Dotaz z poradny – porovnání blesků Nikon

Odpověď na dotaz našeho čtenáře ohledně srovnání blesků pro Nikon.

Otázka

V současné době fotografuji zrcadlovkou Nikon F70 a chystám k němu koupit, co možná nejlepší blesk. Zatím jsem u výběru skončil u SB-28, ale ta je dosti drahá. Hledám levnější řešení, klidně od jiné firmy, ovšem tak, abych mnoho neztratil na funkčnosti a komunikaci, kterou má SB-28.

Ještě malá otázka – našel jsem na stránkách Nikonu blesk SB-50, dost by mě zajímalo, jak velký rozdíl je mezi SB-50 a SB-28, protože i cena je dosti rozdílná. SB-50 je cca o 10.000,- levnější a přitom se mi zdá jako vcelku schopný blesk. Nejsem příliš na to, abych dopodrobna četl technický popis, takže sám nevím jaký v nich je rozdíl.

Odpověď

Odpověď na tuto otázku by se dala rozdělit do dvou částí. Jednak porovnání blesku Nikon SB-28 s konkurenčními výrobky jiných firem a potom vzájemné porovnání blesků Nikon SB-28 a Nikon SB-50.

Nikon SB-28DX
Nikon SB-28DX

Nejprve se tedy pokusím odpovědět na první z nich. Pro zajištění stejných (nebo obdobných) funkcí, jako má typ Nikon SB-28 musí být takový neoriginální blesk vybaven příslušným systémem kontaktů, prostřednictvím kterých je zajištěna komunikace mezi tělem fotopřístroje a bleskem. Nejrozšířenější systém umožňující takovou komunikaci je systém adaptérů SCA firmy METZ, který využívají i některé další firmy. Tyto adaptéry jsou řešeny nejčastěji jako výměnné spodní části blesků (patky).

Metz MB 54 MZ-3
Metz MB 54 MZ-3

Výběr vhodného typu SCA adaptéru se pak řídí typem fotoaparátu, ke kterému má být blesk určen. Ale pozor, jen prosté kontakty SCA adaptéru shodné s počtem a rozmístěním kontaktů v sáňkách fotoaparátu ještě samy o sobě nejsou zárukou, že blesk bude vykonávat všechny funkce podporované tělem fotoaparátu. I příslušný blesk musí tyto funkce podporovat. Konkrétně u fotoaparátu Nikon F70 bude asi největší problém se zajištěním 3D měření světla blesku. Tuto funkci totiž sice bez problémů přenáší například adaptér SCA 3402 použitelný s jakýmkoli bleskem podporujícím systém SCA 3002, ale není mnoho typů neoriginálních blesků, které 3D měření firmy Nikon podporují. Jedním z prvních typů byl Metz 40 MZ-3. Ze v současnosti nabízených blesků Metz podporují 3D měření typy: 40 MZ-3i, 50 MZ-5, 70 MZ-4, 70 MZ-5 a 54 MZ-3. Jako vhodnou alternativu k typu Nikon SB-28 lze asi doporučit zejména posledně jmenovaný blesk Metz 54 MZ-3.

Odpověď na druhou otázku již bude asi konkrétnější, protože se přímo vybízí provést přímé porovnání parametrů obou blesků v tabulce (pro úplnost je zařazen i Metz 54 MZ-3).

Typ Nikon SB-28 Nikon SB-50DX Metz 54 MZ-3
Směrné číslo při ISO 100
14 mm
20 mm
24 mm
28 mm
35 mm
50 mm
85 mm
105 mm

20
30
32
36
42
50
12

18
20
22
26


22
28
31
34
40
46
54
rozsah motorového zoomu (předsádka) 24-85mm (18mm) 24-50mm (14mm) 24-105mm (20mm)
otočný reflektor: horizontálně
vertikálně
270°
-7°/+90°

