Úvodník 21.1.2002

Arnošt nám na čtyři týdny odjel do Indie a mně bylo svěřeno výsostné místo úvodníkáře v Paladixovské rodině. Tož vás zdravím.

Minulou neděli (13.1.) skončila velmi zajímavá výstava v Domě U kamenného zvonu na pražském Staroměstském náměstí. Autoři Lenka Bydžovská a Karel Srp představili ve vynikající koncepci zcela vyčerpávající pohled na fotografku Emilu Medkovou. Nerad bych zneužil tento posvátný prostor pro nic neříkající fráze moderního slovníku teoretických kritiků. Rád bych jen řekl, že galerie opět dostála svého zvučného renomé a ukázala dílo Emily Medkové v celkové jeho šíři i s vazbami na prostředí a umělce, kteří její tvorbu ovlivnili. Takové výstavy člověka osloví a obohatí, ať se dokáže s dílem ztotožnit či nikoliv.

Mně osobně daleko více přitahuje dílo druhého z dvojice “Medci” (jak byli Mikuláš a Emila přezdíváni svými přáteli). Výtvarník Mikuláš Medek je svébytnou uměleckou osobností zejména 60. let. Nikdy nepřijal bolševickou dikci, ba naopak. Ve svých mystických a tajemných obrazech inklinuje k víře, pokoji, křesťanství. Každý týden vás někdo na stránkách Paladixu zve k výletu. Inspirován výstavou celoživotního díla E. Medkové bych vás rád upozornil na dva moravské kostely. Prvním z nich je kostel v Jedovnici, kde naleznete nádherný oltář zhotovený právě Mikulášem Medkem. Druhý kostel je v nedalekém Senetářově. V tomto zcela atypickém kostelíku (je to snad jediný kostel v Československu vystavěný za éry komunismu) naleznete Medkem zhotovenou Křížovou cestu. Budete-li někdy projíždět Moravským krasem, nezapomeňte se tedy do Jedovnice a Senetářova podívat.

Chlebem každého z nás, kdo se snažíme zachycovat svět kolem sebe na citlivou vrstvu emulze, jsou díla druhých. Můžeme hledat poučení, nápad, inspiraci. Už teď se nemohu dočkat na Arnoštův návrat. Jednak si bude trhat vlasy, proč do Indie vláčel zbytečné kinofilmové kamery (místo skladné Linhofky či Sinara), ale především se těším na jeho fotografie světa, který mi je tolik vzdálený. Těším se na indický chléb.

Arnošte, šťastnou cestu i návrat!

A co jsme pro vás na tento týden připravili?

V pondělí se kromě již 101. kola galerie Moje nejlepší světlo můžete seznámit s dalším dílem seriálu o barevných procesech – tentokrát se věnuje Lázním pro pozitivní zvětšovací materiály.

Úterý patří již tradičně reportáži z cesty po Sicílii, nyní vás zavede do Cave di Cusa.

Ve středu pokračuje náš seriál o domácím zvětšování černobílých fotografií dílem Zvětšenina zhotovená pomocí dvojího osvitu s různou filtrací.

Čtvrtek přinese “lehce pozdní” reportáž z našeho Vánočního fotosetkání.

V pátek vás opět pozveme na výlet – nyní bude na řadě Petřínská rozhledna.

Dobré světlo!

Napsat komentář