Nikon FM2

Nikon FM2 je plně mechanická jednooká zrcadlovka na 35 mm kinofilm, která se díky své odolnosti stala už téměř legendou.

Technická data

Tělo přístroje je zhotoveno z lehké litiny, vnější potah je také kovový. Existují dvě barevná provedení – černé a stříbrné. Hmotnost těla je přibližně 450 g.

Závěrka je mechanická lamelová se svislým pohybem lamel. Lamely jsou zhotoveny z titanu. Expoziční čas je možno nastavit mezi 1 sekundou a 1/4000, samozřejmě je k dispozici čas B. Mechanická samospoušť má zpoždění přibližně 10 sekund.

Posun filmu je ruční prostřednictvím natahovací páky, sloužící zároveň jako pojistka. Pod natahovací pákou je malá páčka sloužící k vyřazení posunu filmu při natahování – dochází pak k pouze k natažení závěrky a je tedy možno vícekrát exponovat jedno pole filmu. Počitadlo je mechanické od 1 do 36 snímků. V případě vyřazení posunu filmu pro vícenásobnou expozici je vyřazeno i počitadlo. Jako zvláštní příslušenství je možno zakoupit jednotku motorového pohonu MD 12. Ta umožňuje motorové převíjení filmu a sériové snímání rychlostí až 3,2 snímku za sekundu. Zpětné převíjení filmu je zajištěno kličkou, jak je u přístrojů této třídy zvykem.

Nikon FM 2 je vybaven vestavěným TTL expozimetrem. Jako měřící prvek jsou použity dvě křemíkové fotodiody, výstup se děje prostřednictvím tří LED umístěných na pravé stran hledáčku. Expozimetr pracuje v režimu zvýrazněného středu – 60% citlivosti je soustředěno do oblasti ve středu obrazového pole o velikosti asi 13 mm. Citlivost filmu je možno nastavit manuálně v rozmezí 64 až 6400 ASA.

Hledáček zobrazuje přibližně 93% obrazového pole. Kromě zmíněných diod expozimetru jsou v něm viditelné i momentálně nastavené hodnoty clony a expozičního času. Matnice je výměnná, standardně se dodává typ B2 s děleným hranolem a mikropismatickým mezikružím uprostřed. Při použití méně světelných objektivů je doporučována matnice typu E2, protože jak dělený hranol, tak mikropismatické mezikruží při jejich použití ztmavnou a stávají se obtížně použitelnými, či naprosto nepoužitelnými.

Jako všechny zrcadlovky Nikon od roku 1959 je i FM2 vybaven bajonetovým uchycením objektivu typu Nikon F. To umožňuje použití téměř všech objektivů Nikon či Nikkor (a kompatibilní). Výjimkami jsou některé starší objektivy (zejména zrcadlové teleobjektiv) a nejnovější Nikkory IX, určené pro APS zrcadlovky Pronea. S většinou objektivů probíhá měření při otevřené cloně, pro kontrolu hloubky ostrosti je možno clonu uzavřít páčkou na pravé straně těla.

K přístroji je možno dokoupit poměrně bohaté příslušenství: kromě zmiňovaného elektrického pohonu MD 12 a zaostřovacích matnic je to ještě datová stěna a velkokapacitní zásobník až na 250 snímků (ten ovšem stojí okolo 150 Kč). Samozřejmě je možné použít i ostatní příslušenství pro zrcadlovky Nikon – dioptrické korekční čočky, úhlový nástavec na hledáček, lupu pro zvětšení obrazu v hledáčku (zejména pro přesnější zaostřování), mezikroužky či adaptér s vytahovacím měchem pro makrofotografii apod.

Praktické zkušenosti

FM 2 je moje první plně mechanická zrcadlovka téměř po deseti letech vlastnictví více či méně elektronických fotopřístrojů. Proto jsem se poněkud obával absence některých pro mě už samozřejmých funkcí, jako například několika metod měření apod. Musím říct, že tyto obavy byly neopodstatněné. Expozimetr je dostatečně přesný a na permanentní preferenci středu pole při měření se dá poměrně lehce a rychle zvyknout.

