Optický oddělovač pro starší blesky

Potřebujete ke svému fotoaparátu připojit starší blesk a bojíte se, že by to fotoaparátu
neudělalo příliš dobře, protože blesk má na synchrokonektoru příliš vysoké napětí? Nevyhovuje
vám bezdrátový optický synchronizátor? Pak tu pro vás mám jedno malé, jednoduché a provozem ověřené zapojení optického oddělovače.

K oddělení obvodů blesku a fotoaparátu je využit optotriak MOC3021. Optotriak je součástka, kde
po přivedení proudu na LED uvniř pouzdra dojde k osvícení struktury fototriaku a tento sepne.
Fototriak a LED nejsou nijak elektricky propojeny, nedochází tedy ke vzájemnému negativnímu
ovlivnění strany spínající a spínané. Izolační pevnost (tedy maximální napětí mezi oběma odizolovanymi
stranami, kdy se dá ještě hovořit o tom, že jsou vzájemně odizolované) je i u běžně dostupných typů
v řádech kilovoltů (u tohoto typu je to 3750V) a je tedy pro aplikaci ve fotoblesku, kde se vyskytuje napětí řádu stovek voltů, více než dostatečná.

Zapojení podle uvedeného schématu má možná pro někoho nevýhodu v tom, že obsahuje vlastní baterii. Zařízení má ale mizivou spotřebu, protože obvodem prochází proud pouze v okamžiku expozice, a proto použijete-li kvalitní lithovou baterii, pak vás nebude obtěžovat myšlenka na její výměnu mnoho let – dříve než k jejímu
vybití byť i častým používáním pravděpodobně dojde ke ztrátě její kapacity věkem.

Optický oddělovač

Popis zapojení

Konektor, označený jako PC-SYNC je na straně fotoaparátu (tedy klasický kulatý synchrokonektor, nebo, pokud ho váš fotoaparát nemá, kostička se středovým kontaktem), konektor na druhé straně, označený jako FLASH SYNC je ten, do kterého připojíte synchrokabel od blesku.

Po sepnutí kontaktů na straně fotoaparátu po stisku spouště dojde (pouze po dobu nabíjení kondenzátoru 100n)
k uzavření okruhu z baterie přes interní LED optotriaku a ochranný odpor. Na okamžik se tak sepne fototriak
a přes kondenzátor 100n/400V dojde k odpálení blesku.

Odpory 1M, připojené paralelně k oběma kondenzátorům, mají pouze za úkol vybití kondenzátorů v obou větvích v době, kdy není spínací okruh uzavřen.

Při konstrukci je vhodné si uvědomit, že pracujeme s poměrně vysokým napětím a tomu přizpůsobit obrazec
plošného spoje na straně blesku, spoje by tedy neměly vést v přílišné blizkosti spínacho obvodu. Navzdory malému počtu součástek bych zde opravdu nedoporučoval montáž typu “vrabčí hnízdo” – jde přece jen o bezpečnost vašeho fotoaparátu. (Svůj plošný spoj zde neuvádím, až na optotriak jsem použil součástkovou základnu “ze dna šuplíku”, tedy pokud nemáte obdobně zásobený šuplík, byl by vám pravděpodobně k ničemu.)

Pro větší provozní napětí, než je cca 400V, je nutné změnit typ optotriaku – zde uvedený MOC3021 má maximální spínané napětí 400V, pro vyšší napětí by měl vyhovět například MOC3062 (Umax = 600V).

Další věcí je výběr vhodného kondenzátoru na straně blesku podle konkrétního
zábleskového zařízení a napětí na jeho synchrokonektoru. S rostoucím
provozním napětím však narůstají i rozměry kondenzátoru, takže chceme-li použít kondenzátor pro
napětí 630V, který bude stačit pro naprostou většinu zábleskových zařízení, pak se musíme smířit s tím, že
tato součástka zabere objem (dle výrobce, typu atd.) zhruba 25mm x 15mm x 10mm, ovšem pro napětí 400V zabírá
objem zhruba poloviční.

Hodnota žádné ze součástek není při použití tohoto optotriaku kritická, pokud se do zde nastíněných hodnot trefíte s alespoň 50% přesností, nemělo by to mít na funkčnost nijak zásadní vliv.

