ŠKF: vernisáže, vernisáže a zase vernisáže

Po nedávné výstavě prací absolventů Školy kreativní fotografie, kterou zahajovala provoz galerie Juliska, se s výstavami žáků Miroslava Němečka doslova roztrhl pytel. V uplynulých týdnech proběhly hned tři vernisáže. Takže postupně.

Libor Kšír – Krajiny

Vernisáž Libora Kšíra Planá nad Lužnicí
Libor Kšír v Galerii G2 (foto © Zdeněk Tichý)

V pátek 6. 6. zahájil svoji první samostatnou výstavu Libor Kšír, a to v Galerii G2 v Plané nad Lužnicí. Pod názvem Krajiny zde vystavuje soubor deseti subjektivně pojatých krajinek. Fotografie působí velice náladově, až snově. Autor toho dosahuje jak volbou motivu, tak zaostřením (spíše rozostřením) a nízkým kontrastem fotografií.

Galerie G2 je maličká, tvoří ji vlastně jedna místnost v cukrárně. Její provozovatelé však neberou výstavy na lehkou váhu, o čemž svědčí i jména autorů, kteří zde vystavovali v minulosti. Na vernisáži tedy nechyběl ani hudební program v podání dětského souboru Ráček ze Sezimova Ústí.

Liborovy Krajiny můžete v Plané vidět do 9. 7. 2008. Tady je několik fotek z průběhu vernisáže od Zdeňka Tichého.

Krajina na Škole kreativní fotografie

vernisaz_krajina_na_skf
Miroslav Němeček na vernisáži
ve Village Cinemas na Andělu

Hned následující úterý, 10. 6. 2008, se ve Village Cinemas na Andělu v Praze konala vernisáž výstavy nazvané Krajina na Škole kreativní fotografie. Vystavují zde čtyři autoři: Monika Posltová, Aleš Waksmundský, Karel Novotný a – jak jinak – Libor Kšír. Výstava je různorodá i jednotná. Jednotná tématem a barevností, vlastně “černobílostí”, různorodá přístupem autorů. Uvidíte třeba klasičtěji pojaté (byť často infračervené) fotografie Karla Novotného. Melancholicky a přemýšlivě působí fotografie moře Moniky Posltové. Libor Kšír i zde vystavuje část svého souboru Krajiny.

Pro mě osobně byly obrovským zážitkem fotky Aleše Waksmundského z jeho souboru Smutné krajiny. Ano, vztah k Sudkovi a inspirace jím zde je, napodobování nebo plagiát to rozhodně není. Skvěle nazvětšované fotografie pořízené velkoformátovou kamerou jsem si opravdu vychutnal. Co se mi ovšem na výstavě nelíbí je osvětlení, prostory chodeb Village Cinemas nejsou pro výstavní účely příliš uzpůsobeny. Výstava potrvá do 7. 9. 2008 a já ji mohu jen doporučit. Zdeněk tentokrát na vernisáž přes všechny sliby nedorazil, tak alespoň několik mých fotek.

Absolventi Školy kreativní fotografie

vernisaz_skf_scf
Vernisáž absolventů ŠKF v galerii SČF

A jako třetí v pořadí proběhla 19. 6. vernisáž výstavy prací absolventů ŠKF ve výstavní síni Svazu českých fotografů v Karlíně. Nutno podotknout, že výstava byla zorganizována dost narychlo a nečekaně, přesto myslím úspěšně. Tato výstava není tématicky zaměřená, podobně jako ta nedávná na Julisce představuje práce několika studentů ŠKF, je však obsáhlejší, své práce zde vystavuje 17 autorů. Je zde vystaven soubor fotografií, které Mirek Němeček vybral jako nejlépe vystihující zaměření školy, tedy zaměření na subjektivní autorský přístup. Na vernisáži kromě něj krátce promluvila také předsedkyně ŠČF, paní Věra Matějů, a jako obvykle byly k ochutnání svatební koláčky vlastnoručně zakoupené paní Němečkovou. Můžete se zajít podívat, máte čas do 12. 7. 2008. A na závěr posledních několik fotek z průběhu vernisáže.

Napsat komentář