Kapitola II. – kupujeme systémový blesk

Oddychová kapitola seriálu shrnující současnou nabídku systémových blesků na trhu s udáním základních parametrů a cen. Současně rozebírá z několika pohledů výhody či nevýhody různých řešení.

Obsah

  • Úkrok stranou

  • Současná nabídka

  • Poznámka ke směrnému číslu

  • Způsob měření záblesku

  • Přehled systémových blesků
  • Úkrok stranou

    Než se dostanu k faktickým záležitostem, rád bych teď udělal Cimrmanovský “úkrok stranou”.
    Přiznejme si navzájem, že hlavním kritériem výběru jsou u většiny z nás finanční možnosti.
    A ty někdy příliš převáží, spolu s touhou po rychlém řešení. Takže si dovolím uvést
    několik řekněme psychologických rad. Můžete se na ně dívat po americkém způsobu a řídit se
    heslem: psycholog je člověk, který vám řekne, co už dávno víte, akorát vás to právě stálo
    deset tisíc dolarů. Takže bych viděl rozhodování takto (prosím bez záruky, pouze můj
    osobní názor):

    1. Fotíte poloprofesionálně (občas máte zakázku za peníze), držíte se jedné značky, vybraný blesk je ve středu vyráběné řady a vyhovuje vám po všech stránkách. Fajn, tak zatněte zuby a ušetřete na další typ z řady. Pokud totiž vybraný model vyhovuje po všech stránkách právě teď, za rok po něm budete chtít víc. Tato možnost je asi nejhorší možná. Většina značkových výrobců nabízí zpravidla jeden střední a jeden nejvýkonnější a všemi funkcemi opatřený blesk. Nic mezi tím, bohužel.

    2. Fotografování je váš koníček, držíte se jedné značky, máte standardní zoom, pak pár starších objektivů s redukcí a nechcete obětovat příliš velkou částku. Tady je to trochu složitější. Nemohu sloužit praktickými zkušenostmi s blesky Sigma, ale dnes funkčně nabízejí za poloviční cenu totéž, co nejlepší značkové. Druhou možností je osvědčená značka Metz.

    3. Máte starší vybavení, časem si možná pořídíte něco novějšího nebo taky ne. Je rozumné pořídit lepší blesk s SCA adaptérem (Metz) a zatím ho zcela nevyužívat. Při eventuálním přechodu na nové vybavení pak budete potěšeni novými možnostmi, dokoupíte pouze SCA adaptér a nevznikne až tak velký průvan v peněžence.

    4. Fotografování je váš koníček, vlastníte starší fotoaparát, s kterým je těžké se rozloučit a současně moderní zrcadlovku. Pokud se rozloučíte se starším fotoaparátem, platí bod 2. Pokud ne, mrkněte na Metz a řiďte se parametry lepšího fotoaparátu. Na ten starší pak kupte SCA adaptér a v pohodě budete fotografovat oběma s jediným bleskem. Že by to nešlo, to už by musela být zatraceně velká náhoda, počet SCA adaptérů a jejich variací je obrovský.

    5. Fotografujete jen tak, prostě vás to baví, ale nedá se říci, že by to byl váš koníček. Pak si můžete koupit ten nejlevnější klasický blesk a nastavovat vše po výpočtu v hlavě (všichni říkali, že je to pohoda) nebo se podívat po cenově rozumném, leč automatickém řešení. Doporučuji to druhé.

    Závěrečná poznámka – nejsme všichni profíci a tak mi někdy řeči „já fotím bleskem za tisícovku z bazaru a je to super“ přijdou jako forma sdělení s nulovou informační hodnotou. Je třeba si uvědomit, že výsledkem snažení každého fotografa je fotka samotná, nikoliv zdlouhavé přemýšlení, jak to fotografické zařízení použít. A pokud je dobrá, případně bude zcela vyhovovat představě fotografujícího, bude všem zcela jedno, jestli počítal expozici s bleskem z hlavy nebo se spolehl na komfortnější blesk. Mimochodem, někteří profíci o své výbavě nevědí nic detailně technického, ale umějí prvotřídní fotky. Občas je dobré si tuto skutečnost uvědomit.