Ještě malou poznámku k bezpečnosti: Ačkoli zde mluvím o napětí v řádech stovek voltů, až na výjimky (například u starých ruských blesků, kde se na bezpečnost obsluhy opravdu příliš nekoukalo) nehrozí při náhodném doteku volného konce kabelu blesku žádné riziko. Napětí je zde sice poměrně vysoké, ale proud, používaný ke spínání, je velmi malý a pro člověka není nebezpečný. Bohužel elektronice ve fotoaparátu stačí ke zničení právě ono vysoké napětí.

Já uvedené zařízení používám již několik let k naprosté spokojenosti ve spojení s bleskovou sadou Metz 401/402 (jeden řídící blesk a několik extenzí, v mém případě někdy i pět) a s fotoaparáty Canon 10D a Canon T90. Pokud si zvyknete, že se při práci pod nohami motá kabel mezi fotoaparátem a blesky, pak toto jednoduché zařízení bez problémů vyhoví. V opačném případě pak doporučuji porozhlédnout se po rádiovém odpalovači, ovšem za zcela jinou cenu – náklady na zde uvedené zařízení se ani při použití nových součástek nevyšplhají přes 100 Kč. A to se vyplatí 🙂

34 komentářů u „Optický oddělovač pro starší blesky“

  1. dakujem

    dakujem za ucitocny clanok
    mam tiez Canon 10D a jeden stary blesk ktory ale kvoli vysokemu napatiu nemozem pouzivat. Suciastky uz mam nakupene, terz si uz len najst cas a vsetko to pekne pozapajat 🙂

    Michal

    Odpovědět
    • dakujem

      Když má člověk vyřešené technické detaily, jako jak to připojit k fotoaparátu a jak to připojit k blesku, do jaké krabičky to umístit, tak je to práce na hodinu až dvě. Držím palce, ať se to vydaří.

      Odpovědět
  2. Hot-shoe patice

    Zdravím,
    dají se někde pořídít hot-shoe patice “samec/samice” a kulaté synchrokonektory? Hot shoe patice mají ve FotoŠkoda, ale samotný synchro konektor tam mají asi za 200,-, což je opravdu nadsazená cena.

    Odpovědět
    • hot-shoe patice

      No já to řešil trochu “drbáním levou rukou za pravým uchem” – koupil jsem prodlužovačku na synchrokabel, kousek od konce jí přestříhnul a vložil do ní krabičku s oddělovačem. Není to právě elegantní, ale je to funkční…

      Co se týká hot-shoe, tak se mi rozumný polotovar také najít nepodařilo a vyrábět to odříznutím patky blesku se mi příliš nechtělo (i když je pravda, že vrak blesku se středovým kontaktem asi dá sehnat i výrazně levněji, než za 200,-).

      Odpovědět
  3. re

    Da sa toto riesenie pouzit aj na blesk mechanika praha T400, keby som ho chcel nasadit na canon eos 3000N? Vdaka za odpoved.

    Odpovědět
    • re:

      Ano, zcela jistě, otázkou je, jestli je to nutné. Co si vybavuji, tak T400 je bateriový tranzistorový blesk, u kterého bych stovky voltů na synchrokonektoru nečekal, každopádně je rozumné to nejprve změřit a nedat na (moje) dohady.

      Pokud to ovšem chcete používat tak, jak píšete, tedy “nasazené”, pak bude asi nejtežší vymyslet mechanickou stránku věci, tedy kam oddělovač umístit, aby nepřekážel a kam umístit blesk. Problém by alemělo vyřešit raménko na blesk (myslím tím tu lištu, která se montuje pod fotoaparát a blesk se na ní pak umisťuje vedle fotoaparátu).

      Odpovědět
    • re

      re:
      Děkuju, děkuju, za otázku, vyhrabal jsem tu Mechaniku a našel na ní Hot Shoe adaptér, který už léta hledám. Tak jsem ji hned změřil a jsem velmi příjemně překvapen, na kontaktech osciluje +- 2 V napětí 20V. Protože ale ležela léta ve skříni, může se, po zformování jejího kondenzátoru, napětí ještě o několik V zvýšit. Jen pro informaci: Canon povoluje oficiálně 6-7V a Pentax (ale u analogu!) 30V.

