velikou cenu ;o)))

    PS: foti mnohem hur nez jednorazove fotoaparaty ;o)))

    Odpovědět
  46. Taky

    Po hodině na netu jsem si našel,že jsem idiot…skvělý
    příště méně pít a nekupovat na ulici…
    můj exemplář s původní cenou 40 000 prodávaný s manuálem k jakémusi 6mpx digitálu slevil černý muž na 2700 do teď tomu nevěřím… nápis Cannon
    a takovejhle …. Kanón

    Odpovědět
  47. Canomatic

    Ten kdo vlastní skutočný fotoaparát Canon, a fotí viac rokov, nemože takúto haraburdu ani náhodou kúpiť.Iba ak v ťažkej opilosti a za tmy…

    Odpovědět
  48. Nakup na interentu

    A ja vul si na nej prihodil na aukru jeste driv nez jsem si precetl co je vlastne Canomatic zac….hlavne ze titulek Novinarsky fotoaparat.
    Jedine, co me trochu omlouva je, ze jsem prihodil jen 500, videl jsem ho jen na obrazku (a i tam se me zdal divny) a mozna se me podari se z toho vyvlect…

    pokud budete mit nekdo zajem o tuto lakavou kuriozitu mile rad v ji prenecham i s tim uzasnym kufrem.

    Odpovědět
  49. 9000.-

    Tata fotil leta Praktikou a koupil tri. Jeden jsem dostal. Ten blesk mi prijde dobrej. Da se naklapet na strop, menit ohnisko (to bude ale asi na nic). Napeti na svorkach do 250V. Rychle se nabiji. Akorat me po nabiti znervoznije srseni vysokeho napeti. Taky je skoda, ze se hlava neda natacet do stran, protoze by se ukroutil asi kabel. Uz jsem byl v pokuseni nasadit to na EVF od Fuji. Ale bojim, bojim.
    Rekl bych, ze kdo za to nedal vic nez petikilo, tak neprodelal. Brasnu a blesk muze pouzit treba na Zenita.

    Odpovědět
  50. ja bych to neodsuzoval….

    urcite ne…. kdo se vyzna v mezinarodnim obchodu s Cinou, tak chape ze tydle veci stojej par penez. klasicky kompakty nabizi ouyama od 1.29 USD. u nas by Vam za tydle prachy v masine nevstrikli ani plastovou krabicku. To jejich vypada jako fotak, pri extra super perfektnim svetle s tim dokonce udelate i fotky. vetsina zakazniku to bere OEM bez jakychkoliv potisku, takze napisy Cannomatic a podobne neni vymysl ouyamy ale tech meziclanku dal…taky to vetsina bere do reklamnich firem kde se to za par penez (i u nas) nabizi dal jako podkladovy material pro reklamni potisk. propisku vyhodi kazdy, ale fotak prece uz ne. i kdyz skonci ve skrini nebo ho radeji venujete jinemu, porad plni reklamni ucel a o to jde.
    to ze to “italove” a “spanele” ale rekneme to otevrene – cigani, zneuzivaji je jejich vec, a ja osobne jsem prekvapen jejich vynelezavosti (zrejme nejsou tak blbi).
    A rikejte si co chcete – pravda je jak uz nekdo nahore napsal: za ty prachy s omackou o tom jak to je ze 7000 slevneny na 3000 to od cernyho koupi opravdu jen ten, kterej v tom vidi super kup pac je mu jasny ze ten negr to jednoduse slohnul – a pak mu to opravdu patri…a zvlast chytrakum, co jich hned vemou 5 kusanu.
    osobne kdyz me na parkovisti oslovi takovejdle chytracek tak se pokud mozno co nejdelsi dobu chovam jako zajemce pac me to bavi, tahat z nej rozumy a taky proto ze si pripadam jako ochrance tech chudaku co tim opravdu jen chteli nekomu udelat radost (chudaci babicky co to kupuji vnukum a nemaji sajn jestli onech 3000 je nebo neni super cena), protoze cim vice ho budu zdrzovat, tim mene toho proda ostatnim…

    HOWGH!

    Odpovědět
  51. Aukro

    Jo, jo na Aukru toho ted je docela dost. Bohužel administrátoři s tím moc nedělají. A to někteří uvádí v titulku, že jde o Canon.