    Současná nabídka

    Podívejme se obecně na nabídku dnešního trhu v oblasti systémových blesků a možnosti, které se nám u jednotlivých značek nabízejí:

    1. Značkové vybavení (Canon / Minolta / Nikon / Pentax), které bude fungovat se všemi fotoaparáty daného výrobce, včetně starších (do určité míry) a včetně těch ještě neexistujících. Vynaložené finance budou nejvyšší, funkčnost i možnosti maximální. Na druhou stranu, k tělu jiné značky blesk nepřipojíte. Vhodné a nekompromisní řešení pro toho, kdo má svou výbavu v ruce a nepředpokládá přechod k jiné značce.

    2. Mezi opravdové značky v oblasti blesků (výrobce nevyrábějící fotoaparáty ani objektivy) bezesporu patří německý Metz. Je dlouhodobou stálicí nabízející celou škálu blesků pro většinu existujících fotoaparátů různých značek i formátů (Canon / Contax / Konica / Leica / Minolta / Nikon / Pentax / …). Naleznete zde i profesionální modely výkonově převyšující běžnou nabídku (G v rozsahu 60 – 70). Mimo všechny potřebné funkce vlastního blesku nabízí připojení k různým typům fotoaparátů pomocí adaptérů SCA. O co jde? Jedná se vlastně o systém „elektronicko / mechanických adaptérů“. Můžete si buď koupit blesk jen a pouze pro váš např. Canon, samozřejmě s paticí Canon a se všemi funkcemi již uvedenými v úvodním článku. Nebo pořídíte jeden univerzální blesk s potřebným výkonem a parametry a pak, podle typu fotoaparátu, na který ho chcete použít, si koupíte mezičlánek – adaptér SCA. Tak můžete mít jeden blesk pro několik fotoaparátů různých značek. Nebo více blesků s různým výkonem pro jeden fotoaparát. Pokud se rozhodnete pro změnu vybavení, stačí koupit nové SCA adaptéry. Pokud máte Canon a váš táta či syn Pentax nebo Nikon, můžete všichni používat tentýž blesk, jen s jiným adaptérem. Kompatibilita do budoucna je zajištěna formou nových SCA adaptérů, nápad je geniálně jednoduchý a hlavně stoprocentně funkční.

    3. Relativně novou možností je další osvědčený výrobce – značka Sigma. Udělala obrovský skok kupředu a zařadila se mezi renomované nejen v oblasti objektivů. Současný model blesku s označením 500 Super má všechny myslitelné funkce systémového blesku. Standardní varianta téhož modelu neumí řadu „lepších“ funkcí, ovšem nabídne za slušnou cenu základní systémový blesk. Možná mohou nastat problémy s budoucí kompatibilitou, stejné jako dnes s objektivy, nicméně cena je proti originálu poloviční, při stejných funkcích i parametrech.

    Poznámka ke směrnému číslu

    Osobně si myslím, že je vždy lepší mít výkonovou rezervu. Měl jsem rok půjčený blesk s G = 38, nakonec jsem po dlouhém rozmýšlení koupil výkonnější s G = 55. Rozhodla maličkost, mimo nemožnosti natáčet hlavu blesku, jsem s tím původním čas od času podexponoval snímek, protože jsem neúmyslně překročil vzdálenost dosahu blesku. Maximálně výkonný blesk mi dává pocit volnosti. V jednom extrémním případě jsem fotografoval na film 200 ASA s teleobjektivem dětskou besídku na vzdálenost cca 18 metrů úhlopříčně přes místnost bez jakýchkoliv problémů. Důvod první.

    Zároveň s sebou vyšší směrné číslo nese další, poměrně opomíjenou záležitost – můžete použít vyšší clonu a docílit větší hloubky ostrosti. S bleskem v místnosti standardně fotografuji skupiny lidí nebo momentky s nastaveným manuálním režimem těla, časem 1/125 a clonou 5,6 nebo 8. Tak se dostanu aspoň jedno či dvě clonová čísla nad „plnou díru“ objektivu a současně zajistím ostrost popředí i pozadí. Důvod druhý.

