Eliot Siegel – Naučte se fotografovat kreativně Fashion / portrét v interiéru i exteriéru

Recenze zajímavé knihy z nakladatelství Zoner Press, která se věnuje oblíbenému oboru fotografie.

Obal knihy

Autor – fotograf Eliot Siegel – rozdělil knihu do devíti kapitol, dále členěných na jednotlivé číslované „návody“, ve kterých radí fotografům. Sám v úvodu uvádí: „… budu rád, pokud bude tato kniha používána studenty módní fotografie jako průvodce, a to od fotografa, který se musel sám propracovat ke všem trikům a technikám, potřebným na této nelehké cestě.“

Následující obrázek ukazuje, jak je celá kniha koncipována. To přispívá k rychlé orientaci a pochopení popisovaného návodu.

Členění knihy

Kapitola 1: Inspirace

Kapitola začíná návodem Ikony a tvůrci trendů. Představuje nutný startovní blok, nebo chcete-li impuls cesty za úspěšným fotografováním módy prostřednictvím vlastního, odlišného stylu práce. Pokračuje radami shrnutými pod názvem Získáváme inspiraci. Fotografujeme pro časopis představuje specifika práce pro časopisy a Fotografie v reklamě zase popisuje vliv světa reklamy na módní fotografii. Úvodní kapitolu knihy zakončuje Hledání stylu, obsahující rady pro studium stylu ostatních fotografů a hledání vlastního.

Kapitola 2: Pracovní nástroje

Vzhledem k zaměření knihy poměrně obsáhlá kapitola. Začíná návodem (popisem) konkrétních profesionálních fotoaparátů na malý formát (kinofilmové a digitální jednooké zrcadlovky), stejně pokračuje i v oblasti středního formátu a končí velkoformátovými přístroji. Dále jsou na řadě objektivy, i když poněkud nelogicky k profesionálním fotoaparátům představují doprovodné fotografie levné setové zoomy. Pokračuje návodem č. 9 – Fotoaparát, jeho nastavení a ovládání. Kapitola 2 obsahuje ještě informace o expozimetrech, flashmetrech a colormetrech včetně jejich použití, následují návody věnované stativům, odrazu a rozptylu, klasická fotografie vs. digitální a poslední návod se dokonce věnuje digitálním korekcím a vylepšování v Adobe Photoshopu.

Kapitola 3: Studio

Kapitola pomáhá při výběru vhodného studia i jeho vybavení. Popisuje nároky na rozměry studia, včetně schéma uspořádání, dále seznamuje se základy osvětlování, druhy světel a jejich příslušenstvím. Kapitola končí návodem č. 17 – Další důležité detaily, kde se již jen stručně autor zmiňuje o některém dalším vybavení studia, jako jsou závěsy na pozadí, ventilátory a místnost pro převlékání a maskérnu. Podle mého názoru, se měl autor v této kapitole více rozepsat, protože celkový rozsah je výrazně menší, než v případě více obecné kapitoly 2. I když je pravdou, že spousta informací z oblasti práce a vybavení studia se objevuje v následujících kapitolách.

Kapitola 4: Práce s přirozeným osvětlením

Kapitola 4 začíná návodem č. 18 – Přímé sluneční světlo. Dalším je Protisvětlo, kde vysvětluje měření expozice s protisvětlem, použití odrazné desky a fotografování pomocí odrazu od zrcadla. Ostatní návody pak již podle názvů Rozptýlené světlo, Ve stínu a Prostředí ateliéru (přirozené světlo okny) činí kapitolu 4 prakticky vyčerpávajícím způsobem zpracovanou.

Kapitola 5: Práce s umělým osvětlením

Podobně, jako předchozí je koncipovaná i tato kapitola o umělém osvětlení. Hned první návod Zábleskové osvětlení je velmi podrobně a názorně zpracován. Navazují na něj i další dva – Bleskem osvětlené pozadí a Zábleskové zařízení v exteriéru. Kapitolu uzavírá Trvalé osvětlení, kde se autor ještě stručně zmiňuje o dalších možnostech umělého osvětlení, jako je osvětlení pomocí halogenových a žárovkových lamp či podobných systémů.