      Odpovědět
  4. napatie

    Uz som tu raz cital, ze “nevíte jak je na tom T400 mechanika Praha s napětím. Na 300Dčku chodí, ale bojím bojím…no tak jsem to raději změřil a ouvej 280V. UUUž letěl do šuplíku a nebudu ho raději vyndavat”

    Odpovědět
    • napatie

      No, já tam mám 20V, +-, takže raději měřit každý kus (může být porucha). Číslicový voltmetr se v Baumaxu dá koupi už za 200.-Kč.

      Odpovědět
  5. Pro jistotu

    Pro jistotu bych odpor 1M na straně vysokého napětí (na straně blesku) složil ze dvou 470kO, protože povolené napětí (kvůli možnému zkratu po povrchu – řečeno jednoduše pro laiky) je někde kolem +- 250V dle výrobce. Jinak – děkuji také.

    Odpovědět
  6. Pozoooor!

    Ježíši, omlouvám se co nejdříve, ta moje Mechanika je označena jak SB 235!!! A je to ten blesk, který se napájel z rozvodné sítě, nebyl na baterie a neměl měnič. Prosím, omluvte moji nepozornost, doufám, že nic (zatím) nezpůsobila.

    Odpovědět
  7. Námět

    Jen jako námět. Bleskově jsem rozebrat asi 20 (to to letí 🙁 let starý blesk Carena (110V na patici) a zjistil jsem, že na poměrně bezpečné “sbastlení” adaptéru je v něm místa dost. Tím by se vyřešilo napájení adaptéru a zejména mechanické problémy. Ale, prosím, jen zkušení v zacházení s vyšším napětím! Pokud možno “elektronkoví” amatéři 🙂

    Odpovědět
    • námět

      No ja bych s tou vestavbou možná zase tolik nespěchal. Tedy proti vestavbě nic nemám, ale to napájení může být trochu problém, protože když použiju napájení z blesku, přemostím tím celý optotriak.Pak ale už nemám galvanicky oddělené strany blesku a foťáku, což v případě nějaké nepříjemné poruchy na straně blesku může mít poměrně nepříjemné důsledky…

      Odpovědět
      • námět

        Aha, to je pravda. Sice by se teoreticky nemělo stát nic, protože baterie jsou od VN části oddělené “VF” transformátorem, ale případně zavedené zpětné vazby pro rychlý start oscilátoru např. nebo těžko odhadnutelný počet dalších variant zapojení by mohl situaci zkomplikovat. Takže pro jistotu opravdu ten napájecí článek. Radši už toho nechám, přeci jen se pohybuji ve fe fotografickém teritoriu, nikoliv radioamatérském 🙂

        Odpovědět
  8. problem s funkčností

    Ahoj, postavil jsem výše uvedený adapter, ale mám problém s funkčností při ručním propojení komtaktu, se blesk odpálí ale pokud připojím přes synchtokosku do sanek canonu 350d tak k odpalení blesku nedojde… už nevím kde by mohl být problem

    Odpovědět
  9. kde připojit na k100D

    mám taky jeden starej blesk a asi si ten oddělovač taky udělám, ale nevím jak to připojit k tělu fotoaparátu, hot-shoe patici kupovat nechci, zbastlím si nějakej konektor sám akorat pořebuju vědět na které kontakty co přijde.
    Jeden pol asi bude celá konstrukce sáněk a druhý pól mám připojit na středový kontakt předpokládám ale nejsem si jistý tak se raději ptám. Poradí mi někdo?

    Odpovědět
    • kde připojit na k100d

      Ano, jeden pól je na lyžích a druhý na středovém kontaktu (pokud jich má K1000 víc, tak na tom největším vprostřed, K1000 neznám). Co se týká polarity, tak v nejhorším budete muset prohodit kabel k těm sáňkám, v jedné ze dvou možností to bude fungovat a ani při nesprávné polaritě na straně fotoaparátu ničemu nehrozí nebezpečí, použité napětí je malé a proud omezen.

      Odpovědět
  10. Exakta 1400M

    Udělal jsem tenhle oddělovač mezi Canon EOS 400D a tento blesk,jelikož je na konektoru přes 200V a funguje k plné spokojenosti.Optotriak jsem použil S16MD01 a kondenzátor s odporem na straně blesku jsem musel vypustit,jinak blesk nespouštěl.Baterii jsem použil 3,6V,která má označení SL340 a bezproblémů se to celé vlezlo do krabičky blesku…funguje to vcelku slušně a nemusím mít strach o foťák.
    Skvělý článek…jinak bych si to ani neuvědomil a mohl si odpálit foťák.

