…začíná doba nové X-POZICE

Představení naší nové fotografické skupiny.

Jak již bylo řečeno na začátku, sešlo se nás pět, kteří jsme chtěli trošku rozhýbat nejen Paladix nebo Fotoprůvodce, ale hlavně sebe a něco udělat pro svého koníčka či spíše koně. Tak vzniklo „volné sdružení X-POZICE“ (čti expozice), které rovněž chceme tímto článkem představit a oznámit vám jeho zrození. Ne náhodou můžete číst tuto zprávu 21. června, kdy je v roce den a Slunce nejsilnější a je právě pár hodin po FOTOpivu, kde byly prezentovány fotografie s tématem ENERGIE a ne náhodou můžete v názvu spatřit i ono magické „X“, které propojí stávající s novým. Snad tato konstelace dobrých i “ďábelských” znamení přinese i něco více energie do žil tohoto volného sdružení pár fotografických nadšenců.

X-POZICE (čti expozice) byla probuzena k životu dne 21. června 2007 a není oficiálním klubem ani sdružením. Kromě této úvodní strany s vágním popisem hlavních pravidel a principů fungování spolku zde proto nehledejte žádné stanovy tohoto volného sdružení amatérských fotografů.

Pravidlo číslo jedna: Fotografií se bavíme – bavte se s námi!

Členem tohoto volného sdružení se může stát kdokoliv, kdo má zálibu ve fotografování, chuť podělit se s ostatními členy o své zkušenosti, nápady, postřehy a snímky. Každý člen musí aktivně fotografovat a musí mít chuť své fotografické dovednosti dále rozvíjet. Konkrétní podmínkou členství ve skupině je dodržování následujících hlavních zásad:

  • Záliba ve fotografování nebo jiné výtvarné činnosti, chuť podělit se s ostatními o své zkušenosti, nápady, postřehy a výsledky.
  • Chuť a zájem o rozvíjení svých fotografických (výtvarných) dovedností.
  • Aktivní přístup a pravidelná účast na společných akcích.
  • Pořádání akcí, přispívání do webové prezentace členů.
  • Vzájemná pomoc při prezentaci svých členů a propagace fotografie obecně.

Podmínkou přijetí je souhlas nadpoloviční většiny stávajících členů x-pozice a nový člen je přijatý na “zkušební dobu” 6 měsíců, během které musí splnit následující podmínky:

  • Publikovat alespoň 6 příspěvků na webu
  • Zúčastnit se většiny společných akcí (pokud je účast na akci podmíněna splněním nějakého úkolu, tak se samozřejmě musí splnit i daný úkol :-))

Pravidlo číslo dvě: Děláme to pro sebe, děláme to rádi, děláme to s úsměvem

Jaké akce můžete od X-POZICE nejspíš očekávat?

  • Ročně minimálně deset tématických setkání fotografů s diskuzí nad zpracovaným zadáním každého setkání – FOTOpiva
  • Ročně čtyři další fotografické akce přístupné široké fotografické veřejnosti
  • Jedenkrát ročně se budou členové X-POZICE prezentovat na uspořádané skupinové výstavě (galerii)
  • Členové se budou účastnit fotografických soutěží.
  • Webová prezentace by měla být i živým diskusním fórem o fotografii.

Pravidlo číslo tři a pravidlo poslední: I nad vysmátým fotografem musí být kontrola 😉

Dodržování pravidel budou proto kontrolovat a odpovědnost za fungování skupiny ponesou zakládající členové: Pavel Pola, Zdeněk Tichý, Josef Krása, Petr Jiskra a Jakub Kencl

Zakládající členové na zakládající schůzi
Zakládající členové na zakládající schůzi.
Zleva: Zdeněk Tichý, Jakub Kencl, Haštalský Dědek (ten v cylindru :-)), Pavel Pola, Josef Krása, Petr Jiskra

3 komentáře u „…začíná doba nové X-POZICE“

  1. Kupředu clona, zpátky ni čas.

    Na úvod musím říci, že obdivuji vaše nadšení a odhodlání, protože kříšení něčeho (ač s dobrým základem) bývá často obtížnější, než vytvoření čehokoli nového. Sám mám problém s časem a tak činnosti jako dodělat svůj fotoweb, roztřídit a zakategorizovat fotky, konečně nechat vyvolat ta panoramata, umýt kolo od poslední vyjížďky, oprášit kytaru a zase něco zahrát… jsou odsouvány na neurčito.

    Fotoweb jsem začal psal už mnohokrát, vždy mě ale dostihl ‘mrcha čas’ a já tvorbu výkladní skříně svých fotografických výtvorů musel odložit. Při dalším startu jsem raději začal znovu, protože rozkoukat se ve ‘starém prostředí’ by trvalo příliš dlouho.

    Vaše oznámení o znovuvzkříšení mě ale nakoplo a řekl jsem si, že nejen prací živ je člověk (vlastně k živobytí stačí jen ty prachy) a začal jsem znovu plánovat. Kam a kdy zase vyrazím fotit, co si sebou vezmu, který čas by byl nejvhodnější a místo samozřejmě musím vybrat obzvláště pečlivě. A až se vrátím se svými úlovky, hezky je vytřídím, provedu zálohu, RAWy vyvolám, a ještě ten večer začnu dělat na svém fotowebu….

    … tedy, než mě zase dožene čas…

    Hodně štěstí

    Odpovědět
    • kupředu clona, zpátky ni čas.

      Jestli mohu zareagovat: Pokud jsem to správně pochopil, pak nejde ani tak o vzkříšení (křísí se obvykle ti, co jim ke smrti mnoho nechybí), ale o oživení a “vtažení diváků do děje”. V podstatě i na Vašem příkladu je vidět, že je výrazně jednodušší cosi konzumovat (tedy např. číst články) než vytvářet (nové fotografie, nové články atd.). Tato nová aktivita si (zřejmě) klade za úkol o fotografii nemluvit, ale fotografie a pro fotografii něco dělat.

      Mimochodem – plánovat, co bude, až začnu znovu fotografovat a jak a kam co budu prezentovat, je krásné – nicméně v podstatě k ničemu, pokud zůstane jen u toho plánování. Fotit!

      Dobré světlo!

      Odpovědět

Napsat komentář