National Geographic – Fotografie

Kniha National Geographic – Fotografie je určitým fotografickým průřezem prestižního časopisu, jež je právem proslulý kvalitou otiskovaných fotografií. Proto jsem se na tuto knížku velmi těšil a podvědomě jsem tušil, že mě nemůže zklamat.

National Geographic

A také mě nezklamala. Pohled na technicky dokonalé a významově brilantní fotografie je lahodnou pastvou pro oči a dokonalou studnicí nápadů, jež nemá smysl dlouze opisovat. Z uveřejněných fotografií pak přímo čiší fakt, že dobrý fotograf se od těch ostatních neliší pouze technickou dokonalostí a „fotografickým okem“, ale hlavně přístupem ke zpracovávanému námětu.

Kromě fotografií, obsahuje kniha i mnoho zajímavých informací. Text je rozdělen spolu s fotografiemi do několika kapitol A i přes jejich značnou rozdílnost se jím táhne jako červená nit snaha autorů především popsat posun vnímání fotografie v časopisu National Geographic v průběhu jeho předlouhé historie (instituce National Geographic Society, která vydává stejnojmenný časopis byla založena v roce 1888).

Právě popis vývoje chápání fotografie v průběhu času této prestižní organizace považuji za jeden z nejcenějších přínosů této publikace. Mě osobně nesmírně obohatil. A byť moje fotografická knihovnička je relativně rozsáhlá, tak k této knize se právě kvůli tomuto vracím poměrně často. Abych si uvědomil a osvěžil jak moc se na jedné straně chápání fotografie může v čase změnit a přitom jak některé fotografické “pravdy” jsou neměnné.

Lahůdkou jsou pak obsáhlé popisy autorů odhalující vznik jejich fotografií či reportáží. A i když se z nich většinou o vlastní technice snímání nedozvíme téměř nic, jsou tyto texty velmi přínosné a to i pro vlastní fotografickou praxi. Neboť až příliš často se z nich dozvíme krutou pravdu, že vlastní “fotografování” a “mačkání spouště” tvoří zanedbatelnou část vlastní tvorby.

Díky mým zájmům a fotografickému zaměření mě tento komentovaný výběr fotografií doslova nadchl. Řekl bych, že je to jedna z nejlepších „učebnic fotografování“ se kterými jsem se setkal. Knihu prodávají kupříkladu v knihkupectví Academia na Václavském náměstí za cenu necelých 1200,- Kč. Vzhledem k jejím kvalitám a rozsahu je to podle mě více než příznivá cena.

National Geographic – Fotografie
Editor: Ron Fisher
Výběr fotografií: Leah Bendavid-Vol
Vydavatel: National Geographic Society 1997
Přibližná cena: 1200,- Kč
Formát: A4+
Vazba: Vysoce kvalitní vazba, pevné desky a křídový
papír
Rozsah: 336 stran textu a fotografií
ISBN: 80-7209-047-X

19 komentářů u „National Geographic – Fotografie“

  1. túto knihu mám už viac ako tri roky. je jednoducho úžasná. doporučujem každému, kto sa chce nechať \”naštartovať\” k fotografickej tvorbe

    Odpovědět
  2. souhlas

    Naprosto souhlasím, touhle knihou jsem si udělal radost asi před dvěma roky, a nedá se jí skutečně nic vytknout (snad jen že některým velkým fotografiím rozloženým na dvoustranu prostě škodí to že je prostředek ukrytý ve hřbetu knihy). Každopádně právě texty z téhle knihy dělají o dost víc než jen sbírku nádherných fotografií.

    Odpovědět
    • RE: souhlas

      Tuto knihu konkrétně neznám (znám jiné), ale co mi vadí v NG a jeho knižních odvozeninách je právě to ukrytí jinak naprosto perfektní fotky v hřbetu časopisu/knihy. Přitom ve starších číslech to bylo řešeno větším formátem přehnutým do časopisu. Bohužel toto je věc, která mně od kupování NG odradila. Jo a taky mi jejich současná grafika přijde tak trochu jako reklama na cigarety – je fakt, že v těch asi dvou číslech, co jsem měl doma jsem musel občas chvíli koukat, jestli jsem na reklamě nebo na článku :-(((.

      Odpovědět
  3. Uplny suhlas

    Knihu mam tiez uz dost dlho a vzdy ked mam tazku pracovnu depresiu z uradovania, tak knihu otvorim a som na cestach. Uzasna kniha. Fakt doporucujem.

    Odpovědět
  4. NG

    Vo vseobecnosti by som napisal, ze vsetky publikacie od NG a hlavne casopis su genialnou ucebnicou fotografickeho umenia a hlavne invencie v reportaznej fotografii.

    Odpovědět
    • RE: NG

      ad časopis NG: nejen umění ve fotografii, ale hlavně trendy. Je zajímavé sledovat výběr fotek k článkům po několik let. Dříve to bývaly perfektně ostré barevně zajímavé obrázky, dnes je výrazný posun k dynamice, velmi často foceno v pološeru (na přechodu dne a noci) s využitím blesku a delších expozic, kdy ani hlavní objekt není ostrý ale zvýrazněný nasvětlením.

      Odpovědět
  5. arghhh

    furt lepsie, nez sirokouhle CB fotky vyschnutych krajiniek s mrtvymi konarmi v popredi a s kontrastom, ze z toho krvaca ocna bulva, vid photolife. 8-]

    Odpovědět
  6. vcerejsi koupe za 999 Kc

    Navstivil jsem knihkupectvi o par metru vyse nad uvedenym knihkupectvim Academia na Vaclavaku, na stejne strane, a objevil jsem tam tuto publikaci za castku 999 Kc. Byly tam jen dve, jednu z nich jsem si odnesl :-), nicmene pisu to proto, ze je pravdepodobna sance uvedenou publikaci ziskat o cca 200Kc lacineji, nez je uvedeno v clanku.

    Odpovědět
  7. Vas nazor?

    Nechci se tu hadat a ani nijak snizovat kvalitu nebo inveci fotografii NG, jen by me zajimal vas nazor.
    Nemate preci jen pocit, ze ty fotografie jsou z velke casti tak dobre proto, ze jsou z mist a situaci, ktere mnozi z nas nikdy nenavstivi a neproziji? Je pak takova kniha “ucebnice” prinosem pro zapadleho ceskeho fotografa s prumernym vybavenim, kdyz nema moznost nikdy takove namety fotit?

    Odpovědět
    • RE: Vas nazor?

      Teraz som z azie doniesol 35 roliek filmov. Keby fungovala tvoja teoria exotickych fotiek, bola by dobra polovica z nich, nie je. Mam asi 10 takych primerne dobrych fotoch, ktore som ochotny zverejnit.
      (http://www.fotoaparat.cz/index.php?r=25&rp=0&gal=vis&galvis=201463)

      V NG su mnohokrat clanky z okolia niekoho z nas, pointa je prave v tom nafotit to co mas okolo inym sposobom. Pozri si napr. niektore foto Ladislava Kamarada z ciech (http://www.horolezec.cz/galery/gal_66/cechy/galcechy.html). Neveril by si co sa da odfotit za plotom.

      S priemernim vybavenim je to horsie. Za vseobecne zle vybavenie sa da ale povazovat iba objektiv, ak raz pozivat namiesto objektivu umelohnotnu ruru s dvomi plastami na koncoch to je zle. Pri telach je to otazka zamerania. Aj zo starou prakticou sa da carovat.
      tak asi tak
      jh.

      Odpovědět
  8. Na Slovensku

    V sobotu 26.6. jsem ji koupil v knihkupectví na Myjavě (Západoslovenský kraj, pár kilometrů od hranic) za 1200 Sk ( podle dnešního kurzu to odpovídá 960 Kč). Je to slovenský překlad, vyšel ve stejném nakladatelství jako český překlad (SlovArt). Knížka je perfektní. Informace z této diskuse o ceně na Slovensku pod 500 SK se mi zdá být omylem. Pod 500SK tam byla nějaká formátově menší knížka o fotografické tvorbě a měla na obálce stejnou fotografii afgánské dívky jako ta od National Geographic. Byla asi poloviční velikosti a čtvrtinového rozsahu. Listoval jsem v ní, ale nějak mě nezaujala. Název jsem si nezapamatoval.
    M

    Odpovědět

Napsat komentář