    Z výše uvedeného mi vyplývá, že dnešní ustálené směrné číslo kolem 50 není až tak přemrštěné, naopak, pro řadu situací dává fotografovi relativně volné ruce.

    Způsob měření záblesku

    Dnes máme celou řadu způsobu měření výsledného záblesku. Prvotní přímo bleskem bez ohledu na fotoaparát (samozřejmě se musí nastavit správná clona na objektivu). Pak základní TTL, záblesk už prochází objektivem a měří se přímo odraz světla od vlastního filmu. A konečně dnes stárnoucí A-TTL a moderní E-TTL, 3D matrix, ADI atd. V podstatě jedinou zásadní konstrukční změnou je měření záblesku předem, přímo na soustavě expozičních čidel (zón) nebo samostatnými čidly pro bleskové světlo svázanými se zaostřovacími body. O zbytek se stará dostatečně rychlá a hlavně „chytrá“ elektronika. Tu chytrost bych nepodceňoval, dnešní procesory umí hodně a matematika se statistikou udělaly také velký krok kupředu. Chci tím říci, že ve většině situací bych kvalitě blesku a jeho automatickému provozu zcela důvěřoval.

    Dovolím si přidat svůj názor, který se každému asi líbit nebude. Myslím si, že je naprosto jedno, jakým způsobem dojde elektronika blesku k výsledné síle záblesku, pokud výsledek odpovídá představě fotografa. Jestli dané řešení výrobci nazvou E-TTL (Canon), ADI (Minolta) nebo 3D matrix (Nikon) je lhostejné. Mimochodem, pokud si přečtete principy všech tří zmíněných metod, zjistíte, že výsledek musí být logicky téměř stejný, i když postup řešení je jiný.

    Přehled systémových blesků

    Abecedně řazený přehled zahrnuje běžně dostupné modely systémových blesků nejpoužívanějších značek se stručně zadanou charakteristikou. Není vyčerpávající a nemusí zahrnovat všechny funkce, které blesk umí (některé univerzální značky nepodporují všechny funkce u různých značek fotoaparátů). Pro základní povědomost o rozsahu funkcí by měl být postačující. Rozsah zoomu blesku je daný tabulkou, ohniska pod 24 mm zahrnují použití širokoúhlé předsádky. Směrná čísla uvádím jen pro ohniska dokumentovaná výrobcem. Některé funkce nemusí být nastavitelné z těla fotoaparátu, ale výsledná sestava s bleskem je umět bude, jiné naopak nemusí podporovat daný fotoaparát (například modelační světlo). Neuvádím funkce a vlastnosti týkající se bezdrátového použítí a řízení více blesků v režimu master – slave.

    Informace byly povětšinou čerpány z prospektů a internetu. Jsme jen lidé a výrobci občas některé drobnosti mění. Proto pokládám za rozumné ověření plné funkčnosti požadované sestavy (pokud není vysloveně standardní) dotazem u výrobce (nebo jeho zastoupení), případně přímým vyzkoušením v obchodě. V rámci obecnosti informací jsem nezahrnul drobná specifika jednotlivých výrobců. Když to shrnu jako nezávislý pozorovatel:

    • Canon – bezproblémový, se staršími těly nechodí nové funkce, viz tabulka kompatibility na www.canon.cz,
    • Nikon – nechodí všechny funkce se všemi těly, viz tabulka kompatibility na www.nikon.cz,
    • Minolta – bezproblémová, se staršími těly nechodí nové funkce,
    • Pentax – výrobce poskytuje příliš málo informací, navíc informace z různých zdrojů se liší.

    Uvedené ceny jsou aktuální pro listopad 2001 v obchodě PALADIX foto-on-line.

