Dnešní varianty zdrojů napětí

Souhrn dnešních variant zdrojů napětí a jejich možné využití ve fotografické technice.

1. Klasické a alkalické baterie

Klasické suché, nebo také zinko-uhlíkové baterie jsou dnes na ústupu. Mají poměrně malou kapacitu, rozdíly v kvalitě různých výrobců i výrobních sérií a ne moc dlouhou dobu skladování. Výhodou je velice nízká cena, nevýhodou pro fotooblast malý odebíratelný proud pro velký vnitřní odpor článku a značně nevyrovnaná výdrž.

Začínají je vytlačovat alkalické baterie s několikanásobně vyšší kapacitou, delší dobou skladování, vyšším proudovým zatížením a lepší odolností proti chladu, kdy jejich kapacita příliš neklesá. Z alkalické tužkové baterie již lze “vytáhnout” až 2000 mAh, takže je výkonnější než tužkový akumulátor, ale není znovu nabíjitelná. Většina výrobců produkuje různé typy, vždy je dobré se řídit doporučením, některé slouží k dlouhodobým malým odběrům (budíky, hodiny, atd.), jiné k velkým okamžitým odběrům (autíčka, blesk, atd.). Pokud je vzájemně prohodíte, výsledkem je malá výdrž a zbytečně vynaložený peníz.

I značkové typy mají mezi sebou velké rozdíly a mé hodnocení bude v tomto případě ryze subjektivní. Baterie v rozsahu nákupní ceny 60 – 120,- Kč za balení čtyř kusů dávali v mém případě shodné (a slabé) výsledky v rozsahu do 10 kusů filmů, takže jsem po mnohém experimentování skončil na sadě akumulátorů a pro jistotu je nabíjím jednou měsíčně s tím, že vždy sebou mám jednu sadu baterií. Je to nepohodlné, ale funkční.

2. Lithiové baterie

Standardní baterie používané ve fotoaparátech, mají všechny parametry na nejvyšší úrovni, včetně ceny. Vyznačují se vynikající kapacitou, zanedbatelnou ztrátou kapacity při dlouhodobém skladování, nízkým vnitřním odporem, solidním udržením kapacity i při nižších teplotách. Prostě základní baterie do každého fotoaparátu.

Standardní kapacita asi nejpoužívanějšího typu CR123 je podle výrobce mezi 1300 – 1600 mA, což je docela slušné, pokud zohledníme velikost. Bohužel velmi vysoká cena poměrně spolehlivě zajistí, že většina fotografů z čistě z ekonomických důvodů končí na baterry packu.

V současné době se na trhu začínají objevovat lithiové tužkové baterie, cenová relace za dva kusy je kolem 170,- Kč. Vzhledem k předběžně avizované kapacitě nad 3000 mAh (už jsem zaregistroval i uváděný rozsah 4500 – 6000 mAh???) se určitých situacích mohou stát docela přijatelným řešením (dlouhé výpravy bez civilizace s minimem materiálu). Navíc cena odpovídá CR123 při minimálně dvojnásobné kapacitě.

3. NiCd a NiMH akumulátory

Nejoblíbenější náhrada klasických baterií. Pokud napájenému zařízení nevadí nižší napětí 1,2 V na článek místo 1,5 V na baterii, jde o levný a funkční způsob řešení. U blesku i fotoaparátu je výsledné napětí nižší proti napájení klasickými baterkami (4,8 V proti 6,0 V), ale většina dnešních zařízení si s tím bez jakékoliv újmy na funkčnosti či spolehlivosti poradí. Protože oba druhy akumulátorů mají vysoké vybíjecí proudy, ověřte si v návodu, že je lze do používaného blesku či těla použít.

Srovnání a výhody či nevýhody NiCd a NiMH článků – vše již bylo uvedeno v prvním spíše teoretickém článku. Snad jen v krátkosti – tužková varianta NiCd dnes dosahuje kapacity 1100 mA, NiMH až 1600 mA. Samovybíjení NiMH je vyšší než NiCd. Paměťový efekt nás nemusí zajímat, tepelné zacházení ano. Pokud zapomenete akumulátory v rozpáleném autě, kde teplota kolem 60 až 70 stupňů není neobvyklá, vězte, že polovina kapacity článku šla právě do pekel.

