Naučte se fotografovat krajinu – Šumava

Kniha z nakladatelství Zoner Press autora Andreje Macenauera s tématem krajinářské fotografie.

Publikace z nakladatelství Zoner Press autora Andreje Macenauera má dvě hlavní části členěné do šesti kapitol. První část knihy by se dala nazvat technickou. Mimo rad z oblasti výběru fotoaparátů a jejich příslušenství zde najdeme i rady v oblasti práce se světlem, kompozice apod. Druhou část tvoří fotografie pořízené autorem na Šumavě.

Přebal knihy

Kapitola první: Úvod

Stručný úvod představuje knihu jako jednoduchou učebnici pro začínající a středně pokročilé fotografy krajiny. Zároveň zde autor vysvětluje, proč si vybral jako svůj fotografický námět právě Šumavu.

Kapitola druhá: Technické základy fotografování, které musíte pochopit

Do druhé kapitoly knihy autor zařadil technické informace. Od úplných základů, jako je vztah clony a expozičního času, přes vazby citlivosti ISO a šumu, způsobů měření expozice a jejích kompenzací, kontrolu expozice pomocí histogramů a signalizace přepalů, až po v krajině typicky potřebné návody. Například jak si poradit s extrémně kontrastními scénami, prací s hloubkou ostrosti apod. Kapitolu uzavírá, byť velmi stručný, návod jak na fotografování panoramat. Z obsahu je zřejmé, že se autor zaměřil na rady pro fotografy užívající digitální techniku, ale najdeme zde i informace o klasickém fotografování na filmový materiál.

Kapitola třetí: Fototechnika pro fotografování krajiny

Třetí kapitola popisuje možné použití techniky v podobě klasických i digitálních fotoaparátů, včetně rad, pomáhajících s výběrem vhodného typu. Následuje poměrně podrobný popis druhů, vlastností i vad výměnných objektivů. Pokračuje výbavou: stativy, stativové hlavy, filtry a další příslušenství v podobě brašen a batohů, či kabelových spouští. Najdeme tu i tipy pro ukládání a zálohování dat. Nechybí ani rady, co vzít s sebou na túru nebo expedici a důležité informace k ochraně a čištění fototechniky v terénu.

Kapitola čtvrtá: Světlo v krajině a jeho zákonitosti

Spolu s pátou kapitolou přestavuje tato, podle mne stěžejní část celé knihy. Ne nadarmo je známý pozdrav mezi fotografy „dobré světlo“. Právě tato kapitola začíná vysvětlením významu polohy slunce, rozptylu a barvy světla v závislosti na denní době. Věnuje se i radám, jak fotografovat v mlze, sněhu, dešti, ale i jak na východy a západy slunce.

Kapitola pátá: Teorie krajinářské fotografie v příkladech ze Šumavy

Do této kapitoly musel autor doslova vtěsnat velkou spoustu užitečných informací. Emotivní versus popisné fotografování krajiny, motiv a jeho zobrazení, jak posoudit atraktivitu motivu pro fotografii, zvýrazněná a potlačená perspektiva, černobílé versus barevné pojetí, jak zdůraznit motiv, kompoziční pravidla, to je jen něco málo z témat, kterým se zde autor věnuje. Vše je doplněno množstvím ilustračních fotografií a různých schématických obrázků. Zde se objevují i podbarveným textem zvýrazněné „Technické tipy“, které přinášejí stručný souhrn důležitých informací.

Ukázka z knihy

Kapitola šestá: Šumavský rok ve fotografiích

Šumavský rok ve fotografiích je poslední kapitolou knihy. Závěr knihy tak vlastně patří galerii fotografií Šumavy, pořízených v letech 2000 až 2012 a je rozčleněn podle ročních období. Co je ovšem důležitější, obsahuje perfektní záběry šumavské krajiny. Navíc nejen s technickými informacemi, ale i s popisem místa vzniku snímku a někdy i s dalšími okolnostmi, které se k pořízení záběru, či k zobrazenému místu vztahují. To ovšem platí pro popisky fotografií prakticky v celé knize.

Závěr

Co napsat jako závěr? Pokud bych byl hnidopich a za každou cenu hledal, co knize vytknout, možná bych uvedl jen poměrně stručnou zmínku o dnes tolik oblíbeném téma fotografií krajin – panorama, s asi ne úplně šťastným výběrem ukázkových fotografií k němu. Jinak mi ale kniha svým pojetím a provedením udělala radost. Je potěšitelné, že se autor rozhodl pro domácí krajinu a „neoslňuje“ sice fotogenickou, ale svým způsobem mnohdy až „profláklou“ cizinou. Prostě řečeno, nemusíme nutně za dobrou fotografií krajiny cestovat někam za hranice, krásnou krajinu máme i doma. Protože si zvolil jako námět krajinu Šumavy, může se kniha líbit i milovníkům této části České krajiny. Každopádně jde, dle mého názoru, o vhodnou publikaci pro fotografa začínajícího s krajinou. Vzhledem k tomu, že nám pomalu Vánoce klepou na dveře, lze knihu označit i jako vhodný tip na vánoční dárek.

Naučte se fotografovat krajinu – Šumava
Autor: Andrej Macenauer
Vydavatel: Zoner Press 2012
Doporučená cena: 323,- Kč
Rozsah: 144 stran
Rozměry: 235 x 255 mm
ISBN: 978-80-7413-224-7

Napsat komentář