    Canon Speedlite 420EX

    Zoom reflektoru 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm 105 mm
    Směrné číslo X X 31 34 X 42
    Popis CANON Speedlite 420EX
    – motorový zoom reflektor
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LED displej
    – korekce expozice
    – synchronizace se všemi rychlostmi závěrky
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    Cena 10.837,- Kč

    Canon Speedlite 550EX

    Zoom reflektoru 17 mm 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm 85 mm 105 mm
    Směrné číslo 15 28 30 36 42 46 50 55
    Popis CANON Speedlite 550EX
    – motorový / manuální zoom reflektor, předsádka 17 mm
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej
    – synchronizace se všemi rychlostmi závěrky
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – synchronizace na druhou lamelu
    – manuální nastavení výkonu
    – stroboskop
    – modelační záblesk
    – auto power off
    Cena 19.545,- Kč

    Metz Mecablitz 32 MZ-3

    Zoom reflektoru 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm
    Směrné číslo X X 32 37
    Popis METZ  32 MZ-3
    – motorový zoom reflektor
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LED displej
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – auto power off
    Cena 7.047,- Kč

    Metz Mecablitz 40 AF-4

    Zoom reflektoru 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm
    Směrné číslo X X 34 40
    Popis METZ 40 AF 4
    – motorový zoom reflektor
    – vertikální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – manuální nastavení výkonu
    – auto power off
    Cena 6.143,- Kč

    METZ Mecablitz 40 MZ-1i

    Zoom reflektoru 20 mm 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm 105 mm
    Směrné číslo X X X X 40 40 50
    Popis METZ 40 MZ-1i
    – motorový zoom reflektor, předsádka 20 mm
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – manuální nastavení výkonu
    – stroboskop
    – modelační záblesk
    – E-TTL (Canon)
    – auto power off
    Cena 11.136,- Kč

    Metz Mecablitz 40 MZ-3i

    Zoom reflektoru 20 mm 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm 105 mm
    Směrné číslo X X X 40 40 X 50
    Popis METZ 40-MZ 3i
    – motorový / manuální zoom reflektor, předsádka 20 mm
    – sekundární reflektor
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – manuální nastavení výkonu
    – stroboskop
    – modelační záblesk
    – E-TTL (Canon), 3D multi (Nikon)
    – auto power off
    Cena 13.775,- Kč

    Metz Mecablitz 54 MZ-3

    Zoom reflektoru 20 mm 24 mm 35 mm 50 mm 85 mm 105 mm
    Směrné číslo X X X 42 X 54
    Popis METZ 54 MZ-3
    – motorový / manuální zoom reflektor, předsádka 20 mm
    – sekundární reflektor
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej, podsvětlený
    – synchronizace se všemi rychlostmi závěrky
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – synchronizace na druhou lamelu
    – manuální nastavení výkonu
    – stroboskop
    – modelační záblesk
    – E-TTL (Canon), 3D multi (Nikon)
    – auto power off
    Cena 14.637,- Kč

    Minolta Program Flash 3600HS

    Zoom reflektoru 17 mm 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm
    Směrné číslo 11 20 22 25 29 36
    Popis MINOLTA 3600HS
    – motorový / manuální zoom reflektor, předsádka 17 mm
    – vertikální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej
    – synchronizace se všemi rychlostmi závěrky
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    Cena 9.395,- Kč

    Minolta Program Flash 5600HS

    Zoom reflektoru 17 mm 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 70 mm 85 mm
    Směrné číslo 16 28 32 36 43 48 56
    Popis MINOLTA 5600HS
    – motorový / manuální zoom reflektor, předsádka 17 mm
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej, podsvětlený
    – synchronizace se všemi rychlostmi závěrky
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – manuální nastavení výkonu
    – stroboskop
    – modelační záblesk
    – auto power off
    Cena 18.800,- Kč

    Nikon SB-27

    Zoom reflektoru 17 mm 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 70 mm
    Směrné číslo X X X 30 X X
    Popis NIKON SB27
    – motorový / manuální zoom reflektor
    – předsádka 17 mm + odrazná destička
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej, podsvětlený
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – synchronizace na druhou lamelu
    – manuální nastavení výkonu
    – auto power off
    Poznámka: blesk má otočnou hlavu s rozsahy zoomu 24-50mm v horizontální poloze, 35-70mm ve vertikální poloze
    Cena 11.329,- Kč