V porovnání s většinou dnešních elektronických zrcadlovek je tělo Nikonu FM 2 o dost menší a rozhodně nepadne do ruky tak pohodlně jako třeba F-100. Ovládací prvky jsou však dobře dostupné a to včetně voliče expozičního času, který je možno ovládat ukazováčkem při současném pohledu do hledáčku.

Zobrazení údajů v hledáčku mi připadá poněkud chaotické – nalevo čas, nahoře clona a vpravo údaje expozimetru. Umístění těchto údajů na jedné (Canon A-1, novější elektronické Nikony) či dvou (Canon T-90) stranách hledáčku mi připadá poněkud přehlednější.

Používám několik manuálních i AF objektivů a podle očekávání bez problémů. Pro dnes běžné zoom objektivy se světelností vyšší než 3.5 je ovšem výše zmiňovaná výměna zaostřovací matnice téměř nezbytná. Rozhodně je ale levnější koupit matnici za 1000 Kč, než nakupovat pouze objektivy se světelností 2.8 a ostřit bez problémů na standardní matnici.

Poměrně brzy po zakoupení FM2 jsem se přesvědčil o jedné značné výhodě mechanického přístroje. Zapomněl jsem si fotobrašnu přes noc v autě a ačkoli teplota byla jen něco okolo 2 stupňů pod nulou, elektronická Pronea s poměrně novými lithiovými bateriemi potřebovala ráno celou hodinu k “rozmrznutí”. FM 2 samozřejmě fungoval okamžitě.

Závěr

Nikon FM2 je klasický mechanický přístroj, který je možno s klidným svědomím doporučit ke koupi. Pravděpodobně nenadchne příznivce “nabušených” moderních přístrojů s desítkami funkcí (které stejně většinou nevyužijí). Manuální zaostřování může představovat handicap např. při fotografování sportu. Ale pro ty, kdo chtějí spolehlivý přístroj s dostatkem příslušenství (tj. zejména objektivů), nezávislý na bateriích a fungující v každých podmínkách, představuje Nikon FM 2 na dnešním trhu pravděpodobně nejlepší volbu, tím spíše, že oba největší konkurenti Nikonu, Canon a Minolta, přístroj této třídy vůbec nenabízejí.

Při shánění objektivů jsem v jednom bazaru narazil na motorový pohon Nikon MD 11 za velmi slušnou cenu. MD 11 funguje stejně dobře jako oficiálně doporučovaný MD 12. Po jeho nasazení padne FM2 do ruky o poznání lépe než bez něj. Na druhou stranu tím vzroste hmotnost těla na přibližně jeden kilogram, na čemž má hlavní podíl osm (!!!) tužkových článků, kterými je jednotka napájena. M-11 pracuje pouze tehdy, je-li natahovací páka na těle fotopřístroje v poloze “zajištěno”. Otočným prstencem umístěným okolo spouště je možné nastavit jeden ze dvou režimů – jednotlivé a sériové snímání. K této jednotce je možno připojit i dálkově ovládanou elektronickou spoušť. Jediné, co mi na MD 11 opravdu dost vadí je značná (a to skutečně značná) hlučnost, která téměř vylučuje použití při fotografování zvířat a i při různých společenských událostech v uzavřených prostorách působí dosti nevhodně.

2 komentáře u „Nikon FM2“

  1. K Nikonu FM 2

    Plně souhlasím se zněním článku.Mám rovněž FM2 a jsem spokojen.Je zde jedna maličkost a to začíná u Nikonu být nějak pravidlem a to mizerná povrchová úprava těla přístroje.V minulosti po častém užívání foťáků docházelo k “oleštění hran,což bylo celkem esteticé.Mám FM2 asi rok a po pár měsících se doslova olupovala černá barva,kterou je zřejmě tělo nastříkáno a ne počerněno.Podobný problém se projevuje i u digi stojů D1 D1x a D1H.Tam zase pro změnu dochází k olupování gumového potahu přístroje.Pokud Nikon označuje tyto přístroje Profi,mělo by i povrchově tomuto onačení odpovídat.

    Odpovědět

Napsat komentář