    Nejvíce mne pobavil tento inzerát:
    http://www.aukro.cz/item448248210_canon_stojan_na_blesk_blesky.html

    v popisku:
    Fotoaparát Canon
    nápis na fotoaparátu: Canon, EOS300D 6,5 mp
    objektiv: powerzoom, zoom 32-56 mm camera

    + stojánek na který se upevní fotoaparát i blesk, vede z něho ližinový kabel na blesk
    +2bleskyVEF II., UNOMAT 20 B auto

    funkčnost nezjištěna ale vyvolané fotky byly dobré

    Odpovědět
    • dc 500 t

      To je dobré! keby to stálo do 100,- Sk by som to aj kúpil – zo zvedavosti. 🙂

      “Senzor: 5.0Mega pixel CMOS
      Max. Rozlišení: 12.0Megapixel (interpolační)”

      Odpovědět
    • dc 500 t

      To se teda nejspíše mýlíš. To bude reálná čínská kamera (Protax). 5 Mpx (s interpolací více) pouze s digitálním zoomem, s širokoúhlou předsádkou (lze ba e-bayi koupit tak za 500 Kč včetně dopravy) – cena 4000 Kč. Proč ne? Kolik by měla stát? :-)) To nemá s Canomaticem nic společného!

      Když jsem se podíval na platební podmínky … ručí vlastně Aukro za prodej přes něj nebo ne? Kupuju na e-bayi a tam je to bezpečné a např. Paypal ručí za platbu i zboží (vlastní zkušenost!)

      Odpovědět
      • dc 500 t

        Ja som registrovaný na slovenskom aukre, ale mám pocit, že v porovnaní s eBay/PayPal je tu ochrana menšia – aukro funguje iba ako sprostredkovateľ, a samotné uzavretie kúpno-predajnej zmluvy a uskutočnenie transakcie je iba na predajcovi/kupujúcom.

        Vidno to už na tom, ako prebieha koniec aukcie – je na predávajúcom/kupujúcom ako sa skontaktujú, a aukro toto vôbec nesleduje – iba poskytne vzájomné kontaktné údaje (adresa/mail/telefón). V prípade eBay ide komunikácia cez ich interný systém, navyše v prípade platby cez PayPal je aj toto priamo prepojené a registrované. Tým pádom má eBay v prípade sporu dôkaz o tom ako spolu obe strany komunikovali, kedy (a či naozaj) kupujúci zaplatil, a pod. V prípade aukra, ak aj transakcia prebehne úspešne a druhá strana napriek tomu zanechá neoprávnený negatívny komentár, tak s tým človek nič nespraví.

        Odpovědět
  52. Naikei…

    Ja mám náhodou doma blesk z podobnej ,,hračky” Naikei 1000-x a používam ho na Olympuse E-300 stále 😀

    Odpovědět
  53. smejem sa 😀

    ako si tu tak čítam tieto vaše príspevky strašne sa bavím a hneď si ten aparát aj pozerám, je strašne smiešny, keď som ho dostal tak mi pripadal byť celkom v pohode, šťastie že som naň nikdy ani nefotil.
    ja som ho dostal úplne náhodou, daroval mi ho kamarát ktorý ho našiel pri prerábaní akejsi miestnosti v práci, nikomu tam nechýbal, nik nevie odkiaľ sa vzal a tak si ho kamarát teda zobral.
    ktovie možno sú to nejaké aparáty demónov ktoré prenasledujú dobrých ľudí 😀

    asi ho trošku rozpitvám 😛

    Odpovědět
  54. jednoho dne

    to bude mit historickou hodnotu. Ted se uz jen tak sehnat nedaji (dealeri vymreli). Snad obcas na Aukru. Pokud by mel nekdo na prodej model s LCD displejem (novy samozrejme) tak ho urcite koupim. Za primerenou cenu (200 kc) samozrejme. A uz jen pro tu zajimavost do neho vlozim vic jak polovinu jeho ceny (film a vyvolani) a pokusim se o nejaky vysledek. Takze prijmam nabidky.

    Odpovědět
  55. Ahojte všetci, ďakujem veľmi pekne, že ste ma odkázali na pôžičkovú spoločnosť Paco. Kontaktoval som ho, pretože som mal zlé kreditné skóre 490 a opravil to v krátkom časovom období za prijateľnú sadzbu počas môjho najhoršieho obdobia. Nakoniec som dostal pôžičku 25 000 dolárov. Som tak šťastný a vďačný za to, čo pre mňa spoločnosť Paco pôžičky urobila … ste finančne v rozpakoch, že nemôžete splatiť svoje dlhy a účty, myslíte na získanie finančnej pomoci? zatiaľ sa neponáhľajte a získajte svoj garantovaný a zabezpečený úver ešte dnes, kontaktujte Paca prostredníctvom e-mailu: pacoloancompany@gmail.com alebo Whats-app ho na čísle +18172866412 alebo prostredníctvom webovej stránky: https://pacoloancompany.wixsite.com/my- miesto-1

    Odpovědět

Napsat komentář