4. Alkalické akumulátory

“Módní” a hojně reklamou uváděný akumulátor s dlouhým skladováním, správným napětím 1,5 V a možností nabíjení. Jenže – při kolísajících velkých odběrech (blesk ve fotoaparátu, přeostřování AF, atd.) jeho kapacita a životnost výrazně klesá. Nakonec z pár set nabití je s bídou pár desítek nabití, nehledě na poloviční kapacitu proti té počáteční. Dovolím si uzavřít tuto kapitolu krátce a jasně – jedna věc je reklama, druhá realita. Pokud si přečtete technické materiály k těmto článkům, rozumně dojdete k výsledku, že pro foto jsou nevhodné.

Akademické diskuse nad napětím, kapacitou atd. přenechávám jiným. Mimochodem, kolik z Vás ví, že například oněch uváděných 1600 mAh je pouze počáteční kapacita, která může být po 30 nabitích poloviční?

5. Kde nakupovat a rady pro výběr

Napřed spíše praktické rady:

  • Ověřte si v návodu, zda akumulátory můžete použít v blesku/fotoaparátu.
  • Pokud si nejste jisti a přesto chcete aku použít, používejte méně kvalitní nebo NiMH verze, která má vyšší vnitřní odpor.
  • Nejlepší verze NiCd aku (Cadnica – SANYO) jsou schopné dodat natolik vysoký proud, že pro tělo fotoaparátu bych asi jejich použití neriskoval, nemám k dispozici informaci, co by tomu říkal třeba USM motor v objektivum CANON.
  • Při koupi nabíječky se rozhodněte předem, jestli několik tisíc korun za rychlonabíjecí verzi se Vám vyplatí, model s pomalým nabíjením stojí cca pětinu ceny a s výjimkou doby nabití je z pohledu funkčnosti naprosto shodný (bude doplněno v navazujícím samostatném článku).

Dále mohu poradit hlavně Pražákům, zapomeňte na obchoďáky, navštivte firmy GME na Florenci nebo GES na Vinohradské. Cenové relace jsou téměř poloviční proti standardním balením, pokud vsadíte na značku SANYO, případně zakoupíte průmyslové provedení, kvalita je 100%. Kupujete totiž běžná provedení akumulátorů pro modelářské, amatérské nebo i profesionální konstrukce, bez nějakých dalších přirážek, v podstatě součástku. Pak může nákup dvou sad aku pro blesk přinést úsporu klidně 400,- Kč.

Nakupujte najednou celé sady, nesnažte se kombinovat staré a nové akumulátory, ani když kapacita, výrobce a typ jsou stejné. NiCd proti NiMH mají stále nižší kapacitu, ale jinak jsou dlouhodobě kvalitnější (nižší samovybíjení, delší životnost), takže tady rozhoduje peněženka a Vaše potřeby. Pro občas fotografujícího amatéra s bleskem stačí jedna sada obyčejných NiCd, profesionál bude hledat rychlonabíjecí a výkonné NiMH.

Pokud používáte i u fotoaparátu akumulátory, jsou lepší NiCd než NiMH. Větší kapacita NiMH se totiž ztrácí samovybíjením, takže zrovna tady se vůbec neuplatní (pokud nefotografujete nonstop 24 hodin). V případě blesku je to pak více o penězích a také jeho směrném čísle. Blesk s G=55 vycucne akumulátory zatraceně rychle, pak stojí za to investovat podle potřeb do výkonných NiMH.

6. Orientační ceny březen 2001 (maloobchodní, GES)

Tužkové akumulátory SANYO NiCd, rychlonabíjecí
600 mA 52,- Kč/kus
800 mA 60,- Kč/kus
1000 mA 82,- Kč/kus
1100 mA 95,- Kč/kus

Tužkové akumulátory SANYO NiMH, rychlonabíjecí
1500 mA 94,- Kč/kus
1600 mA 105,- Kč/kus

8 komentářů u „Dnešní varianty zdrojů napětí“

  1. Protiřečíš si

    Nepsal jsi jáhodou,že paměťové efekt je nesmysl, když jsi pak napsal,že například oněch uváděných 1600 mAh je pouze počáteční kapacita, která může být po 30 nabitích poloviční?

    Odpovědět
    • protiřečíš si – ani ne

      Srovnáváte jablka s hruškama.

      Alkalické články nemají paměťový efekt, ale jejich kapacita pomalu klesá, při velkém vybíjecím proudu rychle, při malém pomalu. Takže u systémového blesku se opravdu dá dostat po pár desítkách nabití na polovinu kapacity.