    Nikon SB-28 / SB-28DX

    Zoom reflektoru 18 mm 20 mm 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 70 mm 85 mm
    Směrné číslo 18 20 30 32 36 42 48 50
    Popis NIKON SB28
    – motorový / manuální zoom reflektor
    – předsádka 18/20 mm + odrazná destička
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej, podsvětlený
    – synchronizace se všemi rychlostmi závěrky
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – synchronizace na druhou lamelu
    – manuální nastavení výkonu
    – stroboskop
    – auto power off
    Poznámka: verze DX umožňuje použití řady funkcí s digitální zrcadlovkou Nikon D1, z pohledu klasické zrcadlovky jsou oba modely totožné
    Cena SB-28 17.993,- Kč
    SB-28DX 21.992,- Kč

    Nikon SB- 50DX

    Zoom reflektoru 14 mm 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm
    Směrné číslo 12 18 20 22 26
    Popis NIKON SB50DX
    – motorový / manuální zoom reflektor, předsádka 14 mm
    – vertikální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej, podsvětlený
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – synchronizace na druhou lamelu
    – auto power off
    Poznámka: blesk je přímo určený k současnému použití s vestavěným bleskem, současně má zvukovou signalizaci připravenosti a správnosti záblesku
    Cena 9.996,- Kč

    Pentax AF-330FTZ

    Zoom reflektoru 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm
    Směrné číslo X X 28 33
    Popis PENTAX 330 FTZ
    – motorový / manuální zoom reflektor
    – LCD displej, podsvětlený
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – synchronizace na druhou lamelu
    – manuální nastavení výkonu (pouze na 1/4)
    Cena 7.031,- Kč

    Pentax AF-500FTZ

    Zoom reflektoru 24 mm 28 mm 35 mm 50 mm 85 mm
    Směrné číslo X X X 42 50
    Popis PENTAX 500 FTZ
    – motorový zoom reflektor
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej, podsvětlený
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – synchronizace na druhou lamelu
    – manuální nastavení výkonu
    – stroboskop
    Cena 13.312,- Kč

    Sigma EF-500 ST

    Zoom reflektoru 17 mm 28 mm 35 mm 50 mm 70 mm 85 mm 105 mm
    Směrné číslo X 30 35 40 46 48 50
    Popis SIGMA EF-500
    – motorový zoom reflektor, předsádka 17 mm
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – manuální nastavení výkonu
    – 3D multi (Nikon)
    – auto power off
    Cena 6.096,- Kč

    Sigma EF-500 Super

    Zoom reflektoru 17 mm 28 mm 35 mm 50 mm 70 mm 85 mm 105 mm
    Směrné číslo X 30 35 40 46 48 50
    Popis SIGMA EF-500
    – motorový / manuální zoom reflektor, předsádka 17 mm
    – vertikální / horizontální vyklápění hlavy blesku
    – LCD displej
    – synchronizace se všemi rychlostmi závěrky
    – pomocný AF paprsek pro zaostřování ve tmě
    – korekce expozice
    – synchronizace na druhou lamelu
    – manuální nastavení výkonu
    – stroboskop
    – E-TTL (Canon), 3D multi (Nikon)
    – modelační záblesk
    – auto power off
    Cena 9.539,- Kč

    4 komentáře u „Kapitola II. – kupujeme systémový blesk“

    1. ADI, WL, HSS u SIGMY500 ST SUPER

      Chcel by som Vás poprosiť o informáciu (len 100%-nú), či v kombinácii s Dynax 5, resp. 7 a D- objektívmy funguje funkcia ADI-krátký merací predzáblesk (Je to obdoba 3D merania u Nikonu?). Fungujú tu funkcie HSS a WL od MINOLTY? Ďakujem.

      Odpovědět
      • RE: ADI, WL, HSS u SIGMY500 ST SUPER

        Omlouvám se, ale právě Váš dotaz patří mezi ty, které by měly být směrovány přímo výrobci – zde sigmě nebo minoltě cz. Případně navštivte obchod, kde je možné to fyzicky vyzkoušet nebo se minimálně podívat do manuálu k blesku, kde by takováto informace už být měla.

        Můžete se zeptat na http://foto.pruvodce.cz/fotoforum/fotoforum.phtml, předpokládám, že pokud někdo tuto kombinaci vlastní, odpoví.

        Pozdravuje

        Jan Hlinák

        Odpovědět

    Napsat komentář