    Odpovědět
  11. Metz 20BC4 + Mechanika T235

    Tak to ja mam opacnou zkusenost, Canon 300D + blesky Metz 20BC4 ani ceska Mechanika T235 nefunguji, ani po vypusteni kondiku na strane blesku, plosnak se chova, ze je ok, ale proste nespusti, pouze u blesku Metz 20BC4 v okamziku stisku spouste mirne, na zlomek vteriny, pohasne kontrolka pripravenosti. Poradil by nějaký odborník amatérovi? 🙂

    Díky !

    Odpovědět
    • metz 20bc4 + mechanika t235

      Já mám blesk Metz 23BC4 upravený podle následujího zapojení:
      http://www.michalfoto.net/technika/upr_blesk.htm

      Zapojení se mi jeví jako jednodušší oproti systému s optickým oddělovačem. Není třeba externího napájení.

      Můj metz má asi trošku vyšší napětí na kontaktech takže jsem po zapojení naměřil na vstupu 5.8V. Nicméně moje digitální zrcadlovka Fuji Finepix 4900 nemá s tímto napětím problém.

      V případě, že bych redukci stavěl znovu, tak bych odpor R2 dal pro jistotu nižší. Namísto 470 Kohm bych dal 330 Kohm. Což by mělo dát na vstupu necelé 4V. Na sepnutí tyristoru by mělo stačit 0,7 voltu.

      Odpovědět
      • metz 20bc4 + mechanika t235

        Ahoj Tomáši! To, na co jsi poslal odkaz, se mi zdá jako jednodušší a po vyzkoušení také jako plně funkční a bezpečné 🙂 Děkuji za dobrou radu!

        PS: dotaz do “placu” – dají se někde koupit samotné PC konektory (samce i samice) ? Nikde jsem to neviděl, možností je nějaký levný krátký kabel a jeho rozřezání – ale to se asi málokomu chce 🙂

        Odpovědět
  12. EOS 450D + Metz20BC4

    Ahoj chci se zeptat jak bude snaset EOS 450D s Metzem 20BC4 – lepe receno bude to bezpecne pripadne jake U [V] je bezpecne pro Canon patici merak budu mit az ho dovezu abych to mohl premerit

    Odpovědět
  13. Metz 30BCT4

    Zdravíčko, máte někdo zkuešnosti s tím jak se dostat do blesku Metz 30BCT4? Zaboha se nemůžu dovnitř dostat… Předpokládám že Nikon D40 asi 300V na sáních nesnese… Předem díky za odpovědi!

    Odpovědět
    • metz 30bct4

      Napětí na blesku je cca 160V a dle zahraničních info nedoporučují tuto kombinaci. Ačkoliv já používal s Sony 828 a ten fungoval až do své klinické smrti… odešla mu clona.

      Odpovědět
  14. Blesk METZ 45 CT-1 a NIKON D60

    Dobry den.

    Chcel by som sa spytat, ci bude mozna tato kombinacia (Blesk METZ 45 CT-1 a NIKON D60) s jednou s uvedenych alternativ pripojenia. Ak ano tak s ktorou?

    Dakujem za odpoved…
    s pozdravom DeccRos

    Odpovědět
  15. nefunguje

    Nevím čím to je, vždyť je to tak jednoduché zapojení, ale na foťáku nefunguje vůbec a při ručním sepnutí jak kdy, někdy odpálí napoprvé jindy napotřetí:-(

    Odpovědět
  16. proč to nefunguje?

    Prosím o radu. Postavil jsem oddělovač, jeden den fungoval perfektně, ale další den už ne, sepne třeba třikrát za sebou a pak desetkrát nic. A to jen když to propojím přímo na plošňáku, přes foťák to sepne tak jednou z dvaceti pokusů. Baterka se zdá být OK, dáva furt kolem 3V, do triaku jde kolem 2,7V. Na straně blesku obvod funguje v pořádku, problém se zdá být na straně směrem k foťáku, ale nevím co by mohlo být špatně? Vždyť je tam jen baterka, 2x odpor a kondík. Že by triak? Poradí někdo?

    Odpovědět

Napsat komentář