Tisková zpráva: Vědci ze společnosti XEROX vyvinuli první technologii pro kategorizaci digitálních obrázků

Inovační technologie přináší revoluci ve správě digitálních fotografií

Praha, 24. listopadu 2004 – Vědci z výzkumného centra společnosti Xerox pro střední Evropu (XRCE) vyvinuli systém, který dokáže kategorizovat digitální snímky. Program “rozpozná” fotografie a dokáže je zkategorizovat, což výrazně zrychlí práci s dokumenty. Tato převratná novinka nabízí efektivní správu dokumentů včetně fotografií. Umožní také vyhledávat a filtrovat snímky stejným způsobem jako slova. Díky této technologii lze snímky také bezpečně uchovávat. Významně se rozšíří i možnosti webového vyhledávání, které je v současné době založené pouze na prohledávání textu.

Přestože odvětví digitálních fotoaparátů zažilo mimořádný růst, využití technologie kategorizování fotografií je stále na počátku vývoje. Do současné doby byla používána pouze v aplikacích jako je rozpoznávání tváří v kriminalistice. Vědci společnosti Xerox však nyní vyvinuli novou technologii s širokým spektrem využití, která dokáže identifikovat a kategorizovat běžné snímky, jako jsou budovy, zvířata, letadla, knihy či tváře. Jedná se tedy o převratnou technologickou novinku, která má univerzální využití a je zároveň rychlá a jednoduchá.

“Ve většině dokumentů hrají snímky důležitou roli. Uchovávání těchto dokumentů v minulosti záviselo pouze na vyhledávání v textu,” uvedl Christopher Dance, vědec výzkumného centra Xerox. Spolu se skupinou zaměstnanců Xeroxu budeme pracovat na účelném propojení tohoto nového systému s možnostmi správy dokumentů. Zákazníkům Xeroxu tak budeme moci poskytnout další konkurenční výhodu.”

Tento technologický průlom je výsledkem základního výzkumu a využití odborných znalostí vědců společnosti Xerox, kteří práci s digitálními fotografiemi vnímají podobně jako lidskou mysl. Tato revoluční metoda funguje na bázi “naučení” počítače tak, aby vyznačil hlavní vlastnosti předmětu, nazývané “patches”, a klasifikoval jejich soubory. Klasifikace následně uloží digitální snímek do patřičné kategorie nebo kategorií.

I v průběhu tohoto výzkumu musely být překonány určité překážky. Například jedna z prvních verzí tohoto systému by mohla zaměnit digitální snímek hromady pneumatik se snímkem auta, protože obě fotografie obsahují ty samé “patches”. Aby se zabránilo vzniku takovýchto nesrovnalostí, prozkoumává nový program hlavní “patches” a dává je do souvislosti s ostatními částmi obrázku. V tomto případě by tedy fotografie hromady pneumatik nebyla zaměněna za obrázek auta, protože stroj by rozpoznal, že snímek postrádá ostatní důležité skvrny jakou jsou reflektory či okna.

Díky možnostem rozpoznávání obsahu digitálních snímků může být využívána i řada dalších nových služeb. Například v případě, že rozpoznaný digitální snímek je známá budova, by mohl uživatel požádat o více informací ohledně této fotografie a automaticky by je získal prostřednictvím webu.

Xerox bude nadále pokračovat ve vývoji tohoto nového softwaru a bude jej rozšiřovat pro kategorizování většího množství složitějších obrazů, například takových, kdy se předmět kategorizace vyskytuje pouze na zlomku hodnoceného digitálního snímku.

5 komentářů u „Tisková zpráva: Vědci ze společnosti XEROX vyvinuli první technologii pro kategorizaci digitálních obrázků“

      • bližší informace najdete – funkční link

        To jsem zvědav, jestli dokáže taky rozlišit kategorii KJB (čili kýč jak Brno)? JSem velmi skeptický k článkům, v nichž vystupují “vědci”.

        Odpovědět
  1. ohoho

    zas také “revolučné” to podľa mňa nie je. Určite na tom projekte x ľudí odviedlo skvelú prácu, ale techniky automatického rozpoznávania obrazu tu už existujú roky rokúce (neurónové siete a spol.) a k nim patent určite nevlastní ani xerox ani nikto iný.

    Odpovědět
  2. Novinka???

    Legrační, že o takových technologiích vím už pěkných pár let 🙂 Zvláště pak lidi kolem Informixu byli dost čilí, co já vím tak Excalibur Image se komečně nabízel už ve druhé polovině devadesátých let.

    Tohle že má být novinka?

    Odpovědět

Napsat komentář