Naučte se fotografovat kreativně Akt

Recenze knihy, která nás provede fotografií nahého ženského nebo mužského těla tak, jak ji vidí naši přední umělci.

Naučte se fotografovat kreativně Akt
Na prvních cca 30 stranách projdeme historií fotografie lidského těla, seznámíme se se základními potřebami pro fotografování aktu a možnými stylizacemi výsledných fotografií. Nechybí ani krátká zmínka o právních aspektech následovaná závěrečným shrnutím. Za sebe jsem rád, že se autoři nepustili do rozsáhlého pitvání doporučené techniky, ale že je tato oblast pojata jen z velkého nadhledu. Jak se dočtete v dalších kapitolách, technika totiž není to hlavní, co je na fotografii aktu důležité…

Následující kapitoly obsahují průřez tvorby současných i minulých českých fotografů aktu. Celkem je jich 23 a najdeme mezi nimi taková jména, jako jsou např. František Drtikol, Miloš Fic, Taras Kuščynskyj, Jan Saudek, Sára Saudková, Roman Sejkot, Robert Vano nebo Adolf Zika. Ale nechybí ani mladí a nadějní autoři, jako např. Katarina Brunclíková, Tomáš Durňák nebo Tereza z Davle. Kapitoly začínají někdy kratším, někdy delším povídáním autora o jeho vztahu k fotografii aktu (u nežijících autorů je pochopitelně podán historický výklad jejich tvorby), které pak následují ukázky konkrétní práce, někdy opět s povídáním o vzniku dané fotografie. Většinou nechybí ani krátký umělecký životopis.

Úroveň jednotlivých kapitol je poměrně rozdílná, pochopitelně daná tím, jak se liší jednotliví autoři (“zadání měli všichni stejné, každý se jej ujal po svém”). Osobně se mi víc líbili ty kapitoly, kde se autor snažil prozradit něco ze své “kuchyně”, poradit a ukázat cestu dalším. Bohužel se najdou ale i takové kapitoly, které jsou psané spíš jako sebepropagace, než se snahou naučit někoho fotografovat akt kreativně (tedy pokud nebereme za radu to, abyste sbalili kufry (minimálně tři) a jeli do Brazílie – předtím tam ale zavolali, že tam jedete, aby vám tam nachystali modelky).

Co je bohužel docela škoda, jen u relativně mála fotografií je popsáno, jak byly vytvořené – u knihy, která má v podtitulu “naučte se fotografovat kreativně” bych čekal, že bude více odhalovat pozadí vzniku jednotlivých snímků začínajícím autorům, aby i oni mohli zkusit podobný snímek vytvořit. Kniha ale pochopitelně může sloužit jako zdroj inspirace pro všechny, kdo se tímto žánrem chtějí zabývat – ať už pózou modela (modelky), výřezem, nasvícením, apod. Já osobně jsem si tam několik inspirujících snímků určitě našel.

Kniha je kvalitně svázána, na kvalitním křídovém papíře, takže fotografie vypadají opravdu luxusně. Určitě bych ji doporučil všem, kdo se aktem hodlají vážněji zabývat, i když se nejedná o “kreativní učebnici” v tom pravém slova smyslu, spíš je to ukázka všech možných stylů a zpracování – realistické, abstraktní, černobílé i barevné, digitálně manipulované, apod. Přiznávám, že ne všechny styly mi něco říkají, ale jako zdroj informací o různých možnostech mi to přijde rozumné.

Naučte se kreativně fotografovat Akt
Autor: 23 českých fotografů
Vydavatel: Zoner Press 2007
Přibližná cena: 359,- Kč
Rozsah: 224 stran
ISBN: 978-80-86815-68-8

Napsat komentář