-18°/+90°
270°
-7°/+90°
druhý reflektor ano
provoz TTL / A / M ano/ano/ano ano/ne/ano ano/ano/ano
3D Multisenzor ano
(digitální zrcadlovky řady D1 jen s variantou SB-28DX)
ano
(i digitální zrcadlovky řady D1)
ano
pilotní modelové světlo ano
bezdrátový TTL provoz ano
bezdrátový provoz bez TTL ano ?
možnost využít jako IR dálkový ovladač ano
napájení 4x AA baterie 2x lithiové baterie 3V typ CR 123A nebo DL 123A 4x AA baterie, PowerPack
rozměry (mm) 69 x 128 x 90 63 x 107 x 105 75 x 125 x 108
váha (g) 320 235 480
Nikon SB-50DX
Nikon SB-50DX

Tabulka poměrně přehledně porovnává většinu podstatných funkcí, parametrů a možností všech tří blesků. Konečný výběr je však už na případném zájemci samotném. Záleží na tom, co nejčastěji fotografuje, jakým funkcím dává přednost a které naopak stojí na okraji jeho zájmu. Z tabulky však vyplývá, že typ Metz 54 MZ-3 je funkčně (i tvarově) podobný typu Nikon SB-28 (ze současných blesků Metz asi vůbec nejvíce), kdežto blesk Nikon SB-50 DX je svými parametry přeci jen zaměřen poněkud jinak, než je asi požadavek tazatele. Zvlášť bych si dovolil upozornit na baterie u tohoto blesku – provoz bude totiž finančně mnohem náročnější, než u modelů na klasické tužkové baterie.

7 komentářů u „Dotaz z poradny – porovnání blesků Nikon“

  1. doplnek

    myslim, ze Metz nema 24!-105, ale jen 28:-)
    Co bych povazoval za velky zapor je jeho hmotnost (480 vs. 320 u SB-28).
    Nevim jestli je v Cechach, ale Sigma 500 Super by mozna byla lepsi volba.

    Odpovědět
    • RE: doplnek

      Blesk Metz 54 MZ-3 má skutečně rozsah zoom poloh 24-105mm tak, jak je v článku uvedeno.

      Tabulka také porovnává hmotnosti blesků a Metz 54 MZ-3 je nejtěžším typem z porovnávaných výrobků, jak uvádíte. To, že je to určitá nevýhoda je sice pravdou, ale na druhou stranu znám spoustu fotografů, kteří třeba mají raději těžší těla zrcadlovek než ty lehčí (i já mezi ně patřím). Takže otázka hmotnosti, stejně jako jakýchkoliv jiných porovnávaných parametrů je jen a jen na zvážení případného zájemce o koupi. Jde o to, aby zvážil všechna pro a proti jak v otázce technických parametrů, tak třeba i ceny a dle toho pokud možno správně zvolil.

      Co se týká blesků Sigma řady 500, je to samozřejmě další možnost stejně, jako třeba výrobky firem Soligor, Gullmann a dalších. Blesky Metz mají však nespornou výhodu oproti těmto značkám v rozsáhlém systému adaptérů SCA (díky kterým jde mimo jiné blesk použít i s tělem jiné značky), v množství podporovaných funkcí (například u Nikonů i 3D Multizenzorové měření) a také v kvalitě, která v nezávislých testech odpovídá originálním bleskům.

      Odpovědět
      • RE: RE: doplnek

        Mám doplňující dotaz: Používám rovněž Nikon F70, ale také mechanickou FM2, která TTL měření nepodporuje. Co by podle Vašeho názoru byla vhodná varianta pro obě těla (originál SB28 je přece jen příliš drahá).
        Lze Metz s adaptérem pro F70 nasadit i na FM2? Např. zmiňovaná nová Sigma podle informace v obchodě údajně v takové případě musí pracovat s plným výkonem (nebo jen na 1/16) a autozoom bude na nejširší úhel, nebot jej nelze ovládat manuálně.
        A aby to nebylo tak jednoduché – jak se bude např. Metz chovat, když na F70 nasadím manuální objektiv (AI-S) – pozná, jak má zazoomovat?
        A další otázka obecně – lze blesky s automatickým zoomem ovládat manuálně? (Např. chci přisvětlit jen část snímku, fotím krátkým ohniskem a blesk nastavený na úzký svazek namířím na kritickou oblast – hodí se především v exteriéru, kde už výkon blesku moc nestačí).

        Odpovědět
        • RE: RE: RE: doplnek

          S fotoaparátem Nikon FM-2 bude blesk Metz 54 MZ-3 (obdobně i Nikon SB-28) fungovat dle vaší volby buď v režimu (blesku) A – automatika, kdy po zadání citlivosti ISO a použité clony na objektivu bude blesk využívat pro měření světla svoje zabudované čidlo a svoji automatiku, nebo v režimu M – manuálním. Systémový blesk však bude s tělem FM-2 využívat pouze dvě funkce. Jednak středový synchronizační kontakt a potom pomocí druhého kontaktu bude do hledáčku FM-2 signalizovat červenou diodou nabití (připravenost k expozici). Také ovládání zoom polohy reflektoru je možné manuálně. (Například reflektor blesku Nikon SB-28 se při použití s tělem fotoaparátu nevybaveným systémovými kontakty nastaví na polohu odpovídající 24mm a dále je možno tuto polohu měnit ručně).

          AI-S je systém firmy Nikon pro ovládání clony objektivu, clonového simulátoru (měření při otevřené cloně)a práci v režimech fotoaparátu P – program a S – automatika s předvolbou času. Tento systém sám o sobě neumí do těla fotoaparátu přenášet z objektivu informace o poloze zoomu (nastavené ohniskové vzdálenosti) a tudíž ani blesk s takovým objektivem (bez příslušných el.kontaktů) neumožňuje zoomovat.

          Odpovědět
  2. doplnek II

    s tim rozsahem jsem jen tusil:-)
    Tezsi SLR je nekdy opravdu lepsi, ale ne blesk, ktery je velmi mimo osu drzeni a to v obou smerech. Kdyz se pripoctou 4 tuzkovky, je to hodne pres pul kila. Mam 5400HS, coz je 380g a radeji obcas vezmu 3500xi kvuli nizsi hmotnosti. Pokud nekdo preferuje lepsi (=tezsi) telo, lepsi (=tezsi) objektiv a blesk, jsou to 2 kila velmi rychle a to se to pak pronese. Navic je to obluda s kterou se velmi spatne zachazi (Metz je rovnez velmi vysoky).
    Abych to shrnul, me se proste Metz moc nelibi. Zrovna nedavno jsem si prohlizel jejich katalog a je to jak Unomat, Hama a tak. Moc duveru to nebudi.
    Moje rada pro toho, co se ptal: Sel bych do SB-28:-)

    Odpovědět
    • RE: doplnek II

      Váhu blesku Metz 54 MZ-3 jsem v reakci na první příspěvek nehodnotil jako přednost, jen jsem upozorňoval na to (obecně), že co je pro jednoho nedostatek, může být pro jiného výhoda, nebo alespoň ne úplně podstatná záležitost. Větší výška může být výhodou pro zmenšení efektu vzniku červených očí (Platí, že tento efekt se projevuje více se snižující se vzdáleností osy objektivu a osy reflektoru blesku, přitom záleží také na vzdálenosti fotografovaného předmětu).

      Původní dotaz zněl:”Hledám levnější řešení než SB-28 při zachování funkčnosti.” Blesk Metz tyto požadavky splňuje a navíc i v otázce kvality patří mezi nejlepší. Volbu konkrétního typu ale musí provést kupující sám. Osobně také používám SB-28, ale tím nemohu tvrdit, že jsem zvolil jedinou správnou alternativu.

      Odpovědět
  3. F90x a

    Moze my niekto poradit ako sa nastavuje korekcia zablesku na metz 54 MZ-3 a F90x telo ma i zadnu datovu stenu.
    Totiz ked nastavym koerkciu na tele na blesku sa neprejavy a zasa naopak

    Odpovědět

Napsat komentář