Podkarpatská Rus 1

Zasněžené poloniny, dřevěné kostelíky, šašliky, vodka, milí a pohostinní lidé na vesnicích, ale i žebrající děti ve městech, to vše můžete potkat nedaleko od nás, na Zakarpatské Ukrajině.

Znak Podkarpatské Rusi
Znak Podkarpatské Rusi

Je sobota 27.12., s batohem na zádech a lyžemi v rukou jedu metrem na stanici Pankrác a hlavou se mi honí myšlenky, jaké to tam bude, jak je tam bezpečno a co parta, jaká se sejde? Když jsem před koncem roku na otázku, kde budu trávit Silvestra, odpovídal “na Ukrajině”, každý se na mě nevěřícně díval a někteří povídali i něco o bláznech. Jak mě to vlastně napadlo? Vše bylo hlavně dílem náhody, když jsem na podzim brouzdal na vlnách Internetu, hledal kam vyrazit příští rok v létě a v nabídce jedné cestovní kanceláře zahlédl nabídku na silvestrovský běžkařský zájezd na Podkarpatskou Rus. Napůl z nostalgie poznat naše bývalé území a napůl z touhy poznat nové kraje jsem chvíli marně přemlouval někoho z kamarádů, aby jel se mnou, nakonec se přihlásil sám a napjatě očekával den odjezdu.

Užhorod
Pohled z hradu na Užhorod

Vyjíždíme autobusem z Prahy před šestou hodinou večer a naší další zastávkou je Brno, Olomouc a Rožnov, kde postupně nabíráme další lidi a kolem půlnoci přijíždíme na hranice se Slovenskem. Je vidět, že EU už klepe na dveře, těšil jsem se na poslední razítko do pasu, ale nikdo si nás nevšímá a hned pokračujeme dál. Během nočního přejezdu Slovenskem lituji, že jsem nechal spacák v batohu a nezbývá mi, než mrznout až na slovensko-ukrajinskou hranici, kam přijíždíme v pět hodin ráno. Tady už to tak hladce nejde, slovenští celníci opět žádné problémy nedělají, ale dvouhodinové zdržení je na ukrajinské straně, když řidiči hledají číslo karoserie a čeká se na vyřízení potřebných razítek. Protože je neděle a my netušíme, zda bude ve městě otevřená banka, využíváme čekání a měníme si část peněz raději hned na hranicích. Konečně je vše hotovo, rázem se posouváme časem o hodinu dopředu a čtyřicet let dozadu a jsme na Ukrajině. Ale kde vlastně? Možná jste si všimli rozdílu v názvu článku a v anotaci, jak to tedy je, jsme na Podkarpatské Rusi, nebo na Zakarpatské Ukrajině? Správné jsou oba názvy, rozdíl je, v jaké době se používaly. Když území za první republiky patřilo Československu, leželo z našeho pohledu pod Karpatami, tedy Podkarpatská Rus, z pohledu Ukrajiny, které nyní území patří je za Karpatami a dnešní oficiální název je Zakarpatská Ukrajina.

Skansen rusínské kultury
Skansen rusínské kultury
Skanzen rusínské architektury v Užhorodě
Užhorodský hrad
Nádvoří na užhorodském hradě