Kapitola 6: Vytváříme skvělé snímky

Poté, co autor seznámil čtenáře s osvětlením, pokračuje návody Kompozice (asi netřeba popisovat), Obsah například vysvětlující, kdy zvolit jednoduché a kdy složitější pozadí snímku, následuje Nálada, neboli jak výrazem ovlivnit působení snímku na diváka. Klid nebo pohyb popisuje rozdíly a výhody statických snímků a fotografií pohybu, návod č. 31 – Formát zase radí, jak zajistit maximální požadovaný dopad fotografie pomocí zarámování snímku a jeho orientace (na výšku, na šířku, čtvercový formát apod.). Poslední v této kapitole je Organizace fotografování s praktickými radami na co nezapomenout a čemu se naopak vyhnout při vedení fotografování.

Kapitola 7: Tým

Pod tímto krátkým názvem se skrývají návody Jak se stát asistentem, mimochodem v běžné praxi obvyklý začátek kariéry mnohých fotografů. Modelky s informacemi, jak vybrat vhodnou modelku pro fotografování, eventuelně s využitím agentur a castingů. Návody Vizážisté a kadeřníci a Módní stylisté radí s výběrem těchto odborníků a kapitolu uzavírá Práce v terénu upozorňující, že pro dobrou fotografii je nutný výběr vhodné lokality, kterou pomohou vyhledat další spolupracovníci z řad specializovaných agentur či z vlastního produkčního týmu.

Kapitola 8: Portfolio

Předposlední kapitola knihy se věnuje tvorbě portfolia fotografií. Jde totiž o jednu z nejdůležitějších a nejvíce tvůrčích etap práce módního fotografa. Návod č. 38 – Úpravy fotografií přes poněkud zavádějící název učí porovnat a zhodnotit nafotografované snímky a hlavně vybrat z nich ty nejlepší pro další použití. Vytváření příběhů navazuje na předchozí informace a radí, jak vytvořit z vybraných fotografií tzv. fashion story, neboli zajištění návaznosti a plynulosti snímků a jak při tom vzbudit a udržet pozornost, Vytištění vašich fotografií zase pomáhá dostat z tisku maximum a vytvořit poutavé portfolio. Styly prezentace seznamují s produkty pro vytvoření profesionálních prezentací. Přes klasické portfolio – Book, po tvorbu webové prezentace, ukázky Setkaret a prezentační CD a DVD disky. To vše zde najdete.

Kapitola 9: Jak se stát profesionálem

Závěrečná kapitola knihy poskytuje praktické rady pro profesionální fotografy, jak se prosadit v branži a jaké kroky k tomu účelu provést. Návody jako Vytváření kontaktů, Jak zapůsobit dobrým dojmem, Využití služeb agenta, Práce pro časopisy a poslední v celé knize – návod č. 46 – Práce v reklamě mluví samy za sebe. K této kapitole musím pouze podotknout, že některé zde uváděné informace a rady neplatí tak úplně v České republice. Prostě jiný kraj, jiný mrav.

Závěr

Podle mého názoru tato koncepčně zajímavá kniha opravdu funguje v souladu s autorovým přáním jako průvodce, chcete-li učebnice pro fotografy nebo studenty fotografie módy. Krok za krokem prostřednictvím návodů seznamuje čtenáře s technikou, praxí i zákulisím běžného pracovního života profesionálního fotografa módy. Zejména od kapitoly 4 dále jde o velmi praktickou knihu, plnou návodů a rad. Vůbec struktura knihy s využitím diagramů – informačních náčrtů rozmístění výbavy při pořízení snímku spolu s ukázkovými fotografiemi je velkým plusem této knihy. Navíc autor si vybral velmi vděčné téma a tak si tato kniha jistě najde mnoho čtenářů, ať již z řad studentů fotografie, tak i mezi fotografy různých úrovní, kterým učarovalo fotografování módy.

Eliot Siegel: naučte se fotografovat kreativně
Fashion / Glamour / Portrét / Portfolio / Book / Reklamu
v interiéru i exteriéru
Autor: Eliot Siegel
Vydavatel: Zoner Press
Přibližná cena: 319,- Kč
Rozsah: 144 stran
ISBN: 978-80-7413-031-1

2 komentáře u „Eliot Siegel – Naučte se fotografovat kreativně Fashion / portrét v interiéru i exteriéru“

  1. nooo

    Tak jsem si knihu koupil, ale musím říct, že její koncepce je pro mě jednak nepřehledná a jednak skutečných informací je dost pomálu. Byť některé detaily jsou i zde zajímavé, daleko inspirativnější mi přislo “Hot Shoe” od Mc Nallyho.

    Odpovědět

Napsat komentář