      Takže je třeba pořádně číst, čeho se daná věta týká, ne ji vytrhávat z kontextu 🙂

      Hezký den, JH

      Odpovědět
      • protiřečíš si – ani ne

        dobry den, potrebuju kvalitni akumulatory do stareho Psionu 3c, kamarad doporucil alkalicke akumulatory (tuzkove 2ks), zrejme tam jde o nizkou a stabilni spotrenu, takze je to dobry tip? jakou koupit nabijecku? diky Dalibor, Ostrava

        Odpovědět
        • alkalicke akku do psionu

          videl jsem v nabidce zajimavy set za cca 600 , prodejce FULGUR BATTMAN (a jiní) Pure Energy nabíječka Enviro+4AA set

          Odpovědět
  2. Znicenie vysokym prudom

    nechapem, preco by som mal znicit blesk alebo fotak zdrojom, ktory vie dodat velky prud? Ved ide predsa o to, ze “vie dodat”, nie ze ho naozaj doda. Prudu tecie len-a-len tolko, kolko si potiahne spotrebic.
    Alebo blesk za 20 tisic nema prudovu ochranu a spolieha sa na vnutorny odpor bateriek? To mi je dobry smejd…
    Naco potom badame nad idealnymi napajacimi zdrojmi, ked ich nechceme?

    Odpovědět
    • znicenie vysokym prudom

      On měnič blesku a nabíjecí obvod kondenzátoru ve své základní podobě je opravdu do značné míry řešen tak, že baterky jdou hodně na doraz a počítá se s tím, že baterky nedají nekonečný proud. Podívejte se na nějaké schéma – na tom měniči se opravdu nedá nic moc vymyslet, modernizace v podobě všemožných TTL a jiných věcí je jaksi z druhé strany kondenzátoru 🙂
      U moderních výkonných blesků, kde se z použitím akumulátorů přímo počítá, by tam měla být ochrana a také většinou je. Ovšem třeba u interního blesku foťáku s přidaným pouzdrem na 4 AA články už bych si s tím nebyl tak moc jistý…

      V článku vidím chybu spíš v té poznámce o USM motoru v této souvislosti – tam by ale problém neměl nastat prakticky jistě. U blesku ale jistá rizika opravdu existují.

      Odpovědět
  3. alkalické akumulátory RAM

    Tyto akumulátory nejsou vůbec vhodné do spotřebičů, které odebírají velké proudy, jakými jsou právě blesky či fotoaparáty.
    Díky velmi nízkému samovybíjení jsou ideální do dálkových ovladačů, budíků, kalkulaček, elektrických hodin a vůbec všude tam, kde se články mění jen jednou za čas. Zde je 30-50 úplných cyklů více než dostatečných. Běžné NiMH či NiCd jsou pro toto použití z důvodu samovybíjení i nižšího napětí nevhodné.
    S jistými ústupky se RAM články také dají využít pro přenosné mp3 flash přehrávače, ale zde je vhodné dbát na co nejčastější dobíjení (dvě hodiny poslechu v MHD a večer dobít). V takovém případě jsou schopné polocyklů snést několikanásobně více, řádově několik set.
    Myslím, že technologie RAM článků je v mnoha případech plně schopna nahradit primární články a je škoda, že jste na ně zanevřel pro jejich specifické nedostatky. Navíc z ekologického pohledu je jejich přínos nezanedbatelný.

    Odpovědět
  4. NiMH – Eneloop a Recyko

    jsou akku s kapacitou okolo 2000mAh a nizkym samovybijenim (Eneloop v testu 50% kapacity po 1/2 roce skladovani bez zateze) na trhu cca od r 2008. Dobijeni a udrzba shodna s jinymi NiMH s vyssi kapacitou – viz napr. http://www.cettra.cz/vysilacky-radiostanice/MOTOROLA/Baterie-NiCd,-NiMH-…/Jak-na-baterie/20
    Vyhodou je ze i po nekolika tydnech lze vzit brasnu s fotakem a dvemi sadami a mam jistotu, ze nafotim nekolik set fotek bez blesku.
    Podle ohlasu maji mit Recyko kratsi dobijeci cas blesku, zatim nemohu potvrdit z vlastni zkusenosti – az v pristim kole 😉

    Odpovědět

Napsat komentář