Naší první zastávkou, pouhé čtyři kilometry od hranic, je správní středisko Zakarpatské oblasti – město Užhorod, ležící na řece Už. Prohlídku začínáme na pěší lávce přes řeku, kde se seznamujeme s historií města i celé Zakarpatské oblasti, dostáváme instrukce, jak se chovat, a naše další kroky vedou po lávce na druhý břeh k opravené synagoze. Jak se vzápětí dovídáme, bývalé poměrně početné židovské obyvatelstvo za války téměř vymizelo, dnes synagoga slouží jako budova filharmonie. Kdo se zajímáte o techniku a vlaky, zkuste si synagogu obejít, najdete za ní začátek asi kilometrového, podél řeky vedoucího úseku malé železnice sloužící k výuce studentů. Od filharmonie pokračujeme kolem řeckokatolického kostela k užhorodskému hradu. I z venku je poznat, že se zrovna koná mše, ať už podle zvuků linoucích se z reproduktorů na zdech kostela, tak podle několika žebráků posedávajících na ulici před vchodem. Pravidlo zní nic nedávat, ignorovat, případně rovnou poslat pryč. Ještě chvíle chůze a už nás vítá hrad, ležící na sopečné vyvýšenině nad městem. Jako první navštěvujeme vedle hradu skanzen rusínské kultury, který určitě stojí za shlédnutí, z celého Zakarpatí sem jsou svezeny ukázky dřevěných chalup, usedlostí, škola, statek, hrnčířská dílna i dřevěný kostelík. Každý domek má na starost jedna průvodkyně, ovšem jestli nahlédneme i dovnitř záleželo jen na jejich přítomnosti, v zimním období jsme asi měli trochu smůlu. Nejen průvodkyním je zima. I když je to už minulostí, začínám chápat rčení “zima jako v Rusku”, s radostí v restauraci vedle vchodu do hradu utrácím první hřivnu a v teple u horkého čaje tak konečně rozmrzám. Pokračujeme prohlídkou muzea na hradě, které tvoří několik expozic, od krojů, přes hudební nástroje a nábytek až po, alespoň pro mě, největší a nejzajímavější přírodopisnou část. Bohužel, celým muzeem jsme jen doslova proběhli, ústřední topení svému účelu už asi nějakou dobu neslouží a trpělivost průvodců měla své meze. Skanzen s hradem máme za sebou, do odjezdu zbývají dvě hodiny, scházíme tedy od hradu zpět do města a naší pozornosti neuniká velká hala s nápisem “Rynok” nad vchodem. Tržiště, takové místní Tesco, co neseženete jinde, tady určitě ano: půlku prasete, hned vedle petardy na Silvestra, pečivo, čaje, zeleninu, ovoce, dokonce celý trs banánů v čokoládě, nebo, že by to snad nebyla čokoláda? Teď v zimě to docela jde, ale jak to může vypadat v létě ve třicetistupňovém horku si raději představit nechci. Co mě překvapilo, nikde tu není ke koupi alkohol, pro tolik pověstnou vodku musím do kamenného obchodu a hned zde poznávám první nebezpečí – jedna láhev vyjde na necelých 45 korun. Čas odjezdu se mezitím přiblížil a nezbývá než se vrátit, už se bohužel nestíhám podívat do parku u silničního mostu přes řeku, kde má být nedávno odkrytá socha T. G. Masaryka.

Ukrajinský hotel
Ubytování ukrajinského standardu
Výhled z okna
Výhled z okna hotelu

Opět sedíme v autobuse, Užhorod necháváme za zády a míjíme Mukačavo, u Chustu se dáváme na sever a podél řeky Riky pokračujeme k našemu cíli, do podhorského městečka Mežhorje, nebo chcete-li česky, Mezihoří. Hodina pravdy nastala, jaké bude ubytování? Kupodivu, není nijak hrozné, pokoj je na úrovni naší ubytovny, horší je to ve sprše, vlažná voda v umyvadlech sice teče, ale už ne ze sprchy. Nu co, nevadí, hlavně že vůbec teče voda, budeme se otužovat. Mnohem lepší je to s jídlem: nejen že už na nás čeká večeře, ale dokonce vypadá i chutná docela dobře. Vůbec na jídlo jsem si během celého týdne stěžovat nemohl a vlastní zásoby jsem skoro celé dovezl zpátky. Příjemný pocit po jídle kazí jen zima, ale ve spacáku je u kytary, slivovice a vodky nakonec dobře.

Použitá technika: Nikon FM3a, objektivy Nikkor 20/2.8D, Nikon E 35/2.5, Nikon E 100/2.8, blesk Nikon SB-27, filmy Fuji Provia 100F.

6 komentářů u „Podkarpatská Rus 1“

    • RE: no to tech fotek moc neni 🙂

      Myslím, že ne vždy je lepší kvantita, osobně si myslím, že je lepší pár výstižných fotek než když jsou umístěny na patnácti stránkách, pak se stejně člověk podívá jen na náhodné… Aspoň já…

      Odpovědět
  1. brrr

    Pravda nějaká fotka navíc být mohla, ale to neva. Až se mi udělala zima, brrr. Pěkné počtení, taky bych se tam někdy rád vydal

    Odpovědět
  2. scaner

    Clanek se mi moc libi.Jenom ta zima asi byla dost neprijemna,ty divky nalepene na tech radiatorech svedci o vsem.Rad bych se Vas optal pane Seifert jaky tip scaneru pouzivata a nakolik jste s nim spokojeny.Snimky vypadaji velice pekne. Dekuji, Gunther

    Odpovědět
    • RE: scaner

      Dobrý den, díky kladnou za reakci. Vše je skenované na Nikonu LS-8000, ale praktické zkušenosti bohužel nemám, na skenování jsem využil služeb Paladixu. Doma jsem dělal jen náhledy na Aceru 2740, ale výsledek se nedá srovnat, Nikon stíny zvládá lépe.

      J. Seifert

      Odpovědět

Napsat komentář