Lubomír Vejražka, Jiří Hladík: Huascarán – cesta končí, cesta začíná a Huascarán – život v údolí krásy a hrozby

„31. května 1970 postihlo Peru rozsáhlé zemětřesení. Následkem otřesu se z vrcholu Huascarán uvolnila lavina ledu a kamení, která pohřbila celou československou expedici Peru ´70. V celé oblasti provincie Ancash zahynulo téměř 70 tisíc lidí…“

Lubomír Vejražka, Jiří Hladík: Huascarán – cesta končí, cesta začíná

HUASCARÁN - cesta končí, cesta začíná

Kniha popisuje horolezeckou expedici Peru 1970. Její přípravy, průběh i hrozivé zakončení. Přináší nejen informace o této katastrofě, ale věnuje se především osudům těch, kteří tu po horolezcích zůstali. Proč lidé opouštějí teplo a pohodlí domova a vydávají se do končin, kde vládne krutý mráz a smrt a každá chyba je tvrdě potrestána? Čím člověka hory přitahují, proč ho lákají a vyzývají? Ne, na tyto otázky kniha přímé odpovědi nepřináší. Pokud se nad tímto tématem zamyslíme a poskládáme si střípky pocitů z dopisů jednotlivých účastníků expedice, které přibližují celkovou atmosféru v expedici, odpovědi začínají nabývat konkrétních rozměrů. Textová část knihy je zpracována velmi dobře. Kniha je sestavena z jednotlivých rozhovorů s příbuznými a přáteli horolezců, jejich příběhů a dopisů účastníků expedice, které posílali svým rodinám, netušíce, co se stane. Přečtení knihy zanechává velice hluboký dojem.

Kniha je doprovázena spoustou dobrých fotografií od členů expedice Peru 70 – Viléma Heckla, Ivana Bortela a Ladislava Mejsnara. Dále snímky italského fotografa Gina Ghigiho, který základní tábor expedice navštívil krátce před pádem laviny, fotografiemi vdov, které oblast Huascaránu navštívily v roce 1972 a fotografiemi autorů knihy z expedic Peru 94 a Peru 95. Pokud jde o fotografickou část, tak některým fotografiím by prospělo, kdyby byly vytisknuty na celou stránku. V malém formátu se občas ztrácejí.

Lubomír Vejražka, Jiří Hladík: Huascarán – cesta končí, cesta začíná
Vydavatel: Nakladatelství Buk v roce 1995
Přibližná cena: 330,- Kč
Formát: A4
Vazba: Vysoce kvalitní vazba, pevné desky a křídový papír
Rozsah: 210 stran textu a fotografií

Lubomír Vejražka, Jiří Hladík: Huascarán – život v údolí krásy a hrozby

HUASCARÁN  - život v údolí kráasy a hrozby

První kniha byla věnována především osudu našich horolezců a jejich příbuzným. Při jejím sestavování autoři poznali mnoho místních lidí a zajímavých osudů. Také kraj pod Huascaránem jim přirostl k srdci. Proto se rozhodli, že kraj i s místními obyvateli, kteří tu mají nesmírně těžký život plný dřiny a tvrdé práce, si zaslouží, aby o něm věděli další lidé. Rozhodnutí to bylo správné a my můžeme číst druhou knihu věnovanou životu v údolí pod Huascaránem.

Autoři se setkali v údolí Rio Santa s desítkami lidí různých sociálních vrstev a povolání. Obyvatelé Bílých Cordiller hovořili s velkou moudrostí o sobě a své práci, o vytrácení tradic a o vlivu vyspělého světa. Vypravěči většinou nedosáhli výraznějšího vzdělání, ale o životě věděli víc, než mnozí lidé s univerzitním vzděláním. Vyprávěli, jak byl jejich život ovlivněn zemětřesením a lavinou v roce 1970 a co v té době prožívali. Autoři knihy naslouchali jejich vyprávění a zaznamenávali jejich životní příběhy. Zaznamenávali, jak se z pohledu obyvatel měnila v posledních desetiletích tvář krajiny a životní styl. Už mnohokrát prokázal přírodní živel svou ničivou moc, ale ani desetitisíce obětí a nejistá budoucnost nezlomily potomky dávných Inků. Žijí dál v kraji zděděném po předcích a neúnavným úsilím se většina z nich snaží daný úděl zlepšit, učinit snesitelnějším.

Obrazový materiál knihy tvoří kvalitní fotografie. Byly pořízeny autory knihy při jejich čtyřech cestách do Peru v letech 1994-1996. Dále jsou zde snímky italského fotografa Gina Ghigiho pořízené po zemětřesení, černobílé záběry od místních obyvatel zachycující tragické dny roku 1970 a fotografie padreho Gregorio Mezariny.

Lubomír Vejražka, Jiří Hladík: Huascarán – život v údolí krásy a hrozby
Vydavatel: Agentura Fox v roce 1999
Přibližná cena: 444,- Kč
Formát: A4
Vazba: Vysoce kvalitní vazba, pevné desky a křídový papír
Rozsah: 190 stran textu a fotografií